Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Dag til dag program til Sydvietnam, Cambodja & Thailand med dansk rejseleder


Sydvietnam, Cambodja & Thailand med dansk guide
HO CHI MINH CITY - MEKONGDELTA (CAN THO & CHAU DOC) - PHNOM PENH - SIEM REAP - RAYONG
14 dages rundrejse fra Sydvietnam til Cambodja & Thailand med dansk rejseleder 


Dag 1: Afrejse København eller Billund
Flyafgang med Turkish Airlines til Ho Chi Minh City med flyskifte i Istanbul. Afrejse fra København kl. 18.00 eller flyafrejse fra Billund med afrejse kl. 18.55. Undervejs serveres mad og drikke. Hele gruppen er således i samme fly på strækningen Istanbul-Ho Chi Minh City.

Dag 2: Ankomst Ho Chi Minh City

Flyankomst kl. 16.35, hvor den danske rejseleder venter på gruppen i ankomsthallen. Allerede på vej til hotellet, får vi et klart blik for Vietnams økonomiske fremdrift de senere år. Det er folk i storbyerne, særligt i Ho Chi Minh City, som har fået størst del i væksten. Og at indbyggerne har penge mellem hænderne bliver tydelig for os med nye Mercedes'er, Lexus'er og BMW'er, som kører i gaderne, og store LED-skærme, som reklamerer for smarte forbrugsvarer.

Et check-in og et bad på vores hotel, som er placeret i det centrale distrikt 1 i gåafstand til kendte pejlemærker, spadserer vi hen til aftensmadsrestauranten og får de første indtryk af den livlige metropol med godt 10 millioner byboere. Transportmidlet for hovedparten af indbyggerne er den lille motorcykel, så vi vil se horder af motoriserede tohjulede, der kører rundt i gader med 1, 2, 3 eller endda nogle gange 4 mennesker på.

At gå over vejen kan føles som en næsten lidt for spændende rejseoplevelse med den konstante sværm scootere, som man skal bryde for at nå den anden fortovskant. Men efter at have taget de første par skridt ud på vejen, opdager vi at der er en hensynsfuldhed i de lokales kørsel. Stille og roligt trækker de til højre og venstre om os, og vi når sikkert over på den anden side.

Efter aftensmaden spadserer vi hen forbi strøget, hvor turister blander sig med familier, venner og kærestepar på aftentur. På pladsen foran det smukke og oplyste rådhus fra den franske kolonitid troner en statue med den gamle præsident og landsfader Ho Chi Minh, som byen Saigon i 1975 blev navneforandret til.

Både lokale og rejsende har travlt med at få taget billeder og selfies med statuen og rådhuset som baggrund. Man fornemmer en stemning som om det er en weekendaften med den løsslupne summen fra de mange mennesker som hygger sig under den tropiske aftenhimmel. Ud på aftenen når vi tilbage til hotellet.
3 stjernet Signature Saigon Hotel, Deluxe værelse (A)Dag 3: Ho Chi Minh City

Efter morgenmad tager vi til de berømte Cu Chi tunneler. Tunnelsystemet - hvor de vietnamesiske modstandsfolk i Sydvietnam, Viet Cong, skjulte sig og hvorfra de planlagde overraskelsesangreb på amerikanerne i Saigon - er over 250 km langt og nogle steder i 3 etager.

Det rummede operationsstuer, køkkener, mødelokale og våbenlager. Udgravet i stenhårdt lerjord, klaustrofobisk, mørk og primitiv, er tunnelerne en bygningsmæssig manifestation på vietnamesernes ukuelige vilje og kamp for national selvstændighed mod en militær veludrustet amerikansk Goliat.

Amerikanerne forsøgte at finde tunnel-indgangene på såkaldte "search & destroy" operationer, men disse operationer endte oftest med væsentlige mandskabstab som resultat. Så forsøgte man at brænde skoven ned med napalm, men ilden gik hurtigt ud i den fugtige tropiske skov.

