Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Dag til dag program, Vietnam & Cambodja (gammel)


Vietnam & Cambodja med dansk rejseleder

HANOI/HALONG /HUE/HOI AN/HO CHI MINH/MEKONGDELTA/PHNOM PENH/SIEM REAP
20 dages rundrejse fra Vietnam til Cambodja med dansk rejseleder 


Dag 1: Afrejse København
Check-in kl. 12.00 og afrejse med Thai Airways kl. 14.00 fra København via Bangkok til Hanoi. Thai Airways er det flyselskab som flyver hurtigst Danmark-Vietnam/Cambodja tur/retur. Den samlede rejsetid fra København til Hanoi er 13timer og 35minutter inklusive skifte i Bangkok. Der serveres mad og drikkevarer ombord af et meget serviceminded personale og ved hvert sæde er der en individuel skærm med forskellige underholdningsmuligheder (film, musik, spil, nyheder).

Dag 2: Ankomst Hanoi
Vi modtages af vores guide i Hanoi lufthavn og kører ind til hotellet i bycentrum. Man er altid en smule spændt på, hvad vil være de første indtryk i et nyt rejseland og umiddelbart vil man opleve Hanoi som en levende by. Samtidigt rummer bymidten en forunderlig arkitektur. Her står de franske palæer, brede boulevarder og byens grønne åndehuller i kontrast til buddhistiske pagoder, snævre gyder og smalle, aflange huse - sidstnævnte iht. tidligere tiders ejendomsbeskatning med udgangspunkt i husets bredde.
 

Mange mennesker har deres daglige gøren og laden ude på gaderne. Her kommer kvinder i vuggende gang med bambusåg med kurverne fyldt med frugt, grønsager eller to store gryder, hvorfra der laves og sælges varme retter. Skomagerne, cigaretsælgerne, gadekøkkener, små cafeer og brødkoner behøver ikke mere end 1 - 2 m2 til deres lille forretning på fortovet, mens frisørerne kan nøjes med et søm på muren og et strømstik for at starte en udendørs salon. Dette virvar af udendørs arbejdende folk blander sig med moderne klædte unge på små motorcykler talende i mobiltelefon og som sammen med de høje bygninger i Hanois udkant indikerer, at den økonomiske vækst og modernitet også gør sig gældende i de vietnamesiske storbyer.


I passager-sædet af en cykelrickshaw skal vi rundt i den gamle bydel. Her foregår meget af familieforretningernes produktion på fortovet. Vejnavnene angiver, hvilke produkter der fremstilles og sælges i gaden. Nogle veje har bevaret dette særpræg, mens mere moderne erhverv har trængt sig ind i andre gader. Med rickshawens rolige tempo gennem gaderne bliver man selv en brik i bybilledet og får fornemmelse af byens puls. 

Frokost, hotel check-in og tid til at få et bad og eventuelt hvile sig lidt inden vi først på aftenen skal se vanddukketeater - en over 1000 år gammel, unik vietnamesisk teaterform, som blev udviklet af bønderne i landdistrikterne omkring Hanoi. Efter stykket og aftensmad på en nærliggende restaurant spadserer vi tilbage til hotellet, og oplever det stemningsfulde Hanoi by night.
3 stjernet Skylark Hotel - De Lux værelse (F,A)


Dag 3: Hanoi

Byrundtur i Hanoi. Vi besøger landsfaderen Ho Chi Minhs mausoleum. Han ligger balsameret i et glassarkofag til synlig beundring af den tidligere præsident, der kæmpede for Vietnams uafhængighed mod franskmændene, japanerne og amerikanerne. Her tæt ved mausoleet på Ba Dinh pladsen erklærede præsident Ho Chi Minh den 2. september 1945 Vietnams selvstændighed foran 100.000 af sine landsmænd. Dette skete ovenpå 2. verdenskrigs afslutning og japanernes kapitulation og overgivelse af deres besættelser rundt om i Asien, herunder i Vietnam.
 

Vi lægger vejen forbi præsidentpaladset og går videre ned til Ho Chi Minhs simple pælehus, hvor strategierne mod amerikanerne og Sydvietnam blev lagt - dengang Vietnam var delt mellem 1954 - 1975. På billeder af præsident Ho Chi Minh er han oftest gengivet i simpel beklædning og sjældent fotograferet i pompøse omgivelser. Denne enkelthed genkender man i det pælehus af træ, som han fik bygget og blot består af 3 rum. Vi kommer også forbi pagoden på en søjle.

Bagefter kører vi til Litteraturtemplet (templet Van Mieu), som blev grundlagt i 1070 og betragtes som Vietnams første universitet. Her foregik eksaminer og undervisningen i bl.a. Konfutses lære. Kun få bestod den endelige prøve og fik status af embedsmand og tilbudt job hos hoffet, mens elever som dumpede, måtte tage sig til takke med mindre stillinger eller selv finde job. 

Van Mieu er i dag et tempel, hvor man ærer den kinesiske filosof Konfutse. Nutidens studerende kommer her lige før eksaminer og optagelsesprøver, og beder om at få et godt resultat. Fortidens succesfulde studenter står indgraveret på mindetavler, der er placeret ovenpå skjoldet af figurative skildpadder. Hovederne på skildpadderne bærer tydeligt præg af den berøring fra overtroiske studerende som tror, at noget af det held og dygtighed skildpadderne repræsenterer, kan overføres til dem.
 

Frokost på Koto som er en restaurant, der gennem et uddannelsesforløb oplærer tidligere gadebørn i at lave mad og betjene gæster. Efter endt læretid ender mange af børnene på andre af byens gode restauranter. Vores egen Dronning Margrethe var her og lave mad med de unge mennesker under kongefamiliens besøg i Vietnam i november 2009.

Efter frokost kommer vi forbi et privat boligkvarter, hvor vi finder vragrester af et nedskudt B52 bombefly fra de amerikanske julebombardementer i 1972. Da fredsforhandlingerne i efteråret 1972 mellem Nordvietnam og USA var gået i hårdknude - og nordvietnameserne i amerikanernes optik ikke virkede tilstrækkeligt forhandlingsvillige - blev præsident Nixon og udenrigsminister Henry Kissinger enige om, at man ville bombe nordvietnameserne tilbage til forhandlingsbordet.


