Topmenu

Dagsprogram

HANOI - HALONG BUGTEN - HUE - HOI AN - MEKONGDELTA - HO CHI MINH CITY

16 dages rundrejse fra Nord til Sydvietnam med dansk rejseleder

Vietnam Emotion

Dag 1: Afrejse København
Check-in i Københavns lufthavn og flyafgang med Emirates kl. 14.20. Flyselskabet Emirates har de seneste år investeret enorme summer i nye Airbus og Boeing fly, og været først i Danmark med at anvende det meget omtalte dobbeltdækker Airbus fly A380 ud af København. Vi får således fornøjelsen med at flyve med verdens pt. største passagerfly på København-Dubai (og på hjemrejsen på Dubai-København).Der serveres mad og drikkevarer ombord af et meget serviceminded personale og ved hvert sæde er der en individuel skærm med forskellige underholdningsmuligheder såsom film, musik, spil og nyheder. Flyskifte i Dubai og videre til Hanoi.

Dag 2: Ankomst Hanoi
Flyankomst til Hanoi lufthavn, hvorfra vi kører ind til hotellet i bycentrum. Man er altid en smule spændt på, hvad vil være de første indtryk i et nyt rejseland og umiddelbart vil man opleve Hanoi som en levende by.

Mange mennesker har deres daglige gøren og laden ude på gaderne. Her kommer kvinder i vuggende gang med bambus-åg

med kurverne fyldt med frugt, grønsager eller to store gryder, hvorfra der laves og sælges varme retter. Skomagerne, cigaretsælgerne, gadekøkkener, små cafeer og brødkoner behøver ikke mere end 1 – 2 m2 til deres lille forretning på fortovet, mens frisørerne kan nøjes med et søm på muren og et strømstik for at starte en udendørs salon.

Dette virvar af udendørs arbejdende folk blander sig med moderne klædte unge på små motorcykler, hvoraf nogle både kører og taler i mobiltelefon samtidigt. Og sammen med de høje bygninger i hovedstadens udkant indikerer de, at den økonomiske vækst og modernitet også gør sig gældende i de vietnamesiske storbyer.

Hotel check-in og tid til at få et bad inden vi først på aftenen skal se vanddukketeater – en over 1000 år gammel vietnamesisk teaterform, som blev udviklet af bønderne i landdistrikterne. Efter stykket og aftensmad på en nærliggende restaurant, spadserer vi tilbage til hotellet og oplever det stemningsfulde Hanoi by night.
3+ stjernet Mon Regency Hotel – Deluxe værelse (A)

Dag 3: Hanoi
Byrundtur i Hanoi. Vi starter dagens sightseeing med at besøge landsfaderen Ho Chi Minhs mausoleum. Han ligger balsameret i et glassarkofag til synlig beundring om den tidligere præsident, der kæmpede for Vietnams uafhængighed mod franskmændene, japanerne og amerikanerne.

Her tæt ved mausoleet på Ba Dinh pladsen erklærede præsident Ho Chi Minh den 2. september 1945 Vietnams selvstændighed foran 100.000 af sine landsmænd. Dette skete ovenpå 2. verdenskrigs afslutning og japanernes kapitulation og overgivelse af deres besættelser rundt om i Asien, herunder i Vietnam.

Vi kommer forbi præsidentpaladset og går videre ned til Ho Chi Minhs simple pælehus, hvor strategierne mod amerikanerne og Sydvietnam blev lagt – dengang Vietnam var delt mellem 1954 – 1975. På billeder af præsident Ho Chi Minh er han oftest gengivet i simpel beklædning og sjældent fotograferet i pompøse omgivelser.
Denne enkelthed genkender man i det pælehus af træ, som han fik bygget og blot består af 3 rum. Vejen lægges også forbi pagoden på en søjle. Bagefter kører vi til Litteraturtemplet (templet Van Mieu), som blev grundlagt i 1070 og betragtes som Vietnams første universitet. Her foregik eksaminer og undervisningen i bl.a. Konfutses lære.

Kun få bestod den endelige prøve og fik status af embedsmand og tilbudt job hos hoffet, mens de, som dumpede, måtte tage sig til takke med mindre stillinger eller selv finde job.

Van Mieu er i dag et tempel, hvor man ærer den kinesiske filosof Konfutse. Nutidens studerende kommer her lige før eksaminer og optagelsesprøver, og beder om at få et godt resultat. Fortidens succesfulde studenter står indgraveret på mindetavler, der er placeret ovenpå skjoldet af figurative skildpadder. Hovederne på skildpadderne bærer tydeligt præg af den berøring fra overtroiske studerende som håber, at noget af det held og dygtighed skildpadderne repræsenterer, kan overføres til dem.

Frokost på Koto, en restaurant der gennem et uddannelsesforløb oplærer tidligere udsatte unge i at lave mad og betjene gæster. Efter endt læretid ender mange af dem på andre af byens gode restauranter. Vores egen Dronning Margrethe var her og lave mad med de unge mennesker under kongefamiliens besøg i Vietnam i november 2009.

Efter en gang dejlig mad tager vi forbi et privat boligkvarter, hvor der ligger vragrester af et nedskudt B52 bombefly fra de amerikanske julebombardementer i 1972.

Da fredsforhandlingerne i efteråret 1972 mellem Nordvietnam og USA var gået i hårdknude – og nordvietnameserne i amerikanernes optik ikke virkede tilstrækkeligt forhandlingsvillige – blev præsident Nixon og udenrigsminister Henry Kissinger enige om at man ville bombe nordvietnameserne tilbage til forhandlingsbordet.
USA begyndte at bombe Hanoi den 18. december og de næste 12 dage blev Hanoi udsat for de mest intensive bombardementer under hele Vietnam-krigen. De kommunistiske forsvarsværker blev sat i stilling og fik ram på 81 fly – blandt de nedskudte fly var 34 af de store B52-bombefly, hvoraf vragdele fra et af disse B52’ere landede i en lille dam og i dag virker som et kuriøst krigsminde midt i et fredeligt boligkvarter.

Senere i passagersædet af en cykelrickshaw skal vi rundt i den gamle bydel. Her foregår meget af familieforretningernes produktion på fortovet. Vejnavnene angiver, hvilke produkter der fremstilles og sælges i gaden. Nogle veje har bevaret dette særpræg, mens mere moderne erhverv har trængt sig ind i andre gader.

Med rickshawens rolige tempo gennem gaderne bliver man selv en brik i bybilledet og får en close-up fornemmelse af byens puls. Sidst på eftermiddagen er vi tilbage ved hotellet.
3+ stjernet Mon Regency Hotel – Deluxe værelse (M,F)

Dag 4: Hanoi
Fridag. Mulighed for spadseretur med rejselederen om morgenen og om formiddagen.

Gårsdagens rundtur har langt fra udtømt Hanoi for attraktioner og sightseeing muligheder. Rejselederen vil være behjælpelig med tips og information, hvis man har bestemte sights og steder, man ønsker at se. Men et af de steder man bør bruge nogle timer på, er de snævre handelsgader der ligger nær vores hotel.

I midten af det forrige årtusinde var det normalt at samle håndværk og salg af bestemte varetyper i samme gade. Hvert håndværk fik så at sige sin egen gade, hvor man fremstillede eller solgte en bestemt varetype og gadenavnene blev opkaldt derefter.

Så i Hang Giay (Giay = papir) sælges papir, i Hang Phem fremstilles aluminiums ting og i Hang Bac(oversættes til sølv) ligger mange smykkeforretninger. Og så fremdeles med kurve, måtter, hatte, traditionel medicin, fisk, kylling, skriveredskaber, gravstene m.m. Nogle gader laves og sælges fortsat produkter iht. gadenavnets oprindelige reference, mens også nye forretningstyper med helt andre forbrugsgoder har erstattet nogle af de gamle erhverv.

