Dagsprogram
SIEM REAP - PHNOM PENH - PHU QUOC Ø - MEKONGDELTA - HO CHI MINH CITY
15 dages rundrejse fra Cambodja til Sydvietnam
Cambodja & Sydvietnam
Dag 1: Afrejse Danmark
Flyafgang fra København eller provinsen.
Dag 2: Siem Reap
Ankomst til Siem Reap, kendt for stedet med Angkortemplerne – et 30 km² stort område der rummer mere end 50 templer opført over en 600-årig periode. Mange af templerne rummer en sand uovertruffenhed og er et bygningsmæssigt bevis på Khmer folkets storhed fra 9. – 15. århundrede.
Med Angkor-rigets fald rykkede de fleste Khmerfolk teltpælene op, drog sydpå til Phnom Penh og Angkor-templerne blev glemt. Således blev stedet lidt tilfældigt genopdaget af eventyren Henri Marhot i 1868, da han nærmest faldt over tempelruinerne på hans explorer-tur rundt i Cambodja. Med hans beretninger om stedet blev den internationale opmærksomhed vakt, og siden da er Angkor-templerne oftest blevet kaldt verdens 8. vidunder.
I løbet af de kommende dages ophold, skal I de mest betydningsfulde af templerne. I dag kan I gå en afslappende gåtur i centrum og få et indtryk af Siem Reap. Og hvad er mere nærliggende her i godt 30 graders varme end at slå sig ned på en cafe under en elektronisk vifte og få en kold øl eller en god frugtjuice.
I finder ligeledes nemt et spisested i centrum, eller kan kigge i den restaurantliste, som Vietnam Travels har sendt sammen med turens øvrige rejsedokumenter.
Dag 3: Siem Reap
Med guide og i et behageligt tempo i motorcykelrickshaw (kan erstattes med bil, skal nævnes ved bestilling hvis ønske skifte af transportform – ingen merpris) afsted til de mest betydningsfulde templer.
De er bygget mellem år 800 – 1400, da Khmer-imperiet var et af de mest magtfulde i Sydøstasien. I denne storhedstid var Siem Reap en slags hovedby, og man mener, at der har levet omkring 1 million mennesker her, og at beboelsesområdet geografisk var på størrelse med nutidens New York.
Et tagdække sørger for at skygge, og lidt oppe i fart gør motorcykelrickshaw Cambodjas varme til en let brise. I sidder behageligt på puder og med rygstøtte, og kan betragte både turister og lokale, som er i gang med dagens program og gøremål.
Angkor Wat er ganske enkelt et uovertruffent tempelkompleks – et symbol som indgår i Cambodjas nationalflag og en kilde til national historisk stolthed, da Khmerne engang var det store folk i Sydøstasien.
Aftensmad med Apsara-optræden på en scene i restauranten. Apsara er en meget yndefuld, cambodjansk folkedans/teater-optræden med korte dansestykker, som referer til historien, dagligdagslivet og kærlighedsromancer. (M,F,A)
Dag 4: Siem Reap
Let cykeltur med guide ud gennem forstæderne og ud det landlige opland. I får et indblik i livet på landet. Et stille liv som står i kontrast til leben der udspiller i Cambodjas store byer, men omvendt også en tilværelse som synes i hak med den landlige idyl.
Her er huse med store forhaver med frugttræer og grønsagsbede til at forsyne familien, eller dyrkes med salg for øje. En forælder eller en bedsteforælder er i gang med huslige sysler på gårdspladsen og passer på husets mindste børn.
Opdager de små poder, at I kommer pedaltrampende forbi, så vil nok vil I nok høre dem råbe et “Hallo” efter jer. I cykler på mindre veje omkring landsbyboernes jordlodder hvor primært ris og grønsager dyrkes. Særligt høst af ris kræver megen manpower, og er hårdt arbejde.
