Dagsprogram
HANOI - HALONG - NINH BINH - PU LUONG - HUE - HOI AN
16 dages rundrejse fra Nord til Midtvietnam
Nord & Midtvietnam II
Dag 1: Afrejse Danmark
Flyafgang fra København, provinsen eller Hamborg.
Dag 2: Ankomstdag til Hanoi
I ankomsthallen i Hanoi lufthavn møder I chaufføren, der bringer jer til hotellet i bymidten. Mange er naturligvis lidt rejsespændte, hvad Vietnam og Hanoi mon byder på. I hovedstaden går udviklingen rigtig stærkt. Nye huse skyder op mod himlen, som synligt bevis på investeringsboom og Vietnams årlige vækstrater på 7-9 procenter i de senere år.
Heldigvis synes regeringen og bystyret at have øje for charmen ved den centrale bydel med de små handelsgader i byens old quarter og i det franske kvarter. Her er det stadigvæk de 3-4 etagers smalle huse, som præger gadebilledet.
Og de snævre gader er meget livlige med handlende og folk undervejs – mange har deres daglige gøren og laden udendørs.
Netop dette gademylder er med til at give Hanoi et meget levende udtryk, og man bliver hurtigt smittet af den energi, som indbyggerne ligger for dagen her.
Efter hotelcheck-in er resten af dagen til egen disposition, så man lige kan få begge ben på jorden, gå i bad og slappe af efter flyveturen. En god og rolig måde at se lidt af byen på er, at tage en tur i rickshaw rundt i den gamle bydel, eller spadsere i gaderne omkring hotellet. Eventuelt til et af de spisesteder der står på listen med restaurationer, som Vietnam Travels har medsendt blandt rejsedokumenterne.
Dag 3: Hanoi
Byrundtur i Hanoi. I afhentes på hotellet af guiden og i bil med chauffør besøges landsfaderen Ho Chi Minhs mausoleum. Han ligger balsameret i en glassarkofag til synlig beundring af den tidligere præsident, der kæmpede for Vietnams uafhængighed mod franskmændene, japanerne og amerikanerne.
Her tæt ved mausoleet på Ba Dinh pladsen erklærede præsident Ho Chi Minh den 2. september 1945 Vietnams selvstændighed foran 100.000 af sine landsmænd. Dette skete ovenpå 2. verdenskrigs afslutning og japanernes kapitulation og overgivelse af deres besættelser rundt om i Asien, herunder i Vietnam.
I lægger vejen forbi præsidentpaladset og går videre ned til Ho Chi Minhs enkle pælehus, hvor strategierne mod amerikanerne og Sydvietnam blev lagt – dengang Vietnam var delt mellem 1954 – 1975. På billeder af præsident Ho Chi Minh er han tit gengivet i simpel beklædning og sjældent fotograferet i pompøse omgivelser. Denne enkelthed genkender man i det pælehus af træ, som han fik bygget og blot består af 3 rum. I kommer også forbi pagoden på en søjle.
Bagefter kører I til Litteraturtemplet (templet Van Mieu), som betragtes som Vietnams første universitet. Her foregik undervisningen i bl.a. Konfutses lære. Kun få bestod den endelige prøve og fik status af embedsmand og tilbudt job hos hoffet. Van Mieu er i dag et tempel, hvor man ærer den kinesiske filosof Konfutse.
Nutidens studerende kommer her lige før eksaminer, og beder om at få et godt resultat.
Navnene på fortidens succesfulde studenter står indgraveret på mindetavler, der er placeret oven på skjoldet af figurative skildpadder. Hovederne på skildpadderne bærer præg af berøring fra bl.a. overtroiske studerende, som håber, at noget af den dygtighed skildpadderne repræsenterer, kan overføres til dem.
Frokost på Koto restaurant, der via et uddannelsesforløb oplærer tidligere gadebørn i at lave mad og betjene gæster. Efter endt læretid ender mange af børnene på andre af byens gode restauranter. Vores egen Dronning Margrethe var her og lave mad med de unge mennesker under kongefamiliens besøg i Vietnam i november 2009.
Dagens byrundtur afsluttes med en gåtur gennem de snævre handelsgader i old quarter. Her foregår meget af familieforretningernes produktion på fortovet. Vejnavnene angiver, hvilke produkter der fremstilles og sælges i gaden. Ikke alle gader har kunnet bevare dette særpræg den dag i dag, og mere moderne erhverv har trængt sig ind med helt andre forbrugsgoder end det vejnavnene indikerer.