Det er en levende bydel, hvor meget af familieforretningernes salg og fremstilling foregår på fortovet og i butikkerne i forhuset. Her er også små gallerier, hyggelige restaurationer og kaffebarer, hvor man bør slå sig ned og betragte gadelivet.

Man kan sagtens fortsætte sin udendørs sightseeingtur på gåben – for lige op til den gamle bydel ligger den franske bydel med de store franske kolonistils bygninger. Disse huse stod efter franskmændenes exit fra Vietnam i 1954 tilbage som minder fra kolonitiden, som vietnameserne ikke så tilbage på med begejstring, tværtimod.

Det franske kvarter stod som et arkitektonisk tårn i øjet på indbyggerne. Heldigvis indså vietnameserne værdien af disse bygninger inden de fik råd til at rive dem ned. Og netop forskelligheden i arkitekturen i midtbyens kvarterer bidrager til at gøre Hanoi til en charmerende by.

Option 1: Gåtur med rejselederen tidligt om morgenen

For dem som har lyst, står vi tidligt op for at gå hen til Ba Dinh Square ved Parlamentet og præsidentpaladset. Her – inden solen står op – jogger byboere frem og tilbage på pladsen lige foran tidligere præsident Ho Chi Minh mausoleum, mens andre svinger arme og ben, og strækker kroppen godt igennem med smidighedsøvelser.

I et hjørne står en flok kvinder lidt oppe i årene og laver fælles morgengymnastik med en frivillig instruktør som slår takten an. Flere lokale kvinder kommer efterhånden til, og skulle vi stille os op i mængden, så vil der helt sikkert blive trukket på de vietnamesiske smilebånd. Vi er i hvert fald velkomne til at slutte os til dem.

Klokken 6.30 lyder en fanfare udover Ba Dinh Square og folk trækker væk fra pladsen lige foran mausoleet, og ned bag en streg malet på fliserne. I stillestående positur vendes ansigtet mod mausoleet og en høj, høj flagstang.

Så kommer en 25 – 30 hvidklædte soldater marcherende ind på pladsen og hen mod flagstangen – en af dem bærende på nationalflaget. Når et par af soldaterne har bakset flaget på snoren, begynder Vietnams nationalmelodi at tone ud af højtalerne og det røde flag med den gule stjerne i midten går langsomt til vejrs.

Den røde farve symboliserer blodet fra landets martyrer, som har ofret livet i kampene for landets selvstændighed mod udenlandske stormagter, mens den gule stjerne markerer den lyse fremtid landet går imøde.

Efter ceremonien vender vi snuden i retning af hotellet, men kommer forbi Lenin Parken. Her foran statuen af den gamle sovjetiske præsident er ældre indbyggere i gang med forskellige gymnastiske øvelser. Familie og venner spiller badminton eller fodboldtennis og en mindre flok middelaldrende danser morgenstivheden ud af kroppen med en stille omgang swing. Vi når tilbage til hotellet i fin tid til at kunne spise morgenmad.

Option 2: Gåtur med rejselederen om formiddagen

Først på formiddagen kan man tilslutte sig rejselederens lette vandring rundt i old quarter, hvor vi indånder atmosfæren fra sammensuriet af mennesker og aktivitet. Noget af det som gør Hanois gamle bydel så stemningsfuld, er netop dette sammenrend af udendørs liv med indbyggernes små gøremål og de handlende i de mange småbutikker.

Alt imens snacks og vietnamesisk fastfood med ris og nudler tilbydes af de mange madkoner som – med en skubvogn med dampen stående op fra gryderne – på ingen tid kan servere et rygende varmt måltid til få penge.

Det bliver i dette virak af menneskelig virkelyst vi går rundt og bl.a. kigger nærmere på vietnamesiske madkolorit på markeder med farverigt udbud af de almindelige og eksotiske madvarer, samt frisk frugt og grønt. Her i hovedstaden og i andre større vietnamesiske byer findes et stort udbud af små restauranter med gamle madkoner, som laver egnsretter eller mere klassiske retter.

Vi slutter vores spadseretur med en ægte Hanoi specialitet, når vi gør kaffestop ved en cafe som serverer æg-kaffe. En særlig kaffe hvor man pisker æggeblomme, kondenseret mælk og lidt sukker og putter i kaffen. Påfundet til denne kaffebryg er fra en tid i Vietnam, hvor der fra knaphed på mælk – nu et smagshit for nogen kaffeelskere. Bagefter følges vi tilbage til hotellet.

3+ stjernet Mon Regency Hotel – Deluxe værelse (M)

Dag 5: Hanoi – Halong bugten
I bus til Halong by, hvor vi stiger ombord på en traditionel bygget junke – en Deluxe båd. Vi sejler ud i Halong bugten, hvor over 3.000 kalkstensbjerge rejser sig op gennem havoverfladen. Halong bugten er havets svar på fastlandets paradis, og som i 1994 blev erklæret et naturmæssigt UNESCO site.

De mange kalkstensklipper skaber et både råt og blødt landskab med den grønne bevoksning på de særegne klippeformationer plantet i det kalkholdige hav.

De fleste kalkstensklipper har fantasifulde navne angivet efter deres form: hundeøen, skildpaddeøen, de kæmpende haners ø, mands hoved øen, osv. Her kommer vi til at tage et utal af billeder og måske finder vi et nyt motiv i et kalkstensbjerg. Oriental Sails sejler en anden rute end flertallet af cruiseselskaberne, og vores båd kommer ud i et område af Halong Bugten kaldet “Bai Tu Long”, hvor der er færre både og mere uforstyrret natur.

Vi sejler forbi fiskerfamilier, der bor i små landsbyer på vandet og der bliver mulighed for at låne en kajak og padle rundt i den normalvis rolige bugt eller komme ind på en lille strandbred og bade herfra. Alternativt kan man tage en dukkert nær båden eller bare blive ombord og lade sig fascinere af omgivelserne enten indendørs i bådens restaurant/opholdsdæk eller øverst på det åbne dæk.

Båden kaster anker i en lille klippeindhyllet bugt og mens stjernehimlen kommer frem og omformer klipperne til mørke silhuetter, kan man nyde et glas vin eller en drink på bådens åbne øverste dæk. I restauranten får vi serveret både frokost og aftensmad.

Oriental Sails Cruise – 2 personers kahyt (M,F,A)

Dag 6: Halong bugten – Hanoi – Hue
Vandets klukken mod båden og udsigt til de grønklædte kalkstensbjerge. En skøn morgen, hvor der for de friske er mulighed for at springe i vandet og tage en lille svømmetur eller dyrke Tai Chi på dækket, hvor en instruktør vil forestå en lettere omgang undervisning. Hvis man ikke lige er til denne slags asiatisk morgengymnastik, så kan man stillesiddende med en kop kaffe eller te i hånden opleve den gryende morgen tage sin start herude i Halong bugten.

Senere påbegyndes sejlturen til Thien Canh Son “bjerghimlens hule” – en kæmpestor grotte med stalagmitter og stalaktitter, og med den opsatte farverige belysning dannes forunderlige figurer og sjove naturskulpturer. Bagefter serveres frokost på båden, mens den begynder at sejle tilbage til Halong by. Skænk en ekstra kop kaffe og gå op på øverste åbne dæk. Tag et par dybe indåndinger og sug hele dette fantastiske landskab ind på nethinden.

Lidt før kl. 12.00 er vi i land og kører til Hanoi, hvor vi ud på aftenen tager nattoget bedre kendt som Genforeningsekspressen. Dette historiske navn iht. at toget undervejs til vores næste destination “kejserbyen Hue” kører henover den gamle grænsedragning fra dengang mellem 1954 – 1975, hvor landet var delt ved 17. breddegrad i den socialistiske republik Nordvietnam og republikken Sydvietnam.
Seng i 4 personers sovekupeer med aircondition (M,F,A).

