Dag til dag program, Vietnam Emotion II


Vietnam Emotion II med dansk rejseleder

HANOI /HALONG /HUE /HOI AN /DALAT /MEKONGDELTA / HO CHI MINH CITY
17 dages rundrejse fra Nord til Sydvietnam med dansk rejseleder 


Dag 1: Afrejse København
Check-in kl. 12.00 i Københavns lufthavn og flyafgang med Emirates kl. 14.20. Flyselskabet Emirates har de seneste år investeret enorme summer i nye Airbus og Boeing fly, og været først i Danmark med at anvende det meget omtalte dobbeltdækker Airbus fly A380 ud af København. Vi får således fornøjelsen med at flyve med verdens pt. største passagerfly på København-Dubai (og på hjemrejsen på Dubai-København). Der serveres mad og drikkevarer ombord af et meget serviceminded personale og ved hvert sæde er der en individuel skærm med forskellige underholdningsmuligheder såsom film, musik, spil og nyheder. Flyskifte i Dubai og videre til Hanoi.


Dag 2: Ankomst Hanoi 
Vi modtages af vores guide i Hanoi lufthavn og kører ind til hotellet i bycentrum. Man er altid en smule spændt på, hvad vil være de første indtryk i et nyt rejseland og umiddelbart vil man opleve Hanoi som en levende by. Samtidigt rummer bymidten en forunderlig arkitektur.

Her står de franske palæer, brede boulevarder og byens grønne åndehuller i kontrast til buddhistiske pagoder, snævre gyder og smalle, aflange huse - sidstnævnte iht. tidligere tiders ejendomsbeskatning med udgangspunkt i husets bredde. 
Mange mennesker har deres daglige gøren og laden ude på gaderne.

Her kommer kvinder i vuggende gang med bambusåg med kurverne fyldt med frugt, grønsager eller to store gryder, hvorfra der laves og sælges varme retter. Skomagerne, cigaretsælgerne, gadekøkkener, små cafeer og brødkoner behøver ikke mere end 1 - 2 m2 til deres lille forretning på fortovet, mens frisørerne kan nøjes med et søm på muren og et strømstik for at starte en udendørs salon. 

Denne virak af udendørs arbejdende folk blander sig med moderne klædte unge på små motorcykler talende i mobiltelefon og som sammen med de høje bygninger i Hanois udkant indikerer at den økonomiske vækst og modernitet også gør sig gældende i de vietnamesiske storbyer. 
Hotel check-in og tid til at få et bad og eventuelt hvile sig lidt inden vi først på aftenen skal vi se vanddukketeater - en over 1000 år gammel unik vietnamesiske teaterform, som blev udviklet af bønderne i landdistrikterne omkring Hanoi. Efter stykket og aftensmad på en nærliggende restaurant, spadserer vi tilbage til hotellet og oplever det stemningsfulde Hanoi by night
4 stjernet Lan Vien Hotel - De Lux Cityview værelse (A)


Dag 3: Hanoi
Byrundtur i Hanoi. Vi besøger landsfaderen Ho Chi Minhs mausoleum. Han ligger balsameret i et glassarkofag til synlig beundring om den tidligere præsident, der kæmpede for Vietnams uafhængighed mod franskmændene, japanerne og amerikanerne.

Her tæt ved mausoleet på Ba Dinh pladsen erklærede præsident Ho Chi Minh den 2. september 1945 Vietnams selvstændighed foran 100.000 af sine landsmænd. Dette skete ovenpå 2. verdenskrigs afslutning og japanernes kapitulation og overgivelse af deres besættelser rundt om i Asien, herunder i Vietnam. 

Vi kommer forbi præsidentpaladset og går videre ned til Ho Chi Minhs simple pælehus, hvor strategierne mod amerikanerne og Sydvietnam blev lagt - dengang Vietnam var delt mellem 1954 - 1975. På billeder af præsident Ho Chi Minh er han oftest gengivet i simpel beklædning og sjældent fotograferet i pompøse omgivelser. Denne enkelthed genkender man i det pælehus af træ, som han fik bygget og blot består af 3 rum. Vejen lægges også forbi pagoden på en søjle. 

Bagefter kører vi til Litteraturtemplet (templet Van Mieu), som blev grundlagt i 1070 og betragtes som Vietnams første universitet. Her foregik eksaminer og undervisningen i bl.a. Konfutses lære. Kun få bestod den endelige prøve og fik status af embedsmand og tilbudt job hos hoffet, mens de, som dumpede, måtte tage sig til takke med mindre stillinger eller selv finde job.

Van Mieu er i dag et tempel, hvor man ærer den kinesiske filosof Konfutse. Nutidens studerende kommer her lige før eksaminer og optagelsesprøver, og beder om at få et godt resultat. Fortidens succesfulde studenter står indgraveret på mindetavler, der er placeret ovenpå skjoldet af figurative skildpadder. Hovederne på skildpadderne bærer tydeligt præg af den berøring fra overtroiske studerende som tror, at noget af det held og dygtighed skildpadderne repræsenterer, kan overføres til dem.

Frokost på Koto, som er en restaurant der gennem et uddannelsesforløb oplærer tidligere gadebørn i at lave mad og betjene gæster. Efter endt læretid ender mange af børnene på andre af byens gode restauranter. Vores egen Dronning Margrethe var her og lave mad med de unge mennesker under kongefamiliens besøg i Vietnam i november 2009.
Efter frokost kommer vi forbi et privat boligkvarter, hvor vi finder vragrester af et nedskudt B52 bombefly fra de amerikanske julebombardementer i 1972. Da fredsforhandlingerne i efteråret 1972 mellem Nordvietnam og USA var gået i hårdknude - og nordvietnameserne i amerikanernes optik ikke virkede tilstrækkeligt forhandlingsvillige - blev præsident Nixon og udenrigsminister Henry Kissinger enige om at man ville bombe nordvietnameserne tilbage til forhandlingsbordet.


USA begyndte at bombe Hanoi den 18. december og de næste 12 dage blev Hanoi udsat for de mest intensive bombardementer under hele Vietnam-krigen. De kommunistiske forsvarsværker blev sat i stilling og fik ram på 81 fly - blandt de nedskudte fly var 34 af de store B52-bombefly. Vragdele fra et af disse B52’ere landede i en lille dam, og i dag virker som et kuriøst krigsminde midt i et fredeligt boligkvarter. 