USA begyndte at bombe Hanoi den 18. december og de næste 12 dage blev Hanoi udsat for de mest intensive bombardementer under hele Vietnam-krigen. De kommunistiske forsvarsværker blev sat i stilling og fik ram på 81 fly - blandt de nedskudte fly var 34 af de store B52-bombefly, hvoraf vragdele fra et af disse B52’ere landede i en lille dam, og i dag virker som et kuriøst krigsminde midt i et fredeligt boligkvarter. Om eftermiddagen er vi tilbage ved hotellet.
3 stjernet Skylark Hotel - De Lux værelse (M,F)

Dag 4: Hanoi

Fridag. Mulighed for spadseretur med rejselederen om morgenen og om formiddagen. 

Gårsdagens rundtur har langt fra udtømt Hanoi for attraktioner og sightseeingmuligheder. Rejselederen vil være behjælpelig med tips og information, hvis man har bestemte interesser. Men et af de steder man bør bruge nogle timer på er de snævre handelsgader lige nord og vest for Hoan Kiem søen. 

I midten af det forrige årtusinde var det normalt at samle håndværk og salg af bestemte varetyper i samme gade. Hvert håndværk fik så at sige sin egen gade, hvor man fremstillede eller solgte en bestemt varetype og gadenavnene blev opkaldt derefter. Så i Hang Giay (Giay = papir) sælges papir, i Hang Phem fremstilles aluminiums ting og i Hang Bac (oversættes til sølv) ligger mange smykkeforretninger. Og så fremdeles med kurve, måtter, hatte, traditionel medicin, fisk, kylling, skriveredskaber, gravstene m.m. I dag har nye forretningstyper med helt andre forbrugsgoder erstattet nogle af de gamle erhverv. Det er en levende bydel, hvor meget af familieforretningernes salg og fremstilling foregår på fortovet og i butikkerne i forhuset. Her er også små gallerier, hyggelige restaurationer og kaffebarer, hvor man bør slå sig ned og betragte gadelivet. 

Man kan sagtens fortsætte sin udendørs sightseeingtur på gåben - for lige op til den gamle bydel ligger den franske bydel med de store og typisk franskudseende kolonistils bygninger. Disse bygninger stod efter franskmændenes exit fra Vietnam i 1954 tilbage som minder fra den franske kolonitid, som vietnameserne ikke så tilbage på med begejstring, tværtimod. Det franske kvarter stod som et arkitektonisk tårn i øjet på indbyggerne. Heldigvis indså vietnameserne værdien af disse bygninger inden de fik råd til at rive dem ned, og netop forskelligheden i arkitekturen i kvartererne bidrager til at gøre Hanoi til en charmerende by.

Option: Gåtur med rejselederen om morgenen

For dem som har lyst, står vi tidligt op for at gå hen til Ba Dinh Square ved Parlamentet og præsidentpaladset. Her – inden solen står op - jogger byboere frem og tilbage på pladsen lige foran tidligere præsident Ho Chi Minh mausoleum, mens andre svinger arme og ben, og strækker kroppen godt igennem med smidighedsøvelser. I et hjørne står en flok kvinder lidt oppe i årene og laver fælles morgengymnastik med en frivillig instruktør, som slår takten an. Flere lokale kvinder kommer efterhånden til, og skulle vi stille os op i mængden, så vil der helt sikkert blive trukket på de vietnamesiske smilebånd. Vi er i hvert fald velkommen til at slutte os til dem. 

Klokken 6.30 lyder en fanfare udover Ba Dinh Square og folk trækker væk fra pladsen lige foran mausoleet ned bag en streg malet på fliserne. I stillestående positur vendes ansigtet mod mausoleet og en høj, høj flagstang. Så kommer en 25 - 30 hvidklædte soldater marcherende ind på pladsen og hen mod flagstangen - en af dem bærende på nationalflaget. Når et par af soldaterne har bakset flaget på snoren, begynder Vietnams nationalmelodi at tone ud af højtalerne, og det røde flag med den gule stjerne i midten går langsomt til vejrs. Den røde farve symboliserer blodet fra landets martyrer, som har ofret livet i kampene for landets selvstændighed mod udenlandske stormagter, mens den gule stjerne markerer den lyse fremtid landet går imøde. 

Efter ceremonien vender vi snuden i retning af hotellet, men kommer forbi Lenin-parken. Her foran statuen af den gamle sovjetiske præsident er ældre indbyggere i gang med forskellige gymnastiske øvelser. Familie og venner spiller badminton eller fodboldtennis og en mindre flok middelaldrende danser morgenstivheden ud af kroppen med en stille omgang swing. Vi når tilbage til hotellet i fin tid til at kunne spise morgenmad.

Option: Gåtur med rejselederen om formiddagen 
Først på formiddagen kan man tilslutte sig rejselederens lette vandring rundt i old quarter, hvor vi indånder atmosfæren fra sammensuriet af mennesker og aktivitet. Noget af det som gør Hanois gamle bydel så stemningsfuld, er netop dette sammenrend af udendørs liv med indbyggernes små gøremål og de handlende i de mange småbutikker. Alt imens snacks og vietnamesisk fastfood med ris og nudler tilbydes af de mange madkoner som - med en skubvogn med dampen stående op fra gryderne – på ingen tid kan servere et rygende varmt måltid til få penge. 
 

Det bliver i dette virvar af menneskelig virkelyst vi går rundt og bl.a. kigger nærmere på den vietnamesiske madkolorit på markeder med farverigt udbud af de almindelige og eksotiske madvarer, samt frisk frugt og grønt. Vietnam er kendt for et smagfuldt og varieret køkken. Megen vietnamesisk mad har et frisk smagsudtryk, hvilket bl.a. skyldes de mange friske grønsager og krydderurter som anvendes i megen madlavning, og ikke mindst fiskesovsen Nuoc Mam som bruges i stort set i alle lokale retter. Mange vietnamesere siger ligefrem at der som minimum lige skal en sjat fiskesovs i maden, ellers mangler der ligesom noget ved smagen.

