Dag til dag program, Vietnam Charm


Vietnam Charm med dansk rejseleder
HANOI - HALONG BUGTEN - HOI AN - HO CHI MINH CITY -  MEKONGDELTA - PHU QUOC Ø
17 dages rundrejse fra Nord til Sydvietnam med dansk rejseleder afslutning med badeferie


Dag 1: København - Hanoi
Check-in i Københavns lufthavn om eftermiddagen og flyafgang til Hanoi med flyskifte undervejs. Oversøisk flyvning på turafgang 11. november med Thai Airways, turafgang 14. januar er med Emirates og turafgangen den 19. februar bliver med Qatar Airways. Der serveres mad og drikkevarer ombord af et meget serviceminded personale og ved hvert sæde er der en individuel skærm med forskellige underholdningsmuligheder (film, musik, spil, nyheder).


Dag 2: Ankomst Hanoi

I ankomsthallen i Hanoi lufthavn møder I den danske rejseleder, og vi kører til bymidten. Mange er naturligvis lidt rejsespændte, hvad Vietnam og Hanoi mon byder på. I hovedstaden går udviklingen rigtig stærkt. Nye huse skyder op mod himlen, som synligt bevis på investeringsboom og Vietnams årlige vækstrater på 7-9 procenter i de senere år.

Heldigvis synes regeringen og bystyret at have øje for charmen ved den centrale bydel med de små handelsgader i byens old quarter og i det franske kvarter. Her er det stadigvæk de 3-4 etagers smalle huse, som præger gadebilledet.

Og de snævre gader er meget livlige med handlende og folk undervejs – mange har deres daglige gøren og laden udendørs. Netop dette gademylder er med til at give Hanoi et meget levende udtryk, og man bliver hurtigt smittet af den energi, som indbyggerne ligger for dagen.

Hotel check-in og tid til at få et bad og eventuelt hvile sig lidt. Først på aftenen skal vi se en forestilling af det traditionelle vanddukketeater. I starten af det forrige årtusinde opfandt de nordvietnamesiske bønder denne teaterform. Det har været i ventetiden mellem at risene var sået til de skulle høstes, at kedsomheden har resulteret i denne underholdning i den lokale dam.

Senere opstod teatertrupper, som rejste rundt mellem landsbyerne og underholdt. Efter stykket og aftensmad på en nærliggende restaurant spadserer vi tilbage til hotellet, og oplever det stemningsfulde Hanoi by night.
3 stjernet Skylark Hotel, Deluxe værelser (A)


Dag 3: Hanoi

Rundtur til Hanois største seværdigheder. Fra hotellet kører vi til den historiske plads Ba Dinh. Her ligger parlamentet, præsidentpaladset, kommunistpartiets hovedkvarter og den gamle præsidents Ho Chi Minhs mausoleum, som besøges.

Ho Chi Minh betragtes som en landsfader og hans lig ligger til synlig skue bag glas i det dertil byggede mausoleum. Det var på en menneskefyldt Ba Dinh plads, at han den 2. september 1945 læste Vietnams frihedserklæring i forlængelse af japanernes kapitulation, og opgivelse af deres besættelser rundt i hele Asien.

Vi kommer forbi det "franske" præsidentpalads, som blev bygget i starten af 1900-tallet til generalguvernøren, da Vietnam var fransk koloni. Vejen går videre ned til Ho Chi Minhs pælehus, hvor møder for den politiske inderkreds blev afholdt, og militærstrategierne mod Sydvietnam og amerikanerne under Vietnam-krigen blev fastlagt.

Enkeltheden i dette træhus er så slående at man næsten ikke kan forstille sig et lands overhoved – måske lige med undtagelse af Gandhi – selv foreslå og få bygget en bolig så simpel som denne bygning i træ. Vi kommer også forbi pagoden på en søjle.

Bagefter besøges Litteraturtemplet (templet Van Mieu), som i perioden 1010 til slutningen af 1700-tallet var Vietnams højeste læreanstalt. Her studerede landets kommendes embedsmænd forskellige fag, bl.a. Konfutses lære.

Denne kinesiske filosofs tanker - om samfundets hierarki med kejseren i toppen, og uddannede embedsmænd i det næste magtlag og lærere i det tredje lag - dannede udgangspunkt for mange kejserdømmers samfundsopbygning i hele Asien. De studerendes afsluttende eksaminer foregik her i templets 5 gårde.

