Topmenu

Dagsprogram

HANOI - HALONG BUGTEN - HUE - HOI AN -
HO CHI MINH CITY - MEKONGDELTA

15 dages rundrejse fra Nord til Sydvietnam med dansk rejseleder

Vietnam sommer

Dag 1: Afrejse København
Check-in i Københavns lufthavn og flyafgang med Emirates kl. 15.35. Flyselskabet Emirates har de seneste år investeret enorme summer i nye Airbus og Boeing fly, og været først i Danmark med at anvende det meget omtalte dobbeltdækker Airbus fly A380 ud af København. Vi får således fornøjelsen med at flyve med verdens pt. største passagerfly på København-Dubai (og på hjemrejsen på Dubai-København).

Der serveres mad og drikkevarer ombord af et meget serviceminded personale og ved hvert sæde er der en individuel skærm med forskellige underholdningsmuligheder såsom film, musik, spil og nyheder. Flyskifte i Dubai og videre til Hanoi.

Dag 2: Ankomst Hanoi
Ankomst til Vietnam og i bus til Mon Regency Hotel, som ligger i den gamle bydel i Hanois centrum. Man er altid en smule spændt på, hvad vil være de første indtryk i et nyt rejseland og umiddelbart vil man opleve Hanoi som en levende by.

Mange mennesker har deres daglige gøren og laden ude på gaderne. Dette virvar af udendørs arbejdende folk blander sig med moderne klædte unge på små motorcykler talende i mobiltelefon og som sammen med de høje bygninger i Hanois udkant indikerer, at den økonomiske vækst og modernitet også gør sig gældende i de vietnamesiske storbyer.

Efter hotel check-in og et bad, spadserer vi til vanddukketeateret gennem den gamle bydel. Her foregår meget af familieforretningernes produktion på fortovet. Vejnavnene angiver, hvilke produkter der fremstilles og sælges i gaden. Nogle gader har bevaret dette særpræg, mens mere moderne erhverv har trængt sig ind i andre gader. Kvinder kommer i vuggende gang med bambusåg med kurverne fyldt med frugt, grønsager eller to store gryder, hvorfra der laves og sælges varme retter. Skomagerne, cigaretsælgerne, gadekøkkener, små cafeer og brødkoner behøves ikke mere end 1 – 2 m2 til deres lille forretning på fortovet, mens frisørerne kan nøjes med et søm på muren og et strømstik for at starte en udendørs salon.

Vi når vanddukketeater ved Hoan Kiem søen, og skal se en forestilling af den over 1000 år gamle vietnamesiske teaterform, som i tidernes morgen blev opfundet og spillet af bønderne i landdistrikterne omkring Hanoi. Efter stykket og aftensmad på en nærliggende restaurant spadserer vi tilbage til hotellet, og oplever det stemningsfulde Hanoi by night.

3 stjernet Mon Regency Hotel – Deluxe værelse (A)

Dag 3: Hanoi
Sightseeing og byrundtur i Hanoi. Vi besøger landsfaderen Ho Chi Minhs mausoleum. Han ligger balsameret i et glassarkofag til synlig beundring om den tidligere præsident, der kæmpede for Vietnams uafhængighed mod franskmændene, japanerne og amerikanerne. Her tæt ved mausoleet erklærede præsident Ho Chi Minh den 2. september 1945 Vietnams selvstændighed foran 100.000 af sine landsmænd. Dette skete ovenpå 2. verdenskrigs afslutning og japanernes kapitulation og overgivelse af deres besættelser rundt om i Asien, herunder i Vietnam.

Vejen går forbi præsidentpaladset, der oprindeligt blev bygget til guvernøren for det dengang fransk koloniserede Indokina. Da Vietnam blev delt og Ho Chi Minh udnævnt til præsident for Nordvietnam i 1954 ønskede han ikke at bo i dette prægtige palads, men fik bygget et simpelt pælehus i stil med de etniske bjergfolk. Ho Chi Minhs pælehus’ struktur og enkelthed (der er kun 3 rum) afspejler på mange måder en spartansk præsidents bevidste livsførelse iht. ikke at skabe for stor afstand til den fattige befolkning. Vi kommer også forbi pagoden på en søjle.

Turen fortsætter til det fredfyldte Litteraturtempel, der blev grundlagt i år 1070 og var Vietnams første universitet. Efter at have været i igennem regionale prøver kom de mest ambitiøse studerende til Hanoi. Her skulle de videreuddannes og forsøge at bestå kejserens embedsmandseksamen og dermed opnå den nødvendige kvalifikation til at få job hos hoffet. Men kun få klarede de svære tests. F.eks. bestod kun 8 eksamen af mere end 3.000 deltagere i 1733. I dag ærer stedet den kinesiske filosof Konfusius, hvis ideer dannede grundlag for datidens samfundsopbygning.

Vi spiser frokost på restaurant “Koto”. Udover de smagfulde retter, så gør spisestedet en særlig social indsats, idet man her uddanner tidligere gadebørn til kok og tjener. Efter endt læretid ender mange af børnene på andre af byens gode restauranter. Vores egen Dronning Margrethe var her og lave mad med de unge mennesker under kongefamiliens besøg i Vietnam i november 2009.

Efter frokost går turen til et privat boligkvarter, hvor vi finder vragrester af et nedskudt B52 bombefly fra de amerikanske julebombardementer i 1972. Da fredsforhandlingerne i efteråret 1972 mellem Nordvietnam og USA var gået i hårdknude – og nordvietnameserne i amerikanernes optik ikke virkede tilstrækkeligt forhandlingsvillige – blev præsident Nixon og udenrigsminister Henry Kissinger enige om at man ville bombe nordvietnameserne tilbage til forhandlingsbordet.

