Dag til dag program, Vietnam Lotus


Vietnam Lotus med dansk rejseleder
HANOI - HALONG BUGTEN - NINH BINH - PU LUONG - HO CHI MINH CITY -  MEKONGDELTA 
15 dages rundrejse fra Nord til Sydvietnam med dansk rejseleder

M = Morgenmad, F = Frokost og A = Aftensmad, hvor angivet inkluderet i prisen/programmetDag 1: København - Hanoi 

Check-in kl. 13.00 i Københavns lufthavn og flyafgang med Emirates kl. 15.35. Flyselskabet Emirates har de seneste år investeret enorme summer i nye Airbus og Boeing fly, og været først i Danmark med at anvende det meget omtalte dobbeltdækker Airbus fly A380 ud af København. Vi får således fornøjelsen med at flyve med verdens pt. største passagerfly på København-Dubai (og på hjemrejsen på Dubai-København). Der serveres mad og drikkevarer ombord af et meget serviceminded personale og ved hvert sæde er der en individuel skærm med forskellige underholdningsmuligheder såsom film, musik, spil og nyheder. Flyskifte i Dubai og videre til Hanoi.


Dag 2: Ankomst Hanoi  
I ankomsthallen i Hanoi lufthavn møder I den danske rejseleder, og vi kører til bymidten. Mange er naturligvis lidt rejsespændte, hvad Vietnam og Hanoi mon byder på. Noget af det som gør Hanois centrale bydele så stemningsfulde, er et sammenrend af indbyggere med forskellige gøremål og de handlende i de mange småbutikker.

Og ikke mindst de mange folk som med entreprenørsind etablerer en lille forretning på et gadehjørne, op ad en bar husmur eller på et par frie kvadratmeter midt på fortovet - som frisør, skomager, urmager, cykelreparatør, salg af tobak, lottosedler, tasker og meget andet. Alt imens snacks og vietnamesisk fastfood med ris og nudler tilbydes af de mange madkoner som - med en skubvogn med dampen stående op fra gryderne – på ingen tid kan servere et rygende varmt måltid til få penge. 
 
Hotelcheck-in og tid til at få et bad og eventuelt lidt hvile. Først på aftenen skal vi se vanddukketeater - en over 1000 år gammel og unik vietnamesisk teaterform, som blev udviklet af bønderne i landdistrikterne omkring Hanoi. Efter stykket og aftensmad på en nærliggende restaurant, spadserer vi tilbage til hotellet og oplever det stemningsfulde Hanoi by night

3 stjernet Mon Regency Hotel, Deluxe værelse (A)


Dag 3: Hanoi

Byrundtur i Hanoi. Vi starter ved Ba Dinh Square, som både tidligere har været - og i dag fortsat er - skueplads for centrale begivenheder i Vietnams til tider turmulte historie. Her finder vi den tidligere præsident Ho Chi Minhs mausoleum.

Han har en høj stjerne hos mange vietnamesere iht. hans og kommunisternes befrielseskamp mod udenlandske kolonisatorer fra både Frankrig, Japan og USA. Hans monumentale gravsted midt på pladsen bevidner hans store betydning for Vietnams nyere historie.

Det var lige her på Ba Dinh Square, at han erklærede landets selvstændighed den 2. september 1945 foran 100.000 af sine landsmænd. Dette skete ovenpå 2. verdenskrigs afslutning og japanernes kapitulation og overgivelse af deres besættelser rundt om i Asien, herunder i Vietnam. På pladsen finder vi også nationalparlamentsbygningen og kommunistpartiets hovedkvarter.

Franskmændene havde Vietnam som koloni i godt 70 år, og efterlod centrale bygningsværker med tydelig fransk arkitektur i hele landet. Et af disse levn er det smukke præsidentpalads, som vi kommer forbi. Det var oprindeligt bygget til den franske generalguvernør over Indokina, men anvendes i dag som den vietnamesiske præsidents arbejdssted og til modtagelse af officielle gæster, heriblandt Helle Thorning Schmidt, da hun som statsminister var på besøg i Vietnam.

Vi går videre ned til Ho Chi Minhs simple pælehus, hvor strategierne mod amerikanerne og Sydvietnam blev lagt - dengang Vietnam var delt mellem 1954 - 1975. På billeder af præsident Ho Chi Minh er han oftest gengivet i enkel beklædning og sjældent fotograferet i pompøse omgivelser.

Denne enkelthed genkender man i det pælehus af træ, som han fik bygget og blot består af 3 rum. Alligevel forbavses man over at et lands overhoved vælger at bo så simpelt, som dette lille hus er udtryk. Vores vej lægges også forbi pagoden på en søjle. 

Bagefter besøges Litteraturtemplet (templet Van Mieu), som i perioden fra 1010 til slutningen af 1700-tallet var Vietnams højeste læreanstalt. Her studerede landets kommendes embedsmænd forskellige fag, bl.a. Konfutses lære. Denne kinesiske filosofs tanker - om samfundets hierarki med kejseren i toppen, og uddannede embedsmænd i det næste magtlag og lærere i det tredje lag - dannede udgangspunkt for mange kejserdømmers samfundsopbygning i hele Asien.