Litteraturtemplet er et yndet besøgsmål for nutidens studerende. Enten før eksamen, hvor de tilbeder Konfutse og hans disciple i håbet om at få et godt eksamensresultat. Eller udflugtsmål for en hel klasse som fejrer at de er færdiguddannet, og får taget gruppebilleder her foran bygningerne.

Forhåbentlig bliver både studerende og turister inspireret af nogle af Konfutses grundlæggende tanker omkring vigtigheden af læring, men også omkring at have respekt for både autoriteter og almindelige mennesker. Flere af Konfutses læresætninger er simple, men rummer fortsat stor relevans, såsom "du skal være mod andre, som du ønsker de skal være mod dig".

Frokosten indtages på Koto, hvor tidligere gadebørn kokkererer og serverer. Restauranten har ud over den hensigt at servere god mad, også det ædle formål at tilbyde tidligere udsatte unge en ny start på livet, og gennem et tilrettelagt forløb lære dem at lave mad og betjene gæster. Dronning Margrethe besøgte stedet i efteråret 2009 og havde nogle hyggelige timer her i køkkenet sammen med de unge mennesker.

Efter noget godt i maven skal vi i cykelrickshaw rundt i den gamle bydel. Her foregår meget af familieforretningernes produktion på fortovet. Vejnavnene angiver, hvilke produkter der fremstilles og sælges i gaden. Nogle veje har bevaret dette særpræg, mens mere moderne erhverv har trængt sig ind i andre gader. Med rickshawens rolige tempo gennem gaderne bliver vi selv en brik i bybilledet og får fornemmelse af byens puls.

Vi slutter ved hotellet, hvorefter man har resten af eftermiddagen til selv at opdage hovedstaden. Der er flere muligheder for museums- eller markedsbesøg, men oplagt er også en gåtur på egen hånd gennem de snævre handelsgader i old quarter.

De gamle husbyggere skulle tage hensyn til tidligere tiders beskatning af ejendomsværdien, der blev beregnet ud fra facadens bredde. Og derfor er mange huse i den gamle bydel bygget smalle og dybe – enkelte endda med en bredde på godt 2 meter. For dem som har lyst kan man gå med rejselederen på en mindre spadseretur i den gamle bydel sidst på eftermiddagen.
3 stjernet Skylark Hotel, Deluxe værelser (M,F)


Dag 4: Hanoi – Halong bugten
Vi står tidligt op for at gå hen til Ba Dinh Square ved Parlamentet og præsidentpaladset. Her – inden solen står op - jogger byboere frem og tilbage på pladsen lige foran tidligere præsident Ho Chi Minh mausoleum, mens andre svinger arme og ben, og strækker kroppen godt igennem med smidighedsøvelser.

I et hjørne står en flok kvinder lidt oppe i årene og laver fælles morgengymnastik med en frivillig instruktør som slår takten an. Flere lokale kvinder kommer efterhånden til, og skulle vi stille os op i mængden, så vil der helt sikkert blive trukket på de vietnamesiske smilebånd. Vi er i hvert fald velkommen til at slutte os til dem.

Klokken 6.30 lyder en fanfare udover Ba Dinh Square. Folk trækker væk fra pladsen lige foran mausoleet, og ned bag en streg malet på fliserne. I stillestående positur vendes ansigtet mod mausoleet og en høj, høj flagstang. Så kommer 25 - 30 hvidklædte soldater marcherende ind på pladsen og hen mod flagstangen - en af dem bærende på nationalflaget.

Når et par af soldaterne har bakset flaget på snoren, begynder nationalmelodien at tone ud af højtalerne og det røde flag med den gule stjerne i midten går langsomt til vejrs. Den røde farve symboliserer blodet fra landets martyrer, som har ofret livet i kampene for Vietnams selvstændighed mod udenlandske stormagter, mens den gule stjerne markerer den lyse fremtid landet går imøde.

Efter ceremonien vender vi snuden i retning af hotellet, men kommer forbi Lenin parken. Her foran statuen af den gamle sovjetiske præsident er ældre indbyggere i gang med forskellige gymnastiske øvelser. Familie og venner spiller badminton eller fodboldtennis og en mindre flok middelaldrende danser morgenstivheden ud af kroppen med en stille omgang swing.