Billedet af gamle dage i Danmark med mange mennesker i markerne ved indsamling af afgrøder bliver gengivet her i Cambodja. Oftest med mellem 5 til 10 personer på en linje skærer de med segl sig vej gennem rismarkerne i stærk solskin og 30 – 35 graders varme.
Overtro har et stærkt tag i cambodjanere, som tror, at guder og ånder har medindflydelse på deres skæbne her på jorden. I landsbyernes templer og pagoder beder de til overjordiske skabninger, og får munkens velsignelser i henhold til at bringe lykke til familien, og give vand og vejr til et godt høstudbytte.
I stopper op, når I støder på noget som giver indblik, en lokal pudsighed eller ting lokalguiden vil introducere jer for.
Til sidst drejes forhjulet mod bycentrum og I ender ved frokostrestauranten, hvor I får noget til maven. Bagefter hjuler I til hotellet og har resten af eftermiddagen og aftenen er til egen disposition. Muligt med motorcykelrickshaw i stedet for cykel på denne udflugt. Skulle motorcykelrickshaw ønskes, så skal dette meddeles ved bestilling – ingen merpris. (M,F)
Dag 5: Siem Reap – Phnom Penh
Chaufføren kører fra hotellet til lufthavnen, hvorfra I flyver til Phnom Penh, der lidt kækt kaldes Asiens Paris. Der synes dog på flere punkter at være en rimelighed i denne sammenligning.
Phnom Penh var den franske hovedby i Cambodja under den franske besættelse fra 1893-1953, og store bygninger såsom posthuset, banegården, nationalmuseet og villaer til byens pinger blev bygget i den franske kolonistilsarkitektur, og står i dag smukt restaureret som en del af gadebilledet i centrum.
Men også stemningen om aftenen med de små cafeer og udendørs spisesteder i gaderne ned mod floden og terrasse-restaurationerne på 2. og 3. etage på selve Sisavoth Boulevard der løber parallelt med Ton Le Sap floden, bidrager til sydøstasiatisk bohemisk atmosfære sidst på dagen.
Phnom Penh har et højt niveau, når det kommer til caféer, restauranter, vin- og cocktailbarer. Et ophold her kan næsten ikke undgå også at blive en gastronomisk oplevelse. I bringes til frokoststedet i centrum. Eftermiddagens 2 sightseeing steder bevidner Cambodjas histories mørkeste kapitel – nemlig tiden under Khmer Rouge.
I vil besøge henrettelsespladsen Choeung Ek uden for Phnom Penh, som er bedre kendt under navnet Killing Field. Choeung Ek var den plads hvorfra fangerne fra det berygtede torturfængsel Toul Sleng blev ført ud for at ende deres dage på bestialsk vis. Killing Fields er i dag et fredfyldt område, hvor man har opført et af de mest kendte monumenter til minde om ofrene.
Efter Killing Field kører I igen ind mod byen og til det berygtede Toul Sleng fængselsmuseum, hvor Khmer Rouge-regimet med Pol Pot i spidsen torturerede og dræbte tusindvis af cambodjanere i perioden 1975 til 1979, og hvor hvert eneste offer blev dokumenteret ved et profilbillede. Toul Sleng viser ondskaben, der omgav styret, i alt sin nøgenhed.
Fængselsmuseet vil efterlade én med et følelsesladet indtryk, men samtidig med en historisk virkelighedsnær forståelse af Khmer Rouge’s brutale eftermæle. Hotel check-in og tid inden I bringes til havnekajen og skal på et sunset-cruise, hvor båden sejler forbi en række boliger som står på bredden af en mindre ø midt i Ton Le Sap.
Ombord kan nydes en kold Angkor-beer med udsigt hovedstadens skyline og solnedgangen bag kongepaladset. I takt med mørkets komme, fremtoner rød/hvide lysslanger på vejene fra de mange motorcyklers tændte lygter, og er med til at give hovedstaden i en ny farvenuance og bibringe aftenerne en levende atmosfære.