Her i hovedstaden og i andre større vietnamesiske byer findes et stort udbud af små restauranter med gamle madkoner, som laver egnsretter eller mere klassiske retter. Omkring middagstid slutter vores spadseretur, og så kan man selv bestemme om man har appetit på at tage frokosten på en af de små spisesteder vi er kommet forbi eller en større restauration.
3 stjernet Skylark Hotel - De Lux værelse (M,F)

Dag 5: Hanoi – Halong bugten

I bus til Halong, hvor vi stiger ombord på en traditionel bygget junke – en 1. klasses båd. Vi sejler ud i Halong bugten, hvor over 3.000 kalkstensbjerge rejser sig op gennem havoverfladen. Halong bugten er havets svar på fastlandets paradis. De mange kalkstensklipper skaber et både råt og blødt landskab med den grønne bevoksning på de særegne klippeformationer plantet i det kalkholdige hav. De fleste kalkstensklipper har fantasifulde navne angivet efter deres form: hundeøen, skildpaddeøen, de kæmpende haners ø, mands hoved øen, osv. Her kommer vi til at tage et utal af billeder, og måske finder vi et nyt motiv i et kalkstensbjerg.


Vi sejler forbi fiskerfamilier, der bor i små landsbyer på vandet. Der bliver mulighed for at leje en kajak og padle rundt i den normalvist rolige bugt eller komme ind på en lille strandbred og bade herfra. Alternativt kan man tage en dukkert nær båden eller bare blive ombord, og lade sig fascinere af omgivelserne enten indendørs i bådens restaurant/opholdsdæk eller øverst på det åbne dæk.

 

Båden kaster anker i en lille klippeindhyllet bugt og mens stjernehimlen kommer frem og omformer klipperne til mørke silhuetter, kan man nyde et glas vin eller en drink. I bådens restaurant får vi serveret både frokost og aftensmad.

1. klasses Junke (båd) - 2 personers kahyt (M,F,A)

Dag 6: Halong bugten - Hanoi - Hue
Vandets klukken mod båden og udsigt til de grønklædte kalkstensbjerge. En skøn morgen, hvor der for de friske er mulighed for at springe i vandet og tage en lille svømmetur eller dyrke Tai Chi på dækket. Her vil en instruktør forestå en lettere omgang undervisning. Hvis man ikke lige er til denne slags asiatisk morgengymnastik, så kan man stillesiddende med en kop kaffe eller te i hånden opleve den gryende morgen tage sin start herude i Halong bugten.

Senere påbegyndes sejlturen til Sung Sot "Overraskelseshulen" - en kæmpestor grotte med stalagmitter og stalaktitter. Klokken 09.00 serveres brunch buffet, mens båden begynder at sejle tilbage til Halong by. Skænk en ekstra kop kaffe og gå op på øverste åbne dæk. Tag et par dybe indåndinger og sug hele dette fantastiske landskab ind på nethinden. 
 

Omkring kl. 11.00 er vi i land og kører til Hanoi, hvor vi ud på aftenen tager nattoget bedre kendt som Genforeningsekspressen. Dette historiske navn da toget undervejs til vores næste destination "kejserbyen Hue" kører henover den gamle grænsedragning fra dengang mellem 1954 - 1975, hvor landet var delt ved 17. breddegrad i det kommunistiske Nordvietnam og det kapitalistiske Sydvietnam. 
Seng i 4 personers sovekupeer med aircondition. (Brunch,A)
Ingen andre personer end Vietnam Travels danske rejsegruppe sover i de bookede kupeer.

Option 1: Mod merpris på 440 per ekstra seng kan man få helt egen sovekupe. Ex. et rejsepar betaler ekstra 2 x 440 for alle 4 senge i kupeen.
Option 2: Mod merpris på 980/person/dobbeltværelse og 1.140/singleværelse kan man flyve til Hue og overnatte på 4 stjernet Century Hotel. Man møder gruppen næste morgen på hotellet. Fly, hotel, transfers Hanoi by-Hanoi lufthavn / Hue lufthavn-hotel i Hue by inklusive i tillægget.

Dag 7: Hue
Morgenmad med frugt og smurte baguettes nydes i kupeen. Midt på formiddagen triller toget ind i Hue, hvor det sidste kejserdømme "Nguyen-dynastiet" regerede Vietnam fra 1802 - 1945. Vi afhentes på banegården og kører til mausoleerne for to af kejserne i Nguyen-familien, Khai Dinh og Minh Mang. Alle gravmonumenter ligger sydvest for Hue by iht. symbolikken i at solnedgangen i sydvest markerer livets afslutning. Konstruktionen af mausoleet havde stor betydning, og de fleste af kejserne gik i gang med byggeriet lang tid før de kunne forventes at dø. Baggrunden var bl.a. at kejserne ville forvisse sig om at mausoleet blev af vis størrelse og af en vis prægtighed, og derved sikrede dem et fysisk og dedikeret eftermæle. Samtidigt skulle der også være et rimeligt sted at opholde sig for de mange efterladte koner og elskerinder (konkubinerne), som var forpligtet til at holde og pleje kejserens gravsted. 

Khai Dinhs mausoleum er arkitektonisk inspireret af europæisk klassisk byggestil med symmetriske linjer, men virker en smule bombastisk i dette bakkede grønne landskab 8 km fra Hue. Byggeriet var både dyrt og lang tid undervejs, da nogle materialer blev bragt hertil fra Kina, Japan og Frankrig. Først 5 år efter hans død stod det endeligt færdigt, hvilket man forstår, når man ser dekorationen og detaljerne i hans ærespalads "Thien Dinh".

I samme område findes Minh Mangs gravsted, en af de mest produktive kejsere i Nguyen-familiens 143 års regeringstid, hvor landets infrastruktur og levevilkårene for befolkningen blev forbedret. Mausoleets lige linjer brydes på smukkeste vis med integrationen med beplantning og søerne og der ligger en nærmest åndelig fredfyldthed over stedet. Minh Mangs høje produktivitetsniveau udmøntede sig også i 142 børn med sine 33 koner og 107 konkubiner. Der findes i dag en risbrændevin opkaldt efter denne kejser netop med henvisning til hans høje ydeevne.

Efter frokost er der tid på egen hånd. Kvartererne i Hue har sine klare forskelligartede arkitektoniske fingeraftryk. De høje mure og voldgravene omkring kejsercitadellet giver et klart royalt udtryk, mens området ved Century (vores hotel) bærer et tydeligt fransk aftryk og de private boligkvarterer lige udenfor bycentrum en helt tredje byggestil. Bylivet i Hue har også en mere rolig rytme i forhold til det pulserende liv vi oplevede i hovedstaden Hanoi. 