Vi når tilbage til hotellet i fin tid til at kunne spise morgenmad inden afgang til Halong bugten 165km sydøst for Hanoi. I en traditionel bygget junke (båd) skal I på et 2 dage 1 nats cruise rundt i Halong bugten. Det er et fantastisk havlandskab som møder os med over 3.000 kalkstensklipper dottet rundt i bugten. En svensk skærgård blot 200 gange større.

Klipperne har forunderlige formationer og et både råt udtryk med skarpe kanter, og et blødt udtryk med den grønne bevoksning som sjovt nok kan vokse her. Tanken om at skaberne bag Avartar har fået deres ide til filmens himmellandskab (med større og mindre frit flyvende bjergklipper) fra Halong bugtens klippelandskab er ikke fjern.

De fleste kalkstensklipper har fantasifulde navne angivet efter deres form: hundeøen, skildpaddeøen, de kæmpende haners ø, mands hoved øen, osv. Her kommer vi til at tage et utal af billeder og måske finder vi et nyt motiv i et kalkstensbjerg. I små vige ligger mindre flydende landsbyer, hvor familier bor og lever af fiskeri, fiskeopdræt, produktion af perlemors perler eller salg af købmandsvarer. Der findes også en flydende skole, hvor børnene får undervisning. Ved nærmere eftertanke forundres man nemt over at mennesker kan leve permanent herude på vandet.

Man kan tage sig en dukkert nær båden eller leje en kajak og padle af sted i den normalt rolige bugt. Eller blive på båden og nyde synet af de fascinerende omgivelser. Båden kaster anker, og mens mørket fortrænger dagslyset, kan man nyde en kop kaffe, øl eller et glas vin på dækket. I skibets restaurant serveres både frokost og aftensmad.
Deluxe båd, 2-personers kahytter med eget toilet & bad (M,F,A)


Dag 5: Halong bugten – Hoi An
Vandets klukken mod båden og udsigt til de grønklædte kalkstensbjerge. En skøn morgen, hvor der for de friske er mulighed for at springe i vandet og tage en lille svømmetur eller dyrke Tai Chi på dækket, hvor en instruktør vil forestå en lettere omgang undervisning. Hvis man ikke lige er til denne slags asiatisk morgengymnastik, så kan man stillesiddende med en kop kaffe eller te i hånden opleve den gryende morgen tage sin start herude i Halong bugten. Senere påbegyndes sejlturen til Sung Sot "Overraskelseshulen" - en kæmpestor grotte med stalagmitter og stalaktitter.

Omkring klokken 09.00 serveres brunch, mens båden begynder at sejle tilbage med forventet ankomst til Halong by sidst på formiddagen. Landgang og i bus til Hanoi lufthavn, hvor vi flyver til Hoi An i Midtvietnam. Med rejsens ophold i Hoi An, er vi kommet til skønneste sted i henhold til flere af vores tidligere gæsters udsagn.

Her er vi tæt på havet, floder, landlige omgivelser og i det gamle kvarter finder man de små handelsgader med 1 og 2 etagers gamle klassiske huse. Disse blev bygget af lokale og udenlandske handelsfolk, der bosatte sig og drev forretning herfra. Dengang mellem 1500 - 1800-tallet var Hoi An en livlig stad, hvor udenlandske skibe kom sejlende til, og handlede alt fra krydderier, tekstiler, keramik og meget andet.
4 stjernet Thanh Binh Riverside Hotel, Deluxe værelser (Brunch)


Dag 6: Hoi An

I dag afsted på en mindre cykeltur i et adstadigt tempo og uden bakker. Vi kommer gennem private boligkvarter og ud i de landlige åbne omgivelser på mindre veje og stier med udsigt til rismarker, fiskedamme og rejefarme. Megen motoriseret trafik er her ikke.

(Er man ikke vild med at cykle, sørger vi for at man kan komme bagpå en scooter med en rutineret chauffør uden merpris, og så følger man med gruppen og kører i gruppens adstadige cykeltempo).

Vi får indblik i de lokales daglige gøren og laden, når der gøres holdt ved et lille bådbyggeri og ved private hjem, hvor et eller to familiemedlemmer er i gang med træskærerarbejder og røgelsespinde. Ligeledes gøres stop, når vi i løbet af cykelturen passerer noget af lokalt kolorit, f.eks. folk i gang med at forberede lokale specialiteter til salg på markedet, landarbejdere der graver jordnødder op eller høster grønsager, fiskere som reparerer deres net eller et familiemedlem som tørrer ris på terrassen.