Senere i passager-sædet af en cykelrickshaw skal vi rundt i den gamle bydel. Her foregår meget af familieforretningernes produktion på fortovet. Vejnavnene angiver, hvilke produkter der fremstilles og sælges i gaden. Nogle veje har bevaret dette særpræg, mens mere moderne erhverv har trængt sig ind i andre gader.

Med rickshawens rolige tempo gennem gaderne bliver man selv en brik i bybilledet og får en close-up fornemmelse af byens puls. Sidst på eftermiddagen er vi tilbage ved hotellet.
 
4 stjernet Lan Vien Hotel - De Lux Cityview værelse (M,F)


Dag 4: Hanoi
Fridag. Mulighed for spadseretur med rejselederen om morgenen og om formiddagen. 

Gårsdagens rundtur har langt fra udtømt Hanoi for attraktioner og sightseeingmuligheder. Rejselederen vil være behjælpelig med tips og information, hvis man har bestemte interesser. Men et af de steder man bør bruge nogle timer på er de snævre handelsgader lige nord og vest for Hoan Kiem søen. 

I midten af det forrige årtusinde var det normalt at samle håndværk og salg af bestemte varetyper i samme gade. Hvert håndværk fik så at sige sin egen gade, hvor man fremstillede eller solgte en bestemt varetype og gadenavnene blev opkaldt derefter. Så i Hang Giay (Giay = papir) sælges papir, i Hang Phemfremstilles aluminiums ting og i Hang Bac (oversættes til sølv) ligger mange smykkeforretninger.

Og så fremdeles med kurve, måtter, hatte, traditionel medicin, fisk, kylling, skriveredskaber, gravstene m.m. I dag har nye forretningstyper med helt andre forbrugsgoder erstattet nogle af de gamle erhverv. Det er en levende bydel, hvor meget af familieforretningernes salg og fremstilling foregår på fortovet og i butikkerne i forhuset.

Her er også små gallerier, hyggelige restaurationer og kaffebarer, hvor man bør slå sig ned og betragte gadelivet. Man kan sagtens fortsætte sin udendørs sightseeing tur på gåben - for lige op til den gamle bydel ligger den franske bydel med de store og typisk franskudseende kolonistils bygninger. 

Disse bygninger stod efter franskmændenes exit fra Vietnam i 1954 tilbage som minder fra den franske kolonitid, som vietnameserne ikke så tilbage på med begejstring, tværtimod. Det franske kvarter stod som et arkitektonisk tårn i øjet på indbyggerne. Heldigvis indså vietnameserne værdien af disse bygninger inden de fik råd til at rive dem ned og netop forskelligheden i arkitekturen i midtbyens kvarterer bidrager til at gøre Hanoi til en charmerende by.
Option: Gåtur med rejselederen tidligt om morgenen
For dem som har lyst, står vi tidligt op for at gå hen til Ba Dinh Square ved Parlamentet og præsidentpaladset. Her – inden solen står op - jogger byboere frem og tilbage på pladsen lige foran tidligere præsident Ho Chi Minh mausoleum, mens andre svinger arme og ben, og strækker kroppen godt igennem med smidighedsøvelser.

I et hjørne står en flok kvinder lidt oppe i årene og laver fælles morgengymnastik med en frivillig instruktør som slår takten an. Flere lokale kvinder kommer efterhånden til, og skulle vi stille os op i mængden, så vil der helt sikkert blive trukket på de vietnamesiske smilebånd. Vi er i hvert fald velkommen til at slutte os til dem. 

Klokken 6.30 lyder en fanfare udover Ba Dinh Square og folk trækker væk fra pladsen lige foran mausoleet ned bag en streg malet på fliserne. I stillestående positur vendes ansigtet mod mausoleet og en høj, høj flagstang. Så kommer en 25 - 30 hvidklædte soldater marcherende ind på pladsen og hen mod flagstangen - en af dem bærende på nationalflaget.

Når et par af soldaterne har bakset flaget på snoren, begynder Vietnams nationalmelodi at tone ud af højtalerne og det røde flag med den gule stjerne i midten går langsomt til vejrs. Den røde farve symboliserer blodet fra landets martyrer, som har ofret livet i kampene for landets selvstændighed mod udenlandske stormagter, mens den gule stjerne markerer den lyse fremtid landet går imøde. 

Efter ceremonien vender vi snuden i retning af hotellet, men kommer forbi Lenin-parken. Her foran statuen af den gamle sovjetiske præsident er ældre indbyggere i gang med forskellige gymnastiske øvelser. Familie og venner spiller badminton eller fodboldtennis og en mindre flok middelaldrende danser morgenstivheden ud af kroppen med en stille omgang swing. Vi når tilbage til hotellet i fin tid til at kunne spise morgenmad.

Option: Gåtur med rejselederen om formiddagen 
Først på formiddagen kan man tilslutte sig rejselederens lette vandring rundt i old quarter, hvor vi indånder atmosfæren fra sammensuriet af mennesker og aktivitet. Noget af det som gør Hanois gamle bydel så stemningsfuld, er netop dette sammenrend af udendørs liv med indbyggernes små gøremål og de handlende i de mange småbutikker.

Alt imens snacks og vietnamesisk fastfood med ris og nudler tilbydes af de mange madkoner som - med en skubvogn med dampen stående op fra gryderne – på ingen tid kan servere et rygende varmt måltid til få penge. Det bliver i dette virvar af menneskelig virkelyst vi går rundt og bl.a. kigger nærmere på vietnamesiske madkolorit på markeder med farverigt udbud af de almindelige og eksotiske madvarer, samt frisk frugt og grønt.

Vietnam er kendt for et smagfuldt og varieret køkken. Megen vietnamesisk mad har et frisk smagsudtryk, hvilket bl.a. skyldes de mange friske grønsager og krydderurter som anvendes i megen madlavning, og ikke mindst fiskesovsen Nuoc Mam som bruges i stort set i alle lokale retter. Mange vietnamesere siger ligefrem at der som minimum lige skal en sjat fiskesovs i maden, ellers mangler der ligesom noget ved smagen. 