USA begyndte at bombe Hanoi den 18. december og de næste 12 dage. De kommunistiske forsvarsværker blev sat i stilling og fik bl.a. ramt på 81 fly. Blandt de nedskudte fly var 34 de store B52-bombefly, hvoraf vragdele fra et af disse B52’ere landede en lille dam og i dag virker som et kuriøst krigsminde midt i et fredeligt boligkvarter. Midt på eftermiddagen er vi tilbage ved hotellet, og har resten af eftermiddagen til at opdage Hanoi på egen hånd.

Om aftenen skal vi på streetfood-tur. Denne gåtur har både til formål at tage os rundt i krogene af den gamle bydel, og ikke mindst at åbenbare den lokale madkolorit. Vietnam er kendt for et smagfuldt og varieret køkken. I hovedstaden og i andre større vietnamesiske byer findes et stort udbud af små restauranter med gamle madkoner, som laver egnsretter eller mere klassiske retter.

Vi kommer rundt til mindre madsteder, hvor rejselederen introducerer os til lokale specialiteter og hvor vi smager lokale retter. Det bliver således en tour-de-aftensmad med forskellige måltider på flere små restauranter – som udover smagfulde mad – oftest også emmer af intim stemning. Efter at have “spist os gennem den gamle bydel”, finder vi et hyggeligt sted at slutter aftenen af på, med den god drink.

3 stjernet Mon Regency Hotel – De Lux værelse (M,F,A)

Dag 4: Hanoi – Halong bugten
For dem som har lyst, står vi tidligt op for at gå hen til Ba Dinh Square ved Parlamentet og præsidentpaladset. Her – inden solen står op – jogger byboere frem og tilbage på pladsen lige foran tidligere præsident Ho Chi Minh mausoleum, mens andre svinger arme og ben, og strækker kroppen godt igennem med smidighedsøvelser.

I et hjørne står en flok kvinder lidt oppe i årene og laver fælles morgengymnastik med en frivillig instruktør som slår takten an. Flere lokale kvinder kommer efterhånden til, og skulle vi stille os op i mængden, så vil der helt sikkert blive trukket på de vietnamesiske smilebånd. Vi er i hvert fald velkommen til at slutte os til dem.Klokken 6.30 lyder en fanfare udover Ba Dinh Square og folk trækker væk fra pladsen lige foran mausoleet ned bag en streg malet på fliserne. I stillestående positur vendes ansigtet mod mausoleet og en høj, høj flagstang. Så kommer en 25 – 30 hvidklædte soldater marcherende ind på pladsen og hen mod flagstangen – en af dem bærende på nationalflaget.

Når et par af soldaterne har bakset flaget på snoren, begynder Vietnams nationalmelodi at tone ud af højtalerne og det røde flag med den gule stjerne i midten går langsomt til vejrs. Den røde farve symboliserer blodet fra landets martyrer, som har ofret livet i kampene for landets selvstændighed mod udenlandske stormagter, mens den gule stjerne markerer den lyse fremtid landet går imøde.

Efter ceremonien vender vi snuden i retning af hotellet, men kommer forbi Lenin-parken. Her foran statuen af den gamle sovjetiske præsident er ældre indbyggere i gang med forskellige gymnastiske øvelser. Familie og venner spiller badminton eller fodboldtennis og en mindre flok middelaldrende danser morgenstivheden ud af kroppen med en stille omgang swing. Vi når tilbage til hotellet i fin tid til at kunne spise morgenmad.

Efter noget godt i maven på hotellet, af sted i bus ud Halong by, hvor vi stiger ombord på en klassisk junke – en Deluxe båd. Vi sejler ud i Halong bugten, hvor over 3.000 kalkstensbjerge rejser sig op gennem havoverfladen. Bugten er havets svar på fastlandets paradis. Her stiger mere end 3.000 kalkstensklipper op gennem havet, og skaber på en gang et både råt og blødt landskab med den grønne bevoksning på de særegne klippeformationer. De fleste klipper har fantasifulde navne angivet efter deres form: hundeøen, skildpaddeøen, de kæmpende haners ø, mands hoved øen, osv.

Vi sejler forbi fiskerfamilier, der bor i små landsbyer på vandet og der bliver mulighed for at leje en kajak og padle rundt i den normalvist rolige bugt eller komme ind på lille strandbred og bade herfra. Alternativt kan man tage sig en dukkert nær båden eller bare blive ombord og lade sig fascinere af omgivelserne enten indendørs i bådens restaurant/opholdsdæk eller øverst på det åbne dæk.

Båden smider anker i en lille klippeindhyllet bugt og mens stjernehimlen kommer frem og omformer kalkstensbjergene til mørke silhuetter, kan man nyde et glas vin eller en drink på dækket. I skibets restaurant får vi serveret både frokost og aftensmad.
Deluxe Junke (båd), 2 personers kahyt med eget toilet/bad (M,F,A)

Dag 5: Halong bugten – Hanoi – Hue
Vandets klukken mod båden og udsigt til de grønklædte kalkstensbjerge. En skøn morgen, hvor der for de friske er mulighed for at springe i vandet og tage en lille svømmetur eller dyrke Tai Chi på dækket, hvor en instruktør vil forestå en lettere omgang undervisning.

Hvis man ikke lige er til denne slags asiatisk morgengymnastik, så kan man stillesiddende med en kop kaffe eller te i hånden opleve den gryende morgen tage sin start herude i Halong bugten.

Senere påbegyndes sejlturen hen til Sung Sot hulen (oversættes til “Overraskelseshulen”). En imponerende og kæmpestor grotte med stalagmitter og stalaktitter, og iscenesat med dekorativt lysopsætning.

Omkring klokken 10.00 serveres brunch buffet, mens båden begynder at sejle tilbage mod fastlandet. Stænk en ekstra kop kaffe og gå ovenpå på øverste åbne dæk. Tag et par dybe indåndinger og sug hele dette fantastiske landskab ind på nethinden.