Ved udflugtens sidste cykelstop kommer vi til et traditionelt bygget hus, og oplever hvordan en privat familie bor. Vi bliver introduceret til nogen af de familiære gamle skikke, hvoraf nogle fortsat holdes i hævd. Bl.a. diskuteres vigtige beslutninger fortsat ved bordet foran altertavlen med billeder af tidligere familiemedlemmer. Ad den vej informerer man de afdøde forfædre, hvis sjæl befinder sig omkring huset, og får deres accept omkring vigtige beslutninger i familien. Vi spiser en god frokost i disse private rammer.

Bagefter sejler en båd os tilbage til byen, hvor vi tager en slentretur rundt i Hoi Ans centrum, hvor bydelene bærer arkitektonisk præg af den hjemlige byggestil, hvorfra de udenlandske handelsfolk kom. Her findes et fransk, kinesisk og japansk kvarter iht.  købmænd fra disse lande siden slut 1500-tallet etablerede deres forretning i - på dette tidspunkt – Midtvietnams største købstad.

I dag driver restauranter, cafeer, gallerier, håndværksbutikker og skræddere deres forretning i disse historiske rammer, hvilket skaber en utrolig hyggelig og intim stemning. Mon ikke vi finder en restauration, hvor vi kan nyde en velfortjent øl eller et glas vin.
4 stjernet Thanh Binh Riverside Hotel, Deluxe værelser (M,F)


Dag 7: Hoi An
Fridag til at snuse rundt i de charmerende stræder mellem de historiske huse. Man når muligvis ikke langt førend man vælger at droppe ind på en de små cafeer eller the-huse.

Fra cafebordet kan man betragte gadelivet og summe lidt over om man skal have syet lidt til garderoben hos en af byens mange skræddere, købe en souvenir i artifacts-butikkerne eller et af de små gallerier.

I the- og kaffebarerne kan man også købe noget af Vietnams gode eget producerede the og kaffe. I kan også kigge indenfor i nogle Hoi Ans traditionelle købmandsgårde og de etniske handelsfolks forsamlingshuse. Alternativt kan man tage en halv eller en hel dag på stranden.
4 stjernet Thanh Binh Riverside Hotel, Deluxe værelser (M)


Dag 8: Hoi An – Ho Chi Minh City
Vi flyver til Ho Chi Minh City, der frem til Vietnam krigens afslutning i 1975 hed Saigon. Det navn klingede for meget af tiden med amerikanerne syntes de sejrende kommunister fra Nordvietnam, og ændrede bynavnet til ære for den gamle præsident. Men ændringen kom også til at varsle at de glade dage i syd - med de mange US-dollars den amerikanske regering og deres soldater havde brugt og holdt den sydvietnamesiske økonomi oppe med - var slut.

Ho Chi Minh City er igen blevet et økonomisk vækstcenter og er i dag landets mest moderne by. Med den megen aktivitet i gaderne, gammelt der bliver revet ned og erstattet af noget nyt, større og højere, samt butikkerne der glimter med deres fristelser af tøj, elektronik og andre materielle goder, så bliver det klart for én, at vietnameserne er i gang med at starte forbrugstoget op.

Fra Ho Chi Minh City lufthavn tager vi til de berømte Cu Chi tunneler. Tunnelsystemet - hvor de vietnamesiske modstandsfolk i Sydvietnam, Viet Cong, skjulte sig og hvorfra de planlagde overraskelsesangreb på amerikanerne i Saigon - er over 250 km langt og nogle steder i 3 etager.

Det rummede operationsstuer, køkkener, mødelokale og våbenlager. Udgravet i stenhårdt lerjord, klaustrofobisk, mørk og primitiv, er tunnelerne en bygningsmæssig manifestation på vietnamesernes ukuelige vilje og kamp for national selvstændighed mod en militær veludrustet amerikansk Goliat.

Amerikanerne forsøgte at finde tunnel-indgangene på såkaldte "search & destroy" operationer, men disse operationer endte oftest med væsentlige mandskabstab som resultat. Så forsøgte man at brænde skoven ned med napalm, men ilden gik hurtigt ud i den fugtige tropiske skov.