Her i hovedstaden og i andre større vietnamesiske byer findes et stort udbud af små restauranter med gamle madkoner, som laver egnsretter eller mere klassiske retter. Omkring middagstid slutter vores spadseretur, og så kan man selv bestemme om man har fået appetit på at tage frokosten på en af de små spisesteder vi er kommet forbi eller en større restauration.
4 stjernet Lan Vien Hotel - De Lux Cityview værelse (M)


Dag 5: Hanoi - Halong bugten
I bus til Halong by, hvor vi stiger ombord på en traditionel bygget junke – en førsteklasses båd. Vi sejler ud i Halong bugten, hvor over 3.000 kalkstensbjerge rejser sig op gennem havoverfladen. Halong bugten er havets svar på fastlandets paradis. De mange kalkstensklipper skaber et både råt og blødt landskab med den grønne bevoksning på de særegne klippeformationer plantet i det kalkholdige hav.

De fleste kalkstensklipper har fantasifulde navne angivet efter deres form: hundeøen, skildpaddeøen, de kæmpende haners ø, mands hoved øen, osv. Her kommer vi til at tage et utal af billeder og måske finder vi et nyt motiv i et kalkstensbjerg.
Vi sejler forbi fiskerfamilier, der bor i små landsbyer på vandet og der bliver mulighed for at leje en kajak og padle rundt i den normalvist rolige bugt eller svømme omkring båden. Alternativt kan man tage sig en dukkert nær båden eller bare blive ombord og lade sig fascinere af omgivelserne enten indendørs i bådens restaurant/opholdsdæk eller øverst på det åbne dæk.

Båden smider anker i en lille klippeindhyllet bugt og mens stjernehimlen kommer frem og omformer klipperne til mørke silhuetter, kan man nyde et glas vin eller en drink. I skibets restaurant får vi serveret både frokostbuffet og om aftenen dinner med tallerkenservering. Og så bliver der kort før aftensmaden forevist hvordan man laver et par vietnamesiske retter.

1. klasses Junke (båd) - 2 personers kahyt (M,F,A)


Dag 6: Halong bugten - Hanoi - Hue
Vandets klukken mod båden og udsigt til de grønklædte kalkstensbjerge. En skøn morgen, hvor der for de friske er mulighed for at springe i vandet og tage en lille svømmetur eller dyrke Tai Chi på dækket, hvor en instruktør vil forestå en lettere omgang undervisning. Hvis man ikke lige er til denne slags asiatisk morgengymnastik, så kan man stillesiddende med en kop kaffe eller te i hånden opleve den gryende morgen tage sin start herude i Halong bugten.

Senere påbegyndes sejlturen til Sung Sot "Overraskelseshulen" - en kæmpestor grotte med stalagmitter og stalaktitter. Klokken 09.00 serveres brunch buffet, mens båden begynder at sejle tilbage til Halong by. Skænk en ekstra kop kaffe og gå op på øverste åbne dæk. Tag et par dybe indåndinger og sug hele dette fantastiske landskab ind på nethinden. Omkring kl. 11.00 er vi i land og kører til Hanoi lufthavn og flyver til kejserbyen Hue, hvor det sidste kejserdømme "Nguyen-dynastiet" regerede Vietnam fra 1802 - 1945. 


Kvartererne i Hue har sine klare forskelligartede arkitektoniske fingeraftryk. De høje mure og voldgravene omkring kejsercitadellet giver et klart royalt udtryk, mens området ved Saigon Morin (vores hotel) bærer et tydeligt fransk aftryk og de private boligkvarterer lige udenfor bycentrum en helt tredje byggestil. Bylivet i Hue har også en mere rolig rytme i forhold til det pulserende liv vi oplevede i hovedstaden Hanoi.

4+ stjernet Saigon Morin Hotel - De Lux Riverview vær. (Brunch,A)


Dag 7: Hue
Efter morgenmaden kører vi til mausoleerne for to af kejserne i Nguyen-dynastiet, Khai Dinh og Minh Mang. Alle gravmonumenter ligger sydvest for Hue by iht. symbolikken i at solnedgangen i sydvest markerer livets afslutning. Konstruktionen af mausoleet havde stor betydning og de fleste af kejserne gik i gang med byggeriet lang tid før de kunne forventes at dø.

Baggrunden var bl.a. at kejserne ville sikre sig at mausoleet blev af vis størrelse og af en vis prægtighed, der ville sikre dem et fysisk og dedikeret eftermæle. Samtidigt skulle der også være et rimeligt sted at opholde sig for de mange efterladte koner og elskerinder (konkubinerne), som var forpligtet til at holde og pleje kejserens gravsted. 

Khai Dinhs mausoleum er arkitektonisk inspireret af europæisk klassisk byggestil med symmetriske linjer, men virker en smule bombastisk i dette bakkede grønne landskab 8 km fra Hue. Byggeriet var både dyrt og lang tid undervejs, da nogle materialer blev bragt hertil fra Kina, Japan og Frankrig. Først 5 år efter hans død stod det endeligt færdigt, hvilket man forstår når man ser dekorationen og detaljerne i hans ærespalads ”Thien Dinh”.

I samme område findes Minh Mangs gravsted, en af de mest produktive kejsere i Nguyen-familiens 143 års regeringstid, hvor landets infrastruktur og levevilkårene for befolkningen blev forbedret. Mausoleets lige linjer brydes på smukkeste vis med integrationen med beplantning og søerne, og der ligger en nærmest åndelig fredfyldthed over stedet.

Minh Mangs høje produktivitetsniveau udmøntede sig også i 142 børn med sine 33 koner og 107 konkubiner. Der findes i dag en risbrændevin opkaldt efter denne kejser netop med henvisning til hans høje ydeevne. Efter frokost er der tid på egen hånd. Kvartererne i Hue har sine klare forskelligartede arkitektoniske fingeraftryk.

De høje mure og voldgravene omkring kejsercitadellet giver et klart royalt udtryk, mens området omkring vores hotel bærer et tydeligt fransk aftryk og de private boligkvarterer lige udenfor bycentrum en helt tredje byggestil. Man fornemmer hurtigt at bylivet i Hue har en mere rolig rytme i forhold til det pulserende liv vi oplevede i hovedstaden Hanoi.