Så til sidst trak man sine soldater ud og erklærede området "free fire zone", altså hvor amerikanske bombefly frit kunne bombe og nedkaste overskudsbomber på vej hjem fra andre bombetogter. Det satte en vis stopper for den strategiske betydning for Cu Chi området, men på det tidspunkt var den amerikanske krigslykke vendt.

Tilbage i Ho Chi Minh City besøges det gamle franske posthus og ligeledes krigsmuseet med en permanent udstilling, som giver en historie-indføring i Vietnam-krigen. Flere billeder visualiserer krigens gru. Foran disse fotos får man let den spørgende tanke, om hvorfor menneskeheden ikke har lært af fortidens fejltagelser, og måske en naiv tro på at færre af verdens ledere ville gå i krig, hvis de bare så denne fotoudstilling inden de afgjorde om de vil starte en krig.

Vi kommer også forbi Genforeningspaladset, der før landets genforening i 1975 hed Uafhængighedspaladset. Dette sidstnævnte paladsnavn symboliserede netop de sydvietnamesiske præsidenters uvilje mod at overholde Geneve-aftalen fra 1954, om at det adskilte Nordvietnam og Sydvietnam skulle genforenes i forlængelse af et planlagt præsidentvalg i 1956.

Sydvietnams første præsident Diem postulerede med amerikanernes opbakning at kommunisterne i Nordvietnam ikke overholdt de demokratiske spilleregler for et valg, og nægtede at gennemføre valget. Afvisningen af Geneve-aftalens gyldighed samt Diems egenrådig ledelsesstil, var en af hovedårsagerne til Vietnam krigen og et uroplaget Sydvietnam. Præsident Diems dage endte, da han i 1963 blev myrdet af hans egne militærfolk.

Flere af hans inkompetente efterfølgere blev dog også kuppet af højtstående militærgeneraler med politiske ambitioner. Paladset var oprindeligt bygget i fransk kolonistil, da det havde huset tidligere franske guvernører. Men det blev så slemt beskadiget i 1962 fra bombningen af en nordvietnamesisk infiltreret agent i det sydvietnamesiske luftvåben, at et nyt palads måtte bygges.

Den nye bygning blev bl.a. konstrueret med hemmelige gange og en bombesikret kælder, hvor præsidenten og hans nærmeste folk kunne styre landet, når der var frygt for flyangreb på paladset. Kort før Vietnam-krigens afslutning blev stedet igen bombet, dog kun med begrænset skade til følge, og paladset står som dengang det blev færdiggjort i 1966. Ud på eftermiddagen er vi tilbage på hotellet.


For dem som har lyst, kan man ud på aftenen tage sig en drink med rejselederen på en af byens sky-bars. Fra øverste etage på en af midtbyens højhuse har man et spektakulært vue udover city og dens skyline. Man fascineres af det lyshav som bygninger og trafikken skaber i denne 10-milionerby efter mørkets frembrud. Siddende her under åben himmel og med en eksotisk 25-30 grader let brise blæsende i håret og udsigt udover Ho Chi Minh City, får man en nærmest fysisk fornemmelse af byens størrelse.

Man bliver nemt betaget af de lysslanger som tændte lygter fra biler og motorcykler skaber på de brede gader, og det storbyagtige liv der udspiller sig knap 100 meter under én.
4 stjernet Victoria Nui Sam Hotel, Deluxe værelse (M,F)


Dag 4: Ho Chi Minh City – Can Tho
Vi forlader Ho Chi Minh City og kører til Mekongdeltaet, som populært kaldes for "Vietnams risskål". Dette lavlandsområde opdeles af utallige floder og her dyrkes snesevis af forskellige rissorter på markerne. Vandet fra floderne er essentielle, for risene skal stå under konstant vand efter spiring indtil lige før høsten. Alene høstudbyttet i Mekongregionen bidrager med knap halvdelen af al den ris som produceres i Vietnam.


