Dagsprogram
LUANG PRABANG - NONG KIAU - SIEM REAP - PHNOM PENH - SIHANOUKVILLE
16 dages rundrejse fra Laos til Cambodja med badeferie til sidste
Laos & Cambodja klassisk
Dag 1: Afrejse Danmark
Afrejse fra København eller provinsen.
Dag 2: Luang Prabang
Ankomst til Luang Prabang. Efter at have ordnet visum formaliteterne møder I jeres chauffør i ankomsthallen, og kører direkte til centrum. Udover at være Laos tidligere kongestad, er Luang Prabang en utrolig charmerende by – indrammet af Mekongfloden og Nam Khan floden, som glider hver sin vej rundt om byen.
Blandingen mellem byens arkitektoniske udtryk og stedets indbyggere – de orangeklædte buddhistiske novicers vandring fra skole til pagode, unge piger kørende på cykel med en lille paraply til dække for solen eller mama i sidevognen på motorcykeltaxaen på vej hjem fra markedet – gør den centrale bydel utrolig stemningsfuld. Hotelcheck-in og fri.
Dag 3: Luang Prabang
Der er ikke så langt mellem de planlagte seværdighederne i den gamle bydel, så I spadserer rundt med guiden. Først til kongepaladset, hvor der er adgang til både de officielle modtagelsesrum og de private gemakker.
Kong Sisavang og hans familie levede her indtil 1977, hvor de blev sendt i internt eksil af det kommunistiske styre og senerehen døde under mystiske omstændigheder. Enkelte fra den royale familie lever stadigvæk i Luang Prabang, men under mere ydmyge forhold som blandt andet hotelejer og uden nogen form for officiel status.
I besøger også den nærliggende Xieng Thong, der er et af de flotteste og det mest betydningsfulde kongelige tempel i Laos, hvor også kongens begravelsesvogn står. Særligt dekorativt er også de mange stykker farvet spejlglas, som former mennesker og dyr på et lille tempel i gården.
Dag 4: Luang Prabang
Luang Prabang er bare byen man ikke kan få nok af. Man kan slentre rundt i timevis i det charmerende gamle kvarter med de smalle gader og huse med hver sin historisk arkitektoniske reference.
På sin vej rundt bør man gøre et stop ved en af restaurationerne på Khem Khong gaden, der byder på restaurantterrasser let overdækket med skyggefulde træer og med udsigt til floden – en oplagt mulighed for at snuppe frokosten her eller (og) en kold Lao beer sidst på eftermiddagen.
Har I endnu ikke besøgt natmarkedet i gaden Photisarath, bør man gøre det i aften. Her hænger nøgne lyspærer som lange lysguirlander lige over boderne, der er placeret på begge fortov og i midten af vejen, og omdanner hovedgaden til et stemningsfyldt slaraffenland med salg af tekstiler, kager, frugt, træskærerarbejder, malerier og meget mere. (M)
Dag 5: Luang Prabang – Nong Kiau
Tidligt ud af sengen for at opleve de orangeklædte munke og novicers tiggergang gennem byens gader. Her står nogle indbyggere og giver lidt mad i munkenes krukker, som kommer forbi i mindre processioner.
I går forbi morgenmarkedet, der foregår i gaderne omkring kongepaladset, og hvor man udover kinesiske tekstiler og lokale morgenmadsprodukter, også kan købe delikatesser som muldvarper, biller, frøer og grillede flagermus.
Morgenmad på hotellet inden I kører til en forstad og et par familieforetagender, som på simpel håndværksmæssig vis laver henholdsvis silkeklæder og naturpapir. Vejen går ligeledes forbi Henry Marhuts ydmyge gravsted – den franske eventyrer der genfandt Angkortemplerne i Cambodja, og efterfølgende fortsatte sin ekspedition op til Laos. Her trodsede han advarslerne om at bestige et bjerg besat af dårlige ånder. Han døde kort efter.
Senere sejler I på Mekongfloden til Pak Ou grotten. Grotten som er et af de helligste steder i Laos siden 1500-tallet, fra dengang kongefamilien begyndte en slags pilgrimsudflugt til hulen hvert år i forbindelse med det laotiske nytår. I dag står her over 4.000 statuer – primært buddhafigurer med armene pegende nedad – altså i »Kalder-på-regn-positur« iht. nedbørs centrale betydning for afgrøderne.