Omkring kl. 11.00 er vi i land og kører til Hanoi, hvor der er tid til at spise aftensmad inden vi kører til banegården og stiger ombord i toget – bedre kendt som Genforeningsekspressen iht. at toget undervejs til vores næste rejsedestination “kejserbyen Hue” kører henover den gamle grænsedragning fra dengang landet var delt i det kommunistiske Nordvietnam og det kapitalistiske Sydvietnam. Ingen andre personer end Vietnam Travels rejsegruppe sover i de bookede kupeer. (Brunch)
4-personers sovekupe, kun Vietnam Travels gæster i kupeerne

Option 1: Mod merpris 490 per ekstra seng kan man få egen sovekupe. Ex. et rejsepar betaler ialt 980 for alle 4 senge i kupeen.

Option 2: Mod merpris kan man flyve til Midtvietnam og overnatte på hotel (i stedet for nattog). Merpris ved 1.050/person i dobbeltværelse & 1.270/person i enkeltværelse. Merprisen inkluderer transport til Hanoi lufthavn, fly Hanoi-Midtvietnam og privat transport lufthavn–hotel, og overnatning på 4-stj. hotel inklusive morgenmad.

DAG 6 & DAG 7 DELES TUREN OP I TO GRUPPER

Gruppe 1 har dage med sightseeing i Hue.

Gruppe 2 har to ekstra dage ved stranden i Hoi An.
Der er frit valg om man ønsker rejseprogram for rejsegruppe 1 eller rejsegruppe 2. Prisen er den samme.

GRUPPE 1
Dag 6: Hue
Togankomst til den gamle kejserby Hue, hvor gruppe 1 sammen med den danske rejseleder står af toget og tager med bus til mausoleerne for to af kejserne i Nguyen-dynastiet, Khai Dinh og Minh Mang. Alle gravmonumenter ligger sydvest for Hue by iht. symbolikken ved at solnedgangen i sydvest markerer livets afslutning.

Konstruktionen af mausoleet havde stor betydning, og de fleste af kejserne gik i gang med byggeriet lang tid før de kunne forventes at dø. Baggrunden var bl.a. at kejserne ville forvisse sig om at mausoleet blev af vis størrelse og af en vis prægtighed, og derved sikre dem et fysisk og dedikeret eftermæle. Samtidigt skulle der også være et rimeligt sted at opholde sig for de mange efterladte koner og elskerinder (konkubinerne), som var forpligtet til at holde og pleje kejserens gravsted efter hans død.

Den 12. af de ialt 13. siddende kejser fra Nguyen-familien, Khai Dinh, byggede det sidste af kejsermausoleum. Den sidste kejser emigrerede og døde i Frankrig, og ikke en person som det kommunistiske Vietnam ønsker at ære i stor stil. Khai Dinhs gravmonument er arkitektonisk inspireret af europæisk klassisk byggestil med symmetriske linjer, men virker en smule bombastisk i dette bakkede grønne landskab 8 km fra Hue.

Byggeriet var både dyrt og lang tid undervejs, da nogle materialer blev bragt hertil fra Kina, Japan og Frankrig. Først 5 år efter hans død stod det endeligt færdigt, hvilket man forstår, når man ser dekorationen og detaljerne i hans imponerende ærespalads ”Thien Dinh”.

I samme område findes Minh Mangs gravsted. Han var en af de mest produktive kejsere i Nguyen-klanens 143 års regeringstid, hvor landets infrastruktur og levevilkårene for befolkningen blev forbedret. Mausoleets lige linjer brydes på smukkeste vis med integrationen med beplantning og søerne og der ligger en nærmest åndelig fredfyldthed over stedet. Minh Mangs høje produktivitetsniveau udmøntede sig også i 142 børn med sine 33 koner og 107 konkubiner. Der findes i dag en risbrændevin opkaldt efter denne kejser netop med henvisning til hans høje ydeevne. I folkemunde går vinen under navnet “Vietnams flydende Viagra”.

Efter frokost og hotelcheck-in er der tid på egen hånd til at se byen. Kvartererne i Hue har sine forskelligartede arkitektoniske fingeraftryk. De høje mure og voldgravene omkring kejsercitadellet giver et klart royalt udtryk, mens området omkring hotellet bærer et tydeligt fransk aftryk og de private boligkvarterer lige udenfor bycentrum en helt tredje byggestil. Man fornemmer hurtigt at bylivet i Hue har en mere rolig rytme i forhold til det pulserende liv vi oplevede i hovedstaden Hanoi.

Så oplev lidt af byen ved at leje en cykel eller tag på cykelrickshawtur gennem det franske kvarter eller til Hue’s store marked, besøg en af byens mange museer, eller snup en kop kaffe på en af byens cafeer med udsigt til Duftenes flod, som flyder lige midt gennem byen. Bydelene er ligeledes tilgængelige til fods.

For at komme fra hotellet til citadelområdet eller det store Dong Ba marked, skal man over Dufternes flod via Trang Tien broen. Og skulle man på sin vej over broen, synes at noget ved konstruktionen virker bekendt (også selv om man aldrig har været i Vietnam før), så skyldes det er Gustave Eiffel, som har tegnet den. Stållægterne og stålbuerne har samme arkitektoniske træk og giver klare associationer til tårnet i Paris.
4 stjernet Century Hotel – Deluxe Riverview værelse (M,F)

Dag 7: Hue – Hoi An
Dagens sightseeing starter ved Thien Mu pagoden. Her får vi et indblik i munkenes liv og stifter bekendtskab med Vietnams største trosretning buddhismen, som omkring 2/3-dele af vietnameserne i større eller mindre omfang følger.

Buddhisternes tro på reinkarnation, betyder at de bør forsøge at følge visse leveforskrifter og opføre sig ordentligt i dette liv, sådan at de i deres næste liv bliver født til en endnu bedre tilværelse end den nuværende. Mange pagoder i Vietnam er meget dekorative, holdt i mange farver og med forskellige vægmalerier af Buddhas liv og dekorative figurer. Særligt dragen er repræsenteret i templer og pagoder i henhold til at dragen er det stærkeste dyresymbol i den asiatiske mytologi.

