Topmenu

Dagsprogram

HANOI - HALONG BUGTEN - SAPA - HUE - HOI AN - SIEM REAP - PHNOM PENH

17 dages rundrejse fra Vietnam til Cambodja med dansk rejseleder

Vietnam & Cambodja

Dag 1: København – Hanoi
Check-in i Københavns lufthavn og flyafgang med Emirates kl. 14.20. Flyselskabet Emirates har de seneste år investeret enorme summer i nye Airbus og Boeing fly, og været først i Danmark med at anvende det meget omtalte dobbeltdækker Airbus fly A380 ud af København. Vi får således fornøjelsen med at flyve med verdens pt. største passagerfly på København-Dubai (og på hjemrejsen på Dubai-København).

Der serveres mad og drikkevarer ombord af et meget serviceminded personale og ved hvert sæde er der en individuel skærm med forskellige underholdningsmuligheder såsom film, musik, spil og nyheder. Flyskifte i Dubai og videre til Hanoi.

Dag 2: Ankomst Hanoi
I ankomsthallen i Hanoi lufthavn møder I den danske rejseleder, og vi kører til bymidten. Mange er naturligvis lidt rejsespændte, hvad Vietnam og Hanoi mon byder på. I hovedstaden går udviklingen rigtig stærkt. Nye huse skyder op mod himlen, som synligt bevis på investeringsboom og Vietnams årlige vækstrater på 7-9 procenter i de senere år. Heldigvis synes regeringen og bystyret at have øje for charmen ved den centrale bydel med de små handelsgader i byens old quarter og i det franske kvarter. Her præger de 3-4 etagers smalle huse stadigvæk gadebilledet.

Og de snævre gader er meget livlige med handlende og folk undervejs – mange har deres daglige gøren og laden udendørs. Netop dette gademylder er med til at give Hanoi et meget levende udtryk, og man bliver hurtigt smittet af den energi, som indbyggerne ligger for dagen.

Check-in på hotellet, som ligger lige i centrum. Der bliver tid til at få et bad inden vi i cykelrickshaw skal rundt i den gamle bydel. Her foregår meget af familieforretningernes produktion på fortovet. Vejnavnene angiver, hvilke produkter der fremstilles og sælges i gaden.

Nogle veje har bevaret dette særpræg, mens mere moderne erhverv har trængt sig ind i andre gader. Med rickshawens rolige tempo gennem trafikken bliver man selv en brik i bybilledet. Det er lidt som om man først for alvor har sin mentale ankomst til Vietnam, når man sidder her på rickshawens forsæde midt i det trafikale virvar med de mange små motorcykler, som kører på kryds og tværs og synes at bryde trafikloven hvert halve minut.

Om aftenen skal vi se vanddukketeater – en over 1000 år gammel vietnamesisk teaterform, som blev udviklet af bønderne i landdistrikterne omkring Hanoi. Efter stykket og aftensmad på en god restaurant spadserer vi tilbage til hotellet, og oplever det stemningsfulde Hanoi by night.
3+ stjernet Mon Regency Hotel, Deluxe værelse (A)

Dag 3: Hanoi
Rundtur til Hanois største seværdigheder. Fra hotellet kører vi til den historiske plads Ba Dinh. Her ligger parlamentet, præsidentpaladset, kommunistpartiets hovedkvarter og den gamle præsidents Ho Chi Minhs mausoleum, som besøges.

Ho Chi Minh betragtes som en landsfader og hans lig ligger til synlig skue bag glas i det dertil byggede mausoleum. Det var på en menneskefyldt Ba Dinh plads, at han den 2. september 1945 læste Vietnams frihedserklæring i forlængelse af japanernes kapitulation, og opgivelse af deres besættelser rundt i hele Asien.

Vi kommer forbi det “franske” præsidentpalads, som blev bygget i starten af 1900-tallet til generalguvernøren, da Vietnam var fransk koloni. Vejen går videre ned til Ho Chi Minhs pælehus, hvor møder for den politiske inderkreds blev afholdt, og militærstrategierne mod Sydvietnam og amerikanerne under Vietnam-krigen blev fastlagt.

Enkeltheden i dette træhus er så slående at man næsten ikke kan forstille sig et lands overhoved – måske lige med undtagelse af Gandhi – selv foreslå og få bygget en bolig så simpel som denne bygning i træ. Vi kommer også forbi pagoden på en søjle.

Bagefter besøges Litteraturtemplet (templet Van Mieu), som i perioden 1010 til slutningen af 1700-tallet var Vietnams højeste læreanstalt. Her studerede landets kommendes embedsmænd forskellige fag, bl.a. Konfutses lære.

Denne kinesiske filosofs tanker – om samfundets hierarki med kejseren i toppen, og uddannede embedsmænd i det næste magtlag og lærere i det tredje lag – dannede udgangspunkt for mange kejserdømmers samfundsopbygning i hele Asien. De studerendes afsluttende eksaminer foregik her i templets 5 gårde.

Litteraturtemplet er et yndet besøgsmål for nutidens studerende. Enten før eksamen, hvor de tilbeder Konfutse og hans disciple i håbet om at få et godt eksamensresultat. Eller udflugtsmål for en hel klasse som fejrer at de er færdiguddannet, og får taget gruppebilleder her foran bygningerne.

Forhåbentlig bliver både studerende og turister inspireret af nogle af Konfutses grundlæggende tanker omkring vigtigheden af læring, men også omkring at have respekt for både autoriteter og almindelige mennesker. Flere af Konfutses læresætninger er simple, men rummer fortsat stor relevans og eftertanke, såsom “Pålæg ikke andre, hvad man ikke selv ønsker” og “Vælg et job du elsker, og du vil aldrig være nød til at arbejde en eneste dag i dit liv”.