De gamle husbyggere skulle tage hensyn til tidligere tiders beskatning af ejendomsværdien, der blev beregnet ud fra facadens bredde. Og derfor er mange huse i den gamle bydel bygget smalle og dybe. Gåturen ender ved et gammelt, restaureret byhus, hvor der er adgang til at se hvordan de er indrettet og inddelt. I bringes tilbage til hotellet og har resten af eftermiddagen fri. (M,F)
Dag 4: Hanoi – Halong Bugten
Afhentning på hotel i Hanoi og transfer mod Halong by. På køreturen drejer bilen væk fra hovedvejen, og ind i en af de små landsbyer I har kunnet skimte undervejs. I gamle dage i landdistrikterne omkring Hanoi var der mellem såning og høst tid til fornøjelse. Og landfolket underholdt bl.a. hinanden med vanddukketeater, hvor scener fra dagligdagen og historiske begivenheder blev humoristisk gengivet. Scenen er sat som dengang, og I skal se en forestilling i landsbyens dam.
I indtager en landlig frokostmenu i et smukt restaureret, traditionelt langhus med dertilhørende gårdsplads, have og med marker liggende rundt om. Bagefter videre i bil det sidste stykke til Halong bugten.
Dag 5: Halong Bugten
Efter morgenmad cruiser båden videre gennem Halong bugten’s yndefulde havlandskab. Dagen byder på en blanding af muligheder med at gå i land på et par øer, svømme, kajakke ind i små lagooner og betragte de forskellige kalkstensformationer man passerer. De fleste klipper har navne efter deres udseende, og I kan forsøge at gætte navnene på kalkstensbjergene.
Undervejs vil I komme forbi Skildpadde øen, Mandehoved øen, Hjerne øen, Hunde øen, Skønne ansigts øen og mange flere. Nogle øers navne gætter man nemt, mens man må være mere kreativ med andre øer. Ligeledes gøres der holdt ved en klippeø, hvor der er trapper til toppen. Herfra har I et flot vue udover den kalkstendottede bugt. Alt sammen behændigt afbrudt af frokost og senere aftensmaden, som indtages i bådens restaurant.
Husk at opholde jer på dækket ved solnedgang og solopgang. Det er et smukt syn når klipperne enten langsomt bliver til mørke silhuetter omkring båden eller om morgenen hvor de langsomt toner frem med lysets komme. (M,F,A)
Dag 6: Halong Bugten – Ninh Binh
Vandets klukken mod båden, morgendisen der langsomt fortager sig – en skøn morgen. For de friske er der mulighed for at springe i vandet og tage sig lille svømmetur inden morgenmaden. Senere ror I afsted i en mindre båd ind i en lille vig, og forbi en samling af både.
Her på husbådene synes beboerer kun minimalt at have brug for fast land under fødderne. Den støj og de gøremål som et liv på fastlandet normalvist byder på, synes dejligt fraværende her på vandet. Her synes larmen at forstumme i det smukke omgivende havlandskab, og der er ikke noget græs som ugentligt skal klippes i sommerhalvåret. Tilbage på båden checker I ud af kahytterne og sejler mod havnen.
Sidst på formiddagen er der landgang. I afhentes på havnekajen og kører til Ninh Binh. Området er kendt som Vietnams Halong Bugt på land, hvor små bjergformationer nærmest skyder op i luften i et ellers fladt landskab.
Sidst på eftermiddagen checker I ind på en lille og meget charmrende lodge. Lodgen ligger på et større grundstykke omgivet af landsbyens rislodder, og grønne og gråtonede kalksstensbjerge danner et unikt landskabsbillede som baggrund.
Med blot otte 1-etages bungalowhuse lukket inde i en frodigt og intens have, får I en behagelig fornemmelse af, at være havnet i et slags mini-samfund. Stedets begrænsede størrelse og et venligt personale, som alle kommer fra de omkringliggende landsbyer, giver stedet en både personlig og familiær stemning. I vil hurtigt føle jer hjemme – i hvad man i gamle dage kaldte en Tonkinesisk landsby – med reference til disse minilandsbyer i Nordvietnam på 8-15 huse bygget tæt på hinanden. (Brunch, A)
Dag 7: Ninh Binh
En herlig dag starter med en god morgenmad inden I drager afsted med guide og i bil til Bai Dinh pagode. Bai Dinh er indehaver af en række nationale rekorder iht. at den er Vietnams største pagode, har landets største klokke (20 tons) og det højeste antal stenstatuer.