Undervejs gør vi stop ved den religiøse sekt Cao Dai ornamentfyldte tempel. Cao Dai - som betyder "det højeste sted" - blander alle de store religioner, Kristendom, Islam, Buddhisme og Taoisme. Det er en unik vietnamesisk og lidt pudsig trosretning, hvor man imellem deres helgener finder Lenin, Victor Hugo, Shakespeare og Jeanne d'Arc. Hvor mange trosretningers bygninger er lidt ensformig i det arkitektoniske udtryk, så har hele farvepaletten været i brug på murerne på Cao Dai templerne, som også er dekoreret med drager, figurer, lotusblomster, udskæringer, krummelurer og centralt et stort "guddommeligt øje som ser alt".

Ved messer placerer de troende sig i en afstand til alteret iht. hvilket trin de har opnået i livet. Des tættere på alteret de står, des højere er de placeret på Cao Dais 9-trins skala. Skulle de nå det 9. trin, nemlig nirvana, undgår de genfødsel og tilbagekomst til det jordiske livs mange lidelser - men snydes så også for livets mange gode (ferie)oplevelser. Et stykke nede i deltaet skifter vi bus ud med båd, og sejler ind i en af Mekongs bifloder, og gør stop ved en landsby. Her ser vi et mindre produktionssted, hvor familiemedlemmer er i gang med at lave specialiteter og snack, som primært er fremstillet af deltaets tropiske afgrøder.

Her anvendes helt basale arbejdsmetoder til at lave rispopcorn, økologiske karameller med smag og farve fra pandanusblade og rispapir til forårsruller. Disse sælges til både turister, men pakkes også og sendes til markeder i hele Sydvietnam. Vi bliver tilbudt lidt mundgodt og kan også prøvesmage en slangebrændevin, hvor risvin lager med forskellige slangearter. De lokale siger at det er Mekongdeltaets svar på flydende viagra.

Bagefter sejler vi ind i en af de små kanaler, hvor vi i hold på 2 og 3 kommer over i en mindre sampan, en slags robåd som tager os ind i en mindre stikflod og tæt på lokallivet. Der er en sampanfører til at ro for os - de fleste ror med hænderne, men nogle steder i Vietnam kan man faktisk opleve at folk have fødderne på årerne i en lidt mere spøjs og tilbagelænet kropsposition.

Efter frokost på landjorden sætter vi os på cyklerne, og i et meget roligt tempo pedaltramper vi afsted ad mindre veje rundt i de landlige omgivelser. (Er man ikke vild med at cykle, sørger vi for at man kan komme bagpå en scooter med en rutineret chauffør mod et mindre tillæg til chaufføren, og så følger man med gruppen og kører i gruppens adstadige cykeltempo).

Vi bliver vidner til et idyllisk landliv, og passerer mindre landsbyer omkranset af tæt bevoksning og palmetræer. Kigger man ind over hækken, kan man se landfolket er i gang med dagens arbejde og huslige aktiviteter på gårdspladsen foran hjemmet.

Tingene og livet synes at foregå i et behageligt tempo, hvor der er tid til at hjælpe naboen, ligesom at man som rejsegæst har fornemmelsen af at være meget velkommen her. Husmandssteder ligger side om side med store haver med alskens frugttræer og planter. Der gøres stop ved en frugthave, hvor vi smager på nogle af de eksotiske frugter, som har optimale vækstbetingelser i den tropiske varme og hvis konsistens og smag er en oplevelse for mange.

Undervejs bliver vi sikkert overhalet af folk på motorcykel på vej fra A til B eller spændt op med en lille ladvogn på træk, hvor hø eller frugter er pakket. Og støder vi på nogle skolebørn så vil de enten smile fornøjet, sige "hallo, what is your name" eller måske endda forsøge at køre lidt om kap med os.