Frokosten indtages på Koto, hvor tidligere gadebørn kokkererer og serverer. Restauranten har ud over den hensigt at servere god mad, også det ædle formål at tilbyde tidligere udsatte unge en ny start på livet, og gennem et tilrettelagt forløb lære dem at lave mad og betjene gæster. Dronning Margrethe besøgte stedet i efteråret 2009 og havde nogle hyggelige timer i køkkenet sammen med de unge mennesker.

Vi slutter rundturen ved hotellet, hvorefter man har resten af eftermiddagen til selv at opdage hovedstaden. Der er flere muligheder for museums- eller markedsbesøg, men oplagt er også en gåtur på egen hånd gennem de snævre handelsgader i old quarter.

Her skulle de gamle husbyggere tage hensyn til tidligere tiders beskatning af ejendomsværdien, der blev beregnet ud fra facadens bredde. Og derfor er mange huse i den gamle bykvarter bygget smalle og dybe – enkelte endda med en bredde på kun knap 2 meter. For dem som har lyst kan man gå med rejselederen på en mindre spadseretur sidst på eftermiddagen fra hotellet gennem bydelen ned til Hoan Kiem søen.

3+ stjernet Mon Regency Hotel, Deluxe værelse (M,F)

Dag 4: Hanoi – Halong bugten
Vi står tidligt op for at gå hen til Ba Dinh Square ved Parlamentet og præsidentpaladset. Her – inden solen står op – jogger byboere frem og tilbage på pladsen lige foran tidligere præsident Ho Chi Minh mausoleum, mens andre svinger arme og ben, og strækker kroppen godt igennem med smidighedsøvelser.

I et hjørne står en flok damer lidt oppe i årene og laver fælles morgengymnastik med en frivillig instruktør som slår takten an. Flere lokale kvinder kommer efterhånden til, og skulle vi stille os op i mængden, så vil der helt sikkert blive trukket på de vietnamesiske smilebånd. Vi er i hvert fald velkomne til at slutte os til dem.

Klokken 6.30 lyder en fanfare udover Ba Dinh Square. Folk trækker væk fra pladsen lige foran mausoleet, og ned bag en streg malet på fliserne. I stillestående positur vendes ansigtet mod mausoleet og en høj, høj flagstang. Så kommer 25 – 30 hvidklædte soldater marcherende ind på pladsen og hen mod flagstangen – en af dem bærende på nationalflaget.

Når et par af soldaterne har bakset flaget på snoren, begynder nationalmelodien at tone ud af højtalerne og det røde flag med den gule stjerne går langsomt til vejrs. Den røde farve symboliserer blodet fra landets martyrer, som har ofret livet i kampene for Vietnams selvstændighed, mens den gule stjerne markerer den lyse fremtid landet går imøde.

Efter ceremonien vender vi snuden i retning af hotellet, men kommer forbi Lenin parken. Her foran statuen af den gamle sovjetiske præsident er ældre indbyggere i gang med forskellige gymnastiske øvelser. Familie og venner spiller badminton eller fodboldtennis og en mindre flok middelaldrende danser morgenstivheden ud af kroppen med en stille omgang swing.

Vi når tilbage til hotellet i fin tid til at kunne spise morgenmad inden afgang til Halong bugten 165km sydøst for Hanoi. I en flot junke (båd) skal vi på et 2 dage 1 nats cruise rundt i Halong bugten. Det er et fantastisk havlandskab som møder os med over 3.000 kalkstensklipper dottet rundt i bugten. En svensk skærgård blot 200 gange større.

Klipperne har forunderlige formationer og et både råt udtryk med skarpe kanter, og et blødt udtryk med den grønne bevoksning som sjovt nok kan vokse her. Tanken om at skaberne bag Avartar har fået deres ide til filmens himmellandskab (med større og mindre frit flyvende bjergklipper) fra Halong bugtens klippelandskab er ikke fjern. Flere scener fra den seneste King Kong-film (2017) er optaget forskellige steder i Vietnam, bl.a. her i Halong. Oriental Sails sejler en anden rute end flertallet af cruiseselskaberne, og vores båd kommer ud i et område af Halong Bugten kaldet “Bai Tu Long”, hvor der er færre både og mere uforstyrret natur.

De fleste kalkstensklipper har fantasifulde navne angivet efter deres form: hundeøen, skildpaddeøen, de kæmpende haners ø, mands hoved øen, osv. Her kommer vi til at tage et utal af billeder og måske finder vi et nyt motiv i et kalkstensbjerg. I små vige ligger mindre flydende landsbyer, hvor familier bor og lever af fiskeri, fiskeopdræt, produktion af perlemors perler eller salg af købmandsvarer. Der findes også en flydende skole, hvor børnene får undervisning. Ved nærmere eftertanke forundres man nemt over at mennesker kan leve permanent herude på vandet.

Man kan tage sig en dukkert nær båden eller låne en kajak og padle af sted i den normalt rolige bugt. Eller blive på båden og nyde synet af de fascinerende omgivelser. Båden kaster anker, og mens mørket fortrænger dagslyset, kan man nyde kaffe, øl eller et glas vin på dækket. I skibets restaurant serveres frokost og aftensmad.

Oriental Sails Cruise, 2-personers kahytter med eget toilet & bad (M,F,A)

Dag 5: Halong bugten – Sapa
Vandets klukken mod båden og udsigt til de grønklædte kalkstensbjerge. En skøn morgen, hvor der for de friske er mulighed for at springe i vandet og tage en lille svømmetur eller dyrke Tai Chi på dækket, hvor en instruktør vil forestå en lettere omgang undervisning.

