Topmenu

VIETNAM – 6 NORMER DU BØR KENDE

Den vietnamesiske tankegang ligger ikke så langt fra os danskeres mht. humor, pragmatisk verdensopfattelse og kulturelle skikke. Dog er der nogle enkelte punkter og normer som er godt at vide, når man rejser i Vietnam:

1. Undgå berøring af hoved

Berør ikke, og klap ikke vietnamesere på hovedet især ikke voksne mennesker. Børn kan aes på kinderne. For vietnamesere sidder sjælen i/på hovedet, og hovedet skal være uberørt af fremmede hvor det kan undgås. Vietnamesere går selvfølgelig til frisør.

2. Håndtryk og krammere

Håndtryk er ikke så udbredt kutyme blandt vietnamesiske kvinder, mens vietnamesiske mænd gerne vil give hånd. Krammere som hilsen er en uskik blandt de ældre mennesker i Vietnam, men kan ses blandt de yngre generationer i byerne. Veninder holder gerne i hinanden i hånden eller under armen, og også unge mænd kan ses hånd i hånd uden det nødvendigvis har en anden mening end et nært venskab.

3. Bordskik

Spiser man sammen med vietnamesere fra fællesfade og skåle, så er det god stil at vende sine spisepinde rundt, så man tager madet fra fællesskåle med de ender af spisepindene som ikke har været i munden. Dog kan man godt snuppe mad med pindene (uanset hvilke ender) hvis man kan undgå pindene berører de øvrige stykker mad i skålen.

Undgå at spisepinde stilles i maden og stikker lige op i luften. For vietnamesere symboliserer dette to røgelsespinde (som de stiller foran altertavler) og kan bringe uheld for dem som sidder ved bordet. Spiser man på små stole eller på en sivmåtte, så undgå at undersiden af skoene/fødderne peger mod andre, da dette anses som uhøfligt.

4. Tab af ansigt

Noget af det værste som kan overgå vietnamesere, er at tabe ansigt. Det kan ske ved at der bliver råbt ad eller talt med høj stemme til personen ved en uenighed eller tvist. Står man i en situation hvor man føler sig snydt eller misforstået, så hæv ikke stemmen, da en vietnameser vil føle at vedkommende taber ansigt. Forsøg at bevare roen, genforklar i et almindeligt stemmeleje ens synspunkter og opfattelse af den uoverensstemmelse man har. Det giver lang bedre mulighed for at opnå forståelse og enighed.

5. Respekt

Vietnamesere har generelt stor respekt for de ældre, og deres tiltaleform indikerer den respekt som bør udvises til en ældre person som – af en yngre person – tiltales med benævnelsen storebror, storesøster, tante, onkel, far, mor og bedsteforældre foran deres rigtige navn. Besøges et privat hjem, så hils først på familiens ældste person og har man en lille gave med, så bør den også gives til den ældste i familien.

6. Beklædning ved hellige steder

Ved besøg af hellige steder og seværdigheder såsom pagoder, templer, kirker og Ho Chi Minh Mausoleum i Hanoi, bør skuldre og knæ være dækket og ligeledes skal man undgå at gå i løstsiddende klipklappere (fastsiddende sandaler er okay). I nogle templer og pagoder vil man skulle tage skoene af før plateauet foran altertavlen, men som regel står her allerede nogle sko og sandaler fra de bedende, som indikerer at man skal tage skoene af.

vietnam - de 10
bedste oplevelser

6 SPØJSE TING
OM VIETNAM

Individuelle rejser
til Vietnam


rejse foredrag

Scroll to Top

Vietnam &
Cambodja

18 dages rundrejse

  • Erfaren dansk rejseleder som boet i Vietnam.
  • De bedste attraktioner i største byer.
  • Lokale kulturrige aktiviteter.
  • Centrale 3+ og 4 stjernet hoteller med by-livet lige ved døren.

Spørgsmål til en rejse ?

KONTAKT os på telefon eller mail

Vi rejser drØmmene

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.