OM VIETNAM
Litteratur om Vietnam
Rejselitteratur:
Politikens “Turen går til Vietnam” (På dansk)
Bogen henvender til de rejsende, der ikke har lang tid til at læse om attraktionerne i Vietnam og er et godt supplement til ture med guide. Beskriver alle store klassiske seværdigheder kort og præcist, ligesom den indbefatter alle væsentlige spørgsmål, der inkluderer en rejse til Vietnam, men bogen skal suppleres med anden rejselitteratur, hvis man besøger seværdighederne på egen hånd.
Politikens “Rejsen rundt i Vietnam” (På dansk)
En lidt anderledes rejsebog, der har mere fokus på Vietnam som folk og land end Vietnam som en række turistmål. Samtidig er det en poetisk billedebog, der fastfryser situationer, attraktioner og oplevelser, der giver den rejsende inspiration til at se og opdage nye oplevelser på turen.
Lonely Planets “Vietnam” (På engelsk)
Det er ikke uden grund at mange rygsækrejsende anvender Lonely Planet, når de skal orientere sig om et nyt land. Her findes en grundig introduktion, omfattende beskrivelser af de store seværdigheder og praktisk information om stort set alle relevante forhold. En god og informativ rejsepartner.
Fodor’s “Vietnam” (På engelsk)
En sværvægter rejsebog mht. råd og information, beskrivelser af seværdigheder mm. – fuldt på højde (måske bedre) rent indholdsmæssigt end Lonely Planet, men den rejsende må selv komme forbi de forskellige attraktioner for at få syn for sagen.
Footprints “Vietnam Handbook” (På engelsk)
En størrelsesmæssig lillebror til Lonely Planets Vietnam både i fysisk form og indholdsmæssigt. Skal du investerer i en af de store engelske rejsebøger, bør du ikke vælge Vietnam Handbook.
Lonely Planets “Ho Chi Minh City” (På engelsk)
Her får du ikke meget mere information om Ho Chi Minh City end i Lonely Planets ”Vietnam”. Skal du opholde dig i Ho Chi Minh City i lang tid og virkelig vil udforske byen, er der dog nogle seværdigheder og hints, som ikke findes i den store bog.
Lonely Planets ”World Food Vietnam” (På engelsk)
En bog til de personer, der ser gastronomien som en del af de store rejseoplevelser. Bogen fortæller om alt fra bordmanerer, traditionelle vietnamesiske madretter, de regionale specialiteter, krydderier, urter, grønsager og frugt til indkøb på markedet – alt det en kolonarisk opdagelsesrejsende vil vide for også at kunne gå på et gastronomisk vietnamesisk eventyr.
Mette Holms ”Vietnam – Et land i Asien” (På dansk)
Bogen skildrer i tekst og foto landets historie, befolkning, kultur og natur.
Faglitteratur:
Mellemfolkelig Samvirkes “Vietnam – Fra kommandostyre mod retssamfund” (På dansk)
Bogen giver et opdateret billede af forholdene indenfor forskellige samfundsmæssige områder og situationen for nogle bestemte samfundsgrupper i Vietnam. Bogen er, skrevet af forfattere med forskellig tilknytning til Vietnam og behandler bl.a. de politiske, økonomiske, juridiske og sociale omstændigheder og aspekter i dagens Vietnam.
Eva-Brit Fangers “Den ukendte historie om Vietnam Chamfolket” (På dansk)
En beskrivelse og et indblik i kulturfolket Cham, som styrede og levede i det centrale og sydlige Vietnam i perioden fra det 3. – 19. århundrede og som har efterladt sig nogle særprægede bygningsværker i Midt- og Sydvietnam.
Gyldendalske Boghandels “Mad fra Vietnam” (På dansk)
Indblik i den historiske og regionale baggrund for nutidens madkultur, der støtter sig lige fuldt til det fine gamle kejserlige Hue-køkken og til de allestedsnærværende gadesælgeres mere enkle serveringer.
Nanna Skyttes “An Viet! Spis Vietnam!” (På dansk)
Nanna Skytte har spist sig vej gennem Vietnam og samlet opskrifter og indtryk i denne bog, hvor du lærer det vietnamesiske køkken at kende i alle dets facetter fra supper, salater, saucer over retter, drinks og desserter.
Skønlitteratur & Andet:
Ho Chi Minh’s “Frihedens Værksted” (På dansk)
Bogen indeholder forskellige uddrag af den tidligere vietnamesisk præsident Ho Chi Minh’s taler og artikler – fra hans politiske karrieres start i Frankrig i 1920’erne til hans testamente kort før hans død i 1969. Bogen giver indblik i en statsmands tanker og baggrund for en nations ret og kamp for national selvstændighed og uafhængighed, samt hans billede af et korrekt socialistisk samfund.
Bao Ninhs “The sorrow of war” (På engelsk)
En international anmelderrost novelle skrevet af en nordvietnamesisk soldat, der gjorde tjeneste under Vietnam krigen. Det er, på mange måder, en følelsesladet og gribende historie, om en soldats oplevelser af krigen, hans tanker og kvaler, om savn og ulykkelig kærlighed. ”Hans bog skulle være læsestof til alle i Amerikansk politik” – Tim Page, Guardian
Robert S. McNamara “In Retrospect” (På engelsk)
McNamara, der var USA’s forsvarsminister under præsident Kennedy og Johnson, har skrevet en bog, der gengiver historien om Vietnam Krigen set fra den amerikanske forsvarsministers plads. Den tegner et billede af amerikansk (neo)realistisk udenrigspolitik baseret på fejloplysninger, fejlanalyser og fejlbeslutninger. Samtidig er den et forsøg på at tørre noget af forfatterens ansvar af på omstændighederne og andre øverst ledende beslutningstagere.
Johanne Breunings “Dengang i Vietnam” (På dansk og vietnamesisk)
En bog primært henvendt til børn, men kan sagtens læses af voksne. Omkring 25 vietnamesere bosiddende i Nordjylland har fortalt forskellige historier og erindringer om deres barndom i Vietnam. Bogen indeholder nogle personlige skildringer, fortæller om livet dengang i Vietnam, ligesom der i fortællingerne fremkommer information om nogle historiske begivenheder.
Michael Burgans “Vidne til historien – Vietnamkrigen” (På dansk)
“Vidne til historien” gør fortidens store begivenheder levende gennem beretninger fra mennesker, som levede på den tid. Denne serie tilskynder læseren til at se på historien med nye øjne ved at sætte spørgsmålstegn ved de historiske dokumenters pålidelighed, og den stiller spørgsmål om, hvad det er, vi alle kan lære, ved at aflægge vidnesbyrd om historien.