Vi står af jernhesten, og sætter os i båden det sidste stykke til fastlandet, hvorfra vores bussen bringer videre til hovedbyen Can Tho. Efter hotel check-in og et bad er der fælles aftensmad.
4 stjernet Fortuneland Hotel, Superior City view værelse (M,F,A)


Dag 5: Can Tho – Chau Doc
Lidt tidligt op, da vi skal opleve Sydøstasiens største flydende marked i Can Tho. Det er ikke unormalt, at se flere hundrede både vuggende side om side mens der handles livligt. I toppen af en interimistisk opsat mast hænger grønsager, frugt eller blomster således at de tilsejlende kan se, hvad båden sælger.

Handlende, købmanden og frugthandlerne sejler rundt mellem hinanden, og forsøger at gøre en god handel. Ha' masser af plads på kameraet - det er et farverigt syn, der venter os. Som opdaget undervejs på Mekongfloden og her ved det flydende marked, vil vi se mange både i stævnen er malet med en stærk rød farve, og har 2 store øjne. Med lidt god fantasi ligner det hovedet på et stort vanduhyre.

At tegne disse øjne og ansigter i forenden af en fiskerbåd er for at skræmme hajer og krokodiller væk - en tradition som stammer fra gamle dage, hvor man stod halvt udover rælingen og hev fiskenet ind, og var bange for at større havdyr pludselig ville hoppe op ad vandet op og snuppe en halv arm eller hele fiskeren. På landjorden igen tager vi bussen mod grænsebyen Chau Doc, og gør stop undervejs ved en krokodillefarm, som opdrætter dette rovdyr med salg for øje - dels kødet og dels forarbejdet skind i form af tasker, sko og bælter.

I Chau Doc spises frokost inden vi snupper båden ud til de flydende huse, som ligger midt på floden og har fiskeopdræt i "kælderen". En type omvendt hønsebur under husbåden, hvor fiskene opdrættes med salg for øje. Umiddelbart er der blot nogle enkelte synlige fisk i Mekongflodens let mudrede vand. Men når husbådsejeren kaster foder ned gennem en stor låge i gulvet, så kan nok være at fiskene kommer op til overfladen og flokkes om maden.

Turen kommer forbi en landsby, hvor Chamfolket bor. Cham'erne stammer oprindeligt fra Indonesien, men kom til Vietnam og grundlagde Chamriget i det centrale og sydlige Vietnam i perioden fra 3. - 18. århundrede. Efter at have tabt flere krigsslag og landområder til vietnameserne i midten af det forrige årtusinde, er cham'erne i dag en minoritetsgruppe, som lever spredt rundt i landet. Bl.a. i Chau Doc, hvor de bor på pælehus. De adskiller sig fra vietnameserne ved, at de hovedsageligt er hinduister eller muslimer, og at nogle af mændene bærer sarong, når de har fri og daser rundt i nærheden af hjemmet.

Tilbage på fastlandet skal vi afsted i en særlig Mekong-cykelrickshaw rundt i byen omkring den centrale plads, langs flodpromenaden og gennem nybyggerkvarteret ud mod Sam-bjerget. Vi stopper ved Huynh Dao Pagoden, og stifter bekendtskab med Vietnams største trosretning buddhismen, som omkring 2/3-dele af vietnameserne i større eller mindre omfang følger.

Buddhisternes tro på reinkarnation, betyder at de bør forsøge at følge visse leveforskrifter og opføre sig ordentligt i dette liv, sådan at de i deres næste liv bliver født til en endnu bedre tilværelse end den nuværende. Mange pagoder i Vietnam er meget dekorative, holdt i mange farver og med forskellige vægmalerier af Buddhas liv og dekorative figurer.