For dem som har lyst, cykler vi sidst på eftermiddagen en tur rundt i kejsercitadelområdet. Her ligger et privat boligkvarter, hvor kejserens ansatte boede. Denne stemningsfulde bydel - mellem den indre og ydre citadelmur - virker nærmest som en by i byen. Cykel kan erstattes med kørsel i cykelrickshaw uden merpris.
4 stjernet Century Hotel - De Lux Riverview værelse (M,F)

Dag 8: Hue - Hoi An
Efter noget godt i maven tager vi til Thien Mu pagoden. Her får man indblik i munkenes liv og stifter bekendtskab med Vietnams største trosretning buddhismen. Pagoden har på flere måder en særlig betydning. Lykke-og-Nåde-tårnet er byens vartegn, og flere protestaktioner mod forskellige tiders politiske styrer har haft sit udgangspunkt her – bl.a. kørte munken Thich Quang Duc i 1958 til Saigon og i protest mod den religiøse undertykkelse brændte sig selv af i et gadekryds med verdenspressen som vidne. Den blå Austin han kørte i, står udstillet i garagen. 

Bagefter besøges den indre kejserby, der er omgivet af 2,5km lang og 6 meter høj mur. Mens kejserdømmet eksisterede, var det kun kejserfamilien, hoffets ansatte og særligt inviterede, der havde adgang til den indre kejserby. Bag muren finder man mange smukke bygninger, der efterlader en fornemmelse af den tidligere royale storhedstid; Den højeste harmonis palads (kejserpaladset), de store ritualers gård (æresgården), det royale teater, kejserfamiliens private huse, ærestempler m.m. Stedet har summet af aktivitet - alt sammen i bestræbelserne på at servicere kejserfamilien og opfylde til tider specielle ønsker. 

Skæbnen for de 13 kejsere i Nguyen-dynastiets tid har været vidt forskellige. Nogle har regeret egenhændigt og succesrigt i flere årtier, andre er blevet kuppet efter få dage på tronen af magtfulde embedsmænd eller familiemedlemmer, mens flere kejsere har måttet lide den tort at opleve de franske kolonister langsomt udhule deres magtbeføjelser, og indskrænke det geografiske territorium kejseren bestemte over. Efter det franske kolonistyres fald i 1945 måtte den sidste kejser Bao Dai abdicere, tvunget af den kommunistiske sejrherrer, som ikke ønskede en royal kransekagefigur for deres socialistiske styre.

Efter frokost kører vi mod den charmerende by Hoi An, hvor den gamle bydel bærer præg af de kinesiske, japanske, men også europæiske handelsfolk, der siden slut 1500-tallet slog sig ned her. Restauranter, cafeer, gallerier, håndværksbutikker og skræddere driver nu forretning i disse historiske rammer, og skaber en utrolig hyggelig og intim stemning.

Hotel check-in og spadseretur gennem det gamle kvarter til vores aftensmadsrestaurant, hvor vi får en kok til at instruere os i, hvordan man laver et par vietnamesiske retter. Med et glas vin eller en kold øl og et par kogeplader foran os følger vi kokkens anvisninger og får selv lov til at tilberede maden, som vi spiser sammen bagefter i den tilstødende restaurant. Det plejer at være rigtig hyggeligt og en god måde at blive mere bekendt med vietnamesisk kogekunst. Vi får en kopi af opskrifterne, så man senere kan lave den "komplette" Vietnam-aften for familien derhjemme med billeder fra turen og vietnamesisk mad. 
4 stj. Thanh Binh Riverside Hotel - Delux Gardenview vær. (M,F,A)
Dag 9: Hoi An
Fridag.
I dag bestemmer man selv. Er man til en dag med en rejsekrimi i hånden ved hotellets pool, er man til slentreture i den gamle bydel eller er man til en cykeltur ud i området? Eller vil man shoppe lidt og have syet lidt nyt til garderoben, så er byens mange små butikker og skræddere det rigtige sted. Der er tid til at kigge rundt, få inspiration, vælge stof, blive målt og bestille tøj, som kan syes til næste dag (vi har nemlig også dag 10 i Hoi An og dermed god tid til at prøve og eventuelt få rettet lidt hvis tøjet ikke sidder helt perfekt). Eller måske er man til en dag ved Cua Dai stranden 5 km fra vores hotel. Mavefornemmelsen vil lede én i retning af hvad man vil foretage sig på fridagen - alle muligheder er åbne.
4 stj. Thanh Binh Riverside Hotel - Delux Gardenview vær. (M)

Dag 10: Hoi An
I dag skal vi tæt på livet for farmere og fiskere i Vietnam. Vi får et indblik i dagligdagen, som gør sig gældende for nogle af de mennesker, som fremskaffer det mad de fleste vietnamesere er bygget af: ris, grønsager og fisk. Sammen med en lokal familie cykler vi til Tra Que lige udenfor Hoi An (der er også mulighed for at køre i minibus uden merpris) og forevises hvordan landsbyens mange grønsager dyrkes. Godt afskærmet af husene går nogle af landsbybeboere rundt, sår og luger mellem de forskellige salater, forårsløg, basilikum og andre friske krydderurter, som står sirligt i snorlige rækker på markerne. 

Jorden vendes med et stort hakkejern, gødes med søtang og med 2 vandkander spændt på et bambusåg - båret på det øverste af ryggen - vandes afgrøderne. De af vores rejsedeltagere med grønne fingre kan få lov til at forsøge sig lidt som landmand og vande på denne lokale metode. Vi pedaltramper videre ad en mindre jordvej med fiskedamme og rismarker på begge sider og ender ud ved Thu Bon floden. Mange familier i de små landsbyer ernærer sig ved fiskeri enten med kuttere ud i det Sydkinesiske hav på flerdags ture eller ved mere simpel fiskeri ved floden. Det er sidstnævnte, som vi får lejlighed til at se og forsøge os med – bl.a. et manuelt sænke/hæve-fiskenet og et særligt kaste-net.