Thien Mu pagoden har på flere måder en særlig betydning. Lykke-og-Nåde-tårnet er byens vartegn, og flere protestaktioner mod forskellige tiders politiske styrer har haft sit udgangspunkt her. Blandt andet kørte munken Thich Quang Duc i 1958 til Saigon og i protest mod den religiøse undertykkelse brændte sig selv af i et gadekryds med verdenspressen som vidne. Den blå Austin han kørte i, står udstillet i garagen.

Bagefter besøges den indre kejserby, der er omgivet af 2,5km lang og 6 meter høj mur. Mens kejserdømmet eksisterede, var det kun kejserfamilien, hoffets ansatte og særligt inviterede, der havde adgang til den indre kejserby.

Bag muren finder man mange smukke bygninger, der efterlader en fornemmelse af den tidligere royale storhedstid: Den højeste harmonis palads (kejserpaladset), de store ritualers gård, det royale teater, kejserfamiliens private huse, ærestempler m.m. Stedet har summet af aktivitet – alt sammen i bestræbelserne på at servicere kejserfamilien og for at opfylde deres til tider specielle ønsker.

Skæbnen for de 13 kejsere i Nguyen-dynastiets tid har været vidt forskellige. Nogle har regeret egenhændigt og succesrigt i flere årtier, andre er blevet kuppet efter få dage på tronen af magtfulde embedsmænd eller familiemedlemmer. Flere kejsere har måttet lide den tort at opleve de franske kolonister langsomt udhule deres magtbeføjelser, og indskrænke det geografiske territorium kejseren bestemte over.

Efter det franske kolonistyres fald i 1945 måtte den sidste kejser Bao Dai abdicere, tvunget af den kommunistiske sejrherre, som ikke ønskede en royal kransekagefigur for deres socialistiske styre. Vi spiser en god frokost i en lille restaurant i et hus, som tidligere var bolig for en højtstående embedsmand under det gamle kejserdømme.

Efter en omgang god vietnamesisk spise, kører vi i bus mod Hoi An, med besøg undervejs af marmorbjergene, der kendt for sin forarbejdning af marmor, samt huler af religiøs betydning for både buddhister og hinduister.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til den charmerende by Hoi An, hvor den gamle bydel bærer præg af de kinesiske, japanske, men også europæiske handelsfolk, der siden slut 1500-tallet slog sig ned her. Restauranter, cafeer, gallerier, håndværksbutikker og skræddere driver nu forretning i disse historiske rammer, og skaber en utrolig hyggelig og intim stemning. I løbet af de kommende fridage kan man i det gamle kvarter bl.a. besøge den overdækkede japanske bro, gamle købmandsgårde og forskellige etniske handelsfolks forsamlingshuse,

hvor disse folkeslag mødtes og udvekslede nyheder på hjemlandssproget, opbevarede lagervarer, blev behandlet med traditionel medicin eller kunne bede til en lokal helgen om at deres handelsskibe ikke skulle forlise.

Frokost i den gamle bydel inden indkvartering på Tropical Beach Hoi An Resort ved Cua Dai stranden med 5km til byen. Fra vores værelser med havudsigt kan vi gå gennem Tropicals grønne have, omkring swimmingpoolen og ud på hotellets private strandområde, og lige ud i det Sydkinesiske hav. Vil man ind til byen, er det nemt. Enten med hotellets gratis shuttlebus. alternativt med taxa eller på en fin cykeltur, hvor man kan pedaltrampe gennem lokale huskvarterer. De følgende 3 dage er fridage, men med mulighed for at tilvælge udflugter med den danske rejseleder.
4 stjernet Tropical Beach Hoi An Resort – Superior Seaview værelse (M,F)

NB! Gruppe 1 og Gruppe 2 salmet igen i Hoi An fra dag 7 eftermiddag.

GRUPPE 2
Dag 6: Hoi An
I Hue siger gruppe 2 kortvarigt farvel til den danske rejseleder og gruppe 1. Samtidigt står en lokal guide på toget i Hue, og følges med gruppe 2 til banegården i Danang. Gruppe 2 bringes til den hyggelige handelsstad Hoi An – i manges øjne Vietnams skønneste by.

I de snævre gader i Hoi Ans gamle kvarter finder man fortsat de klassiske 1 og 2 etages købmandsgårde, forsamlingshuse og templer. De blev bygget af handelsfolk, der begyndte at bosætte sig og drive forretning her. Dengang mellem 1500-1800 tallet var Hoi An en livlig stad, hvor udenlandske skibe kom sejlende til fra Kina, Japan, Frankrig og Portugal, og handlede alt fra krydderier, tekstiler, keramik og meget andet.

Hoi An er rejsens badedestination. Vi har 5 nætter/4 hele dage ved Tropical Beach Hoi An Resort, som er placeret lige ved en skøn strand. Tropical har et privat strandområde med solstole forbeholdt hotellets gæster, så der er ikke langt at gå fra vores seaview værelser til at få strandsand og badevand vand mellem tæerne.

Der er små fem kilometrer her fra stranden til Hoi Ans kendte historiske bydel. Der er gratis shuttlebus service til/fra resorttet og byen flere gange om dagen. Ellers kan man for få penge tage en taxa, eller er man frisk cykle.

I løbet af de kommende 4 fridage kan I således slappe af, svømme i resortets swimmingpool eller i det Sydkinesiske hav stranden. Får man nok af sol og badning, kan I nemt cykle en tur, slentre rundt i byen til de historiske seværdigheder med indlagte kaffe-, smoothie- eller kokosnødsmælks-pauser, og spise frokost og aftensmad på en af de atmosfærefyldte restaurationer. På de 3 sidste fridage i Hoi An tilbydes forskellige udflugter sammen med den danske rejseleder.
4 stjernet Tropical Beach Hoi An Resort – Deluxe Gardenview værelse (M)

Dag 7: Hoi An
Fridag.
4 stj. Tropical Beach Hoi An Resort – Deluxe Gardenview værelse (M)

NB! Gruppe 1 og Gruppe 2 samlet igen fra dag 7 eftermiddag.