Særligt dragen er repræsenteret i templer og pagoder i henhold til at dragen er det stærkeste dyresymbol i den asiatiske mytologi. Her kommer normalvis en del vietnamesere og beder til Buddha-statuerne i pagoden. Der findes flere afskygninger af Buddha, og de troende går til flere alterer og fremsiger små bønner, og sætter en røgelsespind som tegn på deres de gode ord og tanker. Midt for alteret her i Huynh Dao Pagoden sidder den noget runde Happy-Buddha med en firkantet hul midt i maven.

Her putter de troende lidt penge ind i hans mavesæk - en symbolsk handling som tegn på taknemmelighed, og et håb om at Happy-Buddha vil hjælpe deres lykke lidt på vej. Mekong-cykelrickshawen bringer os hen til check-in på hotellet. Resten af eftermiddagen og aftenen er på egen hånd.
3 stjernet Chau Pho Hotel, Deluxe værelse (M,F)

Dag 6: Chau Doc - Phnom Penh
Efter morgenmaden påbegyndes den smukke sejltur op ad Ton Le Sap floden, hvor vi oplever livet på eller ved floden, som er centrum for mange menneskers dagligdag. Mekongfloden er godt 4.000km undervejs fra dens udspring i Tibet til den rammer Vietnam og deler sig i 9 mindre floder.

Man vurderer at omkring 75 mio. mennesker i hhv. Kina, Laos, Thailand, Cambodja og Vietnam lever af floden med fiskeri, transport og flodens vand til dyrkning af marker. Undervejs krydses grænsen. Her laves visum til Cambodja inden sejlturen går videre til Phnom Penh med ankomst ved middagstid. På havnekajen venter vores cambodjanske guide, som tager os med til frokoststedet.

Eftermiddagens to sightseeing steder bevidner Cambodjas histories mørkeste kapitel – nemlig tiden under Khmer Rouge. Vi besøger henrettelsespladsen Choeung Ek udenfor Phnom Penh, som er bedre kendt under navnet Killing Field. Choeung Ek var den plads hvorfra fangerne fra det berygtede torturfængsel Toul Sleng blev ført ud for at ende deres dage på bestialsk vis. Killing Fields er i dag et fredfyldt område, hvor man har opført et af de mest kendte monumenter til minde om ofrene.

Efter Killing Field kører vi igen ind mod byen og til det berygtede Toul Sleng fængselsmuseum, hvor Khmer Rouge-regimet med Pol Pot i spidsen torturerede og dræbte tusindvis af cambodjanere i perioden 1975 til 1979, og hvor hvert eneste offer blev dokumenteret ved et profilbillede. Toul Sleng viser ondskaben, der omgav styret, i alt sin nøgenhed.

Fængselsmuseet vil efterlade én med et følelsesladet indtryk, men samtidig med en historisk virkelighedsnær forståelse af Khmer Rouge's brutale eftermæle. (Ønsker man ikke at se disse 2 barske historie-steder, så kan man blive sat af og checke-in på hotellet inden eftermiddagens sightseeing).

Selvom retssystemet fortsat forfølger de ansvarlige for De Røde Khmers frygtelige handlinger, så er cambodjanerne i dag trådt ud af fortidens mørke skygge. Med arbejde fra morgen til sen eftermiddag og derudover familielivets almindelige pligter og opgaver, er landet og familierne trådt ind i en ny tid, hvor man spejder mod fremtiden og kun lidt skuer bagud.

Historien sætter sit præg på aftensmaden, da denne indtages på Foreign Correspondance Club. Det var stedet hvor udenlandske journalister, forfattere og diplomater hang ud indtil De Røde Khmer indtog Phnom Penh i 1975 og gav besked på, at alle ikke-cambodjanere skulle forlade landet. Ofte fik journalister nys om historier her eller en off-the-record kommentar til aktuelle emner.