Her stifter I bekendtskab med Vietnams største trosretning buddhismen, som omkring 2/3-dele af vietnameserne i større eller mindre omfang følger. Buddhisternes tro på reinkarnation, betyder at de bør forsøge at følge visse leveforskrifter og opføre sig ordentligt i dette liv, sådan at de i deres næste liv bliver født til en endnu bedre tilværelse end den nuværende.
Mange pagoder i Vietnam er meget dekorative, holdt i mange farver og med forskellige vægmalerier af Buddhas liv og dekorative figurer. Særligt dragen er repræsenteret i templer og pagoder i henhold til at dragen er det stærkeste dyr i den asiatiske mytologi.
En 12 års cyklus hvormed asiaterne navngiver hvert år med et dyresymbol (mus, hane, gris, hest, slange, kat, drage, ged, hund, abe, tiger og vandbøffel), betyder at det – i vietnamesernes optik – er særdeles godt at blive født i dragens år, da dette dyrs karakter som stærk og magtfuld så at sige overføres på denne persons karakteristika og skæbne.
Fra Bai Dinh kører I videre og besøger den for knap 1.100 år siden gamle hovedstad Hoa Lu. Her findes templerne fra både Dinh og Le Dynastierne (968-1009). Hovedstaden blev flyttet til dette fjerntliggende område for at beskytte sig mod jævnlige angreb fra Riget i Midten (Kina).
På en bjergtop lige ved siden af templerne finder man gravstedet for Kejser Dinh Tien Hoang – en af Vietnam’s helt store nationalhelte. Har man bare 10 gader i en by, vil som regel en af gaderne være opkaldt efter ham “Duong (gade) Dinh Tien Hoang”.
Fra Hoa Lu cykler I videre på mindre veje og brede stier mod Tam Coc. I passerer ris- og grønsagsmarker, hvor I sandsynligvis vil støde på landfolket, som er på vej til eller fra markerne eller står bøjet over risstråene. Små landbrugsmaskiner overtager i en vis grad nogle opgaver, men man kan fortsat se vandbøfler trækkende afsted med plov eller rive.
Svup-svup-svup lyder det når vandbøflens klove går op og ned i mudderet. Undervejs er der mulighed for at gøre stop ved Hang Mua, og gå de 450 trin op til toppen af et kalkstensbjerg, hvorfra der er et fantastisk vue udover området.
Efter frokost får I fornøjelsen af at sejle en flot tur i robåd gennem vådrismarkerne omgivet af klipper og to passager går igennem huler under selve kalkstensbjerge. I bliver roet af en bådfører i en lille sampanbåd.
De fleste af dem roer med hænderne, men faktisk kan en del af disse roere i en tilbagelænet position holde fast i årene med fødderne og i symmetriske åretag med benene/fødderne bringe båden fremad.
Ud på eftermiddagen er I tilbage på lodgen, eller “hjemme igen” vil I måske føle i henhold til den gemytlige og gode fornemmelse som stedet synes at indlejre i én. I kan nyde en god kop kaffe eller øl på værelsets terrasse eller lave nogle gode forfriskende svømmetag i swimmingpoolen. (M,F,A)
Dag 8: Ninh Binh – Pu Luong
I bil og med guide kører I mod nordvest, og kommer ind i Thanh Hoa provinsen, som ligger op mod grænsen til Laos. På denne strækning bevæger I jer ind i de bjergrige egne, som byder på fantastisk natur med regnskov, risterrasser og smukke dale med rindende floder. Flere etniske minoritetsgrupper lever her.
I ankommer ved frokosttid til en af de smukkest placerede logdes i Vietnam. Den er bygget lige i skovbrynet af subtropisk regnskov og med dyrkede rismarker på terrasser beliggende helt op af lodgens matrikel. Charmen ved stedet og ikke mindst en hyggelig følelse af at bo i en lille bygd a la en minoritetsstamme, er ikke til at tage fejl af.