For dem som har lyst, cykler vi sidst på eftermiddagen en tur rundt i kejsercitadelområdet. Her ligger et privat boligkvarter, hvor kejserens ansatte boede. Denne stemningsfulde bydel - mellem den indre og ydre citadelmur - virker nærmest som en by i byen (cykel kan erstattes af kørsel i cykelrickshaw uden merpris).
4+ stjernet Saigon Morin Hotel - De Lux Riverview værelse (M,F)


Dag 8: Hue - Hoi An
Efter noget godt i maven tager vi til Thien Mu pagoden. Her får man et godt indblik i munkenes liv og stifter bekendtskab med Vietnams største trosretning buddhismen. Pagoden har på flere måder en særlig betydning. Lykke-og-Nåde-tårnet er byens vartegn og flere protestaktioner mod forskellige tiders politiske styrer har haft sit udgangspunkt her – bl.a. kørte munken Thich Quang Duc i 1958 til Saigon og i protest mod den religiøse undertrykkelse, brændte sig selv af i et gadekryds med verdenspressen som vidne. Den blå Austin han kørte i står udstillet i garagen.

Bagefter til kejserpaladsområdet. Her finder vi den indre kejserby, der er omgivet af 2,5km lang og 6 meter høj mur. Mens kejserdømmet eksisterede, var det kun kejserfamilien, hoffets ansatte og særligt inviterede, der havde adgang til den indre kejserby.

Bag muren finder man mange smukke bygninger, der giver én fornemmelsen af den tidligere royale storhedstid; Den højeste harmonis palads (kejserpaladset), de store ritualers gård (æresgården), det royale teater, kejserfamiliens private huse, ærestempler m.m. Stedet har summet af aktivitet - alt sammen i bestræbelserne på at servicere kejserfamilien og opfylde deres til tider specielle ønsker om hint og dit. 

Skæbnen for de 13 kejsere i Nguyen-dynastiets tid har været vidt forskellige. Nogle har regeret egenhændigt og succesrigt i flere årtier, andre er blevet kuppet efter få dage på tronen af magtfulde embedsmænd eller familiemedlemmer.

Andre af kejserne har måttet lide den tort at opleve de franske kolonister langsomt udhule deres magtbeføjelser og lidt efter lidt indskrænke det geografiske territorium kejseren bestemte over. Efter det franske kolonistyres fald i 1945 måtte den sidste kejser Bao Dai abdicere, tvunget af kommunistiske sejrsherrer, som ikke ønskede en royal kransekagefigur for deres socialistiske styre.

Frokost på en flot restaurant i citadel-området inden vi kører mod den charmerende by Hoi An, hvor den gamle bydel bærer præg af de kinesiske, japanske, men også europæiske handelsfolk, der siden slut 1500-tallet slog sig ned her. Restauranter, cafeer, gallerier, håndværksbutikker og skræddere driver nu forretning i disse historiske rammer og skaber en utrolig hyggelig og intim stemning.

Hotel check-in og spadseretur gennem det gamle kvarter til vores aftensmadsrestaurant, hvor vi får en kok til at instruere os i, hvordan man laver et par vietnamesiske retter. Med et glas vin eller en kold øl og et par kogeplader foran os følger vi kokkens anvisninger og får selv lov til at tilberede maden, som vi spiser sammen bagefter i den tilstødende restaurant.

Det plejer at være rigtig hyggeligt og en god måde at blive mere bekendt med vietnamesisk kogekunst. Vi får en kopi af opskrifterne, så man senere kan lave den "komplette" Vietnam-aften for familien derhjemme med billeder fra turen og vietnamesisk mad. 

4 stjernet Hoi An Historic Hotel - De Lux værelse (M,F,A)


Dag 9: Hoi An
Fridag.

I dag bestemmer man selv. Er man til en dag med en rejsekrimi i hånden ved hotellets pool, er man til slentreture i den gamle bydel som ligger lige på den anden side af gaden eller er man til en cykeltur ud i området? Eller vil man shoppe lidt og have syet lidt nyt til garderoben, så er byens mange små butikker og skræddere det rigtige sted.

Der er tid til at kigge rundt, få inspiration, vælge stof, blive målt og bestille tøj, som kan syes til næste dag (vi har nemlig også dag 10 i Hoi An og dermed god tid til at prøve og eventuelt få rettet lidt hvis tøjet ikke sidder helt perfekt).

Eller måske er man til en dag ved Cua Dai stranden 5 km fra vores hotel. Mavefornemmelsen vil lede én i retning af hvad man vil foretage sig på fridagen - alle muligheder er åbne.
4 stjernet Hoi An Historic Hotel - De Lux værelse (M)Dag 10: Hoi An
I dag skal vi tæt på livet for farmere og fiskere i Vietnam. Vi får et indblik i dagligdagen, som gør sig gældende for nogle af de mennesker, som fremskaffer det mad de fleste vietnamesere er bygget af: ris, grønsager og fisk. Sammen med en lokal familie cykler vi til Tra Que lige udenfor Hoi An (mulighed for transport i minibus i stedet for cykel på hele udflugten) og forevises hvordan landsbyens mange grønsager dyrkes.

Godt afskærmet af husene går nogle af landsbybeboere rundt, sår og luger mellem de forskellige salater, forårsløg, basilikum og andre friske krydderurter, som står sirligt i snorlige rækker på markerne. Jorden vendes med et stort hakkejern, gødes med søtang og med 2 vandkander spændt på et bambusåg - båret på det øverste af ryggen - vandes afgrøderne.

De af vores rejsedeltagere med grønne fingre kan få lov til at forsøge sig lidt som landmand og vande på denne lokale metode. Vi pedaltramper videre ad en mindre jordvej med fiskedamme og rismarker på begge sider og ender ud ved Thu Bon floden.

Mange familier i de små landsbyer ernærer sig ved fiskeri enten med kuttere ud i det Sydkinesiske hav på flerdags ture eller ved mere simpel fiskeri ved floden. Det er sidstnævnte, som vi får lejlighed til at se og forsøge os med – bl.a. et manuelt sænke/hæve-fiskenet og et særligt kaste-net.

Vi skal også ro en sivkurvsbåd, som fiskerne bruger til mindre ture på vandet eller ved mindre fiskeri. I sivkurvsbåden kommer vi rundt i et flodområde med vandkokospalmer, hvor fiskere sætter net og små fælder til at fange krabber og mindre flodfisk.