I hulen står i hundredvis af større og mindre figurer med armbånd omkring sig – en slags signatur fra tidligere laotiske besøgende med henblik på at deres bønner bliver fysisk synliggjort på de små statuer og forhåbentligt hørt.
Fra Pak Ou grotten kører I i nordlig retning til Nong Kiau, en lille plet på landkortet, men med en smuk beliggende ecolodge på bjergsiden. Indlogering i rummelige bungalows med store terrasser, hvorfra man kan nyde en fantastisk udsigt til bjerge, byen og floden lige nedenfor, hvor de lokale mænd fisker og hvor kvinder og børn bader. Er der fortsat tid efter check-in, går I en spadseretur rundt i landsbyen og får de første indtryk. Senere er der aftensmad i lodgens restaurant. (M,F,A)
Dag 6: Nong Kiau
Formiddagens program byder på bådtur op ad floden forbi nærliggende landsbyer, hvor det naturmæssige og landlige er i højsædet. Bådturen ender ved Muang Ngoi, hvor I oplever hvordan hverdagen går sin rolige gang. Landsbybeboernes traditionelle levevis er i stor udstrækning upåvirket af den teknologiske revolution og det hektiske liv, som foregår andre steder på kloden.
Faktisk vil I med stor sandsynlig føle, at de har trukket stikket ud til resten af verdenen, når I betragter disse folks stille tilværelse uden store forandringer. Før landsbybesøget går I en tur i et naturområde med kalkstensbjerge dottet rundt i det grønklædte landskab, og I når frem til Tham Kaang klippegrotten, hvor den lokalkommunistiske ledelse forskansede sig under amerikanske bombardementer fra 1964 – 1973.
Baggrunden for angrebene var den amerikanske regerings forsøg på at støtte den højreorienterede laotiske regering og samtidigt svække den venstreorienterede oprørsgruppe Phaket Lao, der samarbejdede med det kommunistiske Nordvietnam. Efter frokost i Muang Ngoi sejler I tilbage til Nong Kiau.
Resten af eftermiddagen kan man nyde på terrassen, eller spadsere i disse pittoreske smukke omgivelser omkring Nong Kiau. I rigtig mange mindre landsbyer kan man opleve et levn fra Laos’ franske kolonitid, nemlig spillet petanque.
Mange steder vil man sidst på eftermiddagen kunne erfare landsbyer som nærmest synes tømt for mænd. Denne tanke holder dog kun indtil man finder petanque-banerne, hvor mændene har forsamlet sig og er i gang med dagens dueller.
Med spillernes koncentrerede positur, hændernes afvejning af kuglens vægt og længden på det forestående kast, og skaren af folk som følger og kommenterer slagets gang, fornemmer man at petanque er noget beboerne går op i, og at det giver en vis status i landsbyen, hvis man er god til spillet. (M,F,A)
Dag 7: Nong Kiau – Siem Reap
Bil til Luang Prabang. Efter frokost transfer til lufthavnen, og herfra med fly til Siem Reap, kendt som stedet med Angkor-templerne – et 30 km² stort område der rummer mere end 50 templer opført over en 600-årig periode. Mange af templerne rummer en sand uovertruffenhed og er et bygningsmæssigt bevis på Khmer folkets storhed fra 9. – 15. århundrede.
Med Angkor-rigets fald rykkede de fleste Khmerfolk teltpælene op, drog sydpå til Phnom Penh og Angkor-templerne blev glemt. Således blev stedet lidt tilfældigt genopdaget af den franske eventyrer Henri Marhot i 1868, da han nærmest faldt over tempelruinerne på hans explorer-tur rundt i Cambodja. Med hans beretninger om stedet blev den internationale opmærksomhed vakt, og siden da er Angkor-templerne oftest blevet kaldt verdens 8. vidunder.
I morgen skal I se de mest betydningsfulde af templerne. I dag kan I gå en afslappende gåtur i centrum og få et indtryk af Siem Reap. Og hvad er mere nærliggende her i godt 30 graders varme end at slå sig ned på en cafe under en elektronisk vifte og få en kold Angkor-beer eller en god frugtjuice. I finder ligeledes nemt et spisested i centrum, eller kan kigge i den restaurantliste, som Vietnam Travels har sendt sammen med turens øvrige rejsedokumenter. (M,F)
Dag 8: Siem Reap
Med guide og i et behageligt tempo i motorcykelrickshaw (ønskes bil eller cykel som transport på udflugten skal dette informeres ved bestilling, ingen prisforskel) afsted til de mest betydningsfulde templer. De er bygget mellem år 800 – 1400, da Khmer-imperiet var et af de mest magtfulde i Sydøstasien.
