Topmenu

OM VIETNAM

Hvornår er det bedste tidspunkt at rejse til Vietnam på?

Der er hverken et godt eller dårligt tidspunkt at rejse til Vietnam på. Vietnam har et tropisk monsun klima med en regn og tør sæson, som varierer fra syd til nord og i forhold til højdeforskellene. Når én region er regnfuld, er der altid andre regioner, der er varme og solrige. Vietnam strækker sig 3200 km. langs kysten.

Vejret varierer fra region til region, men generel er vejret i syd, fra Nha Trang til Ho Chi Minh City ned til Mekongdeltaet, solrigt og varmt hele året. Klimaet i Ho Chi Minh City og andre steder i syd er varmest og mest fugtigt maj – august. Den varmeste sæson løber i syd fra maj til september og regnsæsonen løber ligeledes fra maj til oktober. I nord er regnsæsonen fra maj til september. November til maj er de tørreste men også de koldeste måneder i Nord. Højsæsonen for turisme i Vietnam er fra oktober til april, på dette tidspunkt er Nord- og Midtvietnam koldt (vinter) og det sydlige Vietnam er hverken specielt varmt eller regnfuldt.

Er Vietnam et sikkert land at rejse i?

Vietnam er generelt et meget sikkert land at rejse i. Man behøver ikke at bekymre sig om vold, røverier eller lignende, hvad enten man befinder sig i travle gader eller bjergrige områder. De lokale myndigheder holder ekstra øje med udenlandske turister. Som alle andre steder i verden findes der også lommetyve i Vietnam og flest i storbyerne, så man bør ekstra forsigtig i områder som markeder og togstationer. Rejsende i Vietnam anbefales at undgå at bære ekstravagante smykker eller gå med alt for mange kontanter, når de bevæger sig rundt i gaderne. Man bør sikre sig, at man hele tiden har et fast greb i kameraer og skuldertasker og at man ikke efterlader noget af værdi uden opsyn. Det er væsentligt at huske, at situationen i Vietnam ikke er værre end i mange europæiske storbyer. Tag de samme forholdsregler som du ville tage alle andre steder, så skal det nok gå helt fint.

Hvorfor er Vietnam dyrere end dets nabolande?

Lad os starte med nogle gode nyheder. Hotelpriserne og indenrigsflybilletter er faldet gennem de sidste par år, men indenrigstransport (med fly og tog) er stadigvæk en lille smule dyrere end i andre lande. Udenrigsflyvninger er også relativt dyrere pga. det begrænsede antal af direkte flyvninger mellem Vietnam og andre kontinenter.

Hvordan er togenes standard i Vietnam?

Nogle guidebøger beskriver dem som varme og langsomme, men de fleste rejsende er enige i, at togene i Vietnam er forholdsvis rene, forholdsvis komfortable og forholdsvist hurtige. Vigtigst er en togrejse en sjov oplevelse og tilbyder uforlignelige udsigter – både indendørs og udendørs.

Hvilket serviceniveau tilbyder togene og hvor sikre er de som transportmiddel?

Der er fem klasser på vietnamesiske tog; hårdt sæde, blødt sæde, hård seng, blød seng og blød seng med aircondition. Det er kun langdistance tog, der tilbyder sidstnævnte service. Til korte rejser er hårde eller bløde sæder fine. De fleste vietnamesere har kun råd til hårde sæder, hvorfor disse ofte er fyldt op. Til længere rejser, især over natten, anbefales det med en seng. De hårde senge består af seks køjesenge (to rækker med tre) i et rum. I de fleste tilfælde er sengene polstrede og forholdsvis komfortable, med undtagelse af toget til Lao Cai, hvor der blot er hårde træ senge og en måtte at sove på. De bløde soverum har fire køjer (to rækker med to), hvor prisen er ens for dem alle sammen. Bemærk at sovekøjerne ofte er booket på forhånd, så det er bedst at foretage reservationen så hurtigt som muligt.

Der er sørget for mad på længere strækninger, selvom du foretrækker at medbringe din egen ration af snacks, frugt og vand. Din egen ration kan du supplere, når sælgere kommer rundt på togstationerne for at sælge deres varer.

