Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Dag til dag program, Vietnam Sommerfryd


Vietnam Sommerfryd med engelsk talende guide
HANOI - HALONG - PHONG NHA NATIONALPARK - HUE - HOI AN - MEKONGDELTA - HO CHI MINH

21 dages rundrejse fra Nord til Sydvietnam med engelsk talende guide 


Dag 1: København - Hanoi
Check-in kl. 16.30 og flyafrejse med Turkish Airlines fra København kl. 18.40 til Hanoi. Samlet rejsetid København-Hanoi er 16 timer 40 minutter inklusive flyskifte i Istanbul. Der serveres mad og drikkevarer ombord af et serviceminded personale og ved hvert sæde er der en individuel skærm med forskellige underholdningsmuligheder såsom film, musik, spil og nyheder.


Dag 2: Ankomst Hanoi
I ankomsthallen i Hanoi lufthavn møder I jeres guide, der bringer jer til hotellet i bymidten. Mange er naturligvis lidt rejsespændte, hvad Vietnam og Hanoi mon byder på. I hovedstaden går udviklingen rigtig stærkt. Nye huse skyder op mod himlen, som synligt bevis på investeringsboom og Vietnams årlige vækstrater på 7-9 procenter i de senere år.

Heldigvis synes regeringen og bystyret at have øje for charmen ved den centrale bydel med de små handelsgader i byens old quarter og i det franske kvarter. Her er det stadigvæk de 3-4 etagers smalle huse, som præger gadebilledet. Og de snævre gader er meget livlige med handlende og folk undervejs – mange har deres daglige gøren og laden udendørs. Netop dette gademylder er med til at give Hanoi et meget levende udtryk, og man bliver hurtigt smittet af den energi, som indbyggerne ligger for dagen her.
 

Efter hotelcheck-in er resten af dagen til egen disposition, så man lige kan få begge ben på jorden, gå i bad og slappe af efter flyveturen. En god og rolig måde at se lidt af byen på er at spadsere i gaderne mellem hotellet og Hoan Kiem Søen. Eventuelt til et af de spisesteder der står på listen med restaurationer, som Vietnam Travels har medsendt blandt rejsedokumenterne.
3 stjernet Skylark Hotel, Deluxe værelse


Dag 3: Hanoi

Rundtur med guide til Hanois største seværdigheder. Fra hotellet kører I til den historiske plads Ba Dinh. Her ligger parlamentet, præsidentpaladset, kommunistpartiets hovedkvarter og den gamle præsidents Ho Chi Minhs mausoleum, som besøges. Ho Chi Minh betragtes som en landsfader og hans lig ligger til synlig skue bag glas i det dertil byggede mausoleum. Det var på en menneskefyldt Ba Dinh plads, at han den 2. september 1945 læste Vietnams frihedserklæring i forlængelse af japanernes kapitulation, og opgivelse af deres besættelser rundt i hele Asien.

I kommer forbi det ”franske” præsidentpalads, som blev bygget i starten af 1900-tallet til generalguvernøren, da Vietnam var fransk koloni. Vejen går videre ned til Ho Chi Minhs pælehus, hvor møder for den politiske inderkreds blev afholdt, og militærstrategierne mod Sydvietnam og amerikanerne under Vietnam-krigen blev fastlagt. Enkeltheden i dette træhus er så slående at man næsten ikke kan forstille sig et lands overhoved – måske lige med undtagelse af Gandhi – selv foreslå og få bygget en bolig så simpel som denne bygning i træ.

I kommer også forbi pagoden på en søjle. Bagefter besøges Litteraturtemplet (templet Van Mieu), som i perioden 1010 til slutningen af 1700-tallet var Vietnams højeste læreanstalt. Her studerede landets kommendes embedsmænd forskellige fag, bl.a. Konfutses lære. Denne kinesiske filosofs tanker - om samfundets hierarki med kejseren i toppen, og uddannede embedsmænd i det næste magtlag og lærere i det tredje lag - dannede udgangspunkt for mange kejserdømmers samfundsopbygning i hele Asien. De studerendes afsluttende eksaminer foregik her i templets 5 gårde.

Litteraturtemplet er et yndet besøgsmål for nutidens studerende. Enten før eksamen, hvor de tilbeder Konfutse og hans disciple i håbet om at få et godt eksamensresultat. Eller udflugtsmål for en hel klasse som fejrer at de er færdiguddannet, og får taget gruppebilleder her foran bygningerne.

Forhåbentlig bliver både studerende og turister inspireret af nogle af Konfutses grundlæggende tanker omkring vigtigheden af læring, men også omkring at have respekt for både autoriteter og almindelige mennesker. Flere af Konfutses læresætninger er simple, men rummer fortsat stor relevans, såsom ”du skal være mod andre, som du ønsker de skal være mod dig”.

Frokosten indtages på Koto, hvor tidligere gadebørn kokkererer og serverer. Restauranten har ud over den hensigt at servere god mad, også det ædle formål at tilbyde tidligere udsatte unge en ny start, og gennem et tilrettelagt forløb lære dem at lave mad og betjene gæster. Dronning Margrethe besøgte stedet i efteråret 2009 og havde nogle hyggelige timer her i køkkenet sammen med de unge mennesker.

Efter frokost kommer I forbi et privat boligkvarter, hvor I finder vragrester af et nedskudt B52 bombefly fra de amerikanske julebombardementer i 1972. Da fredsforhandlingerne i efteråret 1972 mellem Nordvietnam og USA var gået i hårdknude - blev præsident Nixon og udenrigsminister Henry Kissinger enige om, at man ville bombe nordvietnameserne tilbage til forhandlingsbordet.

I dagene op til og henover julen 1972 gennemførte amerikanerne det hidtil kraftigste angreb på Nordvietnam og Hanoi. Men nordvietnameserne viste sig kampberedte og forsvarsartilleriet var kørt i stilling, og fik nedlagt godt 80 amerikanske militærfly, heraf en del af B52’ere.

Et af disse store bombefly blev ramt, og i nedslaget spredtes flydele over et større området. Bl.a. landede noget af landingsstellet i en dam her midt i Hanoi, og stritter fortsat op ad vandoverfladen som et synligt historisk levn fra krigen. En fredsaftale mellem USA og Nordvietnam blev indgået den 24. januar 1973.

Senere i passagersædet af en cykelrickshaw skal I rundt i den gamle bydel. I midten af det forrige årtusinde var det normalt at samle håndværk og salg af bestemte varetyper i samme gade. Hvert håndværk fik så at sige sin egen gade, hvor man fremstillede eller solgte en bestemt varetype og gadenavnene blev opkaldt derefter. Så i Hang Giay (Giay = papir) sælges papir, i Hang Phem fremstilles aluminiums ting og i Hang Bac (oversættes til sølv) ligger mange smykkeforretninger.

Og så fremdeles med kurve, måtter, hatte, traditionel medicin, fisk, kylling, skriveredskaber, gravstene m.m. Ikke alle gader har kunnet bevare dette særpræg den dag i dag. Med rickshawens rolige tempo gennem gaderne bliver man selv en brik i bybilledet, og får en close-up fornemmelse af byens puls. Ud på eftermiddagen er I tilbage ved hotellet.
3 stjernet Skylark Hotel, Deluxe Cityview værelse (M,F) 


Dag 4: Hanoi

Hele dagen til at opdage Vietnams hovedstad på egen hånd. Gårsdagens rundtur har langt fra udtømt Hanoi for attraktioner og sightseeing muligheder. Byen byder på mange museer, templer og pagoder, parker, markeder og et folkeligt virvar af udendørs liv.

Og selv om I kørte i cykelrickshaw igennem den gamle bydel igår, så vil I forsat kunne opdage og snuse rundt i andre af de i alt 36 såkaldte handelsgader med gadebetegnelsen Pho. I disse gader foregår meget af familieforretningernes salg og fremstilling på fortovet og i butikkerne i forhuset.

Her er også små gallerier, hyggelige restaurationer og kaffebarer, hvor man bør slå sig ned og betragte gadelivet. Man kan sagtens forlænge sin udendørs sightseeing tur - på gåben eller mere komfortabelt i forsædet på en cykelrickshaw, som i et adstadigt tempo kører jer rundt 1 time eller 2 timer til billige penge - for lige op til den gamle bydel ligger den franske bydel med de store og typisk franskudseende kolonistils bygninger.
 

Disse huse stod efter franskmændene exit fra Vietnam i 1954 tilbage som minder fra kolonitiden, som vietnameserne ikke så tilbage på med begejstring, tværtimod. Det franske kvarter stod som et arkitektonisk tårn i øjet. Heldigvis indså vietnameserne værdien af disse bygninger inden de fik råd til at rive dem ned og netop forskelligheden i arkitekturen i midtbyens kvarterer bidrager til at gøre Hanoi til en charmerende by.
3 stjernet Skylark Hotel, Deluxe Cityview værelse (M) 


Dag 5: Hanoi – Halong bugten

Lidt tidligt op for at gå hen til den store Hoan Kiem sø. Stedet summer af liv i morgentimerne. Her er fælles morgengymnastik, hvor de yngre byboere lave aerobic til hurtige technoagtige rytmer, mens de ældre indbyggere strækker kroppen godt igennem med smidighedsøvelser på fortovet, der går rundt om søen.

På en stor plads vil I kunne betragte en del ægtepar få morgenstivheden ud af kroppen med en stille gang swing. Det er lidt underfundigt at se folk i en rolig dans kl. 06.20 om morgenen på en offentlig plads, og det samme synes byens grundlægger Ly Thai To at tænke fra sin statueposition midt på pladsen. I går tilbage til hotellet og spiser morgenmad.

Efter morgenmad kører I til Halong bugten 165km sydøst for Hanoi. I en klassisk junke (båd, Deluxe standard) skal I på et 2 dage 1 nats cruise rundt i Halong bugten. Det er et fantastisk havlandskab som møder jer med over 3.000 kalkstensklipper dottet rundt i bugten. En svensk skærgård blot 200 gange større.

Klipperne har forunderlige formationer og et både råt udtryk med skarpe kanter, og et blødt udtryk med den grønne bevoksning som sjovt nok kan vokse her. Tanken om at skaberne bag Avartar har fået deres ide til filmens himmellandskab (med større og mindre frit flyvende bjergklipper) fra Halong bugtens klippelandskab er ikke fjern.

De fleste kalkstensklipper har fantasifulde navne angivet efter deres form: hundeøen, skildpaddeøen, de kæmpende haners ø, mands hoved øen, osv. Her kommer I til at tage et utal af billeder og måske finder I et nyt motiv i et kalkstensbjerg. I små vige ligger mindre flydende landsbyer, hvor familier bor og lever af fiskeri, fiskeopdræt, produktion af perlemors perler eller salg af købmandsvarer. Der findes også en flydende skole, hvor børnene får undervisning. Ved nærmere eftertanke forundres man nemt over at mennesker kan leve permanent herude på vandet.

Man kan tage sig en dukkert nær båden eller leje en kajak og padle af sted i den normalt rolige bugt. Eller blive på båden og nyde synet af de fascinerende omgivelser. Båden kaster anker, og mens mørket fortrænger dagslyset, kan man nyde en kop kaffe, øl eller et glas vin på dækket. I skibets restaurant serveres både frokost og aftensmad. Overnatning ombord i 2-personers kahytter med eget toilet/bad.
La Vela Classic Junk, 2-personers kahyt (M,F,A)


Dag 6: Halong bugten – Phong Nha Nationalpark
Vandets klukken mod båden og udsigt til de grønklædte kalkstensbjerge. En skøn morgen, hvor der for de friske er mulighed for at springe i vandet og tage en lille svømmetur eller dyrke Tai Chi på dækket, hvor en instruktør vil forestå en lettere omgang undervisning.

Hvis man ikke lige er til denne slags asiatisk morgengymnastik, så kan man stillesiddende med en kop kaffe eller te i hånden opleve den gryende morgen tage sin start herude i Halong bugten. 

Senere påbegyndes sejlturen til Sung Sot "Overraskelseshulen" - en kæmpestor grotte med stalagmitter og stalaktitter. Omkring klokken 09.00 serveres brunch, mens båden begynder at sejle tilbage med forventet ankomst til Halong by sidst på formiddagen.

Med bus til Hanoi, hvor I om aftenen tager nattoget bedre kendt som Genforeningsekspressen. Dette historiske navn iht. at toget undervejs til næste destination "Phong Nha Nationalpark" kører henover den gamle grænsedragning fra dengang mellem 1954 - 1975, hvor landet var delt ved 17. breddegrad i det kommunistiske Nordvietnam og det kapitalistiske Sydvietnam.
Seng i 4 personers sovekupeer med aircondition. Kun Vietnam Travels rejsedeltagere i sovekupeerne (Brunch)


Dag 7: Phong Nha Nationalpark
Ankomst til Dong Hoi (station tættest på nationalparken), hvor I møder jeres guide foran banegården. I bus til lodgen i Phong Nha, hvor I indtager morgenmad. Lodgen ligger lige midt i hvad bedst kan betegnes som et Halong Bugten på land, hvor store kalkstensformationer ligger dottet rundt i landskabet og blander sig med rismarker og småbyer i det flade terræn der strækker sig mellem kalkstenstoppene.  
Udsynet fra lodgen til dette eventyrlige naturlandskab harmonerer med at lodgen er placeret inde i selve Phong Nha Ke Bang Nationalpark, som dækker et området på godt 850 kvadrat kilometrer. Parken blev i 2003 anerkendt af UNESCO som et såkaldt World Heritage Site i henhold til disse unikke kalkstensformationer der dækker et plateau på 2.000 kvadratkilometer på Vietnam-siden og endnu knap 2.000 kvadratkilometer i Laos. Og betegnes blandt verdens to største kalkstenbjergområder. 

Phong Nha Ke Bang Nationalpark er primært blevet verdenskendt grundet de huler og grotter som kalkstensbjergene gemmer på. Her findes over 300 huler. Indtil videre har geologer kunnet fastslå at flere af hulerne er forbundet med hinanden og den længst hidtidige målte underjordiske forbindelse er 126 km. Og man er langt fra færdige med efterforskningen af området. I 2009 fandt britiske og vietnamesiske huleforskere - efter tip fra en lokal bonde – verdens hidtidige største hule - Son Doong - opgjort i kubikmeter.

Nogle af hulerne er blevet offentlig tilgængelige og der er blevet færdiggjort et sikkert stisystem (flere steder med gelænder), så man kan opleve nogle af hulerne uden skulle være bjergklatrer eller skulle klæde sig i særligt sikkerhedsudstyr. I skal sammen med guiden besøge den største og i virkeligheden også den flotteste hule, med det sigende navn ”Paradise Cave”. Her findes mange kamre med naturskabte indre bjergvægge, og for hvert kammer åbenbarer der sig nye vægbilleder, så smukke, at selv ikke den bedste maler vil kunne gengive dette på sit lærred.
Stalagmitter og stalaktitter står eller hænger i utrolige og underfundige former. Flere har fået tildelt navne iht. deres lighed med diverse guder og helgener, hvilket ikke er helt uforståeligt. Tænk at dette underskønne hulekompleks har ligget uberørt hen, trods menneskers gang på jorden i årtusinder. Nu er det opdaget, og man går rundt i højloftede hule-rum med skønsomt afdæmpet belysning. Man kan nemt få fornemmelsen af at stå inde i en underjordisk helligdom. 

Ude i den virkelige verden og dagslyset igen, bringes I tilbage til en sen frokost på lodgen. Bagefter er der mulighed for at sejle ned af den nærliggende flod i kajak, gå eller cykle en tur i naturomgivelserne ved lodgen eller slappe af ved poolen. Senere er der fælles aftensmad.
3 stjernet Chay Lap Farmstay, Deluxe Riverview værelse (M,F,A)


Dag 8: Phong Nha Nationalpark - Hue
Når man går fra værelset til morgenmadsrestauranten med udsigt til de grønbeklædte kalkstensbjerge og oftest med hejrer flyvende rundt ved bjergtoppene eller gående mellem risstråene på markerne for at finde føde, så er tanken om at få sig en naturhytte lige her i Phong Nha ikke fjern. Dog er der den detalje at der er så pokkers langt fra hjemmeadressen til Phong Nha, så en weekendtur hertil er udelukket.

Efter noget godt i maven skal I på cykeltur rundt i dette landlige grønne område. Og hele tiden med kalkstenklipperne som en slags billedindramning for de landskaber I bevæger jer igennem. 
I passerer kornmarker og rismarker, og hilser på de lokale folk, som er på vej til markerne eller allerede står foroverbøjet og er i gang. Ris sås typisk i december-januar og høstes så godt 4 måneder senere og anden såning finder sted omkring maj. Så ris stråene står høje og lysegrønne når I kommer hjulende rundt.

I kommer ligeledes igennem en række landsbyer og gør stop, når I støder på noget opsigtsvækkende eller særligt lokalt. Noget af cykelruten strækker sig langs Song floden og gør holdt i Me Tram. Landsbyen var få år tilbage centrum for stor polemik, da en farmer og hans søn på en skovtur i nationalparken fandt aloe-træ, som i det rigtige stadie er mange penge værd. Harpiksen fra træet afgiver en særlig duft, som kan anvendes i parfumer og røgelse.

100.000 USdollars i købspris per kilo er set på verdensmarkedet. Så det skabte noget furore i landsbyen og hos træ-opkøbere i hele landet, da rygterne begyndte at løbe om at 2 mænd efter signende skulle have fundet stor mængde aloe-træ i det helt rigtige stadie. De to mænd stak af fra landsbyen af frygt for myndighedernes ageren, og samtidigt måtte nationalparken indsætte ekstra vagter for at holde nysgerrige folk og træ-dealere ude af parken.

I krydser Ho Chi Minh stien undervejs. Stinavnet har reference til de forsyningslinjer med soldater og udstyr som blev sendt gennem Nordvietnam og denne provins Quang Binh ned til de guerillasoldater som kæmpede mod amerikanerne og sydvietnameserne omkring DMZ-zonen, der adskilte Nordvietnam og Sydvietnam.  Tilbage på lodgen spiser i frokost inden I sætter jer i bussen, og kører mod Hue. Undervejs passeres Ben Hai floden. Efter de franske kolonisters exit fra Vietnam i 1954 blev en fredsaftale indgået i Geneve, hvor 17. breddegrad blev gjort skillelinje mellem den kommunistiske Nordvietnam og Staten Sydvietnam.
Ben Hai floden blev angivet som den fysiske grænse, og 5 kilometrer på hver sin side af floden blev fastlagt til at være Demilitariseret Zone (DMZ-zone), hvor de to lande var forment at have militærinstallationer endsige kamptropper. Dette blev gennem Vietnam-krigen ikke overholdt af hverken Nordvietnam eller Sydvietnam.

Sidst på eftermiddagen ankommer I til Hue. Byen bærer et tydeligt royalt præg med mange bygningsværker skabt af de 13 kejsere i Nguyen-familien, som flyttede hovedstaden fra Hanoi til Hue mellem 1802 - 1945. Den første kejser Gia Long indledte 1805 opførelsen af citadelkomplekset, som efterfølgerne i de næste 140 år byggede videre på og udvidede, og som UNESCO i 1993 kategoriserede som World Heritage Site. Hue er samtidigt et religiøst og kulturelt arnested for mange musikere, kunstnere og malere, og der findes en del museer og mindre gallerier i byen.
4 stjernet Century Hotel, Deluxe Riverview værelse (M)


Dag 9: Hue
Dagens sightseeing starter ved Thien Mu pagoden. Her får I et indblik i munkenes liv og stifter bekendtskab med Vietnams største trosretning buddhismen, som omkring 2/3-dele af vietnameserne i større eller mindre omfang følger. Buddhisternes tro på reinkarnation, betyder at de bør forsøge at følge visse leveforskrifter og opføre sig ordentligt i dette liv, sådan at de i deres næste liv bliver født til en endnu bedre tilværelse end den nuværende.
Mange pagoder i Vietnam er meget dekorative, holdt i mange farver og med forskellige vægmalerier af Buddhas liv og mytologiske figurer. Særligt dragen er repræsenteret i templer og pagoder i henhold til at den er det stærkeste dyresymbol i den asiatiske mytologi. Dragen ser man flere steder på søjler og toppen af bygningers tage. Thien Mu pagoden har på flere måder en særlig betydning for Hue.

Lykke-og-Nåde-tårnet er byens vartegn, og flere protestaktioner mod forskellige tiders politiske styrer har haft sit udgangspunkt her. Blandt andet kørte munken Thich Quang Duc i 1963 til Saigon og i protest mod den religiøse undertrykkelse brændte sig selv af i et gadekryds med verdenspressen som vidne. Den blå Austin han kørte i, står udstillet i garagen.

I kører videre til kejsercitadellet. Efter en lang periode uro i landet mellem 2 fyrstedømmer, tog Nguyen-fyrsten Gia Long magten i 1802 og samlede landet i den geografiske form Vietnam har i dag. Som noget af det første søgte han at få en fredsaftale på plads hos kejseren af Riget i Midten (Kina).
En anerkendelse fra den stærke storebror mod Nord var strengt nødvendigt for at få ro på de ydre grænser, og kunne koncentrere sig om at konsolidere magten. Potentielle fjender blev nedkæmpet, hvis de ikke ville indordne sig den nye orden. Han valgte af såvel familiære og strategiske årsager at flytte hovedstaden til nutidens Hue.

Med hjælp fra en spåmand fik han anvist, hvor det var bedst at placere kejsercitadellet. Gia Long gik i gang med at bygge hele kejserbyen op med voldgrave, mure, porte, private boligkvarterer til de ansatte, og hele den indre kejserby hvor den nærmeste familie til kejseren boede.

I går gennem hovedporten og ind på pladsen kaldet ”De store ritualers gård” foran selve paladset. Markeringssten som indikerede embedsfolkenes rang står endnu ude i siden af gårdspladsen. Her har de administrative og militære embedsmænd stået i deres forskelligt farvede uniformer og kigget op på kejseren, som altid skulle være i en position, som gjorde ham til den fysisk højst placerede.

Inde i selve paladset står kejserstolen ovenpå nogen plateauer, således at kejseren - selv siddende - ragede højst op i luften end alle andre. Paladset er holdt i rød, gul og guld farver og på tavler placeret på vægge og lofter er noteret nogle af kejserens vise slogans og digte. I fortsætter videre rundt i kejserpaladsområdet og ser flere royale bygninger, teatret, kejserfamiliens private boliger og ærestempler.
Efter have besøgt kejserpaladsområdet går til en tidligere embedsmandsbolig – i dag en restaurant – hvor I får noget godt at spise. Efter frokost bringes I tilbage til hotellet. Har nogen lyst, kan man springe af bussen undervejs ved det store marked. Guiden vil tage jer rundt gennem markedshallerne, som bugner af varer af enhver art, og hvor der tinges kraftigt om prisen. Måske ender I med selv at finde noget til billige penge.
4 stjernet Century Hotel, De Lux Riverview værelse (M,F)


Dag 10: Hue
Fridag. 
Tag på opdagelse i det franske kvarter, hvor hotellet ligger. Vejen ned mod banegården byder på en kunstnerisk park, flotte franske palævillaer, og små cafeer med udsigt til floden. Gå, cykel eller spring på cykelrickshaw til det store Dong Ba Marked, eller en tur rundt i de små veje i citadel-området, hvor der mellem den ydre og den indre kejsermur findes et stemningsfuldt privat boligkvarter med liv på gaden. Besøg en eller flere af byens forskellige museer og/eller tag en slapperdag ved poolen og bykvarteret omkring hotellet. Endelige kan man besøge flere imponerende kejserlige gravmausoleerne lidt udenfor byen – enten på egen hånd eller den nedenfor tilbudte dagsflugt.

Option: Cykeludflugt til Minh Mang mausoleum og Khai Dinh mausoleum. Udflugtens pris er 390 og inkluderer cykel, guide, frokost og entrebilletter til mausoleerne.

Ved denne i alt 25 kilometers cykeludflugt rettes forhjulet mod sydvest, dvs. mod mausoleerne for to af kejserne i Nguyen-dynastiet, Khai Dinh og Minh Mang. Alle gravmonumenter ligger sydvest for Hue by iht. symbolikken i at solnedgangen i sydvest markerer livets afslutning. Konstruktionen af mausoleet havde stor betydning, og de fleste af kejserne gik i gang med byggeriet lang tid før de kunne forventes at skulle dø og væk fra denne verden.
Baggrunden var bl.a. at kejserne ville sikre sig at mausoleet blev af konstruktionsmæssigt stort og flot, og dermed give dem et prægtigt fysisk eftermæle i landskabet. Dette turde mange kejsere ikke overlade til deres efterfølger, af frygt for at byggeriet ikke ville få høj prioritering hos den nye kejser. 

Khai Dinhs mausoleum er arkitektonisk inspireret af europæisk klassisk byggestil med symmetriske linjer, men virker en smule bombastisk i dette bakkede grønne landskab 8 km fra Hue. Byggeriet var både dyrt og lang tid undervejs, da nogle materialer blev bragt hertil fra Kina, Japan og Frankrig. Først 5 år efter hans død stod det endeligt færdigt, hvilket man forstår når man ser dekorationen og detaljerne i hans ærespalads ”Thien Dinh”.

I samme område findes Minh Mangs gravsted, en af de mest produktive kejsere i Nguyen-familiens 143 års regeringstid, hvor landets infrastruktur og levevilkår for befolkningen blev forbedret. Mausoleets lige linjer brydes på smukkeste vis med integrationen af beplantning og søerne, og der ligger en nærmest åndelig fredfyldthed over stedet.

Minh Mangs høje produktivitetsniveau udmøntede sig også i 142 børn med sine 33 koner og 107 konkubiner. Frokost på en restaurant undervejs på udflugten og tilbagekomst til hotellet ud på eftermiddagen.
4 stjernet Century Hotel, De Lux Riverview værelse (M)


Dag 11: Hue - Hoi An
Bus Hue til Hoi An, hvor I med rejsens ophold de næste 4 dage, er komme til en af Vietnams mest charmerende byer. Rundt i de snævre gader i det gamle kvarter finder man fortsat de klassiske 1 og 2 etagers købmandsgårde, forsamlingshuse og templer. Disse blev bygget af lokale og udenlandske handelsfolk, der begyndte at bosætte sig og drive forretning her.

Dengang mellem 1500 - 1800-tallet var Hoi An en livlig stad, hvor udenlandske skibe kom sejlende til, fra Kina, Japan, Frankrig og Portugal, og handlede alt fra krydderier, tekstiler, keramik og meget andet. Restauranter, cafeer, gallerier, håndværksbutikker og skræddere driver nu forretning i disse historiske rammer, og skaber en utrolig hyggelig og intim stemning.

I indkvarteres på Thanh Binh 3 Hotel, som ligger 2 stenkast fra den gamle bydel, hvor man uvilkårligt kommer til at spankulere rundt i de leverende gader. Man når muligvis ikke langt førend man vælger at droppe ind på en de små cafeer eller the-huse. Fra cafebordet kan betragte gadelivet og summe lidt over om man skal have syet lidt til garderoben hos en af byens mange skræddere, købe en souvenir i artifacts-butikkerne eller et af de små gallerier. I the- og kaffebarerne kan man også købe noget af Vietnams gode eget producerede the og kaffe.


Vil I have vand på kroppen, kan I hoppe i hotellets swimmingpool, eller leje en cykel og hjuler ud til An Bang-stranden (4km væk) eller til Cua Dai-stranden (5 km fra hotellet). Her kan I springe i bølgen blå og nyde solen og det gode vejr. Der er mulighed for i Hoi An at opgradere hotellet til ophold på et baderesort, der ligger lige ved stranden. Herfra vil man have 5 kilometer til den gamle bydel. 
3 stjernet Thanh Binh 3 Hotel, Superior værelse (M)
Muligt: at opgradere fra Thanh Binh 3 Hotel i byen til resort ved vandet:
Opgradering til 4 stjernet Le Belhamy Resort, Hoi An Gardenview værelse 775 per person i dobbeltværelse
Opgradering til 4+ stjernet Hoi An Boutique Resort, Deluxe værelse 1.955 per person i dobbeltværelse


Dag 12: Hoi An

Fridag.

Option:
Udflugt med indblik lokalbefolkningens hverdag i landsbyen og på floderne. Udflugtens pris er 350 og inkluderer cykel, guide, bådtur, frokost inklusiv 1 drikkevare og entrebilletter.

På udflugten kommer I tæt på livet for farmere og fiskere i Vietnam. I får et indblik i dagligdagen, som gør sig gældende for nogle af de mennesker, som fremskaffer det mad de fleste vietnamesere er bygget af: ris, grønsager og fisk. Sammen med en guide cykler I til landsby udenfor Hoi An (der er også mulighed for at køre i minibus på denne udflugt) og forevises hvordan landsbyens grønsager dyrkes. Godt afskærmet af husene går nogle af landsbybeboere rundt, sår og lurer mellem salater, forårsløg, basilikum og andre krydderurter, som står i snorlige rækker på markerne.

Jorden vendes med et stort hakkejern og med 2 vandkander spændt på et bambusåg - båret på det øverste af ryggen - vandes afgrøderne. For deltagere med grønne fingre, kan I få lov til at forsøge jer lidt som landmand og vande på denne lokale metode eller være heldig at se hvordan de gøder jorden med søtang.

I pedaltramper videre ad en mindre jordvej med fiskedamme og rismarker på begge sider og ender ud ved Thu Bon floden. Mange familier i de små landsbyer ernærer sig ved fiskeri enten med kuttere ud på havet på flerdags ture eller ved mere simpel fiskeri ved floden. Det er sidstnævnte, som I får lejlighed til at se og forsøge jer med – bl.a. et manuelt sænke/hæve-fiskenet og et særligt kaste-net.


I skal også ro en sivkurvsbåd, som fiskerne bruger til mindre ture på vandet eller ved mindre fiskeri. I sivkurvsbåden kommer I rundt i et flodområde med vandkokospalmer, hvor fiskere sætter net og små fælder til at fange krabber og mindre flodfisk. I spiser en dejlig frokost som er frisk tilberedt ombord på båden. Senere tilbage på landjorden igen, hvor bringes I tilbage til hotellet.
3 stjernet Thanh Binh 3 Hotel, Superior værelse (M)


Dag 13: Hoi An
Fridag.

Option:
Udflugt med dykkertur til en ø udfor Hoi An kyst. Pris 420 ved overfladedykning. Pris 680 ved 2 dykning med ilt. Prisen inkluderer bustransfers, båd til/fra ø, PADI-certificeret instruktør, alt nødvendigt dykkerudstyr, frokost og entreer.

Dykkerudflugt til en ø 1 times bådtur fra Hoi An kyst. Her gennemgås sikkerhedsprocedurer både over og under vandet, og der instrueres i det udstyr I anvender under dykningen. Der arrangeres 2 dyk med iltflaske (er man ikke dykker-certificeret så er det overflade-dykning med snorkel og maske) på 2 spots ved koralrev med forskellige farverige fiskearter. Efter de 2 dyk kommer I i land og kan slappe af på stranden på øen, nyde solen og vandet. Der serveres også en frokost i en lille hyggelig restaurant. Ud på eftermiddagen sejler I tilbage til Hoi An. 
3 stjernet Thanh Binh 3 Hotel, Superior værelse (M)'


Dag 14: Hoi An // M
Fridag.

Option: Madlavningskursus. Transfer til madlavningsstedet. I går I på markedet og vises lokale specialiteter. Tilbage på restauranten igen, introducerer kokken nogle vietnamesiske retter, som I bagefter selv tilbereder. Pris er 380 inklusive de retter I tilbereder, guide/kok, køkkenassistenter, 1 drikkevare og transfer hotel-restaurant t/r.

Vietnam er kendt for et smagfuldt og varieret køkken, og i dag står den på madlavningskursus med kokkeinstruktør. I bringes til en restauration i byen, hvor I sammen med andre tilmeldte deltagere går på det lokale marked, og bliver præsenteret for nogle af de ingredienser som anvendes i vietnamesisk mad.

Efter markedsbesøget kommer I til kokkeskolen, hvor I med hver jeres køkkenelementer (koge- og stegeplader) selv tilbereder nogle vietnamesiske retter under kyndig instruktion fra den engelsktalende kok. Ud over kokken vil der være et par assistenter til at give en hånd med.  Mange vietnamesiske retter har et friskt smagsudtryk, hvilket bl.a. skyldes de friske grønsager og krydderurter som anvendes i madlavningen.

Og ikke mindst fiskesovsen Nuoc Mam som bruges i stort set al madlavning. Nogen siger ligefrem at der som minimum skal en sjat fiskesovs i maden, ellers mangler der noget. Lime, hvidløg, forårsløg og chili bruges også flittigt til at give dip og supper en forfriskende og delvis stærk smag.

Efter at have skåret, snittet, hakket, steget og kogt, så kan man velfortjent spise den gode mad i det tilstødende restaurantlokale med en god vietnamesisk øl til eller en frisklavet frugtjuice. I får kopier af opskrifterne, så at I kan gentage succesen derhjemme. Transfer tilbage efter formiddagens kokkerier.
3 stjernet Thanh Binh 3 Hotel, Superior værelse (M)


Dag 15: Hoi An

Fridag.

Option: Cykeludflugt rundt i Hoi Ans kvarterer og ud i landlige omgivelser med flere stop ved lokale entreprenører, og frokost i et privat hjem. Pris 280 for bustransfers til/fra cykelturens startsted, bådture, guide, frokost, cykel og entreer.

På udflugten transporteres I først i bus til cykelturens startpunkt. Her skifter I til cykel og pedaltramper af sted i en mindre gruppe og med engelsktalende guide. Denne 6 timers / godt 10 kilometers udflugt foregår i et adstadigt tempo, og kommer gennem private boligkvarter og ud i de landlige åbne omgivelser på mindre veje og stier med udsigt til rismarker, fiskedamme og rejefarme. Megen motoriseret trafik er her ikke.

I får indblik i de lokales daglige gøren og laden, når der gøres holdt ved et lille bådbyggeri og ved private hjem, hvor et eller to familiemedlemmer er i gang med træskærerarbejder og røgelsespinde. Ligeledes gøres der stop, når I i løbet af cykelturen passerer noget af lokalt kolorit, f.eks. folk i gang med at forberede lokale specialiteter til salg på markedet, landarbejdere der graver jordnødder op eller høster grønsager, fiskere som reparerer deres net eller et familiemedlem som tørrer ris på terrassen.

Ved udflugtens sidste cykelstop kommer I til et traditionelt bygget hus, og oplever hvordan en privat familie bor. I bliver introduceret til nogen af de familiære gamle skikke, hvoraf nogle fortsat holdes i hævd. Bl.a. diskuteres vigtige beslutninger fortsat ved bordet foran altertavlen med billeder af de afdøde familiemedlemmer. Ad den vej informerer man de tidligere familiemedlemmer, hvis sjæle menes at befinde sig omkring huset, og får deres accept omkring vigtige familiebegivenheder. I spiser en god frokost i disse private rammer, inden I sejler tilbage til cykelturens startpunkt, og herfra med bussen til hotellet.
3 stjernet Thanh Binh 3 Hotel, Superior værelse (M)


Dag 16: Ho Chi Minh City - Mekongdelta

Transfer til lufthavnen og fly til Ho Chi Minh City. Herfra videre i bus på 3 dage og 2 nætters ophold til Mekongdelta, der populært kaldes for "Vietnams risskål”. Dette lavlandsområde opdeles af utallige floder og her dyrkes snesevis af forskellige rissorter på markerne. Vandet fra floderne er essentielt, for risene skal stå under konstant vand efter spiring, og indtil lige før høsten. Alene høstudbyttet i Mekong-regionen bidrager med knap halvdelen af al den ris som produceres i Vietnam.

Mekongfloden er godt 4.000km undervejs fra dens udspring i Tibet til den rammer Vietnam og deler sig i 9 mellemstore floder. Fra havnelejet sejler I til en stor ø, som ligger midt mellem to af disse halvstore floder, og ankommer til Ut Trinh homestay. Her indkvarteres I hos en lokal familie. De har et stort privat hus, hvor der i et større tilbygget anneks er indrettet mindre værelser. I kommer således til at bo i egne værelser – separat fra familien -  hvor I kan lukke døren, og have jeres ting. Der er aircondition og bad/toilet på værelse.

Senere sejles I til en biflod, hvor I kommer over i en mindre sampan, en slags robåd som tager jer ind i en mindre stikflod og tæt på lokallivet. Der er en sampanfører til at ro for jer - de fleste ror med hænderne, men nogle steder i Vietnam kan man faktisk opleve at folk have fødderne på årerne i en lidt mere spøjs og tilbagelænet kropsposition.

På landjorden igen tager I på en mindre cykeltur på øen. I får indblik i livet på landet. Her er huse med store forhaver med frugttræer og grønsagsbede til at forsyne familien, eller dyrkes med salg for øje. En forælder eller en bedsteforælder er i gang med huslige sysler på gårdspladsen og passer på husets mindste børn. Opdager de små poder, at I kommer pedaltrampende forbi, så vil nok vil I nok høre dem råbe et ”Hallo, what is your name” efter jer.

Efter tilbagekomst til homestay’et er det tid til et bad. I kan - for en kort stund - blive køkkenassistenter, hvis I vel at mærke ønsker. Husets madmor viser jer, hvordan I tilbereder et par lokale retter, og giver jer et par fif, hvis I skulle få lyst til at prøve vietnamesisk madlavning hjemme i eget køkken.
Ut Trinh Homestay, private værelse (M,F,A)


Dag 17: Mekongdelta

Hvis man ikke vågner med lysets langsomme komme, så skal en af landsbyens haner sandsynligvis gale højt nok til at få èn ud af drømmeland. Og mens man måske forsøger at snooze lidt, så forbereder familien morgenmaden.

Efter noget godt i maven sejler I i båd længere ind i Mekongdeltaet. Fra et mindre bådleje cykler I afsted på mindre veje omkring landsbyboernes jordlodder hvor primært ris og grønsager dyrkes. Særligt høst af ris kræver megen manpower, og er hårdt arbejde. Billedet af gamle dage i Danmark med mange mennesker i markerne ved indsamling af afgrøder bliver gengivet her.


I kommer ligeledes i gennem en række landsbyer og gør stop, når I støder på noget opsigtsvækkende eller særligt lokalt. Kontrasten fra det moderne liv derhjemme eller i Vietnams egne storbyer er slående og på sin vis fascinerende. Her i det tropiske og grønne landlige floddelta lever folk et stille liv, og synes at være livstilfredse og glade trods en simpel tilværelse.


Tilbage i båden stopper I ved de flydende huse som ligger på floden og har fiskeopdræt i ”kælderen”. En type omvendt hønsebur under husbåden, hvor fiskene opdrættes med salg for øje. Umiddelbart er der blot nogle enkelte synlige fisk i Mekongflodens let mudrede vand. Men når husbådsejeren kaster foder ned gennem en stor låge i gulvet, så kan nok være at fiskene kommer op til overfladen og flokkes om maden.

Båden sejler jer videre til en lidt større provinsby, hvor I skal omkring det lokale marked, som bugner af tropiske frugter i alskens farver, friske krydderurter som anvendes i mange vietnamesiske retter og en hel del ferskvarer. Heriblandt måske rotter (fanget i rismarkerne), der for nogen er en delikat spise, hvis de tilberedes rigtigt. Ligeledes kommer vi mindre lokale produktionssteder, hvor de laver kurve af siv.

Turen går forbi en lerkrukkeproduktion, inden I ankommer til Mister Tigers frugtplantage. Han er en lokal notabilitet, der trods sin hans høje alder ser ganske fit og frisk ud. Hans ”anden ungdom” skulle ifølge ham selv komme fra hårdt arbejde i hans frugt- og grøntplantage og et dagligt nip til hans egenproducerede ”tiger-drik”. I smager nogle af plantagens forskelligt dyrkede frugter: longan, mango, grape og rosen-æbler, hvis smagskonsistens er meget kraftigere end den de danske supermarkeders frugtafdeling kan byde på, og kan også prøvesmage Mister Tigers evig-ungdom-snaps.

Tilbage på homestay’et er der tid til et bad inden aftensmaden, der nydes til lyden af cikadernes vingespil. En af dagene I er her, skal I opleve musik og let optræden med de lokale folk, som fremfører sang og scener med udgangspunkt i deres kulturelle baggrund og med små musikstykker, der på en spøjs måde gengiver det traditionelle liv på landet og kærligheds romancer.
Ut Trinh Homestay, private værelse (M,F,A)


Dag 18: Mekongdelta – Ho Chi Minh City

Efter morgenmaden siger I farvel til familien, sejler I ned ad floden til Cai Be, hvor mindre både har kastet anker. Ad vandvejene transporteres mange frugter og grønsager fra landområderne til de lidt større byer som bl.a. Cai Be, hvorfra det enten transporteres med lastbil til Ho Chi Minh City eller bliver handlet og kommer med båd til en anden oplandsby.

Nogle af disse frugtbåde fungerer også som familiens hjem og man regner med at omkring 5 % Mekongdeltaets befolkning lever på vandet – enten i disse transportbåde, på pælehuse eller flydende hus.

Der bliver stop ved en landsby, hvor I bliver introduceret til hvordan de på simpel vis laver specialiteter og snack, som primært er fremstillet af deltaets tropiske afgrøder. Disse sælges til både turister, men pakkes også og sendes til markeder i hele Sydvietnam. Senere på havnekajen tager i bussen til Ho Chi Minh City med frokost undervejs.

Med ankomsten til landets største by Ho Chi Minh City, får I hurtigt et synligt blik for Vietnams økonomiske fremdrift de senere år. Det er folk i storbyerne, særligt i Ho Chi Minh City, som har fået størst del i væksten. Og at indbyggerne har penge mellem hænderne bliver tydelig for jer med nye Mercedes’er, Lexus’er og BMW’er, som drøner forbi i gaderne, flag-store-butikker med Gucci, BVLGARI, Cartier og store LED-skærme, som reklamerer for smarte forbrugsvarer

Mellem de nye høje bygninger fra den voksende servicesektor, finder man også mindre kvarterer med indtryk og stemning af de lokale saigone’seres liv. I bør på et tidspunkt slå sig ned på en lokal kaffebar og betragte gadelivet og mylderet af mennesker – vietnameserne synes altid at være "på vej". Man kan også gå op på tagcafeen på Rex Hotel eller restaurationen ved Continental Hotel og se om man kan fornemme historiens vingesus fra Graham Greens skriverier på artikler om Vietnam krigen og bogen ”The Silent American” – som man mener, blev forfattet her.

I bor lige i centrum på Huong Sen Hotel. Det er beliggende på den kendte Dong Khoi street med Notre Dame Katedralen i den ene ende og Saigon River i den ene (samme gade som Continental Hotel, og en parallelgade fra Rex Hotel). Herfra kan I nemt nå byens vigtigste seværdigheder på gåben.
3 stjernet Huong Sen Hotel, Deluxe Cityview værelse (M,F)


Dag 19: Ho Chi Minh City
Udflugt til Cu Chi tunnelerne nord for byen. Tunnelsystemet er over 250 km langt og nogle steder i 3 etager. Her skjulte Viet Cong (den vietnamesiske modstandsgruppe mod styret i Sydvietnam) sig, og planlagde overraskelsesangreb på den sydvietnamesiske hær og amerikanerne i Saigon.

Det rummede operationsstue, køkkener, mødelokale og våbenlagre. Udgravet i stenhårdt lerjord, klaustrofobisk, mørk og primitiv er tunnelerne en bygningsmæssig manifestation på vietnamesernes ukuelige vilje og kamp for national selvstændighed mod en militær veludrustet amerikansk Goliat.

Amerikanerne forsøgte at finde tunnel-indgangene på såkaldte search & destroy operationer, men endte oftest med væsentlige mandskabstab som resultat. De forsøgte også at brænde skoven ned med napalm, men ilden gik hurtigt ud i den fugtige tropiske skov. Så til sidst trak man sine soldater ud og erklærede området free fire zone, hvor amerikanske bombefly frit kunne nedkaste overskudsbomber på vej hjem fra andre bombetogter.

Det satte en vis stopper for den strategiske betydning for Cu Chi området, men på det tidspunkt var den amerikanske krigslykke vendt. Der er mulighed for at kravle rundt i tunnelerne, men det er ikke nødvendigt for at få et godt indtryk af Cu Chi tunnelerne. I er tilbage i byen lige efter frokosttid.
3 stjernet Huong Sen Hotel, Deluxe Cityview værelse (M)


Dag 20: Ho Chi Minh City – Afrejse
Fri indtil midt eftermiddag til på egen hånd at opleve Ho Chi Minh City, der frem til Vietnam krigens afslutning i 1975 hed Saigon. Det navn klingede for meget af tiden med amerikanerne syntes de sejrende kommunister fra Nordvietnam og ændrede bynavnet til ære for den tidligere præsident.

Men ændringen kom også til at varsle at de glade dage i syd - med de mange US-dollars den amerikanske regering og deres soldater havde brugt og holdt den sydvietnamesiske økonomi oppe med - var slut. Af byens kendte historiske seværdigheder kan nævnes præsidentpaladset, museet med fotos fra Vietnam-krigen, franske kolonitidslevn med gamle posthus og Notre Dame katedralen.

Tag på kunst-, by- og historiske museer eller en tur i Chinatown. Få et spektakulært vue ud over Ho Chi Minh City fra byens højeste bygning Bitexco Financial Tower, eller gå på Ben Thanh marked, der markedsfører sig med mottoet “hvis vi ikke har det, har du ikke brug for det”. Der er transfer først på aftenen fra hotellet til lufthavnen. Flyafrejse med Turkish Airlines kl. 18.40 mod København med flyskifte i Istanbul. (M)


Dag 21: Flyankomst Danmark
Ankomst til København om morgenen dansk tid kl. 09.40.