Hvis man ikke lige er til denne slags asiatisk morgengymnastik, så kan man stillesiddende med en kop kaffe eller te i hånden opleve den gryende morgen tage sin start herude i Halong bugten. Senere påbegyndes sejlturen til Thien Canh Son “Bjerghimlens hule” – en kæmpestor grotte med stalagmitter og stalaktitter, og med den opsatte farverige belysning dannes forunderlige figurer og sjove naturskulpturer.

Bagefter serveres brunch på båden, mens den begynder at sejle tilbage til Halong by. Skænk en ekstra kop kaffe og gå op på øverste åbne dæk. Tag et par dybe indåndinger og sug hele dette fantastiske landskab ind på nethinden.Landgang og i bus til Hanoi, som vi når ud på eftermiddagen, og har et par timer i det tidsrum mellem klokken 16 og 18, hvor rammes Hanoi – særligt området i den gamle bydel – af en afslappet fyraftensstemning. Forældre med børnene bag på motorcyklen og mobilsnakkende unge fylder gaderne på vej hjemad, mens byens ældre, pænt klædte indbyggere kommer gående og sætter sig på bænkene på vestsiden af Hoan Kiem søen og snakker – oftest i kønsopdelte, små grupper.

Efter fælles aftensmad kører vi til banegården, hvorfra vi skal med nattog til Sapa i det nordlige og bjergrige Vietnam. Her er booket senge til gruppen i 4-personers sovekupeer med airkondition.

Vietnam Travels opkøber de overskydende senge, så ingen fremmede togpassagerer sover i gruppens kupeer.

Seng i 4 personers sovekupeer med aircondition (Brunch, A)
Option: Ønskes helt egen sovekupe merpris 280/person. Således 1 rejsepar 2 x 280 for egen kupe.

Dag 6: Sapa
Togankomst til provinshovedbyen Lao Cai, hvor vi efter morgenmad på en restaurant kører til søndagsmarkedet i Bac Ha. Det er provinsens største marked og søndag er den store markedsdag – ja vel nærmest ugens festdag på disse kanter. Her kommer minoritetsfolkene fra de fjerntliggende, isolerede dale til Bac Ha for at handle og ikke mindst møde og snakke med hinanden

Man fornemmer en ophøjet stemning på søndagsmarkedet i blandingen af kvindernes gensynsglæde og pludren, mændenes kaffesnak på de interimistiske cafeer og ikke mindst ivrig diskussion og prutten om prisen på tobak, plastik sandaler, lokale fødevarer, husdyr og billige smuglervarer fra Kina.

Det er virkeligt et særsyn med en markedsgade fyldt op med handlende, farveklædte stammefolk. Udover de folkeslag vi har mødt i Sapa vil vi på markedet også støde på folk fra de etniske grupper Giay, Flower H´Mong, Nung og Phu La. Er man heldig vil man blive budt en smagsprøve på en lokal risbrændevin med tilbud om at købe en 1 liter for 10 kroner eller en hurtig hårklipning for 12 kroner.

Frokost i Bac Ha inden vi ser H’Mong fyrstens palæ – bygget en mand fra Tay-stammen, der samarbejdede med franskmændene under kolonitiden. Palæet er bygget mellem 1914 – 1921 og mikser på smuk vis den franske og asiatiske byggestil. Da kommunisterne jog de kolonisterne ud af landet i 1954 blev disse – af franskmændene forfordelte – lokale folk frataget deres magt og besiddelser.

Fra Bac Ha kører vi igennem et fantastisk smukt bjergterræn – gennem brede og smalle dale, hvor livgivende vandløb bringer væde til de mange rismarker. Her ligger landsbyerne dottet rundt i det kuperede landskab. Vi gør stop ved Trung Do-landsbyen og besøger Tay-stammen. Langt hovedparten af Vietnams 53 minoritetsgrupper bor udenfor byerne, og bosætter sig med folk fra samme gruppe med hvem de har fælles kultur og sprog. Tay-folket taler hellere deres eget sprog end vietnamesisk.

De bor i deres karakteristiske huse på pæle, og familien har deres opholdsrum på 1. etage. Så lige under Tay-familiernes stuegulv er der opbevaring af køretøjer, landbrugsredskaber og tit også husdyrhold. Det er således ikke usædvanligt at høns og ænder skræpper rundt her i grundplan, eller der står en vandbøffel eller en orne og kigger ud på de folk, som kommer forbi. Inden bussen kører til Sapa by, sejler vi en tur på Chai-floden, og kan nyde landskabet fra vandsiden.

4 stjernet Sunny Mountain Hotel, Deluxe Mountainview værelser (M,F,A)

Dag 7: Sapa
Sapa kan godt karakteriseres som en vietnamesisk bjergby halvt i franske klæder. De skønne bjergområder her betog franske kolonister – mindede dem lidt om landskabet derhjemme – og Sapa by blev grundlagt i 1922 som et udflugtsmål for indbyggerne i Hanoi. Der er således et tydeligt fransk arkitektonisk aftryk i byen, hvor kolonistilsbygninger blander sig nutidens mere moderne og mere vietnamesiske byggestil.

Vi starter dagen med en gåtur rundt i Sapas gader og forbi markedet, hvor grønsager kommer ind fra oplandet, friskslagtet grise – hængende over bagsædet på en motorcykel – køres helt hen til slagtebordene, hvor kvinderne står klar til at partere og sælge kødet. Vi kommer også omkring byens centrale plads.

Med bus kører vi en halv time for at nå den højst beliggende vejstrækning i Vietnam kaldet “Heavens Gate” med fantastiske viewpoints over dale og bjergtinder. Her tager naturen sig ud fra sin smukkeste side med et grønt og frodigt landskab med bjerge, jungle, risterrasser, dale med rindende floder og små landsbyer med de mange farvestrålende etniske minoriteter, der lever i disse fjerne egne.