Bemærk: Vietnam Travels opkøber de overskydne senge, så ingen fremmede togpassagerer sover i gruppens kupeer.
Option 1: Ønske om helt egen sovekupe, dvs. alle 4 senge bookes til 1 rejsepar. Tillæg ved rejsepar: 590/person.
Option 2: Muligt med fly og hotelovernatning, dvs. fly Hanoi-Hue, 2 lufthavnstranfers i privat bil og overnatning på 4 stjernet Century hotel i Hue (dvs. samme hotel hvor gruppen indkvarteres næste dag. Man møder gruppen på hotellet efter dennes togankomst til Hue næste formiddag): Tillæg ved rejsepar: 1.300/person.

Dag 7: Hue
Morgenmad med frugt og smurte baguettes nydes i kupeen. Midt på formiddagen triller toget ind i Hue, hvor det sidste kejserdømme “Nguyen-dynastiet” regerede Vietnam fra 1802 – 1945. Vi afhentes på banegården og kører til mausoleerne for to af kejserne i Nguyen-familien, Khai Dinh og Minh Mang.

Alle kejsergrave ligger sydvest for Hue by iht. symbolikken i at solnedgangen i sydvest markerer livets afslutning. Konstruktionen af mausoleet havde stor betydning og de fleste af kejserne gik i gang med byggeriet lang tid før de kunne forventes at dø, og forlade denne verden. Baggrunden var bl.a. at kejserne ville forvisse sig om, at mausoleet blev af vis størrelse og af en vis prægtighed, der ville sikre dem et fysisk og dedikeret eftermæle.

P1020610
P1020585

Samtidigt skulle det også være et rimeligt sted at opholde sig for de mange efterladte koner og elskerinder (konkubinerne), som var forpligtet til at holde og pleje kejserens gravsted. Den 12. af de ialt 13 kejsere fra Nguyen-familien, Khai Dinh, byggede det sidste af kejsermausoleerne. Den 13. og sidste kejser emigrerede og døde i Frankrig, og er ikke en person som det kommunistiske Vietnam ønsker at ære i stor stil. Og således er der ikke noget mindested i Vietnam for ham.

Khai Dinhs mausoleum er arkitektonisk inspireret af europæisk klassisk byggestil med symmetriske linjer, men virker en smule bombastisk i dette bakkede grønne landskab 8 km fra Hue. Byggeriet var både dyrt og lang tid undervejs, da nogle materialer blev bragt hertil fra Kina, Japan og Frankrig. Først 5 år efter hans død stod det endeligt færdigt, hvilket man forstår når man ser dekorationen og detaljerne i hans ærespalads ”Thien Dinh”.

I samme område findes Minh Mangs gravsted. Han var en af de mest produktive kejsere i Nguyen-klanens 143 års regeringstid, hvor landets infrastruktur og levevilkårene for befolkningen blev forbedret. Mausoleets lige linjer brydes på smukkeste vis med integrationen med beplantning og søerne og der ligger en nærmest åndelig fredfyldthed over stedet.

Minh Mangs høje produktivitetsniveau udmøntede sig også i 142 børn med sine 33 koner og 107 konkubiner. Der findes i dag en risbrændevin opkaldt efter denne kejser netop med henvisning til hans høje ydeevne. I folkemunde går vinen under navnet “Vietnams flydende Viagra”.

Efter frokost besøges Hues kirkegård, hvor mange familiebeslægtede til det gamle kejserdømme er stedt til hvile. Det er samtidigt en af Vietnams største kirkegårde. Den centrale snoede vej bugter sig godt 4 kilometer med grave på begge sider, næsten så langt øjet rækker. Nogle af store farverige gravsteder, som ligner miniature-templer, fortæller historien om personer og familier højt i samfundshierarkiet.

Mange er vedligeholdte og nymalet. For de efterladte er det vigtigt at holde et gravsted pænt. Det skal sikre at den afdødes ånd føler sig æret og respekteret, og beskytter de nulevende familiemedlemmer mod at blive generet af fremmede og dårlige ånder.

Midt på eftermiddagen checker vi ind på hotellet, som ligger midt i det franske kvarter. Kvartererne i Hue har sine klare forskelligartede arkitektoniske fingeraftryk.

De høje mure og voldgravene omkring kejsercitadellet giver et klart royalt udtryk, mens området omkring vores hotel bærer et tydeligt fransk aftryk og de private boligkvarterer lige udenfor bycentrum en helt tredje byggestil. Man fornemmer hurtigt at bylivet i Hue har en mere rolig rytme end det pulserende liv vi oplevede i hovedstaden Hanoi.
4 stjernet Century Hotel – Deluxe Riverview værelse (M,F)

Dag 8: Hue
Efter noget godt i maven tager vi til Thien Mu pagoden. Her får man et godt indblik i munkenes liv og stifter bekendtskab med Vietnams største trosretning buddhismen, som omkring 3/4-dele af vietnameserne følger.

Buddhisternes tro på reinkarnation, betyder at de bør forsøge at følge visse leveforskrifter og opføre sig ordentligt i dette liv, sådan at de i deres næste liv bliver født til en endnu bedre tilværelse end den nuværende. Mange pagoder i Vietnam er meget dekorative, holdt i mange farver og med forskellige vægmalerier af Buddhas liv og dekorative figurer. Særligt dragen er repræsenteret i templer og pagoder i henhold til at dragen er det stærkeste dyresymbol i den asiatiske mytologi.

Thien Mu pagoden betyder oversat “himmelske kvinde”, og har på flere måder en særlig betydning. Lykke-og-Nåde-tårnet er byens vartegn og flere protestaktioner mod forskellige tiders politiske styrer har haft sit udgangspunkt her. Blandt andet kørte munken Thich Quang Duc i 1958 til Saigon og i protest mod den religiøse undertrykkelse, brændte sig selv af i et gadekryds med verdenspressen som vidne. Den blå Austin han kørte i til hovedstaden, står nu udstillet i garagen.

Bagefter til kejserpaladsområdet. Her finder vi den indre kejserby, der er omgivet af 2,5km lang og 6 meter høj mur. Mens kejserdømmet eksisterede, var det kun kejserfamilien, hoffets ansatte og særligt inviterede, der havde adgang til den indre kejserby.

Bag muren finder man mange smukke bygninger, der giver én fornemmelsen af den tidligere royale storhedstid; Den højeste harmonis palads (kejserpaladset), de store ritualers gård (æresgården), det royale teater, kejserfamiliens private huse og ærestempler. Stedet har summet af aktivitet – alt sammen i bestræbelserne på at servicere kejserfamilien og opfylde deres til tider specielle ønsker om hint og dit.

Skæbnen for de 13 kejsere i Nguyen-dynastiets tid har været vidt forskellig. Nogle har regeret egenhændigt og succesrigt i flere årtier, andre er blevet kuppet efter få dage på tronen af magtfulde embedsmænd eller familiemedlemmer.

Andre af kejserne har måttet lide den tort at opleve de franske kolonister langsomt udhule deres magtbeføjelser og lidt efter lidt indskrænke det geografiske territorium kejseren bestemte over. Efter det franske kolonistyres fald i 1945 måtte den sidste kejser Bao Dai abdicere, tvunget af de kommunistiske sejrherrer.

Frokost på en flot restaurant i citadelområdet inden vi kører tilbage til hotellet, og har eftermiddagen til egen disposition. For dem som har lyst, cykler vi sidst på eftermiddagen en tur i kejsercitadelområdet. Her ligger et privat boligkvarter, hvor kejserens ansatte boede. Denne stemningsfulde bydel – mellem den indre og ydre citadelmur – virker nærmest som en by i byen (cykel kan erstattes med kørsel i cykelrickshaw uden merpris).

