Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Dag til dag program, Laos & Cambodja


Laos & Cambodja Klassisk med dansk rejseleder

LUANG PRABANG /NONG KIAU /SIEM RIEP /PHNOM PENH /KEP /(SIHANOUKVILLE) 
16 dages rundrejse fra Laos til Cambodja med dansk rejseleder


Dag 1: Afrejse Danmark 
Check-in kl. 11.30 i Københavns lufthavn. Afrejse med Thai Airways kl. 14.00 via Bangkok til Luang Prabang. Thai Airways flyver hurtigst af alle flyselskaber til Laos / fra Cambodja. Udrejsen fra København-Luang Prabang har en samlet rejsetid på 15 timer 30 minutter inklusive flyskifte i Bangkok (og hjemrejsen fra Phnom Penh - København tager 15 timer & 55 minutter).

Dag 2: Luang Prabang 
Ankomst Luang Prabrang kl. 11.30. Efter at have ordnet visum formaliteterne møder vi vores guide i ankomsthallen, og kører direkte til bycentrum. Udover at være Laos tidligere kongestad, er Luang Prabang også en utrolig charmerende by - indrammet af Mekongfloden og Nam Khan floden, som glider hver sin vej rundt om byen.

Luang Prabang er en arkitektonisk smeltedigel med fransk kolonistil, etnisk pælehuse og nutidige moderne bygninger. Med bygningerne fra kongetiden og den franske kolonitid, de smalle gader og lokallivets stoisk rolige gang føler man sig hensat til historiske tider.

Efter frokost på en god restaurant og hotelcheck-in med tid til et bad og lidt hvile, går vi sidst på eftermiddagen en tur rundt i den gamle bydel. Særligt gaderne og parallelgaderne mellem hovedgaden Sisavangvong og Khem Khong er oftest med megen leben, små cafeer, restaurationer og butikker, som skaber en stemningsfuld bymidte. Fælles aftensmad.
3 stjernet Muang Thong Hotel, Deluxe værelse (F,A)

Dag 3: Luang Prabang 
Der er ikke så langt mellem de planlagte seværdighederne i den gamle bydel, så vi spadserer rundt. Først til kongepaladset, hvor der er adgang til både de officielle modtagelsesrum og de private gemakker. Kong Sisavang og hans familie levede her indtil 1977, hvor de blev sendt i internt eksil af det kommunistiske styre og senere hen døde under mystiske omstændigheder. 

Enkelte fra den royale familie lever stadigvæk i Luang Prabang, men under mere ydmyge forhold som hotelejer og uden nogen officiel status. Vi går videre og besøger den nærliggende Xieng Thong, der er et af de flotteste og det mest betydningsfulde kongelige tempel i Laos, hvor også kongens begravelsesvogn står. Særligt dekorativt er de mange stykker farvet spejlglas, som former mennesker og dyr på et lille tempel i gården.
 

Formiddagens sidste programpunkt er Wat Aham. Her stifter vi bekendtskab med Laos største trosretning buddhismen. Hovedparten af laoterne betror sig til buddhismen, og finder herigennem en indre ro – en mental afslappethed til livets gang, som afspejler sig i den rolige måde, som det laotiske samfund synes at bevæge sig i, fremad, men gerne langsomt. Med næsten tegneserieagtige billeder beskrives Buddhas liv i Wat Aham, men det indeholder også drabelige historier, som skal vise de laotiske troende, hvilke fatale konsekvenser forkerte handlinger har.

Efter noget godt i maven på frokostrestauranten, er resten af dagen til at opdage Luang Prabang på egen hånd. På sin vej rundt i byen bør man gøre stop ved en af restaurationerne på Khem Khong gaden, der byder på terrasser overdækket med skyggefulde træer og med et skønt view til floden - en oplagt mulighed til at snuppe en kold Lao beer, en kop kaffe, eller senere aftensmaden.
 

For dem som har lyst, går rejselederen sidst på eftermiddagen op på toppen af Phousi-højen. Herfra har man en fantastisk udsigt ud over byen, Mekongfloden og de omkringliggende bjergrygge. Er vi heldige og der er skyfrit, opleves solnedgangen.
 

Har man ikke besøgt nightmarket i gaden Photisarath aftenen forinden, bør man gøre det i aften. Her hænger nøgne lyspærer som lange lysguirlander lige over boderne. De er placeret på begge fortov, og omdanner hovedgaden til et stemningsfyldt slaraffenland med salg af tekstiler, kager, frugt, træskærerarbejder, malerier og meget mere.
3 stjernet Muang Thong Hotel, Deluxe værelse (M,F)

Dag 4: Luang Prabang – Nong Kiau 
Tidligt ud af sengen for at opleve de orangeklædte munke og novicers morgengang gennem byens gader. Her står nogle indbyggere og giver lidt mad i munkenes krukker, som kommer forbi i mindre processioner. Vi går gennem det udendørs morgenmarked, der foregår i gaderne omkring kongepaladset, og hvor man udover kinesiske tekstiler og lokale morgenmadsprodukter, også kan købe delikatesser som muldvarper, biller, frøer og grillede flagermus.