Historien sætter sit præg på aftensmaden, da denne indtages på Foreign Correspondance Club. Det var stedet hvor udenlandske journalister, forfattere og diplomater hang ud indtil De Røde Khmer indtog Phnom Penh i 1975 og gav besked på, at alle ikke-cambodjanere skulle forlade landet. Ofte fik journalister nys om historier her eller en off-the-record kommentar til aktuelle emner. (M,F,A)
Dag 6: Phnom Penh
Sammen med guiden starter I med besøg af kongepaladsområdet, hvor der adgang for offentligheden til nogle af royale gårde. Her finder I et hus med udstilling af kongeligt habengut og 7 fine hel-klæder i forskellige farver, som tidligere blev båret i overensstemmelse med hvilke dag i ugen det var. Der er også muligt at kigge ind i kronningshallen, hvor Cambodjas nuværende kong Sihamoni officielt overtog tronen i 2004.
Det royale og politiske liv er på mange måder fedtet sammen i Cambodja. Således har den forrige konge (Sihamoni’s far) siddet på tronen både før og efter han abdicerede for at sætte sig stolen som regeringsleder tilbage i 1960’erne. Og flere medlemmer af kongefamilien er i dag aktive i forskellige politiske partier.
På muren i den næste store gårdsplads kan man se vægmalerier på Cambodja mytologiske historie. Med inddragelse af drager, slanger og eventyrlige figurer, som har hjulpet fortidens cambodjanske krigsherrer og folk i kamp, banes vejen for til nutidens Cambodja og kongefamilie.
På denne plads står flere stupaer rejst til minde om afdøde medlemmer af den royale familier. Her ligger også Sølvpagoden med mange forgyldte afstøbninger af Buddha og andre ædle gaver givet til kongefamilien.
I ligger vejen forbi Nationalmuseet, der rummer den fineste skulpturkollektion fra Khmertiden, inden I fortsætter i cykelrickshawen gennem gaderne. Siddende i passagersædet glider byens trafik let uden om, mens I passerer nogen af byens ikoniske bygninger, hvoraf mange er levn fra den franske kolonitid i Cambodja mellem 1893-1953, Le Royal hotel, banegården og nationalbiblioteket og Wat Phnom.
Frokost på Romedeng, som er en restaurant med et socialt formål. Her uddannes unge cambodjanere fra fattige kår – herunder også tidligere gadebørn – til at kunne arbejde i fremtiden som tjenere og kokke. samtidigt med at de sikres skolegang. Romedeng, der er startet af to franskmænd, er berømt for sin genintroduktion af Khmer køkkenet med et tvist af fransk gourmet og elegance. Efter at have tanket maven op, har I tid til selv at gå rundt og opdage hovedstaden. (M,F)
Dag 7: Phnom Penh – Phu Quoc ø i Vietnam
Transport i først bil og så båd til Phu Quoc som er Vietnams største ø og placeret i den Thailandske bugt – syd for Cambodja sydlige kystgrænse. Øen er rig på smukke landskaber, lige fra casuarina og palmetræer der står i geled langs de hvide sandstrande og op til de skovklædte bjergtinder der ligger midt på øen.
De fleste baderesorts finder man på den vestlige side af øen, hvor vandet er roligst fra slut november til april. I perioden maj – start november fra roligt til større bølger afhængigt af strømmen i den Thailandske Bugt.
Temperaturerne ligger mellem 25 – 35 grader hele året med tørt vejr fra slut november – april. Fra maj – oktober er den tropiske regntidsperiode i Sydvietnam og en ustadig periode mht. nedbør på Phu Quoc. Her kan være dage med heldagsregn, dage med 1-2 timers styrtregn og fine dage med opholdsvejr. (M)
De næste 4 dage står den på strand, afslapning og eventuelt nogle udflugter rundt på øen, hvis I vil.