Vælger man at opleve midtbyen på egen hånd, så opdager man hurtigt Hues kunstneriske islæt. Nær hotellet findes flere museer og ligeledes en stor park med en række skulpturer og værker. Går man en tur til det store Dong Ba marked, skal man over Dufternes flod via Trang Tien broen. Og skulle man på sin vej over broen, synes at noget ved konstruktionen virker bekendt (også selvom man aldrig har været i Vietnam før), så skyldes det, at det er Gustave Eiffel, som har tegnet den. Stållægterne og stålbuerne har samme arkitektoniske træk og giver klare associationer til tårnet i Paris.
4 stjernet Century Hotel – Deluxe Riverview værelse (M,F)

Dag 9: Hue – Hoi An
Vi kører til den charmerende by Hoi An, hvor den centrale bydel bærer præg af de kinesiske, japanske, men også europæiske handelsfolk, der siden slut 1500-tallet slog sig ned her. Restauranter, cafeer, gallerier, håndværksbutikker og skræddere driver nu forretning i disse historiske rammer og skaber en utrolig hyggelig og intim stemning.

Efter frokost vi tager på sightseeing i det gamle kvarter. De asiatiske handelsfolk fra Japan og flere provinser i Kina – som bosatte sig i Hoi An – byggede forsamlingshuse, hvor disse folkeslag kunne mødes og udveksle nyheder på hjemlandssproget, opbevare lagervarer, blive behandlet med traditionel medicin eller bede til en lokal helgen om at deres handelsskibe ikke skulle forlise.

Vi besøger et af disse forsamlingshuse, nemlig Fujian-kinesernes. Figurerne i glasmontrerne og på alterne, symbolerne på væggene og malerierne indikerer at Fujian-kineserne har haft fokus på at drive forretning og tjene penge.

Vi lægger vejen forbi et over 200 år gammelt købmandshjem med en typisk vietnamesisk (smal og aflang) konstruktion. Traditionelt havde man sin købmandsforretning forrest i huset ud mod gaden og fik transporteret varer ind i den anden ende af huset ned mod floden, hvor ankomne skibe med varerne lå.

Kigger man op over hoveddøren ser man 2 dekorerede yin-yang tegn, som symboliserer to øjne. Øjnene skulle sammen med det ekstra forhøjede gulvbræt ved døren, sørge for at onde ånder ikke kom ind i huset og forstyrrede familien og bragte uheld over handlen. Huset har været ejet af samme familie i nu 7 generationer, og en af familiens medlemmer vil fortælle os lidt om husets og familiens historie.

Byrundturen kommer også forbi den overdækkede japanske bro, der forbandt den japanske og kinesiske bydel i datidens Hoi An. Allerede dengang i 1600-tallet må japanerne have gennemlevet flere jordskælv for den knap 15m lange bro har 8 betonpæle og er tagbelagt.

Ifølge japansk overtro var det et kæmpemonster, som med sine bevægelser forårsagede jordskælvene og broen blev bygget ovenpå monsterets svageste punkt og slog det ihjel.

Dragens sørgelige skæbne fik Hoi An-borgernes medlidenhed og på den ene side af broen blev bygget et lille tempel, hvor man kan bede til dragens sjæl. Vi kigger også indenfor hos et lille tekstilsted og ser processen fra udtrækningen af de fine silketråde fra pupperne til de færdige tekstiler.

Senere efter hotel check-in går vi til vores aftensmadsrestaurant, hvor vi skal på et lille madlavningskursus. En proffessionel kok vil instruere os i, hvordan man laver et par klassiske lokale retter. Vietnam er kendt for et smagfuldt og varieret køkken. Samtidig har megen vietnamesisk mad et frisk smagsudtryk, hvilket bl.a. skyldes de mange friske grønsager og krydderurter som anvendes i megen madlavning, og ikke mindst fiskesovsen Nuoc Mam som bruges i stort set i alle lokale retter.

Mange vietnamesere siger ligefrem at der som minimum lige skal en sjat fiskesovs i maden, ellers mangler der ligesom noget ved smagen. Med et glas vin eller en kold øl og et par kogeplader foran os, så følger vi kokkens anvisninger og får selv lov til at tilberede maden, som vi spiser sammen bagefter i den tilstødende restaurant.

Det plejer at være rigtig hyggeligt, og en god måde at blive mere bekendt med vietnamesisk kogekunst. Vi får en kopi af opskrifterne, så man senere kan lave en “Vietnam-aften” for familien derhjemme med billeder fra turen og vietnamesisk mad.
4 stjernet Thanh Binh Riverside Hotel – Deluxe Pool-/Riverview værelse (M,F,A)

Dag 10: Hoi An
Fridag.

I dag bestemmer man selv. Er man til en dag med en rejsekrimi i hånden ved hotellets pool, er man til slentreture i de snævre stræder i den gamle bydel med de klassiske 1 og 2 etagers købmandshuse. Eller er man til en cykeltur gennem grønne husstandskvarterer eller en 5 kilometers pedaltur til stranden?

Eller vil man shoppe lidt og have syet lidt nyt til garderoben, så er byens mange små butikker og skræddere det rigtige sted. Mulighederne er mange, og Hoi An er det helt rigtige sted til at have en fridag og bare nyde at denne atmosfærefyldte by i sit helt eget tempo.
4 stjernet Thanh Binh Riverside Hotel – Deluxe Pool-/Riverview værelse (M)

Dag 11: Hoi An
I dag afsted på en mindre cykeltur i et adstadigt tempo og uden bakker. Vi kommer gennem private boligkvarterer og ud i de landlige åbne omgivelser på mindre veje og stier med udsigt til rismarker, fiskedamme og rejefarme. Megen motoriseret trafik er her ikke. (Er man ikke vild med at cykle, sørger vi for at man kan komme bagpå en scooter med en rutineret chauffør uden merpris, og så følger man med gruppen og kører i gruppens adstadige cykeltempo).

IMG_7807
Vietnam---036

Vi får indblik i de lokales daglige gøren og laden, når der gøres holdt ved et lille bådbyggeri og ved private hjem, hvor et eller to familiemedlemmer er i gang med træskærerarbejder og røgelsespinde. Ligeledes gøres stop, når vi i løbet af cykelturen passerer noget af lokalt kolorit, f.eks. folk i gang med at forberede lokale specialiteter til salg på markedet, landarbejdere der graver jordnødder op eller høster grønsager, fiskere som reparerer deres net eller et familiemedlem som tørrer ris på terrassen.

Vi skal også ro en sivkurvsbåd, som fiskerne bruger til mindre ture på vandet eller ved mindre fiskeri. I sivkurvsbåden kommer vi rundt i et flodområde med vandkokospalmer, hvor fiskere sætter net og små fælder til at fange krabber og mindre fisk. Vi spiser en dejlig frokost som er frisk tilberedt ombord på båden.

Ved udflugtens sidste cykelstop kommer vi til et traditionelt bygget hus, og oplever hvordan en privat familie bor. Vi bliver introduceret til nogen af de familiære gamle skikke, hvoraf nogle holdes i hævd. Bl.a. diskuteres vigtige beslutninger fortsat ved bordet foran altertavlen med billeder af tidligere familiemedlemmer. Ad den vej informerer man de afdøde forfædre, hvis sjæl befinder sig omkring huset, og får deres accept omkring vigtige beslutninger i familien. Vi spiser en god frokost i disse private rammer.