Morgenmad på hotellet inden vi kører til en forstad og et par familieforetagender, som på simpel håndværksmæssig vis laver henholdsvis silkeklæder og naturpapir. Vejen går ligeledes forbi Henri Mouhots ydmyge gravsted – den franske eventyrer der genfandt Angkortemplerne i Cambodja, og efterfølgende fortsatte sin ekspedition op til Laos. Her trodsede han advarslerne om at bestige et bjerg besat af dårlige ånder. Han døde kort efter.

Senere sejler vi på Mekongfloden til Pak Ou grotten. Grotten som er et af de helligste steder i Laos siden kongefamilien i 1500-tallet begyndte en slags pilgrimsudflugt til hulen hvert år i forbindelse med det laotiske nytår. I dag står her over 4.000 statuer - primært buddhafigurer med armene pegende nedad - altså i »Kalder-på-regn-positur« iht. nedbørs centrale betydning for dyrkning af afgrøder. 

I hulen står i hundredvis af større og mindre figurer med armbånd omkring sig - en slags signatur fra tidligere laotiske besøgende med henblik på at deres bønner bliver fysisk synliggjort på de små statuer og forhåbentligt hørt.

Fra Pak Ou grotten kører vi i nordlig retning til Nong Kiau, en lille plet på landkortet, men med en smuk beliggende ecolodge på bjergsiden. 

Indlogering i rummelige bungalows med store terrasser, hvorfra man kan nyde en fantastisk udsigt til bjerge, byen og floden lige nedenfor, hvor de lokale mænd fisker og kvinder og børn bader. Er der fortsat tid efter check-in, går vi en spadseretur rundt i landsbyen og får de første indtryk (ved sen ankomst bliver gåturen næste dags eftermiddag). Senere er der aftensmad i lodgens restaurant.
2 stjernet Nong Kiau Riverside Lodge, Bungalow værelse (M,F,A)


Dag 5: Nong Kiau
Formiddagens program byder på bådtur op ad floden forbi nærliggende landsbyer, hvor det naturmæssige og landlige er i højsædet. Bådturen ender ved Muang Ngoi, hvor vi oplever hvordan hverdagen går sin rolige gang. Landsbybeboernes traditionelle levevis er i stor udstrækning upåvirket af den teknologiske revolution og det hektiske liv, som foregår andre steder på kloden. 

Faktisk vil vi med stor sandsynlig føle, at de har trukket stikket ud til resten af verdenen, når vi betragter disse folks stille tilværelse uden store forandringer. Inden da går vi en tur i et naturområde med kalkstensbjerge dottet rundt i det grønklædte landskab, inden vi når frem til Tham Kang klippegrotten, hvor den lokalkommunistiske ledelse forskansede sig under amerikanske bombardementer fra 1964 - 1973. 

Baggrunden for angrebene var den amerikanske regerings forsøg på at støtte den højreorienterede laotiske regering og samtidigt svække den venstreorienterede oprørsgruppen Phaket Lao, der samarbejdede med det kommunistiske Nordvietnam. Efter frokost i Muang Ngoi sejler vi tilbage til Nong Kiau. 
Resten af eftermiddagen kan man nyde på terrassen, eller spadsere i disse pittoreske smukke omgivelser omkring Nong Kiau. I mange mindre landsbyer kan man opleve et levn fra Laos’ franske kolonitid, nemlig spillet petanque. Flere steder vil man sidst på eftermiddagen opleve landsbyer som nærmest synes tømt for mænd, lige indtil man finder petanque-banerne, hvor mændene har forsamlet sig og er i gang med dagens dueller. 

Med spillernes koncentrerede positur, hændernes afvejning af kuglens vægt og længden på det forestående kast, og skaren af folk som følger og kommenterer slagets gang, fornemmer man at petanque er noget beboerne går op i og at det giver en vis status i landsbyen, hvis man er god til spillet.
2 stjernet Nong Kiau Riverside Lodge, Bungalow værelse (M,F,A)


Dag 6: Nong Kiau – Siem Reap 
Bus til Luang Prabang lufthavn og herfra fly til "hjertet af Cambodja" mere præcist til byen Siem Reap, hvor den cambodjanske historie begynder. Vi skal besøge kilden til den cambodjanske selvforståelse - det verdensberømte tempelkompleks Angkor. Angkor er et 30 km² stort område, der rummer mere end 50 templer opført over en periode på knap 600 år.