I denne storhedstid var Siem Reap en slags hovedby, og man mener, at der har levet omkring 1 million mennesker her, og at beboelsesområdet geografisk var på størrelse med nutidens New York.
Et tagdække sørger for at skygge, og lidt oppe i fart gør motorcykelrickshaw Cambodjas varme til en let brise. I sidder behageligt på puder og med rygstøtte, og kan betragte både turister og lokale, som er i gang med dagens program og gøremål.
I gør stop ved Angkor Thom Sydport, Baphuon, Elefanternes terrasse, Bayon, Thommanon og Chau Say Tevoda. De blev primært skabt af egenrådige konger, der havde pondus til at få iværksæt store tempelbyggerier i forsøget på at tilbede hinduistiske og buddhistiske guder, og overgå fortiden og imponere nutiden.
Nok har disse konger været diktatoriske, men det er alligevel tæt på at overgå fantasien, hvad disse magthavere har kunnet skabe for mellem 600 – 1000 år siden. Både størrelsen og i nogle af stederne også detaljerigdommen er imponerende. Lige fra madlavning, fornøjelse med brætspil og dans til krigsslagene mod fjendtlige naboer, er hugget ind i stenen og tydelige her mere end et halvt årtusinde senere.
Dagens udflugt bringer jer ligeledes forbi Ta Prohm, som i folkemunde kaldes jungletemplet. Her har træer slået rødder ned gennem og over murene og nu står stammen på toppen af tagryggen vokser sig store.
Bagefter er det så tid til at tabe kæben, når I besøger Angkor Wat – Sydøstasiens største religiøse bygningsværk og bestemt et af verdenens menneskeskabte vidundere. Angkor Wat er ganske enkelt et uovertruffent tempelkompleks – et symbol som indgår i Cambodjas nationalflag og en kilde til national historisk stolthed, da Khmerne engang var det store folk i Sydøstasien.
Aftensmad med Apsara-optræden på en scene i restauranten. Apsara er en meget yndefuld, cambodjansk folkedans/teater-optræden med korte dansestykker, som referer til historien, dagligdagslivet og kærlighedsromancer. (M,F,A)
Dag 9: Siem Reap – Phnom Penh
Chaufføren kører fra hotellet til lufthavnen, hvorfra I flyver til Phnom Penh, der lidt kækt kaldes Asiens Paris. Der synes dog på flere punkter at være en rimelighed i denne sammenligning. Phnom Penh var den franske hovedby i Cambodja under den franske besættelse fra 1893-1953, og store bygninger såsom posthuset, banegården, nationalmuseet og villaer til byens pinger blev bygget i den franske kolonistilsarkitektur, og står i dag smukt restaureret som en del af gadebilledet i centrum.
Men også stemningen om aftenen med de små cafeer og udendørs spisesteder i gaderne ned mod floden og terrasse-restaurationerne på 2. og 3. etage på selve Sisavoth Boulevard der løber parallelt med Ton Le Sap floden, bidrager til sydøstasiatisk bohemisk atmosfære sidst på dagen.
Phnom Penh har et højt niveau, når det kommer til caféer, restauranter, vin- og cocktailbarer. Et ophold her kan næsten ikke undgå også at blive en gastronomisk oplevelse. I bringes til frokoststedet i centrum.
Eftermiddagens to sightseeing-steder bevidner Cambodjas histories mørkeste kapitel – nemlig tiden under Khmer Rouge. I vil besøge henrettelsespladsen Choeung Ek uden for Phnom Penh, som er bedre kendt under navnet Killing Field. Choeung Ek var den plads hvorfra fangerne fra det berygtede torturfængsel Toul Sleng blev ført ud for at ende deres dage på bestialsk vis. Killing Fields er i dag et fredfyldt område, hvor man har opført et af de mest kendte monumenter til minde om ofrene.