Bagefter sejler vi med båd ad Thu Bon floden tilbage til byen, og vi er tilbage på vores hotel midt på eftermiddagen. Det er nærliggende at slentre en tur i centrum. Hoi An tager sig rigtig hyggelig ud sidst på eftermiddagen. Her hersker en afslappende fyraftensatmosfære med både skolebørn og forældre på vej gennem byens gader – på vej hjem efter en (hård) dag i skolen eller på arbejde på. Snup en kold Larue-øl, en friskpresset juice eller en god kop kaffe og kik med et ferierende blik ud på dagligdagen, som den udspiller sig her på disse breddegrader.
4 stjernet Thanh Binh Riverside Hotel – Deluxe Pool-/Riverview værelse (M,F)

Dag 12: Hoi An – Mekongdelta
Morgenafgang med fly til Ho Chi Minh City og videre fra lufthavnen i bus til FITO, som er et rustikt museum, der fremviser traditionel medicin.

En hel del vietnamesere og de etniske kinesere bosiddende i Vietnam har en stærk tro på gamle behandlingsmetoder såsom akupunktur og ekstrakter fra naturens flora, som man har en lang erfaring med kan kurere sygdomme.

Disse ekstrakter fra planter og urter ville måske ikke blive godkendt af lægefaglige myndigheder i henhold til manglende dokumenterede laboratorieforsøg. Men ikke desto mindre er nogle af de gamle recepter afprøvet på millioner af mennesker gennem flere hundrede år i Vietnam og i Kina, hvor opskrifterne er gået i arv.

Skulle man have fidus til – men dog en smule skepsis over for – traditionel medicin, så

slipper man billigt ved at købe og afprøve et par flasker af den røde “Dau Gio Do”, som skulle være godt mod forskellige typer ømhed i leddene og musklerne, men også kunne klare en let snottet næse. FITO er relevant nok placeret i bydelen China Town, hvor kundegrundlaget er størst for sygdomsbehandling med traditionel medicin. Efter museumsbesøget går vi en stemningstur i China Town kvarteret.

Vi fortsætter til Mekongdeltaet, som i folkemunde kaldes Vietnams riskammer. Baggrunden er, at man kan så og høste ris 3 gange om året grundet de høje temperaturer og de mange nærende mineraler i Mekongfloden. Ris er den vigtigste ingrediens i vietnamesisk madlavning og en stor del af den ris vietnameserne i hele landet spiser – eller eksporterer – kommer herfra.

P1020952

Undervejs gør vi stop ved den religiøse sekt Cao Dai ornamentfyldte tempel. Cao Dai – som betyder “det højeste sted” – blander alle de store religioner, Kristendom, Islam, Buddhisme og Taoisme. Det er en unik vietnamesisk og lidt pudsig trosretning, hvor man iblandt deres helgener finder Lenin, Victor Hugo, Shakespeare og Jeanne d’Arc.

Hvor mange trosretningers bygninger er lidt ensformig i det arkitektoniske udtryk, så har hele farvepaletten været i brug på murerne på Cao Dai templerne, som også er dekoreret med drager, figurer, lotusblomster, udskæringer, krummelurer og centralt et stort “guddommeligt øje som ser alt”.

Cao Dai har omkring 2 millioner tilhængere i Vietnam. Ved messer placerer de troende sig i en afstand til alteret iht. hvilket trin de

har opnået i livet. Des tættere på alteret de står, des højere er de placeret på Cao Dais 9-trins skala. Skulle de nå det 9. trin, nemlig nirvana, undgår de genfødsel og tilbagekomst til det jordiske livs mange lidelser – men snydes så også for livets mange gode (ferie)oplevelser.

Ud på eftermiddagen når vi frem til vores lodge. Det 3+ stjernede Mekonglodge er et skønt og stemningsfuldt hotel, som har indrettet deres bungalows og have, så det passer til deltaets landlige idyl med 1-plans huse og grønne omgivelser. Bungalow-værelserne lever op til den komfort og standard som man kan forvente af 3 stjernet hotelstandard med hensyn til renlighed, eget toilet/bad og aircondition på værelserne.

Hele stedet er bygget med arkitektonisk øje for Mekongdeltaets karakter og charme. Og for dem som har læst den franske forfatter Marguerite Duras novelle eller set filmen The Lover baseret på Duras bog, kan man med omgivelserne på og omkring Mekonglodge nemt henledes til nostalgiske tanker om, at det var i et sådant idyllisk miljø Marguerite forelskede sig i en ung kinesisk mand og levede mellem 1928 – 1932 i den nærliggende by Sa Dec.

Fra lodgens placering i de grønne omgivelser, fra den afslappende stemning og de kommende dages lokale aktiviteter får vi hurtigt oplevelsen af at være landet i det oprindelige Mekong. Langt væk fra alfarvej og byernes moderne leben. Aftensmaden nydes udendørs i den lette varme, og til lyden af cikadernes vingespil som en slags tropisk middagsmusik.
3+ stjernet Mekonglodge – Bungalow værelse (M,F,A)

Dag 13: Mekongdelta
Restauranten ligger med udsigt til Mekongfloden og morgenmaden indtages med flodens lette baggrunds lyd: nemlig tøffen fra bådene, der bringer afgrøder til markedet eller familien til nærmeste provinsby for at arbejde og gå i skole. Mekongfloden er godt 3.500 km undervejs fra dens udspring i Tibet til den rammer Vietnam og her deler sig i 9 mellemstore floder.

Man vurderer at omkring 75 mio. mennesker i hhv. Kina, Laos, Thailand, Cambodja og Vietnam lever af floden med fiskeri, transport og vand til dyrkning af marker. Der arrangeres en bådtur til Cai Be, som har et mindre flydende marked, hvor frugt og grønt købes og sælges mellem de vippende både, eller bringes på land for at blive kørt til markederne i storbyen Ho Chi Minh City.
Nogle af disse frugtbåde fungerer også som familiens hjem og man regner med at omkring fem procent af Mekongdeltaets befolkning i Vietnam lever på vandet – enten i disse transportbåde, på pælehuse eller flydende huse. Vores båd ligger også til land ved en landsby med små familieforetagender, der bl.a. har specialiseret sig i at lave frugtslik, samt produkter lavet af kokosnød og popkorn af ris.

Tilbage på lodgen sætter vi os på cyklerne, og i et meget roligt tempo pedaltramper vi afsted ad mindre veje rundt i de landlige omgivelser. (Er man ikke vild med at cykle, sørger vi for at man kan komme bagpå en scooter med en rutineret chauffør uden merpris, og så følger man med gruppen og kører i gruppens adstadige cykeltempo).

Vi bliver vidner til et idyllisk landsbyliv, og passerer åbne vidder og mindre landsbyer omkranset af tæt bevoksning og palmetræer. Kigger man ind over hækken, kan man se landfolket er i gang med dagens arbejde og huslige aktiviteter på gårdspladsen foran hjemmet. Tingene og livet synes at foregå i et behageligt tempo, hvor der er tid til at hjælpe naboen, ligesom at man som rejsegæst har fornemmelsen af at være meget velkommen her.

Husmandssteder ligger side om side med store haver med alskens frugttræer og planter. Der gøres stop ved lokale seværdigheder og ligeledes holdt ved en frugthave, hvor vi smager på nogle af de eksotiske frugter, som har optimale vækstbetingelser i den tropiske varme og hvis konsistens og smag er en oplevelse for mange. Ligeledes gør vi stop ved et lille lokalt teglværk, hvor vi kan se processen fra Mekongbreddens lerjord til den færdige mursten.

Undervejs bliver vi sikkert overhalet af folk på motorcykel på vej fra A til B eller spændt op med en lille ladvogn på træk, hvor hø eller frugter er pakket. Og støder vi på nogle skolebørn så vil de enten smile fornøjet, sige “hallo, what is your name” eller måske endda forsøge at køre lidt om kap med os. Vi besøger og kommer indenfor i et traditionelt bygget Mekong-hus, hvor samme familie har været bosiddende i generationer. Her serverer familien og naboerne en dejlig frokost for os, hvor en af retterne sandsynligvis er en frisk forårsrulle med elefant-øre-fisk.