Nyeste undersøgelser har tilmed vist, at Angkor kan være op til fire gange større med områder, der nu er gemt dybt inde i junglen. Mange af templerne er uovertrufne i deres skønhed, og er et arkitektonisk bevis på Khmer folkets storhed fra 9. - 15. århundrede.


Visumformaliteterne ordnes i Siem Reap lufthavn, hvorefter vi bevæger os ind mod centrum. Efter check-in på hotellet, går vi på en spadseretur i det gamle kvarter med de karakteristiske franske kolonistilshuse. Byen Siem Reap var – indtil franskmændene i 1884 gjorde Cambodja til fransk koloni og en del af Fransk Indokina – blot en lille landsby. Franskmændene fik efterhånden sat skik på stedet, som voksede sig til en mellemstor handelsby. 

Aftenens restaurantbesøg byder på den traditionelle cambodjanske folkedans "Apsara", der inkluderer temaer fra landets historie, arbejdet i markerne og kærlighedsromancer. For dem som har lyst, går vi en aftentur i det stemningsfulde centrum, og mon ikke en kølig drink eller øl i tropeaftenen kan friste?
4 stjernet Somadevi Hotel, Deluxe Pool View værelse (M,F,A)


Dag 7: Siem Reap 
I et roligt tempo og med vinden som blid aircondition i den - fortil og i siderne - åbne motorcykelrickshaw, kører vi afsted til de centrale arkitektoniske perler i den klassiske Khmer arkitektur: Angkor Thom Sydport, Baphuon, Thommanon, Chau Say Tevoda, Elefanternes terrasse og Bayon - også kaldet ansigternes tempel. 

Templerne er bygget mellem år 800 – 1400, da Khmer-imperiet var et af de mest magtfulde i Sydøstasien. I denne storhedstid var Siem Reap en slags hovedby. Man mener, at der har levet omkring 1 million mennesker her, og at beboelsesområdet geografisk var på størrelse med nutidens New York.


Over en årrække på godt 600 år byggede kongerne i Khmer-riget i mursten og sten en række templer for at tilbede hinduiske eller buddhistiske guder. Dog får man også nemt den tanke, at herskerne har villet overgå deres forfædre og bygge større og prægtigere templer for at imponere nutiden og blive husket af eftertiden.


En af disse Khmer-konger Jayavarman VII startede bygningen af Angkor Thom området – et 10 km2 stort område med en række templer, herunder Bayon hvor man i stenene i tempelmurerne kan se hugget og slebet fortællinger om Khmerfolkets tid med krige mod thaier, laoter og vietnamesere. I stenene findes også gengivelser af hverdagslivet med jagt, høst, skakspil og andre begivenheder.

Vi kommer også omkring jungletemplet Ta Prohm. Et tempel, som man har ladet junglen fastholde sit greb i. Her har træerne brudt gennem sprækkerne på stenmurene til templet og på sin vis tilbageerobret den plads, som tidligere civilisationer tog fra junglen til at bygge templet. Og ligesom det nu træ-overdækkede Ta Prohm, sådan har en del af templerne set ud, da den franske eksplorer Henri Mouhot i midten af 1860’erne på en af hans mange ekspeditioner dumpede ind og genopdagede Angkor-templerne.


Under kong Jayavarman VII peakede Khmer-imperiet. Infrastrukturen blev udviklet og den lokale befolkning oplevede velstandsfremgang. Men med hans død i starten af 1200-tallet oplevede riget stilstand og starten på et langsomt forfald. Da thaierne angreb Siem Reap i 1351 og igen i 1431, og gjorde livet i byen usikkert - samtidigt med at man opdagede at området omkring nutidens Phnom Penh havde bedre forhold til risdyrkning - begyndte en større folkevandring, der efterlod Siem Reap alene med få dogmatiske buddhister og hinduister.

Og således var det et folkefattigt og glemt tempelrige, som en forundret Henri Mouhot stødte på i midten af 1800-tallet. Og netop forundring og betagelsen bliver der tid til, når vi besøger Angkor Wat – Sydøstasiens største religiøse bygningsværk og bestemt et af verdenens menneskeskabte vidundere. Udover Angkor Wats storslåethed imponeres man ligeledes over hvor fantasifuldt og detaljeret, den cambodjanske kultur var i udførelsen af dette enorme tempelkompleks.

4 stj. Somadevi Hotel, Deluxe Pool View Værelse (M,F)


Dag 8 Siem Reap 
Udflugt til en lille by uden for Siem Reap, hvor vi får et indblik i livet på landet. Overtro har et stærkt tag i cambodjanere, som tror, at guder og ånder har medindflydelse på deres skæbne her på jorden. I landsbyernes templer og pagoder beder de til overjordiske skabninger, og får munkens velsignelser i henhold til at bringe lykke til familien og give vand og vejr til et godt høstudbytte. I Cambodja er forårsmånederne typisk høstsæson for ris og