Stedet og bungalowsene er arkitektonisk inspireret af den lokale etniske byggestil med små huse delvist på pæle – samtidigt lever den op til rejsegæsters krav til faciliteter og komfort i de smukt dekorerede og lyse værelser. Beliggende på en skrånende bjergside, er der fra bungalowværelsets terrasse en fantastisk udsigt udover de nærliggende grønne områder og takkede bjergtoppe i horisonten.
Efter en god frokost på lodgen skal I på en mindre gåtur med guiden udi det kuperede terræn med blanding af marker og åbent landskab. I kommer forbi nogle klassiske vandmøller konstrueret af træ og bambus, der står her langs flodbredden og danner et skønbillede i de smukke omgivelser.
Senere skal I på en bambustømmerflåde ned ad floden, hvis strømstyrke minder om Gudenåen med et par enkelte små fald undervejs, som måske sætter tømmerflåden i let urolig bevægelse for en kort stund, men normalt får folk til at falde i vandet.
Ud på eftermiddagen er I tilbage på lodgen, checker-in på værelset og kan få et bad. Tag en stund på terrassen lige før skumringstiden. hvor mørket falder på og naturens skarpe farver toner ned. Cikaderne er kommet frem og spiller den tropiske regnskovs baggrundsmusik, når I er på vej over til aftensmad i lodgens restaurant. (M,F,A)
Dag 9: Pu Luong
Efter at have tanket maven med god morgenmad tager I på vandretur. Det aftales inden afgang, hvor langt I cirka vil gå. I vandrer af sted i billedskønne naturomgivelser mellem rismarker og bjerge. I hilser på de lokale folk, som allerede fra tidlig morgen er i gang med markarbejdet.
De fleste steder i Nordvietnam kan der sås og høstes ris 2 gange om året. Første rissåning sker i februar – marts og høsten af anden af risproduktion sker typisk i september – selvfølgeligt afhængigt af vejret i løbet af året.
Er opholdet lige i så- eller høsttiden, opleves mange folk i markerne i gang med at udplante eller skære risstråene, hvilket kræver megen woman- og manpower. Oftest står 4-8 personer i en linje og stikker rødderne i jorden overdækket med vand, eller skærer stråene med segl.
På vandreturen kommer I forbi familiehuse og små landsbyer og gør stop, når I støder på noget opsigtsvækkende eller særligt lokalt. Her i de grønne dale lever minoriteterne Muong og Hvid Thai’erne, et stille og simpelt liv, der på flere måder minder om en livsstil, der for os ligger 50-100 år tilbage.
I pælehusene bor flere generationer sammen – i nogle af husene med husdyr under gulvbrædderne. Minoritetsfolkene synes i ét med naturen herude i deres simple huse midt i disse grønne dale og nogle af dem påklædt deres traditionelle klædedragter.
I bestemmer selv tempoet på vandreturen. I skal ikke nå andet end at nyde turen og de flotte vue som kommer til syne flere steder. Der er picnicfrokost undervejs. Ud på eftermiddagen er I tilbage og har fri til at nyde lodgen, blandt andet en dejlig stor swimmingpool. (M,F,A)
Dag 10: Pu Luong – Hue
Formiddagen byder på to options. Den ene mulighed er at vælge en afslappende formiddag, hvor I kunne spise en sen morgenmad og trisse rundt omkring lodgen, betragte og suge dette landskab ind på nethinden. Den anden mulighed er, at cykle med guiden ud og opleve de nærliggende småbyer og landområder.
Man plejer som regel at støde på noget undervejs som vækker ens nysgerrighed, og der er tid til at stoppe op og forsøge at konversere lidt med de lokale, som helt sikkert synes, at det er sjovt at snakke lidt med en “Tay” (vesterlænding), og høre lidt om hvor I kommer fra og hvor I skal hen efter Pu Luong.
Efter frokost på lodgen bringes I i bil til Hanoi. I flyver til kejserbyen Hue, hvorfra det sidste kejserdømme “Nguyen-dynastiet” regerede Vietnam mellem 1802 – 1945. Kvartererne i Hue har sine forskelligartede arkitektoniske fingeraftryk. De høje mure og voldgravene omkring kejsercitadellet giver et klart royalt udtryk, mens området omkring hotellet bærer et tydeligt fransk aftryk og de private boligkvarterer lige udenfor bycentrum en helt tredje byggestil.