Efter noget godt i maven går vi en tur på den livlige Sisowath Boulevard, der udgør den utrolig flotte promenade med Ton Le Sap-floden på den ene side og de skønne franske palæer på den anden side. Mon ikke vi tager aftenkaffen på en af de hyggelige tagcaféer med god udsigt over boulevarden og floden.
4 stjernet Ohama Hotel, Deluxe værelse (M,F,A)


Dag 7: Phnom Penh

I cykelrickshaw køres vi rundt på dagens byrundtur. Phnom Penh er præget af den franske kolonitid med brede boulevarder og kolonistilshuse, der på charmerende vis blander sig med de karakteristiske templer og nutidens moderne cambodjanske byggestil. På formiddagens kommer vi til kongepaladsområdet, hvor der adgang for offentligheden til nogle af de royale gårde.

Her finder vi et hus med udstilling af kongeligt habengut og 7 fine hel-klæder i forskellige farver, som tidligere blev båret i overensstemmelse med hvilke dag i ugen det var. Der er også muligt at kigge ind i kronningshallen, hvor Cambodjas nuværende kong Sihamoni officielt overtog tronen i oktober 2004.

Det royale og politiske liv er på mange måder fedtet sammen i Cambodja. Således har den forrige konge (Sihamoni's far) siddet på tronen både før og efter han abdicerede for at sætte sig stolen som regeringsleder tilbage i 1960'erne. Og flere medlemmer af kongefamilien er i dag aktive i forskellige politiske partier.

På muren i den næste store gårdsplads kan man se vægmalerier på Cambodja mytologiske historie. Med inddragelse af drager, slanger og eventyrlige figurer, som har hjulpet fortidens cambodjanske krigsherrer og folk i kamp, banes vejen for til nutidens Cambodja og kongefamilie. På denne plads står flere stupaer rejst til minde om afdøde medlemmer af den royale familier.

Den forrige konge Sihanouk der døde i 2012, ønskede at en del af hans aske skulle kaste i Ton Le Sap floden, og den anden del skulle sætte i samme begravelsesstupa, som hans datter Kanthi Bopha, som døde i 1952 blot 4 år gammel. Her ligger også Sølvpagoden med mange forgyldte afstøbninger af Buddha og andre ædle gaver givet til kongefamilien.

Vi fortsætter i cykelrickshawen gennem gaderne. Siddende i passagersædet glider byens trafik let uden om, mens vi passerer gør nogen af byens ikoniske bygninger, hvoraf mange er levn fra den franske kolonitid i Cambodja mellem 1893-1953. Undervejs gør vi holdt ved Uafhængighedsmonumentet, Le Royal Hotel, nationalbiblioteket, banegården og besøger Wat Phnom.


Sidst stop er frokoststedet Romedeng, der er en restaurant med et socialt formål. Her uddannes unge cambodjanere fra fattige kår - herunder også tidligere gadebørn - til at kunne arbejde i fremtiden som tjenere og kokke samtidig med, at de sikres en skolegang.

Romedeng, der er startet af to franskmænd, er berømt for sin genintroduktion af Khmer køkkenet med et tvist af fransk gourmet og elegance. Der er fri om eftermiddagen til at opdage hovedstaden på egen hånd.
4 stjernet Ohama Hotel, Deluxe værelse (M,F)


Dag 8: Phnom Penh – Siem Reap // M,F
Morgenafgang med bus til Siem Reap. Mens vi på bådturen mellem den vietnamesisk-cambodjanske grænse og Phnom Penh fik indtryk af Cambodja på floden og langs bredden, så får vi syn for countryside på busturen, hvor livsbetingelserne tydeligvis er helt anderledes end i byerne. Der synes nærmest at være en verden til forskel. Vi gør et par stop og spiser frokost undervejs.

Ankomst til Siem Reap, kendt for stedet med Angkor-templerne - et 30 km² stort område der rummer mere end 50 templer opført over en 600-årig periode. Mange af templerne rummer en sand uovertruffenhed og er et bygningsmæssigt bevis på Khmer folkets storhed fra 9. - 15. århundrede.