Det er fornuftigt at sikre, at din bagage er låst og sikkert af vejen. Efterlad ingenting i nærheden af et åbent vindue og hav altid dine værdigenstande på dig. I soverummene kan undersædet løftes op og du kan placere din bagage der, hvilket er en god idé. Den eneste ulempe er, at der sidder nogle på dem i løbet af dagen – hvilket betyder at du ikke kan slappe af, hvis du ønsker en lur. Overkøjerne har adgang til et brugbart pladsområde over døren.

Hvad med hotellerne?

Der er nogle meget fine turisthoteller i Vietnam, noget der overrasker de fleste rejsende. Hanoi og Ho Chi Minh City tilbyder alt fra familieejede gæstehuse til førsteklasses hoteller. I provinserne er der for det meste mulighed for 2-3 stjernede hoteller. Private badeværelser, aircondition, minibar, og satellit-tv er normen nu om stunder. Mange steder er der ligeledes sauna og swimmingpool. Hvad enten du foretrækker et autentisk langhus eller et 5-stjernet strandhotel har Vietnam det hele.

Bør jeg rejse rundt i Vietnam i tidspunktet omkring Tet?

Tet (månens nytår) er den vigtigste sociale begivenhed i Vietnam. For de fleste vietnamesere er det den eneste ferie i løbet af året, så mange benytter lejligheden til at rejse rundt i landet. På dette tidspunkt er der ligeledes hundrede af tusinder af udenlands vietnamesere (Viet Kieu) der returnerer til deres fædreland for at besøge familiemedlemmer. Derfor er Tet et højdepunkt for rejsebranchen. Fly, tog og hoteller er ofte fuldt bookede uger i forvejen, især i Nha Trang og Dalat. Men rejsende kan naturligvis stadigvæk rejse rundt i Vietnam under Tet, hvis reservationerne er lavet tidligt, dvs. et par måneder i forvejen. Hav med i overvejelserne, at Tet er en familieaffære, så folk bliver oftest hjemme de første dage af nytåret. Gaderne er mindre livlige end normalt og markeder og butikker er lukket et par dage. De fleste restauranter er åbne.

Hvordan kommer jeg fra lufthavnen til det centrale Ho Chi Minh City og Hanoi?

Ho Chi Minh’s Tan Son Nhat lufthavn ligger omkring 7 km. nordvest for citycentret. Den bedste måde at komme ind til byen på, er ved at tage en taxi. Ignorer den dyre taxi booking skranke og praj en taxi udenfor terminalen (du skal insistere på, at de benytter taximeteret, hvis I ikke bliver enige om en pris inden turen begynder). Turen bør koste omkring $10-13. Bemærk at nogle af de dyrere hoteller sørger for lufthavnsafhentning, så spørg om det, når du booker hotel.

Hanois Noi Bai lufthavn ligger 35 km. nord for byen. En taxi ind til byen bør koste omkring $15. Du kan enten betale ved taxi booking skranken inde i lufthavnsbygningen (gør det klart, at du betaler for en taxi og ikke en minibus) eller finde din egen taxi udenfor. En billigere mulighed er Vietnam Airlines minibus ($ 5), der sætter dig af udenfor deres kontor i den sydlige ende af Hoan Kiem Lake. Muligvis vil de tage dig til dit hotel for en ekstra $ 3. Billetter sælges inden for i terminalbygningen.

Hvornår bør man give drikkepenge?

Drikkepenge forventes ikke i Vietnam, men modtages med glæde. De smarte hoteller og restauranter lægger en 10-15% oven i prisen til service (hvilket bør fremgå af regningen), men ellers er det op til dig selv! Det er en god idé at give drikkepenge til guider, chauffører og andre, der har ydet en god service.

I et land, hvor de fleste servicearbejdere tjener under $ 100 om måneden, er et par tusind dong enormt mange penge, der modtages med glæde. Men der er tidspunkter, hvor det kan blive misforstået. På små hoteller, går personalet nogle gange vidt for at besvare spørgsmål, finde adresser og lignende. Du kan endda risikere at blive inviteret ind til middag hos personalet. Det er en stor ære og deres måde at sige, at de regner dig for en ven. Husk, venner giver ikke venner drikkepenge. Et tips er, at ligegyldigt hvilke gode intentioner du end måtte have vil det blive betragtet som en fornærmelse at få drikkepenge af sine venner.

Kan jeg leje en bil og køre den selv?