Så til sidst trak man sine soldater ud og erklærede området "free fire zone", altså hvor amerikanske bombefly frit kunne bombe og nedkaste overskudsbomber på vej hjem fra andre bombetogter. Det satte en vis stopper for den strategiske betydning for Cu Chi området, men på det tidspunkt var den amerikanske krigslykke vendt.

Der bliver mulighed for at kravle rundt i tunnelerne, men det er ikke nødvendigt for at få et godt indtryk af Cu Chi tunnelerne. I bus tilbage til Ho Chi Minh City, hvor vi besøger Krigsmuseet med en permanent udstilling, som giver en historie-indføring i Vietnam-krigen. De fleste billeder er taget af udenlandske fotografer og visualiserer krigens gru.

Foran disse fotos får man let den spørgende tanke, om hvorfor menneskeheden ikke har lært af fortidens fejltagelser, og måske en naiv tro på at færre af verdens ledere ville gå i krig, hvis de bare så denne fotoudstilling inden de afgjorde om de vil starte en krig. Bagefter check-in på hotellet.

For dem som har lyst, kan man ud på aftenen tage sig en drink med rejselederen på en af byens sky-bars. Fra øverste etage på en af midtbyens højhuse har man et spektakulært view udover city og dens skyline. Man fascineres af det lyshav som bygninger og trafikken skaber i denne 10-milionerby efter mørkets frembrud.

Siddende her under åben himmel og med en eksotisk 25-30 grader let brise blæsende i håret og udsigt udover Ho Chi Minh City, får man en nærmest fysisk fornemmelse af byens størrelse. Man bliver nemt betaget af de lysslanger som tændte lygter fra biler og motorcykler skaber på de brede gader, og det storbyagtige liv der udspiller sig knap 100 meter under én, og som står i kontrast til de andre steder, hvor vi hidtil har opholdt os på rejsen.
3 stjernet Huong Sen Hotel, Cityview værelser (M,F)

Bemærk: For dem som ikke er interesseret i sightseeing af disse to krigshistoriske steder kan man blive bragt til centrum af byen og dermed have næsten en hel fridag i Vietnams største by (ingen merpris, dog uden frokost).


Dag 9: Ho Chi Minh City – Mekongdelta

Byrundturen begynder ved Genforeningspaladset, der før landets genforening i 1975 hed Uafhængighedspaladset. Dette paladsnavn symboliserede netop de sydvietnamesiske præsidenters uvilje mod at overholde Geneve-aftalen fra 1954, om at det adskilte Nordvietnam og Sydvietnam skulle genforenes i forlængelse af et planlagt præsidentvalg i 1956. Sydvietnams første præsident Diem postulerede med amerikanernes opbakning at kommunisterne i Nordvietnam ikke overholdt de demokratiske spilleregler for et valg, og nægtede at gennemføre valget.

Afvisningen af Geneve-aftalens gyldighed samt Diems egenrådig ledelsesstil, var en af hovedårsagerne til Vietnam krigen og et uroplaget Sydvietnam. Præsident Diems dage endte, da han i 1963 blev myrdet af hans egne militærfolk. Flere af hans inkompetente efterfølgere blev dog også kuppet af højtstående militærgeneraler med politiske ambitioner.

Paladset var oprindeligt bygget i fransk kolonistil, da det havde huset tidligere franske guvernører. Men det blev så slemt beskadiget i 1962 fra bombningen af en nordvietnamesisk infiltreret agent i det sydvietnamesiske luftvåben, at et nyt palads måtte bygges.

Den nye bygning blev bl.a. konstrueret med hemmelige gange og en bombesikret kælder, hvor præsidenten og hans nærmeste folk kunne styre landet, når der var frygt for flyangreb på paladset. Kort før Vietnam-krigens afslutning blev stedet igen bombet, dog kun med begrænset skade til følge, og paladset står som dengang det blev færdiggjort i 1966.

Vi kommer forbi det gamle franske posthus, som ligger på en plads lige overfor Notre Dame katedralen. Begge er arkitektoniske minder om den franske kolonitid mellem 1861-1954. På navnetavler på posthusets ydremure hyldes videnskabsmænd, som har haft betydning for udviklingen af telegraf og elektricitet. Bl.a. finder vi danske H.C. Ørsted navngivet her, iht. hans opdagelse af elektromagnetismen.