Dag 8: Hoi An
Fridag.

Udflugtsmulighed: Udflugt med indblik lokalbefolkningens hverdag i landsbyen og på floderne. Udflugtens pris er 360 og inkluderer cykel, lokal guide, dansk rejseleder, bådtur, frokost og entrebilletter.

På udflugten kommer vi tæt på livet for farmere og fiskere i Vietnam. Vi cykler til landsby lige udenfor Hoi An (i stedet for cykel er der også mulighed for at blive transporteret i minibus uden merpris) og forevises hvordan landsbyens mange grønsager dyrkes.

Godt afskærmet af husene går nogle af landsbybeboere rundt, sår og lurer de forskellige salater, forårsløg, basilikum og andre friske krydderurter, som står sirligt i snorlige rækker på markerne. Jorden vendes med et stort hakkejern og med 2 vandkaner spændt på et bambusåg – båret på det øverste af ryggen – vandes afgrøderne. Skulle nogen ønske, kan man forsøge sig lidt som landmand og vande på denne lokale metode eller være heldig at se hvordan de gøder jorden med søtang.

Vi hjuler videre ad en mindre jordvej med fiskedamme og rismarker på begge sider og ender ud ved Thu Bon floden. Mange familier i de små landsbyer ernærer sig ved fiskeri enten med kuttere ud i det Sydkinesiske hav på flerdags ture eller ved mere simpel fiskeri ved floden.

Det er sidstnævnte, som vi får lejlighed til at se og forsøge os med – bl.a. et manuelt sænke/hæve-fiskenet og et særligt kaste-net.

Vi skal også prøve at ro en sivkurvsbåd, som fiskerne bruger til ture på vandet eller ved mindre fiskeri. I sivkurvsbåden padler vi ind gennem et område med flodpalmer, hvor fiskere sætter net og små fælder til at fange krabber og mindre flodfisk.

For vietcongerne under Vietnam-krigen udgjorde de tætstående flodpalmer i den knap så dybe flod et perfekt skjulested, hvis de var på flugt fra sydvietnamesiske og amerikanske soldater. Tilbage på hovedbåden spisers en dejlig frokost som er frisk tilberedt ombord inden vi kommer i land og transporteres i bus tilbage til resorttet.
4 stjernet Tropical Beach Hoi An Resort – Deluxe Gardenview værelse (M)

Dag 9: Hoi An
Fridag.

Udflugtsmulighed: Madlavningskursus. Pris er 380 inklusiv fødevarer/ingredienser til de retter I tilbereder, kok, køkkenassistenter, dansk rejseleder og transfer i bus resort-madlavningssted-resort.

Transfer til en restauration i byen, hvor I sammen med andre tilmeldte deltagere går på det lokale marked og får en introduktion til nogle af de ingredienser som anvendes i vietnamesisk mad. I præsenteres for forskellige ferskvarer, men især til de krydderier, grønsager og krydderurter som bruges i mange madretter.

Efter markedsbesøget kommer I til kokkeskolen, hvor I har hver jeres køkkenelementer, koge og stegeplader således at selv tilbereder nogen vietnamesiske retter under kyndig præsentation og instruktion fra en lokal engelsktalende kok. Udover kokken vil der være et par assistenter til at give en hånd med.

Mange vietnamesiske retter har et friskt smagsudtryk, hvilket bl.a. skyldes de friske grønsager og krydderurter som anvendes i madlavningen, og ikke mindst fiskesovsen Nuoc Mam som bruges i stort set al lokal madlavning. Nogen siger ligefrem at der som minimum skal en sjat fiskesovs i maden, ellers mangler der noget. Lime, hvidløg, forårsløg og chili bruges også flittigt til at give dip og supper en forfriskende og delvis stærk smag.

Efter at have skåret, snittet, hakket, steget og kogt, så kan man velfortjent spise den gode mad i det tilstødende restaurantlokale sammen med en god vietnamesisk øl eller frisklavet frugtjuice. I får kopier af opskrifterne, så at I kan gentage succesen derhjemme. Efter at have haft fingrene i vietnamesiske køkken, kører vi tilbage til resorttet og har resten af dagen på egen hånd.

4 stjernet Tropical Beach Hoi An Resort – Deluxe Gardenview værelse (M)

Dag 10: Hoi An
Fridag.

Udflugtsmulighed: Cykeltur. Pris 290 for bustransfers til/fra cykelturens startsted, bådture, lokal guide, dansk rejseleder, frokost, cykel og entreer.
Vi pedaltramper af sted på en godt 10 kilometer, godt 6 timers cykeludflugt rundt i Hoi Ans opland, hvor vi får indblik i de lokales daglige gøren og laden. Der gøres flere ophold undervejs ved private hjem, hvor et eller to familiemedlemmer er i gang med at lave røgelsespinde, forberede lokale specialiteter til salg på markedet, fiskere som reparerer deres net eller et familiemedlem som tørrer risen på terrassen foran huset.

Vi besøger også et lille skibsværft, hvor de bygger mange af de træbåde man ser sejle på Thu Bon-floden i Hoi An. Tempoet er roligt og der gøres stop når vi på cykelruten kommer forbi andre små attraktioner eller særlige

lokale aktiviteter, som man uvilkårligt støder ind i på sin vej gennem private boligkvarter og ud i de landlige åbne omgivelser på mindre veje og stier med udsigt til rismarker, fiskedamme og rejefarme.

Ved udflugtens sidste cykelstop kommer I til et traditionelt bygget hus, og oplever hvordan en privat familie bor. Vi bliver introduceret til nogen af de familiære gamle skikke, hvoraf nogle fortsat holdes i hævd. Bl.a. diskuteres vigtige beslutninger fortsat ved bordet foran altertavlen med billeder af de afdøde familiemedlemmer. Ad den vej informerer man de tidligere familiemedlemmer, hvis sjæl kan befinde omkring huset, og får deres accept omkring vigtige familiebegivenheder.