Vi skal også ro en sivkurvsbåd, som fiskerne bruger til mindre ture på vandet eller ved mindre fiskeri. Vi ror sivkurvsbåden rundt i et område med kokosflodpalmer, hvor fiskere sætter net og små fælder til at fange krabber og mindre flodfisk. For vietcongerne under Vietnam-krigen udgjorde de tætstående flodpalmer i den knap så dybe flod et perfekt skjulested, hvis de var på flugt fra sydvietnamesiske og amerikanske soldater. Vi spiser en dejlig frokost som er frisk tilberedt ombord på båden. 

Først på eftermiddagen er vi tilbage i byen, hvor vi skal på sightseeing i det gamle kvarter. De asiatiske handelsfolk fra Japan og flere provinser i Kina - som bosatte sig i Hoi An - byggede forsamlingshuse, hvor disse folkeslag kunne mødes og udveksle nyheder på hjemlandssproget, opbevare lagervarer, blive behandlet med traditionel medicin eller bede til en lokal helgen om at deres handelsskibe ikke skulle forlise. Vi besøger et af disse forsamlingshuse, nemlig Fujian-kinesernes. Figurerne i glasmontrerne og på altertavlerne, symbolerne på væggene og malerierne indikerer at Fujian-kineserne har haft fokus på at drive forretning og tjene penge. 

Byrundturen kommer ligeledes forbi et over 200 år gammelt købmandshjem med en typisk vietnamesisk (smal og aflang) konstruktion. Traditionelt for disse huse havde man sin købmandsforretning forrest i huset og fik transporteret varer ind i den anden husende - fra skibene ved floden. Kigger man op over hoveddøren ser man 2 dekorerede yin-yang tegn, som symboliserer to øjne. Øjnene skulle - sammen med de brædder man er nød til løfte fødderne og træde henover - sørge for, at onde ånder ikke kom ind i huset og forstyrrede familien og bragte uheld over handlen. Huset har været ejet af samme familie i nu 7 generationer. En af familiens medlemmer vil fortælle os lidt om husets historie

Vi skal se den overdækkede japanske bro, der forbandt den japanske og kinesiske bydel i datidens Hoi An. Allerede dengang i 1600-tallet må japanerne have gennemlevet flere jordskælv for knap 15m lange bro har 8 betonpæle og er tagbelagt. Ifølge japansk overtro var det et kæmpemonster, som med sine bevægelser forårsagede jordskælvene og broen blev bygget ovenpå monsterets svageste punkt og slog det ihjel. Dragens sørgelige skæbne fik Hoi An-borgernes medlidenhed og på den ene side af broen er bygget et lille tempel, hvor man kan bede til dragens sjæl og om mere solskin, såfremt vejret ikke arter sig. Når byrundturen er færdig, er det nærliggende at slentre rundt selv, da Hoi An tager sig rigtig hyggelig ud sidst på eftermiddagen. Her hersker en afslappende fyraftensatmosfære med både skolebørn og forældre på vej gennem byens gader - på vej hjem efter en dag i skole eller på arbejde. 
4 stj. Thanh Binh Riverside Hotel - Delux Gardenview vær. (M,F)

Dag 11: Hoi An - Ho Chi Minh City

Vi flyver til Ho Chi Minh City, der frem til Vietnam krigens afslutning i 1975 hed Saigon. Det navn klingede for meget af tiden med amerikanerne syntes de sejrende kommunister fra Nordvietnam, og ændrede bynavnet til ære for den gamle præsident. Men ændringen kom også til at varsle at de glade dage i syd - med de mange US-dollars den amerikanske regering og deres soldater havde brugt og holdt den sydvietnamesiske økonomi oppe med - var slut. 

Ho Chi Minh City er igen blevet et økonomisk vækstcenter og er i dag landets mest moderne by. Med den megen aktivitet i gaderne, gammelt der bliver revet ned og erstattet af noget nyt, større og højere, samt butikkerne der glimter med deres fristelser af tøj, elektronik og andre materielle goder, så bliver det klart for én, at vietnameserne er i gang med at starte forbrugstoget op.

Fra Ho Chi Minh City lufthavn tager vi til de berømte Cu Chi tunneler. Tunnelsystemet - hvor de vietnamesiske modstandsfolk i Sydvietnam, Viet Cong, skjulte sig og hvorfra de planlagde overraskelsesangreb på amerikanerne i Saigon - er over 250 km langt og nogle steder i 3 etager. Det rummede operationsstuer, køkkener, mødelokale og våbenlager. Udgravet i stenhårdt lerjord, klaustrofobisk, mørk og primitiv, er tunnelerne en bygningsmæssig manifestation på vietnamesernes ukuelige vilje og kamp for national selvstændighed mod en militær veludrustet amerikansk Goliat.

Amerikanerne forsøgte at finde tunnel-indgangene på såkaldte "search & destroy" operationer, men disse operationer endte oftest med væsentlige mandskabstab som resultat. Så forsøgte man at brænde skoven ned med napalm, men ilden gik hurtigt ud i den fugtige tropiske skov. Så til sidst trak man sine soldater ud og erklærede området "free fire zone", altså hvor amerikanske bombefly frit kunne bombe og nedkaste overskudsbomber på vej hjem fra andre bombetogter. Det satte en vis stopper for den strategiske betydning for Cu Chi området, men på det tidspunkt var den amerikanske krigslykke vendt. Der bliver mulighed for at kravle rundt i tunnelerne, men det er ikke nødvendigt for at få et godt indtryk af Cu Chi tunnelerne. Vi kører tilbage til Ho Chi Minh City og checker-in på hotellet.