For vietcongerne under Vietnam-krigen udgjorde de tætstående vandkokospalmer i den knap så dybe flod et perfekt skjulested, hvis de var på flugt fra sydvietnamesiske og amerikanske soldater. Vi spiser en dejlig frokost som er frisk tilberedt ombord på båden. 

Tilbage på landjorden og kører vi ind til byen, hvor vi tager på sightseeing i det gamle kvarter. De asiatiske handelsfolk fra Japan og flere provinser i Kina - som bosatte sig i Hoi An - byggede forsamlingshuse, hvor disse folkeslag kunne mødes og udveksle nyheder på hjemlandssproget, opbevare lagervarer, blive behandlet med traditionel medicin eller bede til en lokal helgen om at deres handelsskibe ikke skulle forlise.

Vi besøger et af disse forsamlingshuse, nemlig Fujian-kinesernes. Figurerne i glasmontrerne og på alterne, symbolerne på væggene og malerierne indikerer at Fujian-kineserne har haft fokus på at drive forretning og tjene penge.

Vi lægger vejen forbi et over 200 år gammelt købmandshjem med en typisk vietnamesisk (smal og aflang) konstruktion. Traditionelt for disse huse havde man sin købmandsforretning forrest i huset og fik transporteret varer ind i den anden ende af huset - fra skibene ved floden. Kigger man op over hoveddøren ser man 2 dekorerede yin-yang tegn, som symboliserer to øjne.

Øjnene skulle sammen med det ekstra forhøjede gulvbrædde ved døren, sørge for at onde ånder ikke kom ind i huset og forstyrrede familien og bragte uheld over handlen. Huset har været ejet af samme familie i nu 7 generationer og det er en af familiens medlemmer vil fortælle os lidt om husets og familiens historie.

Byrundturen kommer forbi den overdækkede japanske bro, der forbandt den japanske og kinesiske bydel i datidens Hoi An. Allerede dengang i 1600-tallet må japanerne have gennemlevet flere jordskælv for den knap 15m lange bro har 8 betonpæle og er tagbelagt.

Ifølge japansk overtro var det et kæmpemonster, som med sine bevægelser forårsagede jordskælvene og broen blev bygget ovenpå monsterets svageste punkt og slog det ihjel. Dragens sørgelige skæbne fik borgernes medlidenhed, og på den ene side af broen er bygget et lille tempel, hvor man kan bede til dragens sjæl og om mere solskin, såfremt vejret ikke arter sig.

Vi kigger indenfor hos et lille tekstilsted, hvor vi ser processen fra udtrækningen af de fine silketråde fra pupperne til de færdige tekstiler. Når byrundturen er færdig er det nærliggende at slentre rundt selv, da Hoi An tager sig rigtig hyggelig ud sidst på eftermiddagen. Her hersker en afslappende fyraftensatmosfære med både skolebørn og forældre på vej gennem byens gader - på vej hjem efter en (hård) dag i skolen eller på arbejde. 
4 stjernet Hoi An Historic Hotel - De Lux værelse (M,F)


Dag 11: Hoi An - Dalat
Fly til Dalat, som ikke ligner nogen anden by i Vietnam. Ja der er ligefrem nogen som synes at de må være kommet til et andet land når de ankommer til Dalat. Måske nærmere en bjergby i Frankrig. Med sin beliggenhed i 1500 meters højde og således et køligere klima end lavlandet, med nåletræsskove og grønsagsmarkerne omkring byen, med den afslappede stemning og ikke mindst med den franske arkitektur som gennemsyrer byen, så kan man godt godtage synspunktet om at Dalat er et specielt sted i Vietnam.

De franske kolonister brugte Dalat som afslapningssted og før kolonistyrets fald i 1954 havde de bygget omkring 2.000 boliger. Mange af disse boliger er velbevaret og man har vedholdt den franske stil i mange af de nyere huse. Efter flyankomst besøges Datanla vandfaldet, hvor vi kommer ned til selve vandfaldet i en 2-personers vogn sat på glideskinner.

Ned ad det går, men farten bestemmer man selv med en manuel håndbremse. Op fra vandfaldet bestemmer trækspillet tempoet. Ikke langt herfra stiger vi ombord i Dalats svævebane, der giver os et godt view over byen. Dalat er kendt som Vietnams blomster- og grønsagsby og fra svævebanen ses mange drivhuse og marker, der dyrkes med forskelligt grønt.

Temperaturerne her gør området perfekt til dyrkning af forskellige salattyper, kål, broccoli, avokado og søde kartofler og frugter såsom jordbær, sharon og fersken. I nogle af drivhusene i Dalat vækstes stiklinger som efter en flyvetur ender i danske gartnerier og senere ude i de danske haver og vindueskarme.

Vi kommer også forbi Hang Nga's "Skøre hus", der er en blanding af museum og hotel, men mest af alt ligner et troldeslot fra et af Grimm's eventyr. Fru Hang Nga er uddannet arkitekt, men hendes plantegninger til dette odiøse bygningsværk var nok blevet afvist af byggemyndighederne, hvis ikke det havde været fordi at hun er datter af Chuong Trinh, som var Vietnams præsident mellem 1981-1988.

De gennemgående runde og ujævne former og kontrastfarver i bygningen kan godt få én til at tænke på Spaniens mesterarkitekt Antoni Gaudi's værker - selv om Fru Hang Nga langt fra når Gaudis niveau. Der er adgang til de værelser som ikke er booket og udover at hvert værelse har et dyretema, så bemærker man ligeledes at designet har haft fokus på at undgå de lange lige linjer - selv sengene og madrasserne er skævt formet.

Frokosten indtages på en fornem restaurant, der ligger i et lille, men fornemt område med prægtige boliger og flot haveanlæg, hvor datidens højtstående folk i den franske kolonimagt boede. Stedet har en lille restauration, hvor vi spiser en dejlig frokost på en af Dalats bedste spisesteder.

Senere check-in på hotellet og tid på egen hånd inden aftensmad. Det store marked i centrum er et besøg værd. Her skal man blandt den livlige lokale handel kigge efter Dalats kendte frugtslik, the og kaffe. Markedet er stort set åbent hele døgnet.