Indenfor i den smukke bygning findes blandt andet et vægmaleri med kort over byen anno 1936, og et stort maleri af den gamle præsident Ho Chi Minh, hvilket man også finder i alle andre offentligt ejede institutioner og endda klasseværelser på skolerne.

I bus videre til FITO, som er et rustikt museum, der fremviser traditionel medicin. En hel del vietnamesere og de etniske kinesere bosiddende i Vietnam har en stærk tro på gamle behandlingsmetoder såsom akupunktur og ekstrakter fra naturens flora, som man har en lang erfaring at kunne kurere sygdomme med.

Disse ekstrakter fra planter og urter ville måske ikke blive godkendt af lægefaglige myndigheder i henhold til manglende dokumenterede laboratorieforsøg. Men ikke desto mindre er nogle af de gamle recepter afprøvet på millioner af mennesker gennem flere hundrede år i Vietnam og i Kina, hvor opskrifterne er gået i arv.

Skulle man have fidus til - men dog en smule skepsis over for - traditionel medicin, så slipper man billigt ved at købe og afprøve et par flasker af den røde "Dau Gio Do", som skulle være godt mod forskellige typer ømhed i leddene og musklerne, men også kunne klare en let snottet næse.

FITO er relevant nok placeret i bydelen China Town, hvor kundegrundlaget er størst for sygdomsbehandling med traditionel medicin.  Efter museumsbesøget går vi en stemningstur i China Town kvarteret.

Efter at fyldt maven med frokost kører vi til Mekongdeltaet, som populært kaldes for "Vietnams risskål". Dette lavlandsområde opdeles af utallige floder og her dyrkes snesevis af forskellige rissorter på markerne. Vandet fra floderne er essentiel, for risene skal stå under konstant vand efter spiring indtil lige før høsten. Alene høstudbyttet i Mekong-regionen bidrager med knap halvdelen af al den ris som produceres i Vietnam.

Sidst på eftermiddagen indkvartering på en skøn lodge. Allerede ved ankomsten står man med en fornemmelse af at træde ind en tropisk botanisk have. Her står eksotiske planter og blomster overalt og laver en frodig grøn kulisse omkring de 1-etages bunglows, hvor vi skal bo. Stedet og værelserne lever op til den komfort, som man kan forvente af et 3 stjernet hotel med hensyn til plads, renlighed, eget toilet/bad og aircondition på værelserne. Stedet har endda en fin stor swimmingpool.

Fra lodgens placering i disse grønne omgivelser, fra den afslappende stemning og de kommende dages lokale aktiviteter får vi hurtigt oplevelsen af at være landet i det oprindelige Mekong. Langt væk fra alfarvej og byernes moderne leben. Aftensmaden nydes udendørs i den lette tropiske varme, og til lyden af cikaderne som en slags tropisk baggrundsmusik.
3 stjernet Mekonglodge, Bungalow værelser (M,F,A)


Dag 10: Mekongdelta
Lodgens restaurant ligger med udsigt til Mekongfloden og morgenmaden indtages med flodens baggrundslyd: nemlig svag tøffen fra bådene, der bringer afgrøder til markedet eller familien til nærmeste provinsby for at arbejde og gå i skole.

Mekongfloden er godt 4.000km undervejs fra dens udspring i Tibet til den rammer Vietnam og deler sig i 9 mindre floder. Man vurderer at omkring 75 mio. mennesker i hhv. Kina, Laos, Thailand, Cambodja og Vietnam lever af floden med fiskeri, transport og flodens vand til dyrkning af marker.

Der arrangeres en bådtur til et mindre flydende marked, hvor frugt og grønt købes og sælges mellem de vippende både, eller bringes på land for at blive kørt til markederne i storbyen Ho Chi Minh City.

Nogle af disse frugtbåde fungerer også som familiens hjem og man regner med at omkring fem procent af Mekongdeltaets befolkning i Vietnam lever på vandet – enten i disse transportbåde, på pælehuse eller flydende huse.

Vi sejler ind i en af Mekongs bifloder, og gør stop ved en landsby. Her bliver vi introduceret til hvordan de på simpel vis laver specialiteter og snack, som primært er fremstillet af deltaets tropiske afgrøder. Disse sælges til både turister, men pakkes også og sendes til markeder i hele Sydvietnam.