Om aftenen skal vi spise på en af byens absolut bedste restauranter. For dem som har lyst, kan man efter aftensmaden tage sig en drink med rejselederen på en af byens sky-bars. Fra øverste etage på en af midtbyens højhuse har man et spektakulært view udover city og dens skyline. Man fascineres af det lyshav som bygninger og trafikken skaber i denne 10-milionerby efter mørkets frembrud. Siddende her under åben himmel og med en eksotisk 25-30 grader let brise blæsende i håret og udsigt udover Ho Chi Minh City, får man en nærmest fysisk fornemmelse af byens størrelse. Man bliver nemt betaget af de lysslanger som tændte lygter fra biler og motorcykler skaber på de brede gader, og det storbyagtige liv der udspiller sig knap 100 meter under én, og som står i kontrast til de andre steder, hvor vi har opholdt os tidligere på rejsen.  
3 stjernet Huong Sen Hotel - De lux værelse (M,F,A)

Dag 12: Ho Chi Minh 

På dagens byrundtur besøger vi Genforeningspaladset, det tidligere palads for de sydvietnamesiske præsidenter i perioden 1954 - 1975, hvor landet var delt i et kommunistisk Nordvietnam og et kapitalistisk Sydvietnam. Da amerikanerne militært trak sig ud og neddroslede den økonomiske støtte i 1973 var skriften for Sydvietnams fremtidige skæbne skrevet. Saigon - den sidste bastion - faldt den 30. april 1975 og i paladset måtte den blot 43-timer gammel nyudnævnte præsident Minh ligge øre til replikken om ”at han ikke kunne overdrage noget (magten), som han ikke længere reelt var i besiddelse af” fra lederen af den deling, som brød gennem porten med den kampvogn, som står udstillet i paladsets forhave. 

I Genforeningspaladset er der adgang til både officielle rum, hvor indflydelsesrige personer blev modtaget og til de private gemakker og til den bombesikrede kælder, hvorfra præsidenten også kunne styre landet. Turen går til det gamle Posthus, som er et smukt arkitektonisk levn fra den franske kolonitid (ligesom Notre Dame katedralen beliggende overfor posthuset). Posthuset var tidligere det eneste sted, hvorfra folk i byen kunne ringe til familie i udlandet og med en vis sandsynligvis har efterretningstjenesten lyttet med lige på den anden side af væggen. 

Senere skal vi se fotoudstillingen om Vietnam-krigen på det berømte Krigsmuseum, hvor billederne - primært taget af udenlandske fotografer – viser og dokumenterer krigens barske virkelighed. At se udstillingen efterlader én med en klump i maven og en fortvivlelse over menneskehedens mest negative side. Når man træder ud af museets port slår man en lille mental kolbøtte. Herude kører verdenen upåagtet videre – og vietnameserne drøner af sted på motorcykel for at sikre sig sin del af den velstandsfremgang, som landet oplever i disse år. En symbolsk afspejling på at langt hovedparten af folket kigger fremad og ikke dvæler ved fortiden. Vi spiser frokost i nærheden af museet. 

Efter frokost kører vi til hotellet og har resten af eftermiddagen til fri disposition. Der er tid til at gå på sightseeing på egen hånd, shoppe billigt på markedet eller spare lidt procenter i de dyre konceptbutikker eller sætte sig ind på en lille kaffebar og betragte gadelivets mylder og vietnamesernes arbejdsomhed. Om aftenen kan man f.eks. få sig en dessert på byens kendte is-cafe ”Kem Bach Dang” eller nyde Ho Chi Minh City by night fra en af de mange andre cafeer.
3 stjernet Huong Sen Hotel - De lux værelse (M,F) 

Dag 13: Ho Chi Minh City - Mekongdelta
Vi skal til Mekongdeltaet, som i folkemunde kaldes Vietnams riskammer. Baggrunden er, at man kan så og høste ris 3 gange om året grundet de høje temperaturer og de mange nærende mineraler i Mekongfloden. Ris er den vigtigste ingrediens i vietnamesisk madlavning og en stor del af den ris vietnameserne i hele landet spiser - eller Vietnam eksporterer - kommer herfra.

Først med bus til Mekongdeltaet og så båd til Mekonglodge. Det 3-stjernede Mekonglodge er et skønt og stemningsfuldt hotel, som har indrettet deres bungalows og have, så det passer til deltaets landlige idyl med 1-plans huse og grønne omgivelser. Bungalow-værelserne lever op til den komfort og standard som man kan forvente og kræve af 3 stjernet hotelstandard; plads, renlighed, eget toilet/bad og aircondition på værelserne. 

Hele stedet er bygget med arkitektonisk øje for Mekongdeltaets karakter og charme. Og for dem som har læst den franske forfatter Marguerite Duras novelle eller set filmen The Lover baseret på Duras bog, kan man med omgivelserne på og omkring Mekonglodge nemt henledes til nostalgiske tanker om, at det var i et sådant idyllisk miljø Marguerite forelskede sig i en ung kinesisk mand og levede mellem 1928 - 1932 i den nærliggende by Sa Dec.

Efter check-in tager vi på en cykeltur ud i Mekong-countryside, hilser på de lokale og besøger familieforetagender og små entreprenører, som med et enkelt arbejde formår at skabe sig en afslappende tilværelse, som i den grad står i kontrast til det byliv vi var vidner til Ho Chi Minh.

Vi cykler i et meget adstadigt tempo, som ikke kræver at man er god form - og vi giver os tid til at stå af cyklen, når vi støder på noget opsigtsvækkende eller særligt lokalt. (Er man ikke vild med at cykle, sørger vi for at man kan komme bagpå en scooter med en rutineret chauffør uden merpris. Og så følger man med gruppen og kører i gruppens rolige tempo). 

Der bliver også stop ved en frugthave, hvor de bl.a. dyrker forskellige frugter: Durian, longan, grape og rosen-æbler, hvis smagskonsistens er meget kraftigere end den danske supermarkeders frugtafdeling kan byde på. Ud på eftermiddagen når vi tilbage på Mekonglodge. Og hvad er mere hyggeligt end at sidde her udendørs en tropeaften i Mekongdeltaet med udsigt til floden og lyden af cikaderne. I lodgens Riverside-bar sørger de for at de stemningsfulde timer kan fortsætte efter maden.

3 stjernet Mekonglodge - Bungalow (M,F,A

Dag 14: Mekongdelta - Chau Doc
Lodgens restaurant ligger med udsigt til Mekongfloden og morgenmaden indtages med flodens baggrundslyd: nemlig tøffen fra bådene, der bringer afgrøder til markedet eller familien til nærmeste provinsby for at arbejde og gå i skole. Vandet i floden er godt 4.000km undervejs fra dens udspring i Tibet til den rammer Vietnam, og deler sig i 9 mindre floder. Man vurderer at ca. 75 mio. mennesker i Kina, Laos, Thailand, Cambodia og Vietnam lever af floden med fiskeri, transport og flodens vand til dyrkning af marker.