Senere sejles ind i en mindre biflod, hvor vi i hold på 2 og 3 kommer over i en mindre sampan, en slags robåd som tager os ind i en mindre stikflod og tæt på lokallivet. Der er en sampanfører til at ro for os – de fleste ror med hænderne, men nogle steder i Vietnam kan man faktisk opleve at folk have fødderne på årerne i en lidt mere spøjs og tilbagelænet kropsposition.

Ud på eftermiddagen når vi tilbage til lodgen, og kan nyde stedet og de skønne faciliteter. Lige fra at gå rundt og betragte havens mange tropiske træer og blomster, eller sidde med en kold Saigon-øl på terrassen med udsigt til Mekongfloden og se mindre både, små fragtbåde og slæbebåd komme futtende forbi. Tage nogle afslappende svømmetag i poolen, eller ligge med lukkede øjne i solstolene og mærke seneftermiddagssolen varme kroppen godt igennem, imens en kold iskaffe eller drink står på et lille havebord ved siden af, og venter på at blive drukket. Senere aftensmad.
3+ stjernet Mekonglodge – Bungalow værelse (M,F,A)

Dag 14: Mekongdelta – Ho Chi Minh City
Med båd til havnekajen, og herfra med bus til Ho Chi Minh City, der frem til Vietnam krigens afslutning i 1975 hed Saigon. Det navn klingede for meget af tiden med amerikanerne, syntes de sejrende kommunister fra Nordvietnam og ændrede bynavnet til ære for den tidligere præsident.

Ændringen kom til at varsle at de glade dage i syd – med de mange US-dollars den amerikanske regering og deres soldater havde brugt og holdt den sydvietnamesiske økonomi oppe med – var slut. Men efterkrigens magre år er nu erstattet af stor velstandsfremgang. Ho Chi Minh City er igen blevet et økonomisk vækstcenter og er i dag landets mest moderne by. Mange steder bygges der nyt, mens butikkerne glimter med deres fristelser af tøj, elektronik og andre materielle goder.

Vi besøger Genforeningspaladset, det tidligere palads for de sydvietnamesiske præsidenter i perioden 1954 – 1975, hvor landet var delt i Nordvietnam og Sydvietnam. Da amerikanerne militært trak sig ud og neddroslede den økonomiske støtte i 1973 var skriften for Sydvietnams fremtidige skæbne skrevet.

Saigon – den sidste bastion i Sydvietnam – faldt den 30. april 1975 og i paladset måtte den blot 43-timer gammel nyudnævnte præsident Minh ligge øre til replikken om “at han ikke kunne overdrage noget (magten), som han ikke længere reelt var i besiddelse af” fra lederen af den deling, som brød gennem paladsets gitterport med den kampvogn, som står udstillet i forhaven.

I Genforeningspaladset er der adgang til både officielle rum, hvor indflydelsesrige personer blev modtaget og til de private gemakker og til den bombesikrede kælder, hvorfra præsidenten også kunne styre landet.

Bagefter skal vi se fotoudstillingen om Vietnam-krigen på det kendte Krigsmuseum, hvor billederne – primært taget af udenlandske fotografer – viser og dokumenterer krigens barske virkelighed. Byturen går forbi det gamle franske posthus, som ligger på en plads lige overfor Notre Dame katedralen. Begge er arkitektoniske minder om den franske kolonitid mellem 1861-1954.

På navnetavler på posthusets ydermure hyldes videnskabsmænd, som har haft betydning for udviklingen af telegraf og elektricitet. Bl.a. finder vi danske H.C. Ørsted navngivet her, iht. hans opdagelse af elektromagnetismen. Indenfor i den smukke bygning findes blandt andet et vægmaleri med kort over byen anno 1936, og et stort maleri af den gamle præsident Ho Chi Minh, hvilket man også finder i alle andre offentligt ejede institutioner og endda klasseværelser på skolerne.

Vi spiser aftensmad på en af byens eksklusive restauranter Ly Club, og mon ikke vi bagefter finder et hyggeligt sted til en drinks på vores sidste aften i Vietnam.
3+ stjernet Huong Sen Hotel – Deluxe værelse (M,F,A)

Dag 15: Ho Chi Minh City
Efter morgenmaden tager vi til de berømte Cu Chi tunneler. Tunnelsystemet – hvor de vietnamesiske modstandsfolk i Sydvietnam, Viet Cong, skjulte sig og hvorfra de planlagde overraskelse-sangreb på amerikanerne i Saigon – er over 250 km langt og nogle steder i 3 etager.

Det rummede operationsstue, køkkener, mødelokale og våbenlager. Udgravet i stenhårdt lerjord, klaustrofobisk, mørkt og primitivt er tunnelerne en bygningsmæssige manifestation på vietnamesernes ukuelige vilje og kamp for national selvstændighed mod en militær veludrustet amerikansk Goliat.

Amerikanerne forsøgte at finde tunnel-indgangene på såkaldte search & destroy operationer, men disse operationer endte oftest med væsentlige mandskabstab som resultat. Så forsøgte man at brænde skoven ned med napalm, men ilden gik hurtigt ud i den fugtige tropiske skov. Så til sidst trak man sine soldater ud og erklærede området free fire zone, hvor amerikanske bombefly frit kunne bombe og nedkaste overskudsbomber på vej hjem fra andre bombetogter.

Det satte en vis stopper for den strategiske betydning for Cu Chi området, men på det tidspunkt var den amerikanske krigslykke vendt. Der bliver mulighed for at kravle rundt i tunnelgangene, men er ikke nødvendigt. Man kan stadig få et godt indtryk af Cu Chi tunnelerne uden at skulle ned i gangene.

På tilbagevejen spiser vi picnicfrokost i en gummitræplantage, og får historien om de franske kolonisters import af gummitræet til Vietnam i forsøget på at udvinde resin. Udbytte og proviantering af råstoffer var en af hovedgrundene til at erobre nyt territorium for de europæiske stormagter i 1600 og 1700-tallet. Frankrig anlagde dengang store gummitræsplantager i Vietnam, som fortsat i dag udvinder resin til primært eksport.

Ved ankomsten til vores hotel i Ho Chi Minh City har vi stadigvæk en god del af eftermiddagen og noget af aftenen til rådighed til at opleve metropolen på egen hånd, gå på sightseeing eller jagt efter gode souvenirkøb. Midt på aftenen transfer til lufthavnen, og dermed farvel til et land og et folk, som har budt på så mange varierende oplevelser på vores rejse fra Nord, over Midt til Sydvietnam, at er man næsten har fornemmelsen af at have været på flere forskellige rundrejser på de sidste 16 dage. (M,F)

Dag 16: Ankomst til Danmark
Flyankomst til København.

BADEFORLÆNGELSE TIL PHAN THIET

1 ekstra overnatning i Ho Chi Minh City & 4 nætter i kyst-/badebyen Phan Thiet.

Dag 15 fortsat: Ho Chi Minh City
Efter udflugten til Cu Chi tunnelerne dag 15 i det oprindelige rejseprogram, er eftermiddagen og hele aftenen til egen disposition til at opdage metropolen. Overnatning i Ho Chi Minh City.
3+ stjernet Huong Sen Hotel – Deluxe værelse (M,F)

Dag 16: Ho Chi Minh City – Phan Thiet
I siger til den danske rejseleder og kører først på formiddagen med bus til kyst-/badebyen Phan Thiet med den vietnamesiske lokalguide, som har været sammen med gruppen siden dag 12.

Med dase- og badedage i Phan Thiet er der lagt op til afslutning med afslapning – nyde solen, stranden, vandet og fordøje turens mange indtryk. Her ligger gennemsnitstemperaturen omkring 30 grader og der er forholdsvis lav luftfugtighed pga. kystbeliggenheden.