I de små boder op til markedshallen handles og pruttes der om prisen på livet løs, og mens dagen byder på bestemte varetyper, så er det andre goder der tilbydes om aftenen.
4 stjernet Saigon Dalat Hotel - De Lux værelse (M,F,A)


Dag 12: Dalat 
Efter morgenmaden på hotellet besøger vi Vietnams sidste kejsers sommerresidens, der blev bygget for at kejser Bao Dai kunne slappe af fra lavlandets varme og gå på storvildtjagt. Faktisk havde Bao Dai 3 boliger i Dalat, hvor han, dronningen Nam Phuong og børnene ofte opholdt sig.

Det er ikke et prægtigt udsmykket sommerhus man måske kunne forestille sig en kejser ville bygge, men et rummeligt og lyst residens, pænt og simpelt dekoreret og holdt i forskellige pastelfarver. Dertil et flot haveanlæg. Udover dronningen Nam Phuong med hvem Bao Dai fik 5 børn, havde kejseren også 3 konkubiner som han fik yderligere 8 børn med.

En af disse konkubiner, Mong Diep, var oprindeligt fra Dalat og var blevet udvalgt til Bao Dai af hans mor grundet hendes ydre skønhed. Da dronningen Nam Phuong i 1949 tog til Frankrig med børnene for at de kunne gå i skole her, blev Mong Diep "forfremmet" til 1. kone.

Et foto af hende hænger på væggen i det lille gæstemodtagelsesrum, mens et maleri af dronningen er placeret i det store modtagelsesrum og på symbolsk vis indikerer den officielle hakkeorden. Kejserens øvrige elskerinder er ikke fremvist i glas og ramme her i sommerpaladset.

Videre til forstaden Xalat, hvor Lat-gruppen bor. Da den franske læge Alexandre Yersin på en af sine mange ekspeditionsture rundt i Sydvietnam opdagede Dalat og franskmændene efterfølgende besluttede at etablere sig her, så jagede de minoritetsgrupperne ud af den dal, hvor Dalats bymidte ligger omkring den store sø, da det var det skønneste sted i området.

Vi får et indblik i Lat-stammens liv og hverdag, der på nogle punkter ikke har ændret sig i hundrede år. Ikke langt herfra kører vi med russiske militærjeeps op på toppen af bjerget, Lang Biang, hvorfra vi har en fantastisk udsigt over dalene, bjergene og Dalat by.
Fri efter frokost til selv at opdage byen og som start kunne man få sig en rigtig vietnamesisk kaffespecialitet, nemlig en iskaffe bestående af et espresso-shot, kondenseret mælk og isterninger på en af cafeerne nær markedsgaden. The og kaffeplanter har optimale vækstbetingelser i Vietnams centrale højland og beder man om en iskaffe eller en almindelig kop kaffe, så er den med stor sandsynlighed lavet på lokale kaffebønner af sorten arabica eller robusta.

Midt på eftermiddagen er der mulighed for at gå med guiden til Dalat Palace - et af de første franske byggerier i byen. Både i den franske kolonitid og i dag byens eksklusive hotel. Stedets restauration "Le Rabelais" er dog åben for udefrakommende.

Apropos stedets franske aner og klokkeslettet bør man bestille en "High Tea" med en kop the, kaffe eller cacao og dertil små sandwich, scones og småkager. Trods den engelske titel og den generelle opfattelse af at et traditionelt te/kaffebord stammer fra England, så påstår franskmændene at den franske overklasse med deres Tea Muse allerede et par årtier inden englænderne havde eftermiddags-tam-tam med søde sager til kaffen.

Uanset hvem der var først dengang, så kan dette lille eftermiddags set-up nydes i dag på Dalat Palace indendørs eller ude på terrassen med udsigt til den store have og søen. Man kan også nøjes med et glas vin eller måske en cocktail - her vil det være oplagt at vælge drinken "Dalat Moon Light". 

Mens nogle rejsedeltagere nyder den gode service på Dalat Palace, fortsætter rejselederen med en gåtur (for de øvrige deltagere som har lyst) til et privat boligområde tæt på centrum. Her står mange af de gamle franske palævillaer og blander sig med funkisvillaer og vietnamesiske art-deco huse.

Det synes lettere underfundigt at gå her i Vietnam og se disse 2 og 3 etagers huse med de små detaljer med træskodder for vinduerne, skorsten, dekorative søjler og balkoner, der er så typisk fransk. Med nederlaget i det afgørende slag i Dien Bien Phu i 1954 - der betød at Frankrigs tid som kolonimagt i Vietnam var forbi - måtte franskmændene således forlade landet og uden videre efterlade private ejendomme og meget andet.

Vietnamesiske familier flyttede ind i nogle af de tomme huse, mens de store boliger til de tidligere franske guvernører og des lignende i dag huser offentlige kontorer eller private firmaer. Udenfor det fastsatte program vil der på denne aften i Dalat blive mulighed for at tage med guiden til en lille kældercafe.

Cafeen skulle efter lokale folks meldinger ligge i det hus, som HKH Prins Henriks franske familie ejede og brugte som sommerhus, dengang hans familie drev forretning og boede i Vietnam. Stedet byder på et lille vinudvalg med den lokale Dalat Wine, og et lille husorkester er med til at give cafeen en rigtig hyggelig stemning. Vil man med, må man påberegne at skulle betale for taxakørsel. 

4 stjernet Saigon Dalat Hotel - De Lux værelse (M,F)


Dag 13: Dalat - Mekongdelta

Morgenafgang med fly til Ho Chi Minh City og videre fra lufthavnen til Mekongdelta, som i folkemunde kaldes Vietnams riskammer. Baggrunden er, at man kan så og høste ris 3 gange om året grundet de høje temperaturer og de mange nærende mineraler i Mekongfloden. Ris er den vigtigste ingrediens i vietnamesisk madlavning og en stor del af den ris vietnameserne i hele landet spiser - eller eksporterer - kommer herfra.

Først med bus til Mekongdeltaet og så båd til Mekonglodge. Det 3-stjernede Mekonglodge er et skønt og stemningsfuldt hotel, som har indrettet deres bungalows og have, så det passer til deltaets landlige idyl med 1-plans huse og grønne omgivelser.

Bungalow-værelserne lever op til den komfort og standard som man kan forvente og kræve af 3 stjernet hotelstandard; plads, renlighed, eget toilet/bad og aircondition på værelserne. Hele stedet er bygget med arkitektonisk øje for Mekongdeltaets karakter og charme.