Der arrangeres en bådtur til Cai Be, som har et mindre flydende marked, hvor frugt og grønt købes og sælges mellem de vippende både, eller bringes på land for at blive kørt til markederne i storbyen Ho Chi Minh City. Båden ligger også til land ved små familieforetagender, der bl.a. har specialiseret sig i at lave frugtslik, produkter lavet af kokosnød og popkorn af ris. Vi sætter os i båden og sejler tværs over floden og ind i en mindre biflod for at opleve lokallivet her. 

I Vinh Long er vi på landjorden igen og kører med bus til Chau Doc, der ligger på grænsen til Cambodja. I sampaner bliver vi roet ud til de flydende huse som ligger midt på floden og har fiskeopdræt i ”kælderen”. En type omvendt hønsebur under husbåden, hvor fiskene opdrættes med salg for øje. Turen kommer forbi en landsby, hvor Chamfolket bor.

Cham'erne stammer oprindeligt fra Indonesien, men kom til Vietnam og grundlagde Cham-riget i det centrale Vietnam i perioden fra 3. - 18. århundrede. Efter at have tabt flere krigsslag og landområder til vietnameserne i midten af det forrige årtusinde, er cham'erne i dag en minoritetsgruppe, som lever spredt rundt i landet. Bl.a. i Chau Doc, hvor de bor på pælehus. De adskiller sig fra vietnameserne ved, at de hovedsageligt er hinduister eller muslimer, og at nogle af mændene bærer sarong, når de har fri og daser rundt i nærheden af hjemmet.   

Tilbage på fastlandet bliver der mulighed for de aktive at gå op og ned ad Sam bjerget. Fra toppen er der en smuk udsigt over området og man kan se ind over grænsen til Cambodja. Bagefter check-in på hotellet og aftensmad på byens bedste restaurant.
3 stjernet Chau Pho Hotel - De Lux værelse (M,F,A)


Dag 15: Chau Doc – Phnom Penh
Efter morgenmaden påbegyndes den smukke sejltur op ad Ton Le Sap floden, hvor vi oplever livet på eller ved floden, som er centrum for mange menneskers dagligdag. Undervejs krydses grænsen. Her laves visum til Cambodja inden sejlturen går videre til Phnom Penh med ankomst over middag. På havnekajen venter vores cambodjanske guide, som tager os med til frokoststedet. 

Om eftermiddagen får vi et indblik i Cambodjas nyere historie, når Toul Sleng fængselsmuseum besøges. Her torturerede Khmer Rouge-regimet med Pol Pot i spidsen i tusindvis af cambodjanere i perioden 1975 til 1978. I får den groteske historie om det brutale Khmer Rouge-regimes “sociale reformer”, der på ganske få uger lukkede højere læreanstalter, hospitaler, aviser og beordrede befolkningen i byområderne ud til landdistrikterne, hvor hårdt fysisk arbejde i 12-15 timer om dagen ventede. 

Rede penge blev afskaffet, postvæsnet nedlagt, al kontakt med verdenssamfundet ophørte og vor tidsregning suspenderet. Året 1975, da Pol Pot tog magten i Cambodja, blev erklæret for år 0. Ligeledes besøges Killing Field – den tidligere udryddelseslejr lige udenfor byen - i dag et mindessted for ofrene. Udflugten foregår med motorcykel-rickshaw, hvor vi til og fra Killing Field kører en interessante rute gennem private boligkvarterer og får et lidt andet indblik af storbyen (Ønsker man ikke at se disse 2 barske historie-steder, så kan man blive sat af og checker-in på hotellet inden eftermiddagens sightseeing).

Selvom retssystemet fortsat forfølger de ansvarlige for de røde khmers frygtelige handlinger, så er cambodjanerne i dag trådt ud af fortidens mørke skygge. Med arbejde oftest fra 8 - 17 og derudover familielivets pligter og opgaver, er landet og familierne trådt ind i en ny tid, hvor man spejder mod fremtiden og kun lidt dvæler ved datiden. På gader og stræder er det nutiden der gælder, og her får man hurtigt fornemmelse af, at det for de fleste drejer sig om at få tjent nogle penge. 
 

Historien sætter sit præg på aftensmaden, da denne indtages på Foreign Correspondance Club. Det var stedet hvor udenlandske journalister, forfattere og diplomater hang ud indtil De Røde Khmer indtog Phnom Penh i 1975 og gav besked på, at alle ikke-cambodjanere skulle forlade landet. Ofte fik journalister nys om historier her eller en off-the-record kommentar til aktuelle emner.

Efter noget godt i maven går vi en tur på den livlige Sisowath Boulevard, der udgør den utrolig flotte promenade med Ton Le Sap-floden på den ene side og de skønne franske palæer på den anden side. Mon ikke vi tager aftenkaffen på en af de hyggelige tagcaféer med god udsigt over boulevarden og floden.

4 stjernet Imperial Garden Hotel - Standard værelse (M,F,A)

Dag 16: Phnom Penh

I cykelrickshaw køres vi rundt på dagens byrundtur. Phnom Penh er præget af den franske kolonitid med brede boulevarder og kolonistilshuse, der på charmerende vis blander sig med de karakteristiske templer og nutidens moderne cambodjanske byggestil. På formiddagens byrundtur kommer vi til det royale paladsområde, hvor kongen bor. Vi ser Chan Chaya Pavillionen og Kroningshallen, hvor Norodom Sihamoni blev slået til konge den 29. oktober 2004 efter den tidligere konge valgte at abdicere. 

Den 60-årige Sihamoni er ugift og har ingen børn, hvilket er ganske usædvanligt for kongefamilier i Asien og i særdeleshed i forhold til hans fader, den gamle konge, som fik 14 børn med 7 koner og elskerinder. I den majestætiske kroningshall ser vi tronstolen, 1-1 størrelses guldbelagte statuer af Cambodjas tidligere konger og flotte loftsmalerier med reference til landets mytologiske historie.

I samme område findes Sølvpagoden, hvor gulvet er dekoreret med over 5.000 sølvfliser, der hver vejer 1 kg. Her står også den imponerende guld Buddha dekoreret med 9.584 diamanter og andre unikke kunstskatte fra Khmer-riget og andre gaver fra udenlandske givere. Den mest kuriøse gave til kongefamilien står dog udenfor på gårdspladsen, nemlig en 2-etages bygning i jern givet af Napoleon III og sejlet hertil fra Frankrig.