I indkvarteres på et rigtig lækkert strandressort – efter eget valg enten 3 stjernet Bon Bien Resort eller 4 stjernet Blue Ocean Resort eller 5 stjernet Anantara Resort. Herfra er der ikke langt til at man kan få strandsand mellem tæerne og kaste sig ud i de klare, blå bølger ved en af Vietnams fineste badestrande. Alle 3 resorts har private strandområde lige ned til vandet og med strandstole forbeholdt hotellets gæster.

For de mere aktive er der muligheder for at cykle ind til Phan Thiet by eller ud i en lille fiskerlandsby, hvor man om morgenen kan se hvilke fisk, kutterne har med ind. Fiskerne og fiskekoner står på stranden og sortere dagens fangst.

Eller man kan trampe i cykelpedalerne ud til de 2 store områder med henholdsvis hvide sandklitter og røde sandklitter – Phan Thiets svar på Råbjerg Mile eller besøge Cham folkets tempel Poshanu. Dette særprægede tempel er bygget i det 13. århundrede af Cham’erne, som havde sit eget kulturelle islæt og religiøst var meget hinduistisk inspireret.

En god gåtur langs stranden og en frokost på et af de andre resorts eller en af de lokale restauranter er bestemt en anden option – både for aktive og for de mindre aktive.

3 stjernet Bon Bien Resort – Deluxe værelse (M)
4 stjernet Blue Ocean Resort – Gardenview Bungalow værelse (M)
5 stjernet Anantara Resort – Deluxe Gardenview værelse (M)

Dag 17: Phan Thiet
Fridag til afslapning, sol og strand på baderesort lige ned til vandet og med privat strandområde med solsenge forbeholdt hotellets egne gæster.
3 stjernet Bon Bien Resort – Deluxe værelse (M)
4 stjernet Blue Ocean Resort – Gardenview Bungalow værelse (M)
5 stjernet Anantara Resort – Deluxe Gardenview værelse (M)

Dag 18: Phan Thiet
Fridag til afslapning, sol og strand på baderesort lige ned til vandet og med privat strandområde med solsenge forbeholdt hotellets egne gæster.
3 stjernet Bon Bien Resort – Deluxe værelse (M)
4 stjernet Blue Ocean Resort – Gardenview Bungalow værelse (M)
5 stjernet Anantara Resort – Deluxe Gardenview værelse (M)
Dag 19: Phan Thiet
Fridag til afslapning, sol og strand på baderesort lige ned til vandet og med privat strandområde med solsenge forbeholdt hotellets egne gæster.
3 stjernet Bon Bien Resort – Deluxe værelse (M)
4 stjernet Blue Ocean Resort – Gardenview Bungalow værelse (M)
5 stjernet Anantara Resort – Deluxe Gardenview værelse (M)
Dag 20: Phan Thiet – Ho Chi Minh City lufthavn – Afrejse
Fri indtil transfer til Ho Chi Minh lufthavn. Busturen markerer starten på afslutningen på en oplevelsesrig rundrejse med rigtigt mange ferieminder.

Ikke mindst mødet med et åbent og smilende folk med en smittende livslyst bliver et langvarigt minde. Flyafgang kl. 23.55 med Emirates til København via Dubai. (M)

Dag 21: Ankomst Danmark
Flyankomst til København.

REJSEFORLÆNGELSE TIL CAMBODJA

1 ekstra nat i Ho Chi Minh City og 4 nætter i Cambodja.

Efter udflugten til Cu Chi tunnelerne er eftermiddagen og hele aftenen til egen disposition.
Overnatning i Ho Chi Minh City.
3+ stjernet Huong Sen Hotel – Deluxe værelse (M,F,A)

Dag 16: Ho Chi Minh City – Phnom Penh
I afhentes tidligt på hotellet og bringes til afgangsstedet, hvorfra I skal med turistbus til Phnom Penh. Undervejs krydses grænsen, hvor der laves visum til Cambodja. På busankomstpunktet i Phnom Penh venter jeres engelsktalende cambodjanske guide, som tager jer med til frokoststedet. Efter noget godt i maven, skal I på en mindre byrundtur, hvor I får indblik i Cambodjas nyere historie.

I starter ved Toul Sleng fængselsmuseum. Her torturerede Khmer Rouge-regimet med Pol Pot i spidsen i tusindvis af cambodjanere i perioden fra 1975 til 1978. I får den groteske historie om det brutale Khmer Rouge-styres “sociale reformer”, der på ganske få uger lukkede højere læreanstalter, hospitaler, aviser og beordrede befolkningen i byområderne ud til landdistrikterne, hvor hårdt fysisk arbejde i 12-15 timer om dagen ventede.

Rede penge blev afskaffet, postvæsnet nedlagt, al kontakt med verdenssamfundet ophørte og vor tidsregning suspenderet. Året 1975, da Pol Pot tog magten i Cambodja, blev erklæret for år 0. Ligeledes besøges Killing Field – den tidligere udryddelseslejr lige udenfor byen – i dag et mindested for ofrene.

Selvom retssystemet fortsat forfølger de ansvarlige for De Røde Khmers frygtelige handlinger, så er cambodjanerne i dag trådt ud af fortidens mørke skygge. Man arbejde oftest fra 8 – 17 og derudover familielivets pligter og opgaver, er landet og familierne trådt ind i en ny tid, hvor man spejder mod fremtiden og kun lidt dvæler ved datiden. På gader og stræder er det nutiden der gælder, og her får man hurtigt fornemmelse af, at det for de fleste drejer sig om at få tjent nogle penge. (Skulle I ikke ønske at se disse 2 barske steder, så kan man efter frokost blive bragt til hotel til check-in).

Historien sætter ligeledes sit præg på aftensmaden, da denne indtages på Foreign Correspondance Club. Det var stedet hvor udenlandske journalister, forfattere og diplomater hang ud indtil De Røde Khmer indtog Phnom Penh i april 1975 og gav besked på, at alle ikke-cambodjanere skulle forlade landet. Ofte fik journalister nys om historier her eller en off-the-record kommentar til aktuelle emner.

FCC ligger lige ved den livlige Sisowath Boulevard, der udgør den utrolig flotte promenade med Ton Le Sap-floden på den ene side og de skønne franske palæer på den anden side. Mon ikke I vælger at tage aftenkaffen på FCC eller en af de andre cafeer med tagterrasse med god udsigt over boulevarden og floden.
4 stjernet Ohama Hotel, Deluxe værelse (M,F,A)

Dag 17: Phnom Penh
I cykelrickshaw køres I rundt til dagens planlagte attraktioner, som alle ligger i centrum. Phnom Penh er præget af den franske kolonitid med brede boulevarder og kolonistilshuse, der på charmerende vis blander sig med de karakteristiske templer og nutidens moderne cambodjanske byggestil. På formiddagens byrundtur kommer I til det royale paladsområde, hvor kongen bor. I ser Chan Chaya Pavillonen og Kroningshallen, hvor Norodom Sihamoni blev slået til konge den 29. oktober 2004 efter den tidligere konge valgte at abdicere.

Kong Sihamoni er 66 år, fortsat ugift og har ingen børn. Dette er ganske usædvanligt for kongefamilier i Asien og i særdeleshed i forhold til hans fader, den gamle konge, som fik 14 børn med 7 koner og elskerinder. I den majestætiske kroningshall ser I tronstolen, 1-1 størrelses guldbelagte statuer af Cambodjas tidligere konger og flotte loftsmalerier med reference til landets mytologiske historie.

I samme område findes Sølvpagoden, hvor gulvet er dekoreret med over 5.000 sølvfliser, der hver vejer 1 kg. Her står også den imponerende guld-Buddha dekoreret med 9.584 diamanter, andre unikke kunstskatte fra Khmer-riget og gaver fra udenlandske givere. Den mest kuriøse gave til kongefamilien står dog udenfor på gårdspladsen, nemlig en 2-etagers bygning i jern givet af Napoleon III og sejlet hertil fra Frankrig.