Og for dem som har læst den franske forfatter Marguerite Duras novelle eller set filmen The Loverbaseret på Duras bog, kan man med omgivelserne på og omkring Mekonglodge nemt henledes til nostalgiske tanker om, at det var i et sådant idyllisk miljø Marguerite forelskede sig i en ung kinesisk mand og levede mellem 1928 - 1932 i den nærliggende by Sa Dec.

Efter check-in og frokost tager vi på en cykeltur ud i Mekong-countryside, hilser på de lokale og besøger familieforetagender og små entreprenører, som med et enkelt arbejde formår at skabe sig en afslappende tilværelse.

Vi cykler i et meget adstadigt tempo og vi giver os tid til at stå af cyklen, når vi støder på noget opsigtsvækkende eller særligt lokalt. (Er man ikke vild med at cykle, sørger vi for at man kan komme bagpå en scooter med en rutineret chauffør uden merpris, og så følger man med gruppen og kører i gruppens adstadige cykeltempo).
 
Der bliver også stop ved en frugthave, hvor de bl.a. dyrker forskellige frugter: durian, longan, grape og rosen-æbler, hvis smagskonsistens er meget kraftigere end den danske supermarkeders frugtafdeling kan byde på. Tilbage på Mekonglodge er der tid til et bad inden aftensmaden.

Og hvad er mere vietnamesisk og hyggeligt end at sidde her udendørs en tropeaften i Mekongdeltaet med udsigt til floden og lyden af cikaderne. I lodgens Riverside-bar sørger de for at de stemningsfulde timer kan fortsætte efter maden.
3 stjernet Mekonglodge - Bungalow værelse (M,F,A)


Dag 14: Mekongdelta - Ho Chi Minh City
Lodgens restaurant ligger med udsigt til Mekongfloden og morgenmaden indtages med flodens baggrundslyd: nemlig tøffen fra bådene, der bringer afgrøder til markedet eller familien til nærmeste provinsby for at arbejde og gå i skole. Mekongfloden er godt 4.000km undervejs fra dens udspring i Tibet til den rammer Vietnam og deler sig i 9 mindre floder.

Man vurderer at omkring 75 mio. mennesker i hhv. Kina, Laos, Thailand, Cambodja og Vietnam lever af floden med fiskeri, transport og flodens vand til dyrkning af marker. Der arrangeres en bådtur til Cai Be, som har et mindre flydende marked, hvor frugt og grønt købes og sælges mellem de vippende både, eller bringes på land for at blive kørt til markederne i storbyen Ho Chi Minh City.

Nogle af disse frugtbåde fungerer også som familiens hjem og man regner med at omkring fem procent af Mekongdeltaets befolkning i Vietnam lever på vandet – enten i disse transportbåde, på pælehuse eller flydende huse. Vores båd ligger også til land ved en landsby med små familieforetagender, der bl.a. har specialiseret sig i at lave frugtslik, produkter lavet af kokosnød og popkorn af ris.

Senere sejles ind i en mindre biflod, hvor vi i hold på 2 og 3 kommer over i en mindre sampan, en slags robåd som tager os ind i en mindre stikflod og tæt på lokallivet. Der er en sampanfører til at ro for os - de fleste ror med hænderne, men nogle steder i Vietnam kan man faktisk opleve at folk have fødderne på årerne i en lidt mere spøjs og tilbagelænet kropsposition.

Vi besøger og kommer indenfor i et traditionelt bygget Mekong-hus, hvor samme familie har været bosiddende i generationer. Her spises også en dejlig frokost, inden bussen tager os mod Ho Chi Minh City. 

Sidst på eftermiddagen ankomst til Ho Chi Minh City, der frem til Vietnam krigens afslutning i 1975 hed Saigon. Det navn klingede for meget af tiden med amerikanerne, syntes de sejrende kommunister fra Nordvietnam og ændrede bynavnet til ære for den tidligere præsident.

Men ændringen kom også til at varsle at de glade dage i syd - med de mange US-dollars den amerikanske regering og deres soldater havde brugt og holdt den sydvietnamesiske økonomi oppe med - var slut. Ho Chi Minh City er igen blevet et økonomisk vækstcenter og er i dag landets mest moderne by.

Med den megen aktivitet i gaderne, gammelt der bliver revet ned og erstattet af noget nyt, større og højere, samt butikkerne der glimter med deres fristelser af tøj, elektronik og andre materielle goder, så bliver det klart for én, at vietnameserne er i gang med at starte forbrugstoget op. Fri efter hotel check-in.

For dem som har lyst, kan man tage sig en drink med rejselederen på en af byens sky-bars. Fra øverste etage på en af midtbyens højhuse har man et spektakulært view udover city og dens skyline. Man fascineres af det lyshav som bygninger og trafikken skaber i denne 10-milionerby efter mørkets frembrud mellem 18.30 - 19.00.
Siddende her under åben himmel og med en eksotisk 25-30 grader let brise blæsende i håret og udsigt udover Ho Chi Minh City, får man en nærmest fysisk fornemmelse af byens størrelse. Man bliver nemt betaget af de lysslanger som tændte lygter fra biler og motorcykler skaber på de brede gader, og det storbyagtige liv der udspiller sig knap 100 meter under én, og som står i klar kontrast til de andre steder, hvor vi har opholdt os tidligere på rejsen.
5 stjernet Sofitel Plaza Hotel - Superior City View værelse (M,F)


Dag 15: Ho Chi Minh City
Efter morgenmaden tager vi til de berømte Cu Chi tunneler. Tunnelsystemet - hvor de vietnamesiske modstandsfolk i Sydvietnam, Viet Cong, skjulte sig og hvorfra de planlagde overraskelsesangreb på amerikanerne i Saigon - er over 250 km langt og nogle steder i 3 etager.

Det rummede operationsstue, køkkener, mødelokale og våbenlagre. Udgravet i stenhårdt lerjord, klaustrofobisk, mørkt og primitivt er tunnelerne en bygningsmæssig manifestation på vietnamesernes ukuelige vilje og kamp for national selvstændighed mod en militær veludrustet amerikansk Goliat.