Vi går en mindre strækning – i et tempo hvor alle kan følge med – og besøger vi nogle små landsbyer, hvor nogle af mange bjergstammer bor. I mange af husene – med lertrampet gulv, trævægge og eternittag og et par ildsteder som eneste varmeelement – lever 2 og 3 generationer sammen. De ernærer sig ved de ris og grønsager de selv dyrker, ved jagt og broderier.

Oftest er mødet med især kvinderne et kulørt bekendtskab. Mange går klædt i traditionelle dragter i indigoblå eller røde farver, broderet med mønstrer og kantbånd. I landsbyerne Chu Va og Ban Bo stifter vi bekendtskab med Flower H’Mong, Lu og Thai-grupperne, hvoraf de største grupper taler både vietnamesisk og deres eget stammesprog.

Om eftermiddagen er vi tilbage i Sapa, hvis hovedgade summer af leben i blandingen af vietnamesere, minoritetsfolk fra forskellige stammer og udenlandske trekkingfolk, som skal på tur. Vi snupper en kold lokal Lao Cai-beer på en af byens udskænkningssteder eller i hotellets bar.
4 stjernet Sunny Mountain Hotel, Deluxe Mountainview værelse (M,F)

Dag 8: Sapa – Hue
Efter morgenmaden tager vi turen på godt 5 timer i bus fra Sapa til Hanoi lufthavn, hvorfra vi flyver til den gamle kejserby Hue i Midtvietnam. Byen bærer et tydeligt royalt præg med de mange bygningsværker skabt af de 13 kejsere i Nguyen-familien, som flyttede hovedstaden fra Hanoi til Hue mellem 1802 – 1945.

Den første kejser Gia Long indledte 1805 opførelsen af citadelkomplekset, som efterfølgerne i de næste 140 år byggede videre på og udvidede, og som UNESCO i 1993 kategoriserede som World Heritage Site. Hue er samtidigt et religiøst og kulturelt arnested for mange musikere, kunstnere og malere, og der findes en del museer og mindre gallerier i byen. De næste par dage skal vi på byrundtur og besøger de største royale bygningsværker. Vi checker ind på vores hotel, som er beliggende lige ved siden af Parfumefloden.
4 stjernet Century Riverside Hotel, Deluxe Riverview værelse (M,F,A)

Dag 9: Hue
Afsted i bus til mausoleerne for to af kejserne i Nguyen-familien, Khai Dinh og Minh Mang. Alle kejsergrave ligger sydvest for Hue by iht. symbolikken i at solnedgangen i sydvest markerer livets afslutning. Konstruktionen af mausoleet havde stor betydning og de fleste af kejserne gik i gang med byggeriet lang tid før de kunne forventes at dø. Baggrunden var bl.a. at kejserne ville forvisse sig om, at mausoleet blev af vis størrelse og af en vis prægtighed, der ville sikre dem et fysisk og dedikeret eftermæle.

Samtidigt skulle det også være et rimeligt sted at opholde sig for de mange efterladte koner og elskerinder (konkubinerne), som var forpligtet til at holde og pleje kejserens gravsted. Den 12. af de ialt 13 kejsere fra Nguyen-familien, Khai Dinh, byggede det sidste af kejsermausoleerne. Den 13. og sidste kejser emigrerede og døde i Frankrig, og er ikke en person som det kommunistiske Vietnam ønsker at ære i stor stil. Og således er der ikke noget mindested i Vietnam for ham.

Khai Dinhs mausoleum er arkitektonisk inspireret af europæisk klassisk byggestil med symmetriske linjer, men virker en smule bombastisk i dette bakkede grønne landskab 8 km fra Hue. Byggeriet var både dyr og lang tid undervejs, da nogle materialer blev bragt hertil fra Kina, Japan og Frankrig. Først 5 år efter hans død stod det endeligt færdigt, hvilket man forstår når man ser dekorationen og detaljerne i hans ærespalads ”Thien Dinh”.

I samme område findes Minh Mangs gravsted. Han var en af de mest produktive kejsere i Nguyen-klanens 143 års regeringstid, hvor landets infrastruktur og levevilkårene for befolkningen blev forbedret. Mausoleets lige linjer brydes på smukkeste vis med integrationen med beplantning og søerne og der ligger en nærmest åndelig fredfyldthed over stedet. Minh Mangs høje produktivitetsniveau udmøntede sig også i 142 børn med sine 33 koner og 107 konkubiner. Der findes i dag en risbrændevin opkaldt efter denne kejser netop med henvisning til hans høje ydeevne. I folkemunde går vinen under navnet “Vietnams flydende Viagra”.

Vi ligger også vejen forbi Hues kirkegård, hvor mange familiebeslægtede til det gamle kejserdømme er stedt til hvile. Det er samtidigt en af Vietnams største kirkegårde. Den centrale snoede vej bugter sig godt 4 kilometer med grave på begge sider, næsten så langt øjet rækker.

Mange er vedligeholdte og nymalet. For de efterladte er det vigtigt at holde et gravsted pænt. Det skal sikre at den afdødes ånd føler sig æret og respekteret, og beskytter de nulevende familiemedlemmer mod at blive generet af fremmede og dårlige ånder.

Frokost på en flot restaurant i citadelområdet, hvor vi også finder den indre kejserby, der er omgivet af 2,5km lang og 6 meter høj mur. Mens kejserdømmet eksisterede, var det kun kejserfamilien, hoffets ansatte og særligt inviterede, der havde adgang til den indre kejserby.