Med en mindre fastboende befolkning, kun lidt trafik og med vand hele vejen rundt, byder Phu Quoc på ø-stemning og rigtig feriefornemmelse. Resorttene byder på fine strande, små vandsportsaktiviteter, udlejning af cykler og restauranter med udsigt til havet eller til haven ned mod vandet. Her kan man indtage en frokost og aftensmad, men der er også mulighed for at prøve spisesteder i nabolaget eller andre nærtliggende resorts.
Øens bovedby Duong Dong har en afslappet atmosfære og er et besøg værd omkring centrum, havnen og markedet. Udover byens restauranter, finder man i centrum hver aften et meget atmosfærefyldt nightmarket. Restauranterne tilbyder friskfanget fisk og skalddyr, som de står og griller på en stor åben grill. Man bliver hurtigt sulten og fristet af mulighederne for at sætte en stor hummer, friske muslinger eller tunside til livs.
“Verdens bedste fiskesovs” som der enten bruges meget eller lidt af i vietnamesiske retter, laves på Phu Quoc og nogle af produktionsstederne er åbne for besøg. Øen har ligeledes optimale varme og solskinsforhold til dykning af peber, som kommer med en karakterfyldt smag – peberet pendant til vinens Amarone. Så køb lidt peber med hjem.
Phu Quoc er i top 3 mht. til dykkerspots i Vietnam. Disse øer med koralrev ligger relativt tæt på Phu Quoc ø og kan nås på 30 – 45 minutters bådtur. Dykkerturene arrangeres med PADI-certificerede dykkerinstruktører, og alt nødvendigt udstyr til dykningen tilbydes ombord, men man kan med fordel medbringe sin egen maske og mundstykke. Den bedste dykkertid er tørtidsperioden november-april. Den tropiske regntidsperiode maj-oktober mindsker vandets gennemsigtighed og ligeledes resulterer kraftig havstrøm i dage hvor dykning ikke er muligt. (M)
Dag 9: Phu Quoc ø
Fridag og afslapning på Phu Quoc ø. (M)
Dag 10: Phu Quoc ø
Fridag og afslapning på Phu Quoc ø. (M)
Dag 11: Phu Quoc ø
Fridag og afslapning på Phu Quoc ø. (M)
Dag 12: Phu Quoc ø – Mekongdelta
Om morgenen transfer til lufthavnen for med fly at komme til Ho Chi Minh City, og herfra videre til Mekongdeltaet, som i folkemunde kaldes Vietnams riskammer. Baggrunden er at man kan så og høste ris 3 gange om året grundet de høje temperaturer og de mange nærende mineraler i Mekongfloden. Ris er den vigtigste ingrediens i vietnamesisk madlavning, og en stor del af den ris, befolkningen i hele landet spiser, kommer herfra.
Først med bil og så båd til en skøn lodge. Lodgen er et 3 stjernet hotel, som har indrettet deres bungalows og have, så det passer til deltaets landlige stemning med 1-plans huse og grønne omgivelser. Bungalow-værelserne lever op til den komfort og standard som man kan forvente og kræve af et hotel mht. plads, renlighed, eget toilet/bad og aircondition på værelserne. Stedet har endda en fin swimmingpool.
Efter check-in tager I på en cykeltur (også mulighed for at gå) ud i Mekong-countryside, hilser på de lokale og besøger familieforetagender og små entreprenører, som med et enkelt arbejde formår at skabe sig en rimelig tilværelse.
I går eller cykler i et meget adstadigt tempo og har tid til at stå af cyklen, når I støder på noget opsigtsvækkende eller særligt lokalt. Tilbage på Mekonglodge er der tid til et bad inden aftensmaden, som nydes udendørs i den tropiske varme, og til lyden af cikaderne som en slags tropisk baggrundsmusik. (M,F,A)
Dag 13: Mekongdelta
Mens morgenmaden kan indtages mageligt i den udendørs restaurant, så afbrydes stilheden en gang i mellem af tøffen fra bådene, der bringer afgrøder til markedet eller familien til nærmeste provinsby for at arbejde og gå i skole.