Nej, i Vietnam er vejnettet ikke godt nok endnu. Den nationale hovedvej gennem Vietnam er i øjeblikket ved at blive bygget, men er endnu ikke færdig. Det er bedre at leje en bil med chauffør.

Hvilke anbefalinger er der i forbindelse med den vietnamesiske mad?

Du anbefales at prøve de små lokale restauranter, især gadekøkkenerne, der består af et par borde og et komfur i et åbent spiseareal. Løsningen er at vælge med omhu! Se efter rene steder med en høj udskiftning og hvor ingredienserne ser friske ud. Det bedste er, hvis du kan se maden blive tilberedt foran dig. Dyre restauranter sætter ofte deres menu priser i dollars. I midten af restaurantniveauet kan priserne være enten i dollars eller dong, men på dette niveau er priserne ofte ikke fastsat overhovedet, hvilket giver anledning til trættende bestilling og prisforhandlinger, som du kommer igennem retterne. Det er dog værd at anbefale, for at undgå et chok ved måltidets afslutning. Vær ligeledes opmærksom på ekstraudgifterne! Peanuts, varme klude og lommetørklæder på bordene kan lægges oven i regningen, selvom det står urørt. Bed personalet om at fjerne dem, hvis du ikke ønsker misforståelser.

Er sproget et problem eller kan jeg klare mig med engelsk?

Alle i Vietnam synes at være ved at lære engelsk. Standarten er relativt høj, taget i betragtning, at landet kun har været åbent for turister i et årti. De fleste unge mennesker og mange af dem, der arbejder i turistindustrien tale udmærket engelsk til at kunne kommunikere på et basalt niveau. Der er flere og bedre engelsktalende i syd – en konsekvens af amerikanernes tilstedeværelse i området. Men forvent ikke at der tales engelsk i mindre restauranter, på mindre markeder eller andre steder uden for turistområderne. I sådanne situationer hjælper det at have simpel ordbog. Vietnamesere over 60 år, især i nord, taler udmærket fransk.

Andre vietnamesere fra nord taler muligvis russisk eller tysk, afhængigt af, hvor de har været for at uddanne sig eller opholde sig som gæstearbejdere. Hvis du virkelig har problemer med at kommunikere, kan det ofte hjælpe at skrive tingene på engelsk. Som sidste udvej er der som oftest nogen der henter hjælp, så der kommer én med engelskkompetencer og redder trådene ud. Selvom man fint kan klare sig igennem med engelsk er det en god idé at lære sig nogle vietnamesiske fraser. Udtalelsen er noget besværlig, men ellers er vietnamesisk ikke et specielt svært sprog. Et par standard fraser (som hej, tak, ”hvor meget bliver det” og farvel” er altid gode at kunne. Det kan ligeledes hjælpe at lære tallene, selvom dette ofte kan løses ved at spørge befolkningen om de vil skrive priser, tidspunkter m.v. ned på papir.

Bør jeg tage penge med i kontanter eller rejsechecks?

Vietnams officielle valuta er dong, som ikke kan købes uden for Vietnam. De største banker i Hanoi og Ho Chi Minh City kan klare et bredt udvalg af valutaer nu om stunder, selvom dollaren stadig er den mest accepterede. Derfor anbefaler vi, at I medbringer en kombination af amerikanske dollar og rejsechecks (amerikanske dollar), med hovedvægten på rejsechecks af sikkerhedsmæssige grunde. American Express og Visa checks er de mest anerkendte mærker.

Det er en god idé at ankomme med i det mindste en lille smule dollarsedler ($1, $5 og $10), så du har til at komme fra lufthavnen og ind til byen og hen til en bank. Hvis de er åbne tilbyder vekselkontorerne i lufthavnen meget ugunstige vekselkurser. Hvis du medbringer dollars til Vietnam, bør du sikre dig, at de ikke er alt for ødelagte, da de så oftest ikke accepteres.

Scroll to Top

Vietnam &
Cambodja

18 dages rundrejse

  • Erfaren dansk rejseleder som boet i Vietnam.
  • De bedste attraktioner i største byer.
  • Lokale kulturrige aktiviteter.
  • Centrale 3+ og 4 stjernet hoteller med by-livet lige ved døren.

Spørgsmål til en rejse ?

KONTAKT os på telefon eller mail

Vi rejser drØmmene

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.