Apropos det franske aftryk i Cambodjas historie, så åbenbares midtbyen for jer, når I fortsætter i cykelrickshaw videre rundt i byens gader, og passerer Wat Phnom, det centrale marked og nostalgiske, arkitektoniske levn fra den franske kolonitid bl.a. Le Royal Hotel, banegården og rådhuset. Ligeledes kommer I forbi Uafhængighedsmonumentet, rejst iht. kolonisternes exit i 1953. På dette tidspunkt havde Cambodja været under fransk kolonidømme i 70 år.

Bortset fra kongefamilien og højtstående embedsfolk, så bød den periode på svære livsvilkår for den almindelige befolkning. Mange cambodjanske mænd endte i de franske gummitræsplantager, hvor de arbejdede fra solopgang til solnedgang og knapt kunne brødføde familien med det lidt de tjente. Frokost på Romedeng – er en dejlig mindre restaurant, der har til huse i en fransk kolonivilla. Efter noget dejligt mad bringes I hjem til hotellet i cykelrickshaw, og således har I tid til selv at gå rundt og opdage hovedstaden resten af dagen.
4 stjernet Ohama Hotel, Deluxe værelse (M,F)

Dag 18: Phnom Penh – Siem Reap
Morgenafgang med turistbus til Siem Reap, hvor I får syn for countryside. Der synes nærmest at være en verden til forskel på livet på landet og i byen. Hvor man i hovedstaden oplevede et igangværende byggeboom, moderne klædte kvinder køre i dyre biler og alverdens teknologiske goder til salg, så er tempoet et helt andet på landet, hvor det er mennesker og arbejdsdyr som primært sørger for dyrkning af markerne, og mere basale livsforhold som gør sig gældende.

Ankomst først på eftermiddagen til Siem Reap, kendt for stedet med Angkor-templerne – et 30 km² stort område der rummer mere end 50 templer opført over en 600-årig periode. Mange af templerne rummer en sand uovertruffenhed og er et bygningsmæssigt bevis på Khmer folkets storhed fra 9. – 15. århundrede. Med Angkor-rigets fald og nederlag til Thai’erne i 1431 rykkede de fleste Khmerfolk teltpælene op, drog sydpå til Phnom Penh og Angkor-templerne blev glemt.

Således blev stedet lidt tilfældigt genopdaget af den franske eventyrer Henri Marhot i 1868, da han nærmest faldt over tempelruinerne på hans explorer-tur rundt i Cambodja. Med hans beretninger om området blev den internationale opmærksomhed vakt, og siden da er Angkor-templerne oftest blevet kaldt verdens 8. vidunder. I morgen er en hel programdag, hvor I skal se de største af templerne.

I bringes fra busankomst-stedet til hotellet. Efter check-in kan I tage en lille gåtur i Siem Reap centrum. Foruden det gamle marked, hvor de små butikker lokker på tøj, sko, tasker og håndarbejder til meget billige penge, så byder gadesælgere med deres mobile boder på frugtshakes, friskpresset juice og pandekager til 5 – 10 kroner. Man kan også slå sig ned under en elektronisk vifte på en af cafeerne og få en kold Angkor-øl eller en god kop kaffe.

Aftenens restaurantbesøg byder på den traditionelle og yndefulde folkedans “Apsara”. På en mindre scene optræder både kvindelige og mandlige dansere med små dansestykker, der inkluderer temaer fra landets historie, mytologiske fortællinger fra Angkor-tiden og kærlighedsromancer.
4 stjernet Somadevi Hotel – Deluxe værelse (M,A)
Dag 19: Siem Reap
I et behageligt tempo afsted i motorcykelrickshaw til de mest betydningsfulde templer. De er bygget mellem år 800 – 1400, da Khmer-imperiet var et af de mest magtfulde i Sydøstasien. I denne storhedstid var Siem Reap en hovedby. Man mener, at der har levet omkring 1 million mennesker her, og at beboelsesområdet geografisk var på størrelse med nutidens Paris.

Et tagdække sørger for skygge, og lidt oppe i fart gør motorcykelrickshawen Cambodjas varme til en let brise. I sidder behageligt på puder og med rygstøtte, og kan betragte både turister og lokale, som er i gang med dagens program og gøremål. I gør stop ved Angkor Thom Sydport, Baphuon, Elefanternes terrasse og Bayon. De blev primært skabt af egenrådige konger, der havde pondus til at få iværksæt store tempelbyggerier i forsøget på at tilbede hinduistiske og buddhistiske guder, og overgå fortiden og imponere nutiden.

Nok har disse konger været diktatoriske, men det er alligevel tæt på at overgå fantasien, hvad disse magthavere har kunnet skabe for mellem 600 – 1000 år siden. Både i størrelse og nogle af stederne er detaljerigdommen ganske imponerende. Lige fra dans, madlavning, fornøjelse med brætspil og til krigsslagene mod fjendtlige naboer, er hugget ind i stenene og fortsat tydelige her mere end et halvt årtusinde senere.

Dagens udflugt bringer jer ligeledes forbi Ta Prohm, som i folkemunde kaldes jungletemplet. Her har træer slået rødder ned gennem og henover murene. Nu står stammen på toppen af tagryggen og vokser sig store.

Dagens udflugt bringer jer ligeledes forbi Ta Prohm, som i folkemunde kaldes jungletemplet. Her har træer slået rødder ned gennem og henover murene. Nu står stammen på toppen af tagryggen og vokser sig store.

Bagefter er det så tid til at tabe kæben, når I besøger Angkor Wat – Sydøstasiens største religiøse bygningsværk og bestemt et af verdenens menneskeskabte vidundere. Angkor Wat er ganske enkelt et uovertruffen tempelkompleks – og et symbol som indgår i Cambodjas nationalflag, samt en kilde til national historisk stolthed om da Khmerne engang var det store folk i hele Sydøstasien.

Aftenen byder på mad og underholdende optræden, når Phare besøges. Denne organisation giver uddannelse til unge fattige cambodjanere, og bibringer dem forskellige former for livsfærdigheder. Blandt andet i akrobatik og scenekunst. I skal efter aftensmaden her hos Phare, se en optræden som er en blanding af en teaterfortælling og akrobatik, der flere steder er blevet kaldt Cambodjas svar på det internationalt kendte ”Circus de Soleil”. I bliver vidner til et fantastisk show, der virkelig kommer udover scenekanten og imponerer sit publikum. I går helt sikkert stemningsmæssigt opløftet derfra.
4 stjernet Somadevi Hotel – Deluxe værelse (M,F,A)
Dag 20: Siem Reap – Afrejse
Fri indtil transfer først på aftenen til lufthavnen for at flyve hjem. Der er tid til at tage en rolig sidstedag på rejsen, slappe af ved poolen på hotellet, få en god men prisbillig kropsmassage eller tage en slentretur i bycentrum for at gøre de sidste souvenir-indkøb på Old Market.

Alternativt kan man tage ud og se flere af de lidt mindre templer fra Khmer-historiens storhedstid. Om aftenen afhentning på hotellet og i bil til Siem Reap lufthavn, og flyafrejse herfra mod Danmark. (M)

Dag 21: Ankomst Danmark
Flyankomst til København.

Vi rejser drømmene

Scroll to Top

Vietnam &
Cambodja

18 dages rundrejse

  • Erfaren dansk rejseleder som boet i Vietnam.
  • De bedste attraktioner i største byer.
  • Lokale kulturrige aktiviteter.
  • Centrale 3+ og 4 stjernet hoteller med by-livet lige ved døren.

Spørgsmål til en rejse ?

KONTAKT os på telefon eller mail

Vi rejser drØmmene

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.