Topmenu

6 SPØJSE TING OM VIETNAM

På en rundrejse til Vietnam vil I opleve mange ting som kan være en øjenåbner for hvordan vietnameserne ser på eller gør tingene. Og samtidigt kan det sætte gang i grublerier omkring I selv og vi danskere har anderledes statusmål, traditioner eller normer, som vi ikke lige tænker over.

1. Mænd med lange negle

På rejse rundt i Vietnam vil I kunne støde på mænd med lange negle. Det kan være alle negle som er halvlange, eller mere typisk på tommelfinger og lillefinger på en hånd eller begge hænder. De lange negle hos mændene skal signalere at personen ikke arbejder i landbruget eller anden form for tungt håndarbejde i lavlønsproduktion, som vietnameserne forbinder med et lavstatusjob.

2. Hvid hud

Vietnamesiske kvinder undgår så vidt muligt at blive solbrændte, og gå rundt med flot solbrunt ansigt og arme. Hos de vietnamesiske kvinder giver bleg og hvid hud status, da det indikerer at de ikke har et udendørs arbejde. Således kan man se kvinderne i solrigt vejr kører på motorcykel eller cykel med lange silkehandsker og ansigtet dækket af et mundbind, tørklæde og store solbriller for at skærme huden mod solens stråler.

3. Ånder

I de fleste vietnameseres forestillingsverden lever døde menneskers ånder videre på jorden. Afdøde familiemedlemmers ånd kan beskytte familien og holde vildfarne og dårlige ånder på afstand. Når tidligere medlemmer tilbedes på en lille altertavle inde i familiens hus, så er dette primært for at mindes dem, men også for at bede dem om at beskytte den nulevende familie mod at fremmede sjæle forstyrrer familiens fred og lykke. Røgelsespinde kan ses rygende ude foran huset med formål om at tilbede ånder.

Ligeledes vil man kunne opleve butiksejere stille en lille tallerken med frugt, vand og røgelsespinde ud foran forretningen før de åbner om morgenen for at tilbede handelsguder om at det bliver en dag med mange kunder og et godt salg. Eller om aftenen i taknemmelighed for dagens succesrige salg.

4. Ulige numre

For vietnameserne bringer ulige numre mere held end de lige numre. Således er et telefonnummer med mange ulige tal supergodt. Et højt ulige nummer 9 og 7 er som regel bedre end 3 og 1. Har de et hus med et ulige husnummer er det et godt tegn, men bor man i nummer 18 så er det også fint da 1+8 giver 9. Når folk i Vietnam beder i pagoder og templer, så vil de typisk sætte 1, 3 eller 5 røgelsespinde i de små krukker foran altertavlen.

5. To kalendere

Der findes to slags kalender i Vietnam. Den gregorianske kalender (i Vietnam kaldet Solkalenderen eller den vestlige kalender) som er den kalender vi i Danmark har hængende på køleskabet med 365 dage om året og skudår hver fjerde år. Og så findes der i Vietnam også månekalenderen eller den kinesiske kalender som afhængigt af år har 353, 354 eller 355 dage, og hvor hver 4. år så er skudår med 383, 384 eller 385 dage.

Således falder det vietnamesisk nytår på en ny dato hvert år. I 2019 var nytåret mellem den 04. – 05. februar, og i 2020 er 1. nytårsdag den 25. januar. Den første nye dag i det nye år, er vigtigere end den sidste aften i det gamle år. I den vestlige kalender bliver det nye år 2020, mens det næstkommende årsskifte ifølge månekalender bliver år 4718. Datoer for familiemedlemmers fødselsdage og dødsdage noteres i forhold til månekalender, og når de afdøde familiemedlemmer mindes og æres er det på årsdagen for deres dødsfald i henhold til månekalenderen.

6. Nytår

Dagene omkring det vietnamesiske nytår betragtes af vietnamesere som den vigtigste højtid. Her samles familien, fejrer det nye år med hygge og god mad. Der købes ferskentræer eller grene, hvor blomsterne helst skal springe ud på 1. eller 2. nytårsdag, da det er godt tegn for det nye år. Blomstersælgere med endnu ikke afsatte ferskentræer – hvor blomster er sprunget ud inden nytåret – er stort set usælgelige.

I nytårsdagene modtager de yngste familiemedlemmer små røde kuverter med Lucky Money (på vietnamesisk: Li Si) og pengesedlerne skal helst være nye flotte sedler, men ikke nødvendigvis et højt beløb.

For nogle vietnamesere er første lyd man hører på 1. nytårsdag vigtig, da den giver en indikation af hvilke type år man kan forvente. Er det første man hører en hund der gør, så bliver det et tillidsfuldt år. Står man op til en hane som galer, som står man foran arbejdsrigt år, og kommer første lyd fra en ugle, så bliver det et år meld uheld og ulykke. Vandmeloner er også i sæson omkring nytåret, og det er igen et godt tegn at den første vandmelon man åbner i det ny er flot rød og saftig (og ikke tør og lys i frugtkødet).

vietnam -
de 10 bedste oplevelser

vietnam -
6 NORMER DU BØR KENDE

Individuelle rejser
til Vietnam


rejse foredrag

Scroll to Top

Vietnam &
Cambodja

18 dages rundrejse

  • Erfaren dansk rejseleder som boet i Vietnam.
  • De bedste attraktioner i største byer.
  • Lokale kulturrige aktiviteter.
  • Centrale 3+ og 4 stjernet hoteller med by-livet lige ved døren.

Spørgsmål til en rejse ?

KONTAKT os på telefon eller mail

Vi rejser drØmmene

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.