Tilbage på lodgen sætter vi os på cyklerne, og i et meget roligt tempo pedaltramper vi afsted ad mindre veje rundt i de landlige omgivelser. (Er man ikke vild med at cykle, sørger vi for at man kan komme bagpå en scooter med en rutineret chauffør uden merpris, og så følger man med gruppen og kører i gruppens adstadige cykeltempo). 

Vi bliver vidner til et idyllisk landsbyliv, og passerer både åbne vidder med rismarker så langt øjet rækker, og mindre landsbyer omkranset af tæt bevoksning og palmetræer. Kigger man ind over hækken, kan man se landfolket er i gang med dagens arbejde og huslige aktiviteter på gårdspladsen foran hjemmet.

Tingene og livet synes at foregå i et behageligt tempo, hvor der er tid til at hjælpe naboen, ligesom at man som rejsegæst har fornemmelsen af at være meget velkommen her.

Husmandssteder ligger side om side med store haver med alskens frugttræer og planter. Der gøres stop ved lokale seværdigheder og ligeledes holdt ved en frugthave, hvor vi smager på nogle af de eksotiske frugter, som har optimale vækstbetingelser i den tropiske varme og hvis konsistens og smag er en oplevelse for mange.

Vi bliver sikkert overhalet af folk på motorcykel på vej fra A til B eller spændt op med en lille ladvogn på træk, hvor hø eller frugter er pakket. Og støder vi på nogle skolebørn så vil de enten smile fornøjet, sige "hallo, what is your name" eller måske endda forsøge at køre lidt om kap med os.

Efter tilbagekomsten er der tid til at nyde lodgens faciliteter, og for dem som har lyst kan man deltage i en lille madlavningsintroduktion. Her vil et par køkkenassistenter i lodgens restaurant vise os hvordan vi tilbereder et par lokale retter, og giver os et par fif med hjem, hvis man skulle få lyst til at prøve vietnamesisk madlavning i eget køkken. Fælles aftensmad på lodgen.
3 stjernet Mekonglodge, Bungalow værelser (M,F,A)


Dag 11: Cai Be – Chau Doc
Først med båd til havnekajen og så med bus til Chau Doc, der ligger ved grænsen til Cambodja. Vi gør stop undervejs ved en krokodillefarm, som opdrætter dette rovdyr med salg for øje - af kødet og forarbejdet skind i form af tasker, sko og bælter. Ankomst ved middagstid til Chau Doc, hvor vi efter vores frokost går ombord i en mindre sampan, en slags robåd som tager os op ad en stikflod.

Der er sampanførere til at ro for os - de fleste ror med hænderne, men nogle steder i Vietnam kan man faktisk opleve at folk have fødderne på årerne i en lidt mere spøjs og tilbagelænet kropsposition. Vi ender ude ved de flydende huse, som ligger midt på floden og har fiskeopdræt i "kælderen".

En type omvendt hønsebur under husbåden, hvor fiskene opdrættes med salg for øje. Umiddelbart er der blot nogle enkelte synlige fisk i Mekongflodens let mudrede vand. Men når husbådsejeren kaster foder ned gennem en stor låge i gulvet, så kan nok være at fiskene kommer op til overfladen og flokkes om maden.

Turen kommer forbi en landsby, hvor Chamfolket bor. Cham'erne stammer oprindeligt fra Indonesien, men kom til Vietnam og grundlagde Chamriget i det centrale og sydlige Vietnam i perioden fra 3. - 18. århundrede. Efter at have tabt flere krigsslag og landområder til vietnameserne i midten af det forrige årtusinde, er cham'erne i dag en minoritetsgruppe, som lever spredt rundt i landet. Bl.a. i Chau Doc, hvor de bor på pælehus.

De adskiller sig fra vietnameserne ved, at de hovedsageligt er hinduister eller muslimer, og at nogle af mændene bærer sarong, når de har fri og daser rundt i nærheden af hjemmet. Tilbage på fastlandet skal vi afsted i en særlig Mekong-cykelrickshaw rundt i byen omkring den centrale plads, langs flodpromenaden og med stop ved det særegne Cao Dai templet.

Cao Dai - som betyder "det højeste sted" - blander alle de store religioner, Kristendom, Islam, Buddhisme og Taoisme. Det er en unik vietnamesisk og lidt pudsig trosretning, hvor man iblandt deres helgener finder Lenin, Victor Hugo, Shakespeare og Jean D'arc.