De studerendes afsluttende eksaminer foregik her i templets 5 gårde. Litteraturtemplet er et yndet besøgsmål for nutidens studerende. Enten før eksamen, hvor de tilbeder Konfutse og hans disciple i håbet om at få et godt eksamensresultat. Eller udflugtsmål for en hel klasse som fejrer at de er færdiguddannet, og får taget gruppebilleder her foran bygningerne. 

Frokosten indtages på Koto, hvor tidligere gadebørn kokkererer og serverer. Restauranten har ud over den hensigt at servere god mad, også det ædle formål at tilbyde tidligere udsatte unge en ny start på livet. Gennem et tilrettelagt forløb lærer de at lave mad og betjene gæster. Dronning Margrethe besøgte stedet i efteråret 2009 og havde nogle hyggelige timer her i køkkenet sammen med de unge mennesker.

Efter noget godt i maven skal vi i cykelrickshaw rundt i den gamle bydel. Her foregår meget af familieforretningernes produktion på fortovet. Vejnavnene angiver, hvilke produkter der fremstilles og sælges i gaden.

Nogle veje har bevaret dette særpræg, mens mere moderne erhverv har trængt sig ind i andre gader. Vi slutter ved hotellet, hvorefter man har resten af eftermiddagen til selv at opdage hovedstaden.
3 stjernet Mon Regency Hotel, Deluxe værelse (M,F)


Dag 4: Hanoi – Halong bugten
Vi står tidligt op for at gå hen til Ba Dinh Square ved Parlamentet og præsidentpaladset. Her – inden solen står op - jogger byboere frem og tilbage på pladsen lige foran tidligere præsident Ho Chi Minh mausoleum, mens andre svinger arme og ben, og strækker kroppen godt igennem med smidighedsøvelser.

Klokken 6.30 lyder en fanfare udover Ba Dinh Square. Folk trækker væk fra pladsen lige foran mausoleet, og ned bag en streg malet på fliserne. I stillestående positur vendes ansigtet mod mausoleet og en høj, høj flagstang. Så kommer 25 - 30 hvidklædte soldater marcherende ind på pladsen og hen mod flagstangen - en af dem bærende på nationalflaget.

Når et par af soldaterne har bakset flaget på snoren, begynder nationalmelodien at tone ud af højtalerne og det røde flag med den gule stjerne i midten går langsomt til vejrs. Den røde farve symboliserer blodet fra landets martyrer, som har ofret livet i kampene for Vietnams selvstændighed mod udenlandske stormagter, mens den gule stjerne markerer den lyse fremtid landet går imøde.

 

Efter ceremonien vender vi snuden i retning af hotellet, men kommer forbi Lenin parken. Her foran statuen af den gamle sovjetiske præsident er ældre indbyggere i gang med forskellige gymnastiske øvelser. Familie og venner spiller badminton eller fodboldtennis og en mindre flok middel aldrende danser morgenstivheden ud af kroppen med en stille omgang swing.

Vi når tilbage til hotellet i fin tid til at kunne spise morgenmad inden afgang til Halong bugten 165km sydøst for Hanoi. I en traditionel bygget junke (båd) skal vi på et 2 dage 1 nats cruise rundt i Halong bugte, som i 1994 blev anerkendt som et naturmæssigt World Heritage Site. Det er et fantastisk havlandskab som møder os med over 3.000 kalkstensklipper dottet rundt i bugten.

Klipperne har forunderlige formationer. Et både råt udtryk med skarpe kanter, og et blødt udtryk med den grønne bevoksning som sjovt nok kan vokse her. Tanken om at skaberne bag Avartar har fået deres ide til filmens himmellandskab (med større og mindre frit flyvende bjergklipper) fra Halong bugtens klippelandskab er ikke fjern.

De fleste kalkstensklipper har fantasifulde navne angivet efter deres form: hundeøen, skildpaddeøen, de kæmpende haners ø, mands hoved øen, osv. Her kommer vi til at tage et utal af billeder og måske finder vi et nyt motiv i et kalkstensbjerg. I små vige ligger mindre flydende landsbyer, hvor familier har fiskeopdræt og produktion af perlemors perler.

 

Man kan tage sig en dukkert nær båden eller leje en kajak og padle af sted i den normalvise rolige bugt. Eller blive på båden og nyde synet af de fascinerende omgivelser. Båden kaster anker, og mens mørket fortrænger dagslyset, kan man nyde en kop kaffe, øl eller et glas vin på dækket. I skibets restaurant serveres både frokost og aftensmad.
Deluxe båd, 2-personers kahytter med eget toilet & bad (M,F,A)


Dag 5: Halong bugten – Ninh Binh

Vandets klukken mod båden og udsigt til de grønklædte kalkstensbjerge. En skøn morgen, hvor der for de friske er mulighed for at springe i vandet og tage en lille svømmetur eller dyrke Tai Chi på dækket, hvor en instruktør vil forestå en lettere omgang undervisning.

Hvis man ikke lige er til denne slags asiatisk morgengymnastik, så kan man stillesiddende med en kop kaffe eller te i hånden opleve den gryende morgen tage sin start herude i Halong bugten.