Man fornemmer hurtigt at bylivet i Hue har en mere rolig rytme i forhold til det pulserende liv I oplevede i hovedstaden Hanoi, og i de små gader i centrum eller på en af byens udendørscafeer beliggende ned til Parfume-floden findes små restaurationer og cafeer, hvor I kan snuppe en bid mad, en kaffe eller den lokale Huda-øl. (M,F)
Dag 11: Hue
Sammen med guiden af sted på 2 hjul på en jævn 5 kilometers tur til Thien Mu pagoden. Her får man et godt indblik i munkenes liv og i Vietnams største religion. Pagoden har på flere måder en særlig betydning.
Lykke-og-Nåde-tårnet er byens vartegn og flere protestaktioner mod forskellige tiders politiske styrer har haft sit udgangspunkt her – bl.a. kørte munken Thich Quang Duc i 1958 til Saigon og i protest mod den religiøse undertrykkelse brændte sig selv af i et gadekryds med verdenspressen som vidne. Den blå Austin han kørte i står udstillet i garagen.
I hjuler videre til den indre kejserby, der er omgivet af 2,5km lang og 6 meter høj mur. Mens kejserdømmet eksisterede, var det kun kejserfamilien, hoffets ansatte og særligt inviterede, der havde adgang til den indre kejserby.
Bag muren finder man mange smukke bygninger, der giver én fornemmelsen af den tidligere royale storhedstid, den højeste harmonis palads (kejserpaladset), de store ritualers gård (æresgården), det royale teater, kejserfamiliens private huse, ærestempler m.m. Stedet har summet af aktivitet – alt sammen i bestræbelserne på at servicere kejserfamilien og opfylde deres til tider specielle ønsker om hint og dit.
Skæbnen for de 13 kejsere i Nguyen-dynastiets tid har været vidt forskellige. Nogle har regeret egenhændigt og succesrigt i flere årtier, andre er blevet kuppet efter få dage på tronen af magtfulde embedsmænd eller familiemedlemmer, mens flere kejsere har måttet lide den tort at opleve de franske kolonister langsomt udhule deres magtbeføjelser og indskrænke det geografiske territorium kejseren bestemte over.
Efter det franske kolonistyres fald i 1945 måtte den sidste kejser Bao Dai abdicere, tvunget af kommunistiske sejrherrer, som ikke ønskede en royal kransekagefigur for deres socialistiske styre. I spiser frokost i en tidligere officerbolig, der ligger i kejserbyen lige i nærheden af paladset.
Om eftermiddagen er der tid på egen hånd. Kvartererne i Hue har sine klare forskelligartede arkitektoniske fingeraftryk. De høje mure og voldgravene omkring kejsercitadellet giver et klart royalt udtryk, mens området omkring jeres hotel bærer et tydeligt fransk aftryk og de private boligkvarterer lige uden for bycentrum en helt tredje byggestil.
Tag en spadseretur fra hotellet mod banegården gennem det franske kvarter, gå på det livlige marked Dong Ba eller indsnus atmosfæren i de vietnamesiske bydele, eller snup en lokal Huda-øl på en af byens udendørscafeer beliggende ned til Parfume-floden.
Har I lyst, kan I cykle med guiden sidst på eftermiddagen en tur rundt i kejsercitadelområdet. Her ligger et privat boligkvarter, hvor kejserens ansatte boede. Denne stemningsfulde bydel – mellem den indre og ydre citadelmur – virker nærmest som en by i byen. (M,F)
Dag 12: Hue – Hoi An
Efter noget godt i maven tager I af sted til gravmausoleerne for kejser Minh Mang, som var den længst siddende kejser, og den næstsidste kejser Minh Mang, hvis mausoleum er det senest byggede mausoleum. Den sidste kejser Bao Dai endte med at stikke af og endte sine dage i 1997 i Vietnams gamle kolonimagt Frankrig.
Til trods for at hans navn betyder “storhedens beskytter”, så har eftertiden ikke har fundet Bao Dais ageren tilstrækkelig værdigt til at rejse et monument af ham på vietnamesisk jord. Flere af kejserne i Nguyen-klanen forsøgte at sætte sig op imod de franske koloniherrer, som besatte Vietnam mellem 1860 – 1954, men uden det store held. Dertil var overmagten for stor.