Apropos det franske aftryk i Cambodjas historie, så åbenbares midtbyen for os, når vi fortsætter i cykelrickshaw videre rundt i byens gader, og passerer Wat Phnom, det centrale marked og nostalgiske, arkitektoniske levn fra den franske kolonitid bl.a. Le Royal hotel, banegården og nationalbiblioteket. Ligeledes kommer vi forbi Uafhængighedsmonumentet, rejst iht. de franske kolonisters exit i 1953. På dette tidspunkt havde Cambodja været fransk koloni i 70 år. 

Bortset fra kongefamilien og højtstående embedsfolk, så bød denne periode på svære livsvilkår for den almindelige befolkning. Mange cambodjanske mænd endte i de franske gummitræ plantager, hvor de arbejdede fra solopgang til solnedgang og knapt kunne brødføde familien med det lidt de tjente. Der bliver tid efter frokost til selv at gå rundt og opdage hovedstaden. 
4 stjernet Imperial Garden Hotel - Standard værelse (M,F)

Dag 17: Phnom Penh - Siem Reap
Morgenafgang med bus til Siem Reap. Mens vi på bådturen mellem den vietnamesisk-cambodjanske grænse og Phnom Penh fik indtryk af Cambodja på floden og langs bredden, så får vi syn forcountryside på busturen, hvor livsbetingelserne tydeligvis er helt anderledes end i byerne - der synes nærmest at være en verden til forskel. Vi gør et par stop og spiser frokost undervejs.
 

Ankomst til Siem Reap, kendt for stedet med Angkor-templerne - et 30 km² stort område der rummer mere end 50 templer opført over en 600-årig periode. Mange af templerne rummer en sand uovertruffenhed og er et bygningsmæssigt bevis på Khmer folkets storhed fra 9. - 15. århundrede. Med Angkor-rigets fald rykkede de fleste Khmerfolk teltpælene op, drog sydpå til Phnom Penh og Angkor-templerne blev glemt. Således blev stedet lidt tilfældigt genopdaget af den franske eventyrer Henri Marhot i 1868, da han nærmest faldt over tempelruinerne på hans explorer-tur rundt i Cambodja. Med hans beretninger om stedet blev den internationale opmærksomhed vakt, og siden da er Angkor-templerne oftest blevet kaldt verdens 8. vidunder.

 

I morgen har vi en hel programdag, hvor vi skal se de største af templerne. I dag får vi overblik og et indtryk af Siem Reap på en lille gåtur rundt i centrum. Og hvad er mere nærliggende her i godt 30 graders varme end at slå sig ned på en cafe under en elektronisk vifte og få en kold Angkor-beer eller en god frugtjuice. 
4 stjernet Steung Siemreap Hotel - De Lux værelse (M,F)

Dag 18: Siem Reap
I et roligt tempo og med vinden som behagelig aircondition i den - fortil og i siderne - åbne motorcykelrickshaw, kører vi ud til de centrale arkitektoniske perler i den klassiske Khmer arkitektur: Angkor Thom Sydport, Baphuon, Elefanternes terrasse og Bayon - og så kaldet ansigternes tempel. I stenene, der udgør Bayons mure, er hugget og slebet fortællingen om Khmerfolkets tid med krige mod thaier, laoter og vietnamesere. Her findes også gengivelser af hverdagslivet og andre begivenheder. 

Turen kommer også til jungletemplet Ta Prohm, hvor træerne nærmest er vokset hen over bygningen og på sin vis tilbageerobret den plads, som tidligere civilisationer ryddede af junglen til at bygge templet. Ta Prohm var location for nogle af optagelserne til filmen Tomb Raider med Angelina Jolie i hovedrollen. 

Bagefter er det så tid til at tabe kæben, når vi besøger Angkor Wat – Sydøstasiens største religiøse bygningsværk og bestemt et af verdenens menneskeskabte vidundere. Ud over forbavselsen over Angkor Wats storslåethed imponeres man ligeledes over, hvor fantasifuldt og detaljeret denne kultur var i udførelsen af dette enorme tempelkompleks. 

Inde i byen igen, kommer vi forbi en danseskole, hvor cambodjanske børn og unge øver den traditionelle cambodjanske folkedans "Apsara". Aftenens restaurantbesøg byder på netop Apsara danseoptræden, der inkluderer temaer fra landets historie, arbejdet i markerne og kærlighedsromancer. 
4 stjernet Steung Siemreap Hotel - De Lux værelse (M,F,A)

Dag 19: Siem Reap – Afrejse
Udflugt til en lille by udenfor Siem Reap, hvor vi får et indblik i livet på landet. Overtro har et stærkt tag i en del cambodjanere, som tror at guder og ånder har medindflydelse på deres skæbne her på jorden. Og i landsbyernes templer og pagoder beder de til overjordiske skabninger, og får munkens velsignelser i henhold til at bringe lykke til familien og give vand og vejr til et godt høstudbytte. I Cambodja er forårsmånederne typisk høstsæson for ris og en meget arbejdsintensiv periode i markerne.  

Efter besøg i pagoden, vil vi på vores cykeltur rundt om landsbyen se at rishøst kræver megen manpower og er hårdt arbejde. Billedet af gamle dage i Danmark med mange mennesker i markerne ved indsamling af afgrøder bliver gengivet her i Cambodja anno 2016. Oftest med mellem 5 til 10 personer på en linje skærer de med segl sig vej gennem rismarkerne i stærk solskin og 30 - 35 graders varme.


Tilbage i Siem Reap by lige før frokosttid, har vi hele eftermiddagen til sightseeing på egen hånd, gøre de sidste souvenir indkøb og nyde de fremmede himmelstrøg. Vi har booket et par værelse således at vi på skift kan komme i bad og skifte tøj. Først på aftenen kører vi til lufthavnen, hvorfra vi har flyrejse kl. 20.55 via Bangkok til København med Thai Airways. Samlet flyrejsetid 15timer & 40minutter inklusive flyskifte i Bangkok, hvilket er hurtigst af alle flyselskaber mellem Siem Reap-København. (M) 

Dag 20: Ankomst Danmark
Ankomst til København kl. 06.35.