Bag muren til den indre kejserby finder man mange smukke bygninger, der giver én fornemmelsen af den tidligere royale storhedstid; Den højeste harmonis palads (kejserpaladset), de store ritualers gård (æresgården), det royale teater, kejserfamiliens private huse og ærestempler. Stedet har summet af aktivitet – alt sammen i bestræbelserne på at servicere kejserfamilien og opfylde deres til tider specielle ønsker om hint og dit.

Skæbnen for kejserne i Nguyen-dynastiets tid har været vidt forskellig. Nogle har regeret egenhændigt og succesrigt i flere årtier, andre er blevet kuppet efter få dage på tronen af magtfulde embedsmænd eller familiemedlemmer.

Andre af kejserne har måttet lide den tort at opleve de franske kolonister langsomt udhule deres magtbeføjelser og lidt efter lidt indskrænke det geografiske territorium kejseren bestemte over. Tilbage på hotellet midt på eftermiddagen, er der tid til selv at gå ud og opdage Hue by.

4 stjernet Century Riverside Hotel, Deluxe Riverview værelse (M,F)

Dag 10: Hue – Hoi An
Dagen starter med besøg af Thien Mu pagoden. Her får man et godt indblik i munkenes liv og stifter bekendtskab med Vietnams største trosretning buddhismen. Buddhisternes tro på reinkarnation, betyder at de bør forsøge at følge visse leveforskrifter og opføre sig ordentligt i dette liv, sådan at de i deres næste liv bliver født til en endnu bedre tilværelse end den nuværende. Mange pagoder i Vietnam er meget farverige og med dekorative figurer. Særligt dragen er repræsenteret i templer og pagoder i henhold til at dragen er det stærkeste dyresymbol i den asiatiske mytologi.

Thien Mu pagoden betyder oversat “himmelske kvinde”, og har på flere måder en særlig betydning. Lykke-og-Nåde-tårnet er byens vartegn og flere protestaktioner mod forskellige tiders politiske styrer har haft sit udgangspunkt her. Blandt andet kørte munken Thich Quang Duc i 1958 til Saigon og i protest mod den religiøse undertrykkelse, brændte sig selv af i et gadekryds med verdenspressen som vidne. Den blå Austin han kørte i til hovedstaden, står nu udstillet i garagen.

Undervejs på den smukke rute mod Hoi An kører vi lidt ind i landet for at besøge Vietnams nyeste store turistattraktion ”Golden Bridge” (på vietnamesisk Cau Vang), som strækker sig som en cirkel udover bjergsiden ved Ba Na Hills.

Gående og stående midt på den guldbemalede bro 1.414 meter over havoverfladen får man en storslået udsigt udover Truong Son bjergkæden, og dalene med floder og søer. To af bropillerne er udformet som kæmpehænder, der holder broen op imod himlen, og er med til at give konstruktionen et lidt “himmerigt look”.

Vi skal ikke op til toppen til fods (heldigvis), men tager på en 1,4km lang kabelbanetur (både op og ned) og vi bevæger os mod bjergryggen på det der kaldes Midtvietnams Tag med henvisning til at de høje bjergtinder over mod nabolandet Laos. I kolonitiden byggede franskmændene en del palævillaer, og slappede af her i højderne med den lavere luftfugtighed og køligere temperaturer, når lavlandet blev for varmt.

I Bana Hills har man videreført ideen om den landsby franskmændene etablerede i 1923. Og i dag er stedet udvidet med blomsterparker, torve, bygninger og borgspir, så man næsten har fornemmelsen af at stå midt i en storslået fransk middelalderby.

Senere kører vi til den gamle handelsstad Hoi An, som af mange siges at være Vietnams skønneste sted. Og vi har 3 nætter her, og således god tid til at opleve og nyde den atmosfærefyldte by. Kinesiske, japanske og europæiske købmænd kom sejlende hertil for at købe og sælge varer, og siden slut 1500-tallet slog nogle af disse udenlandske handelsfolk sig ned. I Hoi Ans centrum bærer bydelene arkitektonisk præg af den hjemlige byggestil, hvor de udenlandske bosiddende købmænd kom fra. Vi checker in på hotellet, og herfra er der meget kort afstand til centrum og byens mange gode restauranter.

4 stjernet Thanh Binh Riverside Hotel, Deluxe Riverview værelse (M,F)

Dag 11: Hoi An
Bytur rundt i det gamle kvarter med start ved Fujian-Kinesernes forsamlingshus. De asiatiske handelsfolk fra Japan og flere provinser i Kina – som bosatte sig i Hoi An – havde mindre forsamlingshuse, hvor disse folkeslag kunne mødes og udveksle nyheder på hjemlandssproget, blive behandlet med traditionel medicin eller bede til lokale helgener.

Vi besøger et af disse forsamlingshuse, nemlig Fujian-kinesernes. Særdeles farverige figurer i glasmontrerne og på alterne, symbolerne på væggene og malerierne indikerer at Fujian-kineserne har haft fokus på at drive forretning og tjene penge.

Byrundturen kommer også forbi et over 200 år gammelt købmandshjem med en typisk vietnamesisk (smal og aflang) konstruktion. Kigger man op over hoveddøren ser man 2 dekorerede yin-yang tegn, som symboliserer to øjne. Øjnene skulle sammen med det ekstra forhøjede gulvbræt ved døren, sørge for at onde ånder ikke kom ind i huset og forstyrrede familien og bragte uheld over handlen. Huset har været ejet af samme familie i nu 7 generationer, og en af familiens medlemmer vil fortælle os lidt om husets og familiens historie.

Vi gør stop ved den overdækkede japanske bro, der forbandt den japanske og kinesiske bydel i datidens Hoi An. Allerede dengang i 1600-tallet må japanerne have gennemlevet flere jordskælv for den knap 15m lange bro har 8 betonpæle og er tagbelagt. Ifølge japansk overtro var det et kæmpemonster, som med sine bevægelser forårsagede jordskælvene og broen blev bygget ovenpå monsterets svageste punkt og slog det ihjel.