Med Angkor-rigets fald rykkede de fleste Khmerfolk teltpælene op, drog sydpå til Phnom Penh og Angkor-templerne blev glemt. Således blev stedet lidt tilfældigt genopdaget af den franske eventyrer Henri Marhot i 1868, da han nærmest faldt over tempelruinerne på hans explorer-tur rundt i Cambodja. Med hans beretninger om området blev den internationale opmærksomhed vakt, og siden da er Angkor-templerne oftest blevet kaldt verdens 8. vidunder.

I morgen er afsat en hel programdag, hvor vi skal se de største af templerne. I dag besøges Artisans d'Angkor, et projekt, hvor fattige unge arbejder og tilegner sig forskellige håndværksmæssige kvalifikationer med fremstilling i træ, sten, sølv og malerarbejder. Man forsøger at give de unge nogle færdigheder og dermed et livsgrundlag. Vi vises rundt på stedet, og hører om projektets formål og ser selve arbejdsprocesserne.

Senere får vi overblik og et indtryk af Siem Reap på en lille gåtur rundt i centrum. Byen var – indtil franskmændene i 1884 gjorde Cambodja til fransk koloni og en del af Fransk Indokina – blot en lille landsby. Franskmændene fik efterhånden sat skik på stedet, som voksede sig til en mindre handelsby.

I det gamle kvarter med de karakteristiske franske kolonistilshuse finder med en række hyggelige restaurationer og det gamle marked. Og hvad er mere nærliggende her i godt 30 graders varme end at slå sig ned på en cafe under en elektronisk vifte og få en kold Angkor-beer eller en god frugtjuice.

Ligeledes kan det sidste af eftermiddagen benyttes til at tage et par svømmetag i hotellets swimmingpool, eller en slapper i en af liggestolene og nyde solens varmende stråler.
4 stjernet La Niche D'Angkor Hotel, Deluxe værelse (M,F)


Dag 9: Siem Reap
I et behageligt tempo afsted i motorcykelrickshaw til de mest betydningsfulde templer.  De er bygget mellem år 800 – 1400, da Khmer-imperiet var et af de mest magtfulde i Sydøstasien. I denne storhedstid var Siem Reap en slags hovedby, og man mener, at der har levet omkring 1 million mennesker her, og at beboelsesområdet geografisk var på størrelse med nutidens New York.

Et tagdække sørger for at skygge, og lidt oppe i fart gør motorcykelrickshaw Cambodjas varme til en let brise. Vi sidder behageligt på puder og med rygstøtte, og kan betragte både turister og lokale, som er i gang med dagens program og gøremål. Vi gør stop ved Angkor Thom Sydport, Baphuon, Elefanternes terrasse og Bayon.

De blev primært skabt af egenrådige konger, der havde pondus til at få iværksæt store tempelbyggerier i forsøget på at tilbede hinduistiske og buddhistiske guder, og overgå fortiden og imponere nutiden. Nok har disse konger været diktatoriske, men det er alligevel tæt på at overgå fantasien, hvad disse magthavere har kunnet skabe for mellem 600 – 1000 år siden. Både i størrelse og nogle af stederne er også detaljerigdommen imponerende. 

Lige fra madlavning, fornøjelse med brætspil og dans til krigsslagene mod fjendtlige naboer, er hugget ind i stenene og tydelige her mere end et halvt årtusinde senere. Dagens udflugt bringer os ligeledes forbi Ta Prohm, som i folkemunde kaldes jungletemplet. Her har træer slået rødder ned gennem og henover murene. Og nu står stammen på toppen af tagryggen og vokser sig store.

Bagefter er det så tid til at tabe kæben, når vi besøger Angkor Wat – Sydøstasiens største religiøse bygningsværk og bestemt et af verdenens menneskeskabte vidundere.