Amerikanerne forsøgte at finde tunnel-indgangene på såkaldtesearch & destroy operationer, men disse operationer endte oftest med væsentlige mandskabstab som resultat. Så forsøgte man at brænde skoven ned med napalm, men ilden gik hurtigt ud i den fugtige tropiske skov.

Så til sidst trak man sine soldater ud og erklærede området free fire zone, altså hvor amerikanske bombefly frit kunne bombe og nedkaste overskudsbomber på vej hjem fra andre bombetogter.

Det satte en vis stopper for den strategiske betydning for Cu Chi området, men på det tidspunkt var den amerikanske krigslykke vendt. Der bliver mulighed for at kravle rundt i tunnelerne, men det er ikke nødvendigt for at få et godt indtryk af Cu Chi tunnelerne. 

Efter frokost i byen besøges Genforeningspaladset, det tidligere palads for de sydvietnamesiske præsidenter i perioden 1954 - 1975, hvor landet var delt i et kommunistisk Nordvietnam og et kapitalistisk Sydvietnam. Da amerikanerne militært trak sig ud og neddroslede den økonomiske støtte i 1973 var skriften for Sydvietnams fremtidige skæbne skrevet.

Saigon - den sidste bastion - faldt den 30. april 1975 og i paladset måtte den blot 43-timer gammel nyudnævnte præsident Minh ligge øre til replikken om ”at han ikke kunne overdrage noget (magten), som han ikke længere reelt var i besiddelse af” fra lederen af den deling, som brød gennem porten med den kampvogn, som står udstillet i paladsets forhave. 

I Genforeningspaladset er der adgang til både officielle rum, hvor indflydelsesrige personer blev modtaget og til de private gemakker og til den bombesikrede kælder, hvorfra præsidenten også kunne styre landet. 

Senere skal vi se fotoudstillingen om Vietnam-krigen på det berømte Krigsmuseum, hvor billederne - primært taget af udenlandske fotografer – viser og dokumenterer krigens barske virkelighed.

At se udstillingen efterlader én med en klump i maven og en fortvivlelse over menneskehedens mest negative side. Når man træder ud af museets port slår man en lille mental kolbøtte. Herude kører verdenen upåagtet videre – og vietnameserne drøner af sted på motorcykel for at sikre sig sin del af den velstandsfremgang, som landet oplever i disse år. En symbolsk afspejling på at langt hovedparten af folket kigger fremad og ikke dvæler ved fortiden. 

Vi spiser aftensmad på en af byens bedste restauranter, og mon ikke vi bagefter på vores sidste aften i Vietnam, finder et hyggeligt sted til en drink.
5 stjernet Sofitel Plaza Hotel - Superior City View værelse (M,F,A)


Dag 16 : Ho Chi Minh City – Flyafrejse
Fri og tid til oplevelser på egen hånd i denne pulserende metropol. Vi har transfer til lufthavnen ud på eftermiddagen, da flyafgangen med Qatar Airways er kl. 19.45. For dem som har lyst, tager den danske rejseleder - lige efter morgenmaden - en gåtur rundt til mindre seværdigheder, som ikke lige står på side 1 i rejsebøgerne. 

Turen går omkring USAs gamle ambassade-bygning, som en Viet Cong-gruppe kortvarigt belejrede under den store Tet-offensiven i januar 1968, hvor over 100 byer i Sydvietnam blev angrebet i et forsøg på at knække amerikanernes og sydvietnamesernes tro på, at de ville vinde krigen.

Med TV-billeder med guerilla-soldater på ambassade-området kunne amerikanerne hjemme i stuerne til deres store overraskelse se og konstatere, at sejren ikke var lige om hjørnet, som general Westmoreland ved flere lejligheder havde forsikret befolkningen om. 

Vi går også til Biotexo Financial Tower – Ho Chi Minh Citys pt. højeste kontorbygning med sine 262 meters højde og 68 etager med butikker, kontorer, restaurationer med spektakulære views udover hele byen og en helikopterlandingsplads strittende ud på siden af bygningen.

Bitexco Financial Tower står et symbol på skabelsen af mange arbejdspladser i service-sektoren, og dermed også landets økonomiske fremdrift. Den gennemsnitlige indtjening i Vietnam er nu så høj, at Vietnam kategoriseres som et NIC-land, og ikke længere betragtes som et U-land.

Denne udvikling bliver tydelig for os med de nye Mercedes’er, Lexus’er og BMW’er, som drøner forbi os, flagship-stores fra Gucci, BVLGARI, Cartier og de store LED-skærme, som reklamerer for smarte forbrugsvarer. Vi passerer små specialbutikker, markeder, eksklusive hårsaloner og udendørs cafeer, og skulle man falde fra undervejs, orienterer man blot rejselederen om at man ”hopper af” og selv kommer tilbage til hotellet.

Gåturen cirkler rundt i centrum, og det er ikke noget problem at finde tilbage til hotellet på egen hånd. Spadsereturen kommer også forbi det gamle franske posthus og ender ved en hyggelig kaffebar, hvor man kan få sig en smagfuld vietnamesisk iskaffe med et espresso-shot, kondenseret mælk og isterninger.... Mmmm. 

Den guidede byrundtur slutter i løbet af formiddagen, og der er således fortsat tid til selv at snuse rundt i byen. Tag frokosten på Pho2000, hvor USAs præsident Clinton fik Vietnams nationalret, eller spis i restaurant "Spis Godt" hvor små åbne køkkener laver hver sine specialiteter. Slut eventuelt af med "Che" - en vietnamesisk dessertspecialitet med bønner og jelly.

Om eftermiddagen kan man besøge kunstmuseet, bymuseet eller opleve stemningen i bydelen Chinatown. Endelig er Ho Chi Minh City et shoppingmekka hvad end det er de eksklusive butikker i Dong Khoi Street, billige tøjmarkeder eller Ben Thanh Marked, hvor man kan købe alskens souvenir og Vietnams egenproducerede kaffe, the, tørfrugt eller endda få ordnet neglene. Fald ind på en kaffebar eller juicebar undervejs og betragt gadelivet med dets charmerende og let kaotiske mylder.

Om aftenen afgang fra hotellet med bus til Ho Chi Minh City lufthavn og flyafrejse 
kl. 23.55 med Emirates via Dubai til København. (M)

Dag 17: Ankomst Danmark 
Flyankomst til København kl. 12.20 (dansk tid).