Ligeledes spadserer vi en næsten skjult lokal sti i et private boligkvarter, hvor vi får sjovt kik ind i byboernes liv, som vitterligt leves side-om-side med naboerne.

Nogle steder får man næsten fornemmelsen af at den ene familie er nødt til at lukke sin hoveddør for at det er muligt for naboen at åbne sin dør og komme ud. Men her er også gang i lidt hjemmeproduktion på terrassen, så folk trækker på smilebåndet når vi kommer forbi og lidt nysgerrige.

Hoi An kaldes også skræddernes by, og mange tidligere gæster er blevet fristet til at få nye fine klæder lavet præcist efter mål. Om eftermiddagen til at kigge rundt og finde en god skrædder, og da vi har de næste par dage i Hoi An kan skrædderforretninger sagtens nå at lave både jakkesæt, japanske vendejakker i silke eller andre kreationer. Alternativt kan man gå med rejselederen ned til flodpromenade-gaden og få sig en ”Nuoc Mia” som er en lækker friskpresset sukkerrør drik med en skvis lime.

4 stjernet Thanh Binh Riverside Hotel, Deluxe Riverview værelse (M,F)

Dag 12: Hoi An
I dag afsted på en mindre cykeltur i et adstadigt tempo og uden bakker. Vi kommer gennem private boligkvarterer og ud i de landlige åbne omgivelser på mindre veje og stier med udsigt til rismarker, fiskedamme og rejefarme. Megen motoriseret trafik er her ikke.

Vi får indblik i de lokales daglige gøren og laden, når der gøres holdt ved et lille bådbyggeri og ved private hjem, hvor et eller to familiemedlemmer er i gang med træskærerarbejder og røgelsespinde. Ligeledes gøres stop, når vi i løbet af cykelturen passerer noget af lokal kolorit, f.eks. folk i gang med at forberede lokale specialiteter til salg på markedet, landarbejdere der graver jordnødder op eller høster grønsager, fiskere som reparerer deres net eller et familiemedlem som tørrer ris på terrassen.

Ved udflugtens sidste cykelstop kommer vi til et traditionelt bygget hus, og oplever hvordan en privat familie bor. Vi bliver introduceret til nogen af de familiære gamle skikke, hvoraf nogle holdes i hævd. Bl.a. diskuteres vigtige beslutninger fortsat ved bordet foran altertavlen med billeder af tidligere familiemedlemmer. Ad den vej informerer man de afdøde forfædre, hvis sjæl befinder sig omkring huset, og får deres accept omkring vigtige beslutninger i familien. Vi spiser en god frokost i disse private rammer. Bagefter sejler en båd os tilbage til byen.

4 stjernet Thanh Binh Riverside Hotel, Deluxe Riverview værelse (M,F)

Dag 13: Hoi An – Siem Reap
Fri til at snuse rundt i de charmerende stræder mellem de historiske huse. Man når muligvis ikke langt førend man vælger at droppe ind på en de små restaurationer, konditorier eller te-huse. Med en vietnamesisk iskaffe eller frugtjuice i hånden kan man fra cafebordet betragte gadelivet. Og ikke mindst summe lidt over om man skal købe en souvenir i artifacts-butikkerne, i et af de små gallerier eller hvornår det nu var, at man skulle hente sine nye tøjkreationer hos skrædderen. Alternativt kan man tage slapperdag ved poolen eller smutte de godt 5 kilometer ud af byen for at opleve bølgebruset fra det Sydkinesiske hav.

Sidst på eftermiddagen kører vi til lufthavnen og forlader Vietnam for at flyve til Cambodja og byen Siem Reap, kendt for stedet med Angkor-templerne – et 30 km² stort område der rummer mere end 50 templer opført over en 600-årig periode. Mange af templerne rummer en sand uovertruffenhed, og er et bygningsmæssigt bevis på Khmer folkets storhed fra 9. – 15. århundrede.

Med Angkor-rigets fald rykkede de fleste Khmerfolk teltpælene op, drog sydpå til Phnom Penh og Angkor-templerne blev glemt. Således blev stedet lidt tilfældigt genopdaget af den franske eventyrer Henri Marhot i 1868, da han nærmest faldt over tempelruinerne på hans explorer-tur rundt i Cambodja.

Med hans beretninger om området blev den internationale opmærksomhed vakt, og siden da er Angkor-templerne oftest blevet kaldt verdens 8. vidunder. I morgen er afsat en hel programdag, hvor vi skal se de største og flotteste af templerne.

4 stjernet Somadevi Angkor Hotel – Deluxe Poolview værelse (M)

Dag 14: Siem Reap
I et behageligt tempo afsted i motorcykelrickshaw til de mest betydningsfulde templer. De er bygget mellem år 800 – 1400, da Khmer-imperiet var et af de mest magtfulde i Sydøstasien. I denne storhedstid var Siem Reap en slags hovedby, og man mener, at der har levet omkring 1 million mennesker her, og at beboelsesområdet geografisk var på størrelse med nutidens New York.

Et tagdække sørger for at skygge, og lidt oppe i fart gør motorcykelrickshaw Cambodjas varme til en let brise. Vi sidder behageligt på puder og med rygstøtte, og kan betragte både turister og lokale, som er i gang med dagens program og gøremål.

Vi gør stop ved Angkor Thom Sydport, Baphuon, Elefanternes terrasse og Bayon. De blev primært skabt af egenrådige konger, der havde pondus til at få iværksæt store tempelbyggerier i forsøget på at tilbede hinduistiske og buddhistiske guder, og overgå fortiden og imponere nutiden.