Angkor Wat er ganske enkelt et uovertruffen tempelkompleks – et symbol som indgår i Cambodjas nationalflag, og er en kilde til national stolthed om dengang Khmerne var det store folk i Sydøstasien.
Aftenens restaurantbesøg byder på traditionelle cambodjanske og yndefulde folkedans "Apsara", der inkluderer temaer fra landets historie og fortællinger fra Angkor-tiden, arbejdet i markerne og kærlighedsromancer.

4 stjernet La Niche D'Angkor Hotel, Deluxe værelse (M,F)Dag 10: Siem Reap – Rayong
Om morgenen i bus fra Siem Reap til den cambodjansk-thailandske grænse, hvor vi efter paskontrollen møder vores thailandske guide og i bus kører til byens marked. Ved grænseovergangen har vi med stor sandsynlighed set svedende og hårdt slæbende mænd komme oksende med trækvogne højtbelæsset med forskelligt habengut.

En hel del lokalproducerede varer kommer fra Cambodja til Thailand og omvendt via denne grænse, og meget lidt af det når at blive importbeskattet. På Ban Khlong Luek Border Market finder vi mange produkter, som hvis ikke er smuglervarer, så sælges til rigtig billige penge.

Vi spiser frokost her i grænsebyen Aranyaprathet inden vi kører til Rayong, som ligger på kysten lige ud til den Thailandske bugt. Her ankommer vi ud på eftermiddagen og indkvarteres vi på det skønne Bandara on Sea Rayong Resort, hvorfra der er direkte adgang ud til en rigtig fin strand og vandet.  

Vores bungalowagtige værelser (Baansiri Cottage) har en privat terrasse, hvor man kan sidde og kigge ud i det frodige og velplejede haveanlæg med de smukke palmer og frangipani træer. Indretningen er særdeles smagfuld, og det skandinaviske sommerlige look fra vægge med planketræ og lyse farver på møblementet gør at man hurtigt føler sig afslappet - ja fornemmelsen af "hjemme" ligger lige for. Fra værelserne er der et bitte stenkast til at man kan slænge sig solstolene omkring poolen med en god rejsekrimi i hånden eller hoppe i swimmingpoolens dejlige vand og småcrawle lidt.

Eller man kan slentre det sidste stykke ned til havet, hvor liggestole ligeledes er opstillet på resorttets private strandområde. Strandudsigt findes der også fra hotellets morgenmadsrestaurant, hvor det åbne og lyse lokale udover en dejlig buffet, byder på en afslappet atmosfære og en let sommerbrise fra vandet. Restauranten har internationale retter og thaimad på menukortet, så frokost og aftensmad kan godt indtages her.

Efter hotel check-in siger I farvel til den danske rejseleder, og de kommende badedage nydes uden noget planlagt program andet end tid til at slappe af ved disse strandlige omgivelser. De fleste vil nok tage nogle rolige dage her ovenpå en hidtil seværdighedsrig rundrejse, men for gæster med et aktivt gemyt, kan man cykle ud i området, tage en tur ind til Rayong by eller en udflugt ud til øen Koh Samet, som resorttet kan være behjælpelig med at arrangere.
4 stjernet Bandara on Sea Rayong Resort, Baansiri Cottage (M,F)


Dag 11: Rayong
Fridag med afslapning i strandlige omgivelser og dejlige temperaturer.

4 stjernet Bandara on Sea Rayong Resort, Baansiri Cottage (M)

Dag 12: Rayong
Fridag med afslapning i strandlige omgivelser og dejlige temperaturer.

4 stjernet Bandara on Sea Rayong Resort, Baansiri Cottage (M)Dag 13: Rayong – Bangkok lufthavn - Flyafrejse
Det meste af dagen er til fri disposition da flyafgangen med Turkish Airlines er lige før midnat kl. 23.45. Således er der først afgang om aftenen fra Rayong til Bangkok i gruppens egen bus med chauffør. Med i bussen vil ligeledes være en engelsktalende lokalguide til ledsage gruppen til Bangkok lufthavn. (M)


Dag 14: Ankomst Danmark
Flyankomst til København eller til Billund.