Efter en konfliktfyldt periode hvor franskmændene havde kæmpet med flere genstridige kejsere, udpegede de Khai Dinh som tronfølger i forventning om en mere føjelig kejser. Og Khai Dinhs stille facon og medgørlighed gjorde ham nok populær hos landets franske besættere, men omvendt ham upopulær blandt lokalbefolkningen.
Og hans stjerne faldt endnu mere i folkets øjne, da han i 1923 forværrede folks i forvejen dårlige livsvilkår med skattestigninger, bl.a. for at kunne finansiere hans igangværende mausoleum-byggeri. Byggeriet var 11år undervejs, og som I går rundt og betragter det færdige resultat, så syner nærmere af et palads end et gravsted.
I samme område findes Minh Mangs gravsted, en af de mest produktive kejsere i Nguyen-familiens 143 års regeringstid, hvor landets infrastruktur og levevilkårene for befolkningen blev forbedret. Mausoleets lige linjer brydes på smukkeste vis med integrationen med beplantning og søerne og der ligger en nærmest åndelig fredfyldthed over stedet.
I kører – med frokost undervejs – til Hoi An, som af mange siges at være Vietnams skønneste sted. Kinesiske, japanske og europæiske købmænd kom sejlende hertil for at købe og sælge varer, og siden slut 1500-tallet slog nogle af disse udenlandske handelsfolk sig ned, og etablerede deres forretning her.
Dag 13: Hoi An
Fridag til at snuse rundt i de charmerende stræder mellem de historiske huse. Man når muligvis ikke langt førend man vælger at droppe ind på en de små cafeer eller the-huse.
Fra cafebordet kan betragte gadelivet og summe lidt over om man skal have syet lidt til garderoben hos en af byens mange skræddere, købe en souvenir i artifacts-butikkerne eller et af de små gallerier.
I the- og kaffebarerne kan man også købe noget af Vietnams gode eget producerede the og kaffe. Alternativt kan man tage en halv eller en hel dag på stranden. Der kan også arrangeres deltagelse i et madlavningskursus eller en udflugt til My Son templerne. (M)
Dag 14: Hoi An
I dag skal I tæt på livet for farmere og fiskere i Vietnam. I får et indblik i dagligdagen, som gør sig gældende for nogle af de mennesker, som fremskaffer det mad de fleste vietnamesere er bygget af, nemlig ris, grønsager og fisk. Sammen med en guide afsted på cykel til Tra Que lige udenfor Hoi An, hvor I forevises hvordan landsbyens mange grønsager dyrkes.
Godt afskærmet af husene går nogle af landsbybeboere rundt, sår og luger mellem de forskellige salater, forårsløg, basilikum og andre friske krydderurter, som står sirligt i snorlige rækker på markerne.
Jorden vendes med et stort hakkejern, gødes med søtang og med 2 vandkander spændt på et bambusåg – båret på det øverste af ryggen – vandes afgrøderne. Kribler det i jeres “grønne fingre”, så kan man få lov til at forsøge sig lidt som landmand og vande på denne lokale metode.
I pedaltramper videre ad en mindre jordvej med fiskedamme og rismarker på begge sider og ender ud ved Thu Bon floden. Mange familier i de små landsbyer ernærer sig ved fiskeri enten med kuttere ud i det Sydkinesiske hav på flerdagsture eller ved mere simpel fiskeri ved floden. Det er sidstnævnte, som I får lejlighed til at se og forsøge jer med – bl.a. et manuelt sænke/hæve-fiskenet og et særligt kaste-net.
I skal også ro en sivkurvsbåd, som fiskerne bruger til mindre ture på vandet eller ved mindre fiskeri. I sivkurvsbåden padler man rundt i et flodområde med vandkokospalmer, hvor fiskere sætter net og små fælder til at fange krabber og mindre flodfisk.
For vietcongerne under Vietnam-krigen udgjorde de tætstående vandkokospalmer i den knap så dybe flod et perfekt skjulested, hvis de var på flugt fra sydvietnamesiske og amerikanske soldater. I spiser en dejlig frokost som er frisk tilberedt ombord på båden. Efter at have tanket maven op, kører I tilbage til hotellet først på eftermiddagen. (M,F)
Dag 15: Hoi An – Afrejse
Fri indtil I afhentes på hotellet og køres til lufthavnen og flyafrejse mod Danmark. (M)
Dag 16: Ankomst Danmark
Flyankomst til København, provinsen eller Hamborg.
Vi rejser drømmene