Nok har disse konger været diktatoriske, men det er alligevel tæt på at overgå fantasien, hvad disse magthavere har kunnet skabe for mellem 600 – 1000 år siden.

Både i størrelse og nogle af stederne er også detaljerigdommen imponerende. Lige fra madlavning, fornøjelse med brætspil og dans til krigsslagene mod fjendtlige naboer, er hugget ind i stenene og tydelige her mere end et halvt årtusinde senere. Dagens udflugt bringer os ligeledes forbi Ta Prohm, som i folkemunde kaldes jungletemplet. Her har træer slået rødder ned gennem og henover murene. Og nu står stammen på toppen af tagryggen og vokser sig store.

Bagefter er det så tid til at tabe kæben, når vi besøger Angkor Wat – Sydøstasiens største religiøse bygningsværk og bestemt et af verdenens menneskeskabte vidundere. Angkor Wat er ganske enkelt et uovertruffen tempelkompleks – et symbol som indgår i Cambodjas nationalflag, og er en kilde til national stolthed om dengang Khmerne var det store folk i Sydøstasien.

Aftenen byder på mad og underholdende optræden, når Phare besøges. Denne organisation giver uddannelse til unge fattige cambodjanere, og bibringer dem forskellige former for livsfærdigheder. Blandt andet i akrobatik og scenekunst. Vi skal efter aftensmaden her hos Phare, se en optræden som er en blanding af en teaterfortælling og akrobatik, der flere steder er blevet kaldt Cambodjas svar på det internationalt kendte “Circus de Soleil”.

Vi bliver vidner til et fantastisk show, der virkelig kommer udover scenekanten og imponerer sit publikum. Det bliver helt sikkert i opløftet stemningsmæssig tilstand vi går derfra, og videre til en hyggelig beværtning og får et par gode drinks her på rejsens sidste aften.

4 stjernet Somadevi Angkor Hotel – Deluxe Poolview værelse (M,F,A)

Dag 15: Siem Reap – Phnom Penh
I dag afsted på en mindre cykeltur i et adstadigt tempo og uden bakker. Vi kommer gennem private boligkvarterer og ud i de landlige åbne omgivelser på mindre veje og stier uden megen motoriseret trafik (Er man ikke vild med at cykle, sørger vi for at man kan komme bagpå en scooter med en rutineret chauffør, og så følger man med gruppen og kører i gruppens adstadige cykeltempo).

Vi cykler gennem landsbyer og mellem rismarkerne hvor landfolket er i gang med dagens dont. Både såning og høst af ris er hårdt arbejde, og kræver megen manpower, eller nærmere bestemt womenpower, da man typisk vil se flere kvinder end mænd arbejdende på markerne. Billedet af gamle dage i Danmark med mange mennesker ved indsamling af afgrøder bliver gengivet her i Cambodja anno 2018. Oftest med mellem 5 til 10 personer på en linje skærer de med segl sig vej gennem rismarkerne i solskin og 30 graders varme.

I de landsbyer vi kommer forbi, får vi indblik i de lokales daglige gøren og laden. Kigger man ind over hækken, er familiemedlemmer i gang med mindre sysler på gårdspladsen eller ordner grønsagshaven. Mange familier bor på et større jordstykke, og er selvforsynende med en hel del grønsager, mens andre dyrker med salg for øje. Vi gør stop og besøger en lokal familie, og oplever hvordan de bor og lever.

Lidt længere henne ad vejen besøges den lokale pagode. Overtro har et stærkt tag i cambodjanere, som tror, at guder og ånder har medindflydelse på deres skæbne her på jorden. I landsbyernes templer og pagoder beder de til overjordiske skabninger, og får munkens velsignelser i henhold til at bringe lykke til familien og give vand og vejr til et godt høstudbytte. Sidst på formiddagen er vi tilbage på hotellet, og tager et bad inden vi checker-ud og spiser frokost.

Efter noget godt i maven tager vi afsted til Phnom Penh, der lidt kækt kaldes Asiens Paris. Der synes dog på flere punkter at være en rimelighed i denne sammenligning. Phnom Penh var den franske hovedby i Cambodja under den franske besættelse fra 1893-1953, og store bygninger såsom posthuset, banegården, nationalmuseet og villaer til byens pinger blev bygget i den franske kolonistilsarkitektur, og står i dag smukt restaureret som en del af gadebilledet i centrum.

Men også stemningen om aftenen med de små cafeer og udendørs spisesteder i gaderne ned mod floden og terrasse-restaurationerne på 2. og 3. etage på selve Sisavoth Boulevard, der løber parallelt med Ton Le Sap floden, bidrager til sydøstasiatisk bohemisk atmosfære sidst på dagen. Phnom Penh har et højt niveau, når det kommer til caféer, restauranter, vin- og cocktailbarer. Vores Ohama Hotel ligger et halv stenkast fra netop Sisavoth Boulevard.

4 stjernet Ohama Hotel, Deluxe værelser (M,F)

Dag 16: Phnom Penh
I cykelrickshaw køres vi rundt på dagens byrundtur. Phnom Penh er præget af den franske kolonitid med brede boulevarder og kolonistilshuse, der på charmerende vis blander sig med de karakteristiske templer og nutidens moderne cambodjanske byggestil. På formiddagens byrundtur kommer vi til det royale paladsområde, hvor kongen bor. Vi ser Chan Chaya Pavillonen og Kroningshallen, hvor Norodom Sihamoni blev slået til konge 29. oktober 2004 efter den tidligere konge valgte at abdicere.

Den 66-årige Sihamoni er ugift og har ingen børn, hvilket er ganske usædvanligt for kongefamilier i Asien og i særdeleshed i forhold til hans fader, den gamle konge, som fik 14 børn med 7 koner og elskerinder. I den majestætiske kroningshall ser vi tronstolen, 1-1 størrelses guldbelagte statuer af Cambodjas tidligere konger og flotte loftsmalerier med reference til landets mytologiske historie.