Vi spiser en god frokost i disse private rammer, inden vi sejler tilbage til cykelturens startpunkt, og herfra med bussen til resorttet, hvor vi kan nyde eftermiddagens sidste gode timer ved vandet eller poolen.
4 stjernet Tropical Beach Hoi An Resort – Deluxe Gardenview værelse (M)

Dag 11: Hoi An – Ho Chi Minh
Vi flyver til Ho Chi Minh City, der frem til Vietnam krigens afslutning i 1975 hed Saigon. Det navn klingede for meget af tiden med amerikanerne syntes de sejrende kommunister fra Nordvietnam, og ændrede bynavnet til ære for den gamle præsident. Men ændringen kom også til at varsle at de glade dage i syd – med de mange US-dollars den amerikanske regering og deres soldater havde brugt og holdt den sydvietnamesiske økonomi oppe med – var slut.

Ho Chi Minh City er igen blevet et økonomisk vækstcenter og er i dag landets mest moderne by. Med den megen aktivitet i gaderne, gammelt der bliver revet ned og erstattet af noget nyt, større og højere, samt butikkerne der glimter med deres fristelser af tøj, elektronik og andre materielle goder, så bliver det klart for én, at vietnameserne er i gang med at starte forbrugstoget op.

Fra Ho Chi Minh City lufthavn tager vi til de berømte Cu Chi tunneler. Tunnelsystemet – hvor de vietnamesiske modstandsfolk i Sydvietnam, Viet Cong, skjulte sig og hvorfra de planlagde overraskelsesangreb på amerikanerne i Saigon – er over 250 km langt og nogle steder i 3 etager.

Det rummede operationsstuer, køkkener, mødelokale og våbenlager. Udgravet i stenhårdt lerjord, klaustrofobisk, mørk og primitiv, er tunnelerne en bygningsmæssig manifestation på vietnamesernes ukuelige vilje og kamp for national selvstændighed mod en militær veludrustet amerikansk Goliat.

Amerikanerne forsøgte at finde tunnel-indgangene på såkaldte “search & destroy” operationer, men disse operationer endte oftest med væsentlige mandskabstab som resultat. Så forsøgte man at brænde skoven ned med napalm, men ilden gik hurtigt ud i den fugtige tropiske skov. Så til sidst trak man sine soldater ud og erklærede området “free fire zone”, altså hvor amerikanske bombefly frit kunne bombe og nedkaste overskudsbomber på vej hjem fra andre bombetogter.

Amerikanerne forsøgte at finde tunnel-indgangene på såkaldte “search & destroy” operationer, men disse operationer endte oftest med væsentlige mandskabstab som resultat. Så forsøgte man at brænde skoven ned med napalm, men ilden gik hurtigt ud i den fugtige tropiske skov. Så til sidst trak man sine soldater ud og erklærede området “free fire zone”, altså hvor amerikanske bombefly frit kunne bombe og nedkaste overskudsbomber på vej hjem fra andre bombetogter.

Det satte en vis stopper for den strategiske betydning for Cu Chi området, men på det tidspunkt var den amerikanske krigslykke vendt. Der bliver mulighed for at kravle rundt i tunnelerne, men det er ikke nødvendigt for at få et godt indtryk af Cu Chi tunnelerne.

I bus tilbage til Ho Chi Minh City, hvor vi besøger Krigsmuseet med en permanent udstilling, som giver en historie-indføring i Vietnam-krigen. De fleste billeder er taget af udenlandske fotografer og visualiserer krigens gru.

Foran disse fotos får man let den spørgende tanke, om hvorfor menneskeheden ikke har lært af fortidens fejltagelser, og måske en naiv tro på at færre af verdens ledere ville gå i krig, hvis de bare så denne fotoudstilling inden de afgjorde om de vil starte en krig. Bagefter check-in på hotellet.

For dem som har lyst, kan man ud på aftenen tage sig en drink med rejselederen på en af byens sky-bars. Fra øverste etage på en af midtbyens højhuse har man et spektakulært view udover city og dens skyline. Man fascineres af det lyshav som bygninger og trafikken skaber i denne 10-milionerby efter mørkets frembrud.

Siddende her under åben himmel og med en eksotisk 25-30 grader let brise blæsende i håret og udsigt udover Ho Chi Minh City, får man en nærmest fysisk fornemmelse af byens størrelse. Man bliver nemt betaget af de lysslanger som tændte lygter fra biler og motorcykler skaber på de brede gader, og det storbyagtige liv der udspiller sig knap 100 meter under én, og som står i kontrast til de andre steder, hvor vi hidtil har opholdt os på rejsen.
3 stjernet Huong Sen Hotel, Cityview værelser (M,F)

Bemærk: For dem som ikke er interesseret i sightseeing af disse to krigshistoriske steder kan man blive bragt til centrum af byen og dermed have næsten en hel fridag i Vietnams største by (ingen merpris, dog uden frokost).

sg19

Dag 12: Ho Chi Minh City – Mekongdelta
Vores byrundtur begynder ved Genforeningspaladset, der før landets genforening i 1975 hed Uafhængighedspaladset. Dette paladsnavn symboliserede netop de sydvietnamesiske præsidenters uvilje mod at overholde Geneve-aftalen fra 1954, om at det adskilte Nordvietnam og Sydvietnam skulle genforenes i forlængelse af et planlagt præsidentvalg i 1956. Sydvietnams første præsident Diem postulerede med amerikanernes opbakning at kommunisterne i Nordvietnam ikke overholdt de demokratiske spilleregler for et valg, og nægtede at gennemføre valget.