Efter noget godt i maven sejler I først i en mindre båd op ad floden til Cai Be by, hvor mindre både har kastet anker. Ad vandvejene transporteres mange frugter og grønsager fra landområderne til de lidt større byer som bl.a. Cai Be, hvorfra det enten transporteres med lastbil til Ho Chi Minh City eller bliver handlet og kommer med båd til en anden oplandsby.
Der bliver også et bådstop ved en landsby, hvor I bliver introduceret til, hvordan de på simpel vis fremstiller nogle specialiteter og snack, som sælges til både turister og markeder i hele Sydvietnam. Tilbage på lodgen checker I ud og går på båden, der de næste 2 dage 1 nat sejler jer længere ned i Mekongdeltaet mod byen Can Tho.
Båden har 2 dæk med henholdsvis restaurant/opholdsområde og 2-personers kahytter med eget bad og toilet. På det øverste dæk finder man også et udendørs område, hvor I kan nyde udsigten og betragte den megen aktivitet på floden og flodbredden.
Mange mennesker har deres dagligdag tæt ved eller på floden. Der gøres et par stop undervejs, sådan at I kommer i land og tæt på nogle af de lokale attraktioner. Sørg for at være på dækket ved solnedgang.
I takt med at lyset forsvinder, får Mekongfloden et først sølvagtigt skær, og har I skyfrit vejr, så bliver vandet helt guldagtigt, når de sidste solstråler danser i flodens krusninger.
Båden kaster anker, og mørkets komme bliver akkompagneret til musikken fra cikader, som synes at være de tropiske landområders baggrundslyd om aftenen. Luk øjnene, mærk varmen, hør cikadernes vingespil og nyd denne fornemmelse af at være på en flod midt i det tropiske Mekongdelta (langt væk fra alt andet). Når du åbner øjnene igen, så står aftensmaden snart klar. (M,F,A)
Dag 14: Mekongdelta – Ho Chi Minh City – Afrejse
Lidt tidligt op, da I skal opleve Sydøstasiens største flydende marked i Can Tho. Det er ikke unormalt, at se flere hundrede både vuggende side om side mens der handles livligt. I toppen af en interimistisk opsat mast hænger grønsager, frugt eller blomster således at de tilsejlende kan se, hvad båden sælger.
Ha’ masser af plads på kameraet – det er et farverigt syn, der venter jer. Som undervejs på Mekongfloden og her ved det flydende marked, vil I se mange både i stævnen er malet med en stærk rød farve, og har 2 store øjne. Med lidt god fantasi ligner det hovedet på et stort vanduhyre.
At tegne disse øjne og ansigter i forenden af en fiskerbåd er for at skræmme hajer og krokodiller væk – en tradition som stammer fra gamle dage, hvor man stod halvt udover rælingen og hev fiskenet ind, og var bange for at større havdyr pludselig ville hoppe op ad vandet og snuppe en halv arm eller hele fiskeren.
Der findes nu ingen store glubske dyr i Mekongfloden. Så efter at have returneret til båden, sagt farvel til bådpersonalet, kommer I sikkert i land. Her venter jeres chauffør og kører jer til Ho Chi Minh City. Frokost undervejs.
I Ho Chi Minh City bringes I til et afsætningssted lige i centrum. Samme punkt er opsamlingssted når I senere køres ud til lufthavnen, hvorfra der er flyafgang mod Danmark. Lidt afhængigt af flyafgangstidspunktet har I nogle timer til at kigge lidt på Vietnams største by.
Hvis man vil og har feriedage nok, kan I selvfølgelig forlænge rundrejsen og opholde jer nogle dage i Ho Chi Minh City med fridage, eller Vietnam Travels kan arrangere udflugter f.eks. sightseeing til de største seværdigheder og eventuelt en tur til Cu Chi tunnelerne. (M,F)
Dag 15: Ankomst Danmark
Flyankomst til København eller provinsen.
Vi rejser drømmene