I samme område findes Sølvpagoden, hvor gulvet er dekoreret med over 5.000 sølvfliser, der hver vejer 1 kg. Her står også den imponerende guld-Buddha dekoreret med 9.584 diamanter, unikke kunstskatte fra Khmer-riget og andre gaver fra udenlandske givere. Den mest kuriøse gave til kongefamilien står dog udenfor på gårdspladsen, nemlig en 2-etages bygning i jern givet af Napoleon III og sejlet hertil fra Frankrig.

Apropos det franske aftryk på Cambodjas historie, så åbenbares midtbyen for os, når vi fortsætter i cykelrickshaw videre rundt i byens gader, og passerer Wat Phnom, det centrale marked og nostalgiske, arkitektoniske levn fra den franske kolonitid bl.a. Le Royal hotel, banegården og nationalbiblioteket. Ligeledes kommer vi forbi Uafhængighedsmonumentet, rejst iht. kolonisternes exit i 1953. På dette tidspunkt havde Cambodja været fransk koloni i 70 år.

Bortset fra kongefamilien og højtstående embedsfolk, så bød denne periode på svære livsvilkår for den almindelige befolkning. Mange cambodjanske mænd endte i de franske gummitræplantager, hvor de arbejdede fra solopgang til solnedgang og knapt kunne brødføde familien med det lidt de tjente.

Mange cambodjanere har især i de senere år løftet sig ud af fattigdommen. Vores frokostrestaurant Romedeng er også startet op på at gøre en social og økonomisk forskel i Cambodja. Her uddannes unge cambodjanere fra fattige kår – herunder også tidligere gadebørn – til at kunne arbejde i fremtiden som tjenere og kokke samtidig med, at de sikres en skolegang. Romedeng, der er startet af to franskmænd, er berømt for sin genintroduktion af Khmer køkkenet med et tvist af fransk gourmet og elegance. Ud på eftermiddagen triller vores rickshaw-drivere os hjem til hotellet.

Historien sætter sit præg på aftensmaden, da denne indtages på Foreign Correspondance Club. Det var stedet hvor udenlandske journalister, forfattere og diplomater hang ud indtil De Røde Khmer indtog Phnom Penh i 1975 og gav besked på, at alle ikke-cambodjanere skulle forlade landet. Ofte fik journalister nys om historier her eller en off-the-record kommentar til aktuelle emner.

Efter noget godt i maven går vi en tur på den livlige Sisowath Boulevard, der udgør den utrolig flotte promenade med Ton Le Sap-floden på den ene side og de skønne franske palæer på den anden side. Mon ikke vi tager aftenkaffen på en af de hyggelige tagcaféer med god udsigt over boulevarden og floden.

4 stjernet Ohama Hotel, Deluxe værelser (M,F,A)

Dag 17: Phnom Penh – Afrejse
Vi har afrejse om aftenen med Emirates, og turens sidste programdag kan man vælge skal være afslappende, og tage sig en halv dag ved poolen (måske en tur i hotellets massage og spa-afdeling) og den anden halvdel af dagen gå på slentretur rundt i Cambodjas hovedstad. Man kan tage på det store Grand Marked eller Russei Marked for at tinge sig til en god handel på lokale artifacts, boutiquelignende produkter eller endda flotte kopier af tøjdesigns, hvis designerfirmaers rigtige produktion meget vel kan være i Cambodja. Et lidt mere kulturelt input kan man få hvis ens lette spadsereturen kommer forbi Nationalmuseet.

Alternativt kan formiddagsprogrammet blive noget hårrejsende. Formiddagens program står nemlig på en lille dyk ned i et noget mørkt kapitel i Cambodjas nyere historie, når Toul Sleng fængselsmuseum besøges. Her torturerede Khmer Rouge-regimet med Pol Pot i spidsen i tusindvis af cambodjanere i perioden fra 1975 til 1978.

I får den groteske historie om det brutale Khmer Rouge-regimes “sociale reformer”, der på ganske få uger lukkede højere læreanstalter, hospitaler, aviser og beordrede befolkningen i byområderne ud til landdistrikterne, hvor hårdt fysisk arbejde i 12-15 timer om dagen ventede.

Rede penge blev afskaffet, postvæsnet nedlagt, al kontakt med verdenssamfundet ophørte og vor tidsregning suspenderet. Året 1975, da Pol Pot tog magten i Cambodja, blev erklæret for år 0. Ligeledes besøges Killing Field – den tidligere udryddelseslejr lige udenfor byen – i dag et mindested for ofrene.

Cambodjanerne i dag trådt ud af fortidens skygge. Retssystemet har forfulgt de ansvarlige for De Røde Khmers for deres frygtelige handlinger. Og tiden læger mange sår. Det er efterhånden 40 år siden at vietnameserne kom de almindelige cambodjanere til undsætning og væltede Pol Pol og hans kumpaner. Først på aftenen er der transfer til lufthavnen, hvorfra der er flyafgang kl. 23.05 med Emirates via Dubai til København. (M)

Dag 18: Ankomst Danmark
Flyankomst til København kl. 12.20.

45

Vi rejser drømmene

Scroll to Top

Vietnam &
Cambodja

18 dages rundrejse

  • Erfaren dansk rejseleder som boet i Vietnam.
  • De bedste attraktioner i største byer.
  • Lokale kulturrige aktiviteter.
  • Centrale 3+ og 4 stjernet hoteller med by-livet lige ved døren.

Spørgsmål til en rejse ?

KONTAKT os på telefon eller mail

Vi rejser drØmmene

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.