Cao Dai har omkring 2 millioner tilhængere i Vietnam. Ved messer placerer de troende sig i en afstand til alteret iht. hvilket trin de har opnået i livet. Des tættere på alteret de står, des højere er de placeret på Cao Dais 9-trins skala. Skulle de nå det 9. trin, nemlig nirvana, undgår de genfødsel og tilbagekomst til det jordiske livs mange lidelser - men snydes så også for livets mange gode (ferie)oplevelser.

Mekong-cykelrickshawen tager os videre til Sam højen i udkanten af byen, hvor der bliver mulighed for at gå op og ned ad højen. Undervejs op og fra toppen er der smuk udsigt over området og vi kan se ind over grænsen til Cambodja. Skulle man få trætte ben undervejs op, kan man slå sig ned på en af de små cafeer, få sig en drik og nyde view'et og vente på at gruppen kommer nedad igen. Vi kører til check-in på hotellet.
3 stjernet Chau Pho Hotel, Deluxe værelse (M,F)


Dag 12: Chau Doc – Phu Quoc ø

I siger farvel til den danske rejseleder, og fortsætter i bus med den engelsktalende vietnamesiske guide, som har været sammen med gruppen siden ankomst til Ho Chi Minh City dag 8. I kører til Mekongdeltaets vestkyst, hvorfra I skal med en større hurtigfærge til Phu Quoc, som er Vietnams største ø - placeret i den Thailandske bugt. Guiden er med på overfarten og sørger for transporten fra havnen på Phu Quoc til resorttet.

Øen er rig på smukke landskaber, lige fra kasuarina og palmetræer, der står i geled langs de hvide sandstrande og op til de skovklædte bjergtinder, der ligger midt på øen. Temperaturerne ligger mellem 25 – 35 grader hele året med relativt tørt vejr fra slut november – april.
I afhentes ved havnekajen og køres til resorttet. De næste 4 dage gælder det om at få strandsand mellem tæerne, slappe af, bade og være sammen uden nødvendigvis at skulle noget.

Der tilbydes indkvartering på flere forskellige baderesorts - des højere hotelstandard des højere turpris (se priser ved de respektive tilbudte baderesort i prisoversigten). (M,F)


Dag 13: Phu Quoc ø

Fridag ved vandet. (M)


Med en mindre fastboende befolkning, kun lidt trafik og med vand hele vejen rundt, byder Phu Quoc på ø-stemning og rigtig feriefornemmelse. Resorttene byder på fine strande, små vandsportsaktiviteter, udlejning af cykler og restauranter med udsigt til havet eller til haven ned mod vandet.

Her kan man indtage en frokost og aftensmad, men der er også mulighed for at prøve spisesteder i nabolaget eller andre nærtliggende resorts.


Øens bovedby Duong Dong har en afslappet atmosfære og et besøg værd omkring centrum, havnen og markedet. Udover byens restauranter, finder man hver aften et meget atmosfæresfyldt nightmarket. Restauranterne tilbyder friskfanget fisk og skalddyr, som de står og griller på en stor åben grill. Man bliver hurtigt sulten og fristet af de mange muligheder for at sætte en stor hummer, friske muslinger eller tunside til livs.

Udflugtsmulighederne går lige fra besøg fra populære Sao Beach (på østsiden) til strande, hvor I er de eneste badende, cykelture rundt på øen, fisketur, vandreture i skovreservatet eller besøg i fængselsmuseet hvor franskmændene og amerikanerne internerede Viet Minh'er og Vietcong'er.

"Verdens bedste" fiskesovs som der enten bruges meget eller lidt af i vietnamesiske retter, fremstilles på Phu Quoc og nogle af produktionsstederne er åbne for besøg.

Øen har ligeledes optimale varme og solskinsforhold til dykning af peber, som kommer med en karakterfyldt smag – Phu Quoc-peberet er pendant til vinens Amarone. Så køb lidt af dette krydderi med hjem.Dag 14: Phu Quoc ø
Fridag ved vandet. (M)Dag 15: Phu Quoc ø
Fridag ved vandet. (M)


Dag 16: Phu Quoc ø – Ho Chi Minh City –  Afrejse

Transfer til Phu Quoc lufthavn og fly til Ho Chi Minh City. Herfra har vi videre oversøisk flyvning om aftenen med flyskifte undervejs til København. (M)Dag 17: Ankomst Danmark

Flyankomst til København.