Efter Killing Field kører I igen ind mod byen og til det berygtede Toul Sleng fængselsmuseum, hvor Khmer Rouge-regimet med Pol Pot i spidsen torturerede og dræbte tusindvis af cambodjanere i perioden 1975 til 1979, og hvor hvert eneste offer blev dokumenteret ved et profilbillede. Toul Sleng viser ondskaben, der omgav styret, i alt sin nøgenhed.
Fængselsmuseet vil efterlade én med et følelsesladet indtryk, men samtidig med en historisk virkelighedsnær forståelse af Khmer Rouges brutale eftermæle. (Ønsker I ikke at se disse 2 barske historie-steder, så kan man kørt til check-in på hotellet, og har eftermiddagen på egen hånd).
Aftenmaden indtages på den berømte Foreign Correspondance Club (FCC). Det var stedet hvor udenlandske journalister, forfattere og diplomater hang ud indtil De Røde Khmer indtog Phnom Penh i 1975 og gav besked på at alle ikke-cambodjanere skulle forlade landet. Ofte fik journalister nys om historier her eller en off-the-record kommentar til aktuelle emner. (M,F,A)
Dag 10: Phnom Penh
Sammen med guiden starter I med besøg af kongepaladsområdet, hvor der adgang for offentligheden til nogle af de royale gårde. Her finder I et hus med udstilling af kongeligt habengut og 7 fine hel-klæder i forskellige farver, som tidligere blev båret i overensstemmelse med hvilke dag i ugen det var. Der er også muligt at kigge ind i kronningshallen, hvor Cambodjas nuværende kong Sihamoni officielt overtog tronen i 2004.
Det royale og politiske liv er på mange måder fedtet sammen i Cambodja. Således har den forrige konge (Sihamoni’s far) siddet på tronen både før og efter han abdicerede for at sætte sig stolen som regeringsleder tilbage i 1960’erne. Og flere medlemmer af kongefamilien er i dag aktive i forskellige politiske partier.
På muren i den næste store gårdsplads kan man se vægmalerier på Cambodja mytologiske historie. Med inddragelse af drager, slanger og eventyrlige figurer, som har hjulpet fortidens cambodjanske krigsherrer og folk i kamp, banes vejen for til nutidens Cambodja og kongefamilie.
På denne plads står flere stupaer rejst til minde om afdøde medlemmer af den royale familier. Her ligger også Sølvpagoden med mange forgyldte afstøbninger af Buddha og andre ædle gaver givet til kongefamilien. I ligger vejen forbi Nationalmuseet, der rummer den fineste skulpturkollektion fra Khmertiden, inden I fortsætter i cykelrickshawen gennem gaderne.
Siddende i passagersædet glider byens trafik let uden om, mens I passerer nogen af byens ikoniske bygninger, hvoraf mange er levn fra den franske kolonitid Le Royal hotel, banegården og nationalbiblioteket og Wat Phnom.
Frokost på Romedeng, som er en restaurant med et socialt formål. Her uddannes unge cambodjanere fra fattige kår – herunder også tidligere gadebørn – til at kunne arbejde i fremtiden som tjenere og kokke samtidig med, at de sikres en almindelig boglig skolegang.
Romedeng, der er startet af to franskmænd, er berømt for sin genintroduktion af Khmer køkkenet med et tvist af fransk gourmet og elegance. Efter at have tanket maven op, har I tid til selv at gå rundt og opdage hovedstaden. (M,F)
Dag 11: Phnom Penh – Sihanoukville
Først på formiddagen afhentes I på hotellet og kører til Sihanoukville, som er Cambodjas bedste badeby – beliggende lige ud til den Thailandske bugt.
Landets 440km sydlige kyststrækning fra Koh Kong, over Sihanoukville til Kep er blevet anerkendt som værende medlem af “Most beautiful bays in the World Club”.
Så rigtig lækkert vand ved fine strande findes her, og dermed god mulighed for at slappe af, nyde solen og stranden nogle dage inden hjemrejsen og hverdagen melder sig. (M)
Dag 12: Sihanoukville
Fridag. (M)
Dag 13: Sihanoukville
Fridag. (M)
Dag 14: Sihanoukville
Fridag. (M)
Dag 15: Sihanoukville – Phnom Penh – Afrejse
Fri indtil I afhentes og køres til Phnom Penh lufthavn. Afrejse mod Danmark. (M)
Dag 16: Ankomst Danmark
Flyankomst til København eller provinsen.
Vi rejser drømmene