Afvisningen af Geneve-aftalens gyldighed samt Diems egenrådig ledelsesstil, var en af hovedårsagerne til Vietnam krigen og et uroplaget Sydvietnam. Præsident Diems dage endte, da han i 1963 blev myrdet af hans egne militærfolk. Flere af hans inkompetente efterfølgere blev dog også kuppet af højtstående militærgeneraler med politiske ambitioner. Paladset var oprindeligt bygget i fransk kolonistil, da det havde huset tidligere franske guvernører. Men det blev så slemt beskadiget i 1962 fra bombningen af en nordvietnamesisk infiltreret agent i det sydvietnamesiske luftvåben, at et nyt palads måtte bygges.

Den nye bygning blev bl.a. konstrueret med hemmelige gange og en bombesikret kælder, hvor præsidenten og hans nærmeste folk kunne styre landet, når der var frygt for flyangreb på paladset. Kort før Vietnam-krigens afslutning blev stedet igen bombet, dog kun med begrænset skade til følge, og paladset står som dengang det blev færdiggjort i 1966.

Vi kommer forbi det gamle franske posthus, som ligger på en plads lige overfor Notre Dame katedralen. Begge er arkitektoniske minder om den franske kolonitid mellem 1861-1954. På navnetavler på posthusets ydermure hyldes videnskabsmænd, som har haft betydning for udviklingen af telegraf og elektricitet. Bl.a. finder vi danske H.C. Ørsted navngivet her, iht. hans opdagelse af elektromagnetismen. Indenfor i den smukke bygning findes blandt andet et vægmaleri med kort over byen anno 1936, og et stort maleri af den gamle præsident Ho Chi Minh, hvilket man også finder i alle andre offentligt ejede institutioner og endda klasseværelser på skolerne.

I bus videre til FITO, som er et rustikt museum, der fremviser traditionel medicin. En hel del vietnamesere og de etniske kinesere bosiddende i Vietnam har en stærk tro på gamle behandlingsmetoder såsom akupunktur og ekstrakter fra naturens flora, som man har en lang erfaring at kunne kurere sygdomme med. Disse ekstrakter fra planter og urter ville måske ikke blive godkendt af lægefaglige myndigheder i henhold til manglende dokumenterede laboratorieforsøg. Men ikke desto mindre er nogle af de gamle recepter afprøvet på millioner af mennesker gennem flere hundrede år i Vietnam og i Kina, hvor opskrifterne er gået i arv.

Skulle man have fidus til – men dog en smule skepsis over for – traditionel medicin, så slipper man billigt ved at købe og afprøve et par flasker af den røde “Dau Gio Do”, som skulle være godt mod forskellige typer ømhed i leddene og musklerne, men også kunne klare en let snottet næse. FITO er relevant nok placeret i bydelen China Town, hvor kundegrundlaget er størst for sygdomsbehandling med traditionel medicin. Efter museumsbesøget går vi en stemningstur i China Town kvarteret.

Efter at fyldt maven med frokost kører vi til Mekongdeltaet, som populært kaldes for “Vietnams risskål”. Dette lavlandsområde opdeles af utallige floder og her dyrkes snesevis af forskellige rissorter på markerne. Vandet fra floderne er essentielle, for risene skal stå under konstant vand efter spiring indtil lige før høsten. Alene høstudbyttet i Mekong-regionen bidrager med knap halvdelen af al den ris som produceres i Vietnam.

Sidst på eftermiddagen indkvartering på en skøn lodge. Allerede ved ankomsten står man med en fornemmelse af at træde ind en tropisk botanisk have. Her står eksotiske planter og blomster overalt og laver en frodig grøn kulisse omkring de 1-etages bunglows, hvor vi skal bo. Stedet og værelserne lever op til den komfort, som man kan forvente af et 3 stjernet hotel med hensyn til plads, renlighed, eget toilet/bad og aircondition på værelserne. Stedet har endda en fin stor swimmingpool.

Fra lodgens placering i disse grønne omgivelser, fra den afslappende stemning og de kommende dages lokale aktiviteter får vi hurtigt oplevelsen af at være landet i det oprindelige Mekong. Langt væk fra alfarvej og byernes moderne leben. Aftensmaden nydes udendørs i den lette tropiske varme, og til lyden af cikaderne som en slags tropisk baggrundsmusik.
3 stjernet Mekonglodge, Bungalow værelser (M,F,A)

Dag 13: Mekongdelta
Lodgens restaurant ligger med udsigt til Mekongfloden og morgenmaden indtages med flodens baggrundslyd: nemlig svag tøffen fra bådene, der bringer afgrøder til markedet eller familien til nærmeste provinsby for at arbejde og gå i skole. Mekongfloden er godt 4.000km undervejs fra dens udspring i Tibet til den rammer Vietnam og deler sig i 9 mindre floder. Man vurderer at omkring 75 mio. mennesker i hhv. Kina, Laos, Thailand, Cambodja og Vietnam lever af floden med fiskeri, transport og flodens vand til dyrkning af marker.

Der arrangeres en bådtur til et mindre flydende marked, hvor frugt og grønt købes og sælges mellem de vippende både, eller bringes på land for at blive kørt til markederne i storbyen Ho Chi Minh City. Nogle af disse frugtbåde fungerer også som familiens hjem og man regner med at omkring fem procent af Mekongdeltaets befolkning i Vietnam lever på vandet – enten i disse transportbåde, på pælehuse eller flydende huse.

Vi sejler ind i en af Mekongs bifloder, og gør stop ved en landsby. Her bliver vi introduceret til hvordan de på simpel vis laver specialiteter og snack, som primært er fremstillet af deltaets tropiske afgrøder. Disse sælges til både turister, men pakkes også og sendes til markeder i hele Sydvietnam.

Tilbage på lodgen sætter vi os på cyklerne, og i et meget roligt tempo pedaltramper vi afsted ad mindre veje rundt i de landlige omgivelser. (Er man ikke vild med at cykle, sørger vi for at man kan komme bagpå en scooter med en rutineret chauffør uden merpris, og så følger man med gruppen og kører i gruppens adstadige cykeltempo). Vi bliver vidner til et idyllisk landsbyliv, og passerer både åbne vidder med rismarker så langt øjet rækker, og mindre landsbyer omkranset af tæt bevoksning og palmetræer.

Kigger man ind over hækken, kan man se landfolket er i gang med dagens arbejde og huslige aktiviteter på gårdspladsen foran hjemmet. Tingene og livet synes at foregå i et behageligt tempo, hvor der er tid til at hjælpe naboen, ligesom at man som rejsegæst har fornemmelsen af at være meget velkommen her.

Husmandssteder ligger side om side med store haver med alskens frugttræer og planter. Der gøres stop ved lokale seværdigheder og ligeledes holdt ved en frugthave, hvor vi smager på nogle af de eksotiske frugter, som har optimale vækstbetingelser i den tropiske varme og hvis konsistens og smag er en oplevelse for mange.

Vi bliver sikkert overhalet af folk på motorcykel på vej fra A til B eller spændt op med en lille ladvogn på træk, hvor hø eller frugter er pakket. Og støder vi på nogle skolebørn så vil de enten smile fornøjet, sige “hallo, what is your name” eller måske endda forsøge at køre lidt om kap med os.

Ud på eftermiddagen når vi tilbage til lodgen, og kan nyde stedet og de skønne faciliteter. Lige fra at gå rundt og betragte havens mange tropiske træer og blomster, eller sidde med en kold Saigon-øl på terrassen med udsigt til Mekongfloden og se mindre både, små fragtbåde og slæbebåd komme futtende forbi. Tage nogle afslappende svømmetag i poolen, eller ligge med lukkede øjne i solstolene og mærke seneftermiddags solen varme kroppen godt igennem, imens en kold iskaffe eller drink står på et lille havebord ved siden af, og venter på at blive drukket. Senere aftensmad.

3 stjernet Mekonglodge, Bungalow værelse (M,F,A)

Dag 14: Cai Be – Ho Chi Minh City – Afrejse
Efter morgenmad i ro og mag på restaurantterrassen med vue til små og store både der passerer forbi og skaber aktivitet ude på floden, checker vi ud af lodgen. Med båd til havnekajen og herfra med bus til Ho Chi Minh City, hvor vi ankommer omkring frokosttid og har det meste af eftermiddagen til at snuse rundt i centrum på egen hånd. Vi har bustransfer til lufthavnen kl. 17.30 iht. flyafgang kl. 20.25.

For dem som har lyst, tager den danske rejseleder – efter frokosttid – en gåtur rundt til mindre seværdigheder, som ikke lige står på side 1 og 2 i rejsebøgerne. Turen går omkring USAs gamle ambassadebygning, som en Viet Cong-gruppe kortvarigt belejrede under den store Tet-offensiven i januar 1968, hvor over 100 byer i Sydvietnam blev angrebet i et forsøg på at knække amerikanernes og sydvietnamesernes tro på, at de ville vinde krigen.

Med TV-billeder med guerilla-soldater på ambassade-området kunne amerikanerne hjemme i stuerne til deres store overraskelse se og konstatere, at sejren ikke var lige om hjørnet, som general Westmoreland ved flere lejligheder ellers havde forsikret befolkningen om.

Vi når også forbi Biotexo Financial Tower – Ho Chi Minh Citys pt. højeste kontorbygning med sine 262 meters højde og 68 etager med butikker, kontorer, restaurationer med spektakulære views udover hele byen og en helikopterlandingsplads strittende ud på siden af bygningen. Bitexco Financial Tower står et symbol på skabelsen af mange arbejdspladser i servicesektoren, og dermed også landets økonomiske fremdrift.

Vi passerer små specialbutikker, markeder, eksklusive hårsaloner og udendørs cafeer, og skulle man falde fra undervejs, orienterer man blot rejselederen om at man “hopper af” og selv kommer tilbage til hotellet. Gåturen cirkler rundt i centrum, og det er ikke noget problem at finde tilbage til hotellet på egen hånd. Spadsereturen ender ved en hyggelig dansk isbar, hvor vi spiser is produceret efter dansk opskrifter med smagnuancer fra vietnamesisk tropiske frugter ….Mmm.

Vælger man selv at spadsere rundt i metropolen, så kunne et godt forslag være at tage frokosten på Pho2000, hvor USAs præsident Clinton fik Vietnams nationalret, eller spis i restaurant “Spis Godt” hvor små åbne køkkener laver hver sine specialiteter. Slut eventuelt af med “Che” – en vietnamesisk dessertspecialitet med bønner og jelly.

Herefter kan man besøge kunstmuseet, bymuseet eller tage del i Ho Chi Minh Citys shoppingmekka. Hvad end det er de eksklusive butikker i Dong Khoi Street, billige tøjmarkeder eller Ben Thanh Marked, hvor man kan købe alskens souvenir og Vietnams egenproducerede kaffe, the, tørfrugt eller endda få ordnet neglene. Sidst på eftermiddagen transfer til lufthavnen og flyafgang med Emirates kl. 23.55 med fuld forplejning ombord. Den samlede rejsetid Ho Chi Minh City-København er 18 timer og 20 minutter inklusive flyskifte i Dubai, hvor vi igen får fornøjelsen af at flyved Airbus A380 på Dubai – København.

Dag 15: Ankomst Danmark
Flyankomst til København kl. 13.15 med hovedet og kameraet fyldt med fantastiske rejseminder, og måske endda kufferten et par kilo tungere fra gode souvenirting købt undervejs.

Vi rejser drømmene

Scroll to Top

Vietnam &
Cambodja

18 dages rundrejse

  • Erfaren dansk rejseleder som boet i Vietnam.
  • De bedste attraktioner i største byer.
  • Lokale kulturrige aktiviteter.
  • Centrale 3+ og 4 stjernet hoteller med by-livet lige ved døren.

Spørgsmål til en rejse ?

KONTAKT os på telefon eller mail

Vi rejser drØmmene

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.