 

Senere påbegyndes sejlturen til Sung Sot - oversat til Overraskelseshulen - en kæmpestor grotte på mere end 10.000m3. Millioner af år geologisk forandring har formgivet Halong bugtens landskab, og ligeledes er disse hulrum i Sung Sot-grotten resultat af erosion og skiftende vandstand, da kloden engang var dækket af vand.

Hulen blev opdaget af geologer i starten af 1900-tallet, og består af 3 kamre.

 

På vægge og lofter er der skabt forunderlige mønstrer, og fantasien finder hurtigt utrolige figurer og væsener. Stalagmitter og stalaktitter strækker sig og kigger mod hinanden, og er flere steder kombineret kunstnerisk med farverig lysopsætning. Pudsigt er især loftet i det sidste og største rum. Det er så fin og jævn i overfladen, at det synes afpudset med fint sandpapir af håndværkere, men dette er et værk af naturens kræfter, hvor havet har vandslebet huleloftet.

Tilbage på båden serveres brunch, alt imens båden begynder at sejle tilbage mod land. Og efter maden er der fortsat tid til at gå ud på dækket med en kop kaffe i hånden, sætte sig og suge dette unikke landskab ind på nethinden. Der er landgang sidst på formiddagen.

 

Vi afhentes på havnekajen og kører til Ninh Binh. Området er kendt som Vietnams ”Halong Bugten på land”, hvor små bjergformationer nærmest skyder op i luften i et ellers fladt landskab. Mellem rækker af kalkstenstoppe dyrkes grønsager og ris – både almindelig ris på lodder i det flade terræn, og ligeledes flodris, hvor risene sås direkte i floder, og stråene vokser sig 4-6m høje.

Flodrisene vokser i en lang periode under vand, for i den sidste del af vækstperioden at bryde op gennem vandoverfladen. Først står de som et grønt stråtæppe på floderne mellem bjergene, og når helt modnet og inden høsten som et gult tæppe over vandoverfladen. I morgen har vi sightseeing og aktiviteter lige udenfor Ninh Binh by. Hotel check-in og aftensmad.

4 stjernet Ninh Binh Legend Hotel, Deluxe værelser (Brunch, A)


Dag 6: Ninh Binh

En herlig dag starter med en god morgenmad inden vi drager afsted med til Bai Dinh pagode. Bai Dinh er indehaver af en række nationale rekorder iht. at den er Vietnams største pagode, har landets største klokke (20 tons) og det højeste antal stenstatuer.

 

Her stifter vi bekendtskab med Vietnams største trosretning buddhismen, som omkring 2/3-dele af vietnameserne i større eller mindre omfang følger. Buddhisternes tro på reinkarnation betyder, at de bør forsøge at følge visse leveforskrifter og opføre sig ordentligt i dette liv, sådan at de i deres næste liv bliver født til en endnu bedre tilværelse end den nuværende.

Mange pagoder i Vietnam er meget dekorative, holdt i mange farver og med forskellige vægmalerier af Buddhas liv og dekorative figurer. Særligt dragen er repræsenteret i templer og pagoder i henhold til at dragen er det stærkeste dyr i den asiatiske mytologi. En 12 års cyklus hvormed asiaterne navngiver hvert år med et dyresymbol (mus, hane, gris, hest, slange, kat, drage, ged, hund, abe, tiger og vandbøffel), betyder at det - i vietnamesernes optik - er særdeles godt at blive født i dragens år, da dette dyrs særkende som nobel og magtfuld så at sige også bliver barnets karaktertræk.

Fra Bai Dinh kører vi videre og besøger den for knap 1.100 år siden gamle hovedstad Hoa Lu. Et smukt landskab af kalkstensbjerge følger os hele dagen på vores vej rundt. Selvsamme bjerge udgjorde en geografisk beskyttelse, og hovedstaden blev flyttet til dette område for netop bedre at kunne modstå jævnlige angreb fra Riget i Midten (Kina). 

 

Her findes templerne fra både Dinh og Le dynastierne (968-1009), som var datidens kejserfamilie, og som regerede landet fra Hoa Lu. På en bjergtop lige ved siden af templerne finder man gravstedet for Kejser Dinh Tien Hoang – en af Vietnams store nationalhelte. Har man bare 10 gader i en by, vil som regel en af gaderne være opkaldt efter ham "Duong (gade) Dinh Tien Hoang".

Fra Hoa Lu cykler vi videre på mindre veje og brede stier mod Tam Coc. Vi passerer ris- og grønsagsmarker, hvor vi sandsynligvis støder på landfolket, som er på vej til eller fra markerne eller står bøjet over risstråene. Små landbrugsmaskiner overtager i en vis grad nogle opgaver, men man kan fortsat se vandbøfler trækkende afsted med plov eller rive. Svup-svup-svup lyder det når vandbøflens klove går op og ned i mudderet. Undervejs er der mulighed for at gøre stop ved Hang Mua, og gå de 450 trin op til toppen af et kalkstensbjerg, hvorfra der er et fantastisk vue udover området.

Efter frokost får vi fornøjelsen af at sejle en flot tur i robåd gennem vådrismarkerne omgivet af klipper og to passager går igennem huler under selve kalkstensbjerge. Vi bliver roet af en bådfører i en lille sampanbåd. De fleste af dem roer med hænderne, men faktisk kan en del af disse roere i en tilbagelænet position holde fast i årene med fødderne og i symmetriske åretag med benene/fødderne bringe båden fremad. Vi kommer tilbage til hotellet, og har resten af eftermiddagen til at kigge på Ninh Binh by på egen hånd.
4 stjernet Ninh Binh Legend Hotel, Deluxe værelser (M,F)


Dag 7: Ninh Binh – Pu Luong
I bus kører vi mod nordvestlig, og kommer ind i Thanh Hoa provinsen, som ligger op mod grænsen til Laos. På denne strækning bevæger vi os nu ind i egne med fantastisk natur med smukke dale med rindende floder, og til højere bjerge end vi hidtil oplevede i Ninh Binh.

Vi ankommer omkring frokosttid til Pu Luong, og genkender straks at vi er kommet helt ud på landet. Men vi ser hurtigt at stedet også er en lille unik perle af en landsby, som er beliggende i en grøn dal og med panoramaview til bjergkæderne omkring os. Vi bliver hurtigt indfanget af den behagelige og naturlige stemning som landsbyen og omgivelserne rummer.

Med stier og mindre veje som løber hist og her gennem et frodig beplantet område ligger landsbyens huse som en lille bygd på bjergskråningen. Og selvom folk her nok har et simpelt liv uden mange moderne midler, så synes de, at være glade og tilfredse med tilværelse i et stærkt landsbyfællesskab og på mange måder i dus med naturen.

Vores overnatningssted er placeret i landsbyen. Vi skal bo i et såkaldt village-house, som er stort hus bygget i den lokale byggestil på pæle, men flot indrettet og dekoreret til at imødekomme at det er udenlandske rejsende, som skal opholde sig, og sove her.

Huset er bygget lige i skovbrynet af subtropisk regnskov og med dyrkede rismarker på terrasser beliggende helt op af huset. Charmen ved huset og ikke mindst en hyggelig og autentisk følelse af at skulle bo et par dage i en lille bygd a la en minoritetsstamme – og et stykke væk fra den nymoderne verden - er ikke til at tage fejl af.

 

Efter en god frokost skal vi på en mindre gåtur udi det kuperede terræn med blanding af marker og åbent landskab. Vi kommer forbi nogle klassiske vandmøller konstrueret af træ og bambus, der står her langs flodbredden og danner et skønbillede i de smukke omgivelser. Det er ikke mange broer, og for at komme over floderne bruger de lokale enten små både eller bambustømmerflåder. Vi tager på en mindre tur på bambustømmerflåder ned ad floden - hvis strømstyrke minder om Gudenåen. Længere nede af floden hopper vi af tømmerflåderne igen, og går vi gennem naturlandskabet tilbage til landsbyen. Tilbage i landsbyen er der mulighed for en stund på terrassen inden aftensmaden.
Pu Luong, Village House (M,F,A)
 

Dag 8: Pu Luong

Efter at have tanket maven med morgenmad tager vi på en lang gåtur ud i området. Tempoet på turen er adstadigt. Vi skal ikke nå andet end at nyde turen og de flotte vues som kommer til syne flere steder. Der er god tid til vandpauser, fotostops og blot et holdt for at indsuge udsigten og indtrykkene.

Vi vandrer af sted i billedskønne naturomgivelser mellem rismarker og bjerge. Vi hilser på de lokale folk, som allerede fra tidlig morgen er i gang med markarbejdet. De fleste steder i lavlandet i Nordvietnam kan der sås og høstes ris 2 gange om året. Første rissåning sker i februar - marts og høsten af anden af risproduktion sker typisk i september og oktober –afhængigt af vejret i løbet af året.  Både i så- eller høsttiden opleves mange folk i markerne i gang med at udplante eller skære risstråene, hvilket kræver megen manpower og womanpower. Oftest står 4-8 personer i en linje og stikker rødderne i jorden overdækket med vand i så-perioden, eller skærer stråene med segl i høsttiden.

På vandreturen kommer vi forbi familiehuse og små landsbyer og gør stop, når vi støder på noget opsigtsvækkende eller særligt lokalt. Her i de grønne dale lever minoriteterne Muong og Hvid Thai'erne, et stille liv, der på flere måder minder om en livsstil, der for os ligger 75-100 år tilbage.

I pælehusene bor flere generationer sammen - i nogle af husene med husdyr under gulvbrædderne. Minoritetsfolkene synes i ét med naturen herude i deres simple huse midt i disse grønne dale og nogle af dem påklædt deres traditionelle klædedragter.

Der er picnicfrokost undervejs. Ud på eftermiddagen er vi tilbage i landsbyen. Ovenpå en dejlig gåtur har de fleste af os nok en dejlig kold øl eller frugtjuice i tankerne. Men man kan også trisse lidt rundt i landsbyen på egen hånd, og se hvad de lokale går og pusler med. Senere er der fælles aftensmad.
Pu Luong, Village House (M,F,A)Dag 9: Pu Luong – Ho Chi Minh City

I dag rejser vi fra den ene yderlighed til den anden. Når vi forlader Pu Luong siger vi farveller til det stilfærdige og rolige landsbyliv i naturens klæder med frodig bevoksning og bjerge så langt øjet rækker. Og efter en tur i bus og så fly fra Hanoi hilser vi ”go davs” til Ho Chi Minh City i Sydvietnam, som på mange måder er en metropol i overhalingsbanen. 

På vejen fra lufthavnen og de 6 kilometrer ind til vores hotel i centrum, får vi et synligt blik for Vietnams økonomiske fremdrift de senere år. Det er folk i storbyerne, særligt i Ho Chi Minh City, som har fået størst del i væksten.

Indbyggerne har penge mellem hænderne, bliver tydelig for os med nye Mercedes'er, Lexus'er og BMW'er, som drøner forbi i gaderne, flag-store-butikker med Gucci, Bang & Olufsen, Cartier og store reklamesøjler, som markedsfører smarte forbrugsvarer.

Mellem de nye høje bygninger fra den voksende servicesektor, finder man også mindre kvarterer med indtryk og stemning af byboeres liv.

Efter hotel check-in går vi til vores aftensmadsrestaurant. Vi kommer forbi den store teaterbygning og strøget, hvor turister blander sig med familier, venner og kærestepar på aftentur. På pladsen foran det smukke og oplyste rådhus troner en statue med den gamle præsident og landsfader Ho Chi Minh, som byen Saigon i 1975 blev navneforandret til. 

Både lokale og rejsende har travlt med at tage billeder og selfies med statuen og rådhuset som baggrund. Man fornemmer en stemning som om det er en weekendaften med den løsslupne summen fra de mange mennesker, som hygger sig under den tropiske aftenhimmel.
3 stjernet Huong Sen Hotel, Deluxe værelse (M,F,A)


Dag 10: Ho Chi Minh City

Efter morgenmaden tager vi til de berømte Cu Chi tunneler. Tunnelsystemet - hvor de vietnamesiske modstandsfolk i Sydvietnam, Viet Cong, skjulte sig og hvorfra de planlagde overraskelsesangreb på amerikanerne i Saigon - er over 250 km langt og nogle steder i 3 etager.

Det rummede operationsstue, køkkener, mødelokale og våbenlager. Udgravet i stenhård lerjord, klaustrofobisk, mørkt og primitivt er tunnelerne en bygningsmæssig manifestation på vietnamesernes ukuelige vilje og kamp for national selvstændighed mod en militær veludrustet amerikansk Goliat.

Amerikanerne forsøgte at finde tunnel-indgangene på såkaldte search & destroy operationer, men disse operationer endte oftest med væsentlige mandskabstab som resultat. Så forsøgte man at brænde skoven ned med napalm, men ilden gik hurtigt ud i den fugtige tropiske skov. Så til sidst trak man sine soldater ud og erklærede området free fire zone, hvor amerikanske bombefly frit kunne bombe og nedkaste overskudsbomber på vej hjem fra andre bombetogter.

Det satte en vis stopper for den strategiske betydning for Cu Chi området, men på det tidspunkt var den amerikanske krigslykke vendt. Der bliver mulighed for at kravle rundt i tunnelgangene, men er ikke nødvendigt. Man kan stadig få et godt indtryk af Cu Chi tunnelerne uden at skulle ned i gangene.

På tilbagevejen spiser vi picnicfrokost i en gummitræsplantage, og får historien om de franske kolonisters import af gummitræet til Vietnam i forsøget på at udvinde resin. Udbytte og proviantering af råstoffer var en af hovedgrundene til at erobre nyt territorium for de europæiske stormagter i 1600 og 1700-tallet. Frankrig anlagde dengang store gummitræsplantager i Vietnam, som fortsat i dag udvinder resin til primært eksport.


Tilbage i byen kommer vi til FITO, som er et rustikt museum, der fremviser traditionel medicin. En hel del vietnamesere og de etniske kinesere bosiddende i Vietnam har en stærk tro på gamle behandlingsmetoder såsom akupunktur og ekstrakter fra naturens flora, som man har en lang erfaring at kunne kurere sygdomme med. Disse ekstrakter fra planter og urter ville måske ikke blive godkendt af lægefaglige myndigheder i henhold til manglende dokumenterede laboratorieforsøg. Men ikke desto mindre er nogle af de gamle recepter afprøvet på millioner af mennesker gennem flere hundrede år i Vietnam og i Kina, hvor opskrifterne er gået i arv.

Skulle man have fidus til - men dog en smule skepsis over for - traditionel medicin, så slipper man billigt ved at købe og afprøve et par flasker af den røde "Dau Gio Do", som skulle være godt mod forskellige typer ømhed i leddene og musklerne, men også kunne klare en let snottet næse. FITO er relevant nok placeret nær bydelen China Town, hvor kundegrundlaget er størst for sygdomsbehandling med traditionel medicin. Bagefter kører vi til hotellet.

3-stjernet Huong Sen Hotel, Deluxe Cityview værelse (M,F)


Dag 11: Ho Chi Minh City

Dagens sightseeing foregår til fods på en i alt 4,5km gåtur. Ved at bevæge os udendørs i byens gader gennem en arkitektonisk blanding af højhuse og 2-3 etagers franske kolonistilsbygninger fornemmer vi bedre pulsen fra en storby som er i gang med at vågne op, og sparke dagen i gang. På kaffebarer sidder kontorfolket og småsludrer, butikker skubber gitterporten til side og gør klar til at åbne. Enkelte forretningsejere sætter et par røgelsespinde - eller måske endda en tallerken med frugt og ris - i døråbningen, som er en slags offergave til ånder for god handel.

 

På samme gade som vores hotel kommer vi til det gamle franske posthus, som ligger på en plads lige overfor Notre Dame katedralen. Begge er arkitektoniske minder om den franske kolonitid mellem 1861-1954. På navnetavler på posthusets ydermure hyldes videnskabsmænd, som har haft betydning for udviklingen af telegrafkommunikationen og elektricitet. Bl.a. finder vi danske H.C. Ørsted navngivet her, iht. hans opdagelse af elektromagnetismen.

Indenfor i den smukke bygning findes blandt andet et vægmaleri med kort over byen anno 1936, og et stort maleri af den gamle præsident Ho Chi Minh, hvilket man også finder i alle andre offentligt ejede institutioner og endda klasseværelser på skolerne.

Notre Dame katedralen har, som navnet angiver, store ligheder med katedralen i Paris. Knap 7% af Vietnams befolkning er katolikker – en trosretning som blev introduceret til dem af franske, spanske og portugisiske missionærer, som fra 1600-tallet rejste rundt i det meste af Asien og forsøgte at omvende folk. Under det franske kolonistyre tids gav det endvidere lokale vietnamesere visse fordele at have den samme religion som herrefolket.

Fra kirken går vi tværs gennem en lille plads med skyggefulde træer til Genforeningspaladset, der før landets genforening i 1975 hed Uafhængighedspaladset. Dette paladsnavn symboliserede netop de sydvietnamesiske præsidenters uvilje mod at overholde Geneve-aftalen fra 1954. I aftalen stod at det adskilte Nordvietnam og Sydvietnam skulle genforenes i forlængelse af et planlagt præsidentvalg i 1956. Sydvietnams første præsident Diem postulerede med amerikanernes opbakning at kommunisterne i Nordvietnam ikke overholdt de demokratiske spilleregler for et valg, og nægtede at gennemføre valget.

Afvisningen af Geneve-aftalens gyldighed samt Diems egenrådig ledelsesstil, var en af hovedårsagerne til Vietnam krigen og et uroplaget Sydvietnam. Præsident Diems dage endte, da han i 1963 blev myrdet af hans egne militærfolk. Flere af hans inkompetente efterfølgere blev dog også kuppet af højtstående militærgeneraler med politiske ambitioner. Paladset var oprindeligt bygget i fransk kolonistil, da det havde huset tidligere franske guvernører. Men det blev så slemt beskadiget i 1962 fra bombningen af en nordvietnamesisk infiltreret agent i det sydvietnamesiske luftvåben, at et nyt palads måtte bygges.

To parallelgader fra paladset kommer vi til Krigsmuseet, hvis permanente udstilling giver en historie-indføring i Vietnam-krigen. De fleste billeder er taget af udenlandske fotografer og visualiserer krigens gru.

Foran disse fotos får man let den spørgende tanke, om hvorfor menneskeheden ikke har lært af fortidens fejltagelser, og måske en naiv tro på at færre af verdens ledere ville gå i krig, hvis de bare så denne fotoudstilling inden de afgjorde om de vil starte en krig.

Vores spadseretur fortsætter gennem byens største park ned på det atmosfærefyldte Ben Thanh marked. Her findes blomster, ferske madvarer, tøj, frugter, beautysaloner, guldsmede og dekorationsting. Stedet bannerfører sig med at ”hvis vi ikke har det, så har du ikke brug for det”. I de små boder i markedshallen handles og pruttes der om prisen på livet løs om alle slags varer.

Man bliver hurtigt indfanget af den ophøjede stemning af aktivitet og af købere og sælgere som argumenterer for at opnå en bedre pris. Vi går bl.a. omkring tørfrugtsafdelingen og smager på nogle af de lokale delikatesser med tørrede frugter og grønsager lige fra tamarind, melon, ingefær, soursop og lotuskerner.

På hjørnet lige overfor Ben Thanh markedet er vores frokoststed PHO2000. Da Bill Clinton var USA's præsident, havde han et ry for spontant at springe ud af det officielle planlagte program, og gå på en lokal kaffebar eller et mindre spisested.

Således også i Vietnam i år 2000, hvor han pludselig dukkede op her i restaurant PHO2000 for at ville smage på vietnamesisk mad. Billeder med Bill Clinton pryder nogle af væggene. Vi skal – ligesom Clinton – spise Pho som er en nudelsuppe kogt på bl.a. oksekraftben, stjerne anis, kanel, kinaradise og udover nudler består af oksekød, bønnespirer og en række friske krydderurter.

Med fyldte maver går vi det sidste stykke hjem til hotellet, og har resten af eftermiddagen og aftenen til at opdage byen på egen hånd.

3-stjernet Huong Sen Hotel, Deluxe Cityview værelse (M,F)


Dag 12: Ho Chi Minh City - Mekongdelta
Blandt Ho Chi Minh Citys seneste turistattraktioner er byens nye 3D-museum. Fantastisk malerkunst kommer til udtryk med billeder som bruger både vægge, gulve og lofterne til at optegne både naturtro og eventyrlige situationer. Nogle af de 3 dimensionale malerier og installationer lægger op til at man lader sig inddrage i motiverne ved at tage opstilling ved eller inde i selve kunstværket.

Ikke langt fra museet skal vi besøge en skole, som Vietnam Travels er med til at give økonomisk støtte bl.a. med at finansiere lærerlønninger. Selvom mange i storbyen oplever en stigende velstand, så bor her fortsat en del fattige familier, som ikke har råd til at sende børnene i den almindelige offentlige skole.

Skolen tilbyder børnene gratis undervisning, gratis frokost og forsøger at give dem nogle kompetencer, som kan give dem nogle bedre livsforudsætninger.

Dagens rejserute fortsætter til Mekongdeltaet, der populært kaldes for "Vietnams risskål”. Dette lavlandsområde opdeles af utallige floder og her dyrkes snesevis af forskellige rissorter på markerne. Vandet fra floderne er essentielt, for risene skal stå under konstant vand efter spiring indtil lige før høsten. Alene høstudbyttet i Mekong-regionen bidrager med knap halvdelen af al den ris som produceres i Vietnam.


Vi ankommer til en lidt større provinsby midt i deltaet, hvor vi går omkring det lokale marked, som bugner af tropiske frugter i alskens farver, friske krydderurter som anvendes i mange vietnamesiske retter og en hel del ferskvarer, heriblandt måske rotter (fanget i rismarkerne), der for nogen er en delikat spise, hvis de tilberedes rigtigt.

Med båd bevæger vi os ud på Mekongfloden, hvor vi først gør stop ved en lerkrukkeproduktion og bagefter sejler over til en større ø midt i floden, hvor Mr. Tigers frugtplantage besøges. Han er en lokal notabilitet, der trods sin hans høje alder ser ganske fit og frisk ud. Hans ”anden ungdom” skulle ifølge ham selv komme fra hårdt arbejde i hans frugt- og grøntplantage og et dagligt nip til hans egenproducerede ”tiger”-drik.

Vi smager nogle af plantagens forskelligt dyrkede frugter: longan, mango, grape og vand-æbler, hvis smagskonsistens er meget kraftigere end den de danske supermarkeders frugtafdeling kan byde på, og kan også prøvesmage Mr. Tigers ”livsforlængende” drik.

Et kort stykke vandvej fra frugtplantagen, men fortsat på samme ø ankommer vi til vores overnatningssted hos en lokal familie. Vores værtsfamilie har en række huse lige omkring hovedhuset, hvor vi indkvarteres i hvert vores private værelser med airkondition og eget bad/toilet. Ved hovedhusets terrasse kan man få en kop kaffe eller en kold Saigon-beer og sludre lidt med familien. Husets madmor viser os gerne, hvordan vi tilbereder et par lokale retter, og giver os et par fif, hvis vi skulle få lyst til at prøve vietnamesisk madlavning hjemme i eget køkken. Fælles aftensmad med Sydvietnams tropiske musik som baggrundslyd, nemlig cikadernes vingespil.

Ut Trinh Guesthouse, private værelser (M,F,A)


Dag 13: Mekongdelta
Hvis man ikke vågner med lysets langsomme komme, så skal en af landsbyens haner sandsynligvis gale højt nok til at få èn ud af drømmeland. Og mens man måske forsøger at snooze lidt, så forbereder familien morgenmaden.

Efter at have sagt farvel til familien, sejler vi længere ind i Mekongdeltaet, og kommer over i en mindre sampan -  en slags robåd - som tager os ind i en af de mindre kanaler og tæt på lokallivet. Senere sætter vi os på cyklerne, og i et meget roligt tempo pedaltramper vi afsted ad mindre veje og stier rundt i de landlige omgivelser.

 

Vi bliver vidner til et idyllisk landsbyliv, og passerer mindre landsbyer omkranset af tæt bevoksning og palmetræer. Kigger man ind over hækken, kan man se landfolket er i gang med dagens arbejde og huslige aktiviteter på gårdspladsen foran hjemmet.

Tingene og livet synes at foregå i et behageligt tempo, hvor der er tid til at hjælpe naboen, ligesom at man som rejsegæst har fornemmelsen af at være meget velkommen her. Opdager nogle af hjemmets små poder at vi kommer cyklende forbi, så vil vi nok høre dem råbe et ”Hallo” efter os.

Vores frokost indtages i 1 af 5 Vietnams blot UNESCO-anerkendte huse – blåstemplet som særlig bevaringsværdigt for eftertiden. Det er bygget i 1832 i en særlig Mekong-struktur med store åbne rum, og hvor taget bæres af mere end 100 træstolper, som går fra gulv til undersiden af taget. Flere steder er rumadskillelse udført med smukke træskærerarbejder, der dekorerer væggene med blomster af abrikos, orkidéer og tusindfryd.

Udover at blive serveret et godt måltid på stedet, så stifter vi også bekendtskab med lokale begravelsesritualer her ved huset. Bagerst i haven ligger et mindre gravsted for flere af husets tidligere familiemedlemmer.

For os en smule underfundigt at have en familiegrav så tæt på hjemmet, men mange vietnameserne – som tror på afdøde personers sjæle fortsatte eksistens her på jorden – ønsker gerne familiegrave på husets parcel, hvilket myndighederne tillader ude i landområderne.

 

Vi ender dagens cykeltur ved vores nye overnatningssted, Mekonglodge. Det er et skønt og stemningsfuldt hotel, som har indrettet deres bungalows og have, så det passer til deltaets landlige idyl med 1-plans huse og grønne omgivelser. Bungalow-værelserne lever op til den komfort og standard som man kan forvente af 3-stjernet hotelstandard med hensyn til renlighed, eget toilet/bad og aircondition på værelserne.

Hele stedet er bygget med arkitektonisk øje for Mekongdeltaets karakter og charme. Og for dem som har læst den franske forfatter Marguerite Duras novelle eller set filmen The Lover baseret på Duras bog, kan man med omgivelserne på og omkring Mekonglodge nemt henledes til nostalgiske tanker om, at det var i et sådant idyllisk miljø Marguerite forelskede sig i en ung kinesisk mand og levede mellem 1928 - 1932 i den nærliggende by Sa Dec.

Fra den afslappende stemning der hersker, fra lodgens placering i de grønne omgivelser og lige ud til Mekongfloden, kommer man hurtigt til at nyde stedet. Lige fra at gå rundt og betragte havens mange tropiske træer og blomster, eller sidde med en kold Saigon-øl på terrassen med udsigt til Mekongfloden og se mindre både, små fragtbåde og slæbebåd komme futtende forbi.

 

Tage nogle afslappende svømmetag i poolen, eller ligge med lukkede øjne i solstolene og mærke seneftermiddags solen varme kroppen godt igennem, imens en kold iskaffe eller drink står på et lille havebord ved siden af, og venter på at blive drukket. Senere er der fælles aftensmad.

3 stjernet Mekonglodge - Bungalow værelse (M,F,A)Dag 14: Mekongdelta – Ho Chi Minh City
Fra morgenmadsrestauranten kan man skimte floden gennem den grønne bevoksning. Mekongfloden er godt 4.000km undervejs fra dens udspring i Tibet til den rammer Vietnam og deler sig i 9 mindre floder. Man vurderer at omkring 75 mio. mennesker i henholdsvis Kina, Laos, Thailand, Cambodia og Vietnam lever af floden med fiskeri, transport og flodens vand til dyrkning af marker.

Vi skal på en mindre bådtur til Cai Be, som har et lille flydende marked, hvor frugt og grønt købes og sælges mellem de vippende både, eller bringes på land for at blive kørt til markederne i storbyen Ho Chi Minh City. Nogle af disse frugtbåde fungerer også som familiens hjem og man regner med at omkring 2-3 % Mekongdeltaets befolkning lever på vandet – enten i disse transportbåde, på pælehuse eller flydende hus.

 

Vi gør også holdt ved et mindre familieforetagende som fremstiller forskellige typer naturslik, bl.a. popcorn af ris, og karameller lavet af friskpresset saft fra kokosnød, malt og sukker, og med forskellige smagsvarianter, som ligeledes kommer fra essensen fra naturprodukter.  Vi sejler tilbage til lodgen, hvor vi får pakket kufferterne, nyder de sidste timer i Sydvietnams gode varme og lodgens skønne faciliteter, eller selv tage på cykelopdagelse rundt i Cai Be by.

Ud på eftermiddagen tager vi afsted med bus mod Ho Chi Minh City lufthavn, hvorfra vi skal flyve hjem. Undervejs spiser vi turens sidste måltid og gør også stop ved den religiøse sekt Cao Dai ornamentfyldte tempel. Cao Dai - som betyder "det højeste sted" - blander livsanskuelser og nogle af store religioner kristendom, islam, buddhisme og taoisme.

Det er en unik vietnamesisk og lidt pudsig trosretning, hvor man iblandt deres helgener finder Lenin, Victor Hugo, Shakespeare og Jeanne d'Arc.

Hvor mange trosretningers bygninger er lidt ensformig i det arkitektoniske udtryk, så har hele farvepaletten været i brug på murerne på Cao Dai templerne, som også er dekoreret med drager, figurer, lotusblomster, udskæringer, krummelurer og centralt et stort "guddommeligt øje som ser alt". Cao Dai har omkring 2 millioner tilhængere i Vietnam.

 

Ved messer placerer de troende sig i en afstand til alteret iht. hvilket trin de har opnået i livet. Des tættere på alteret de står, des højere er de placeret på Cao Dais 9-trins skala. Skulle de nå det 9. trin, nemlig nirvana, undgår de genfødsel og tilbagekomst til det jordiske livs mange lidelser - men snydes så også for livets mange gode (ferie)oplevelser, som vi har haft så mange af på vores nu næsten overståede rejse. 

Mange af os vil være fyldt med gode ferieminder fra en oplevelsesrig rundrejse og et livsvarigt indtryk af et folk, og et land, som uden tvivl har begejstret og beriget os. Vi har flyafgang med Emirates om aftenen mod Danmark. (M,A)

 

 

Dag 15: Ankomst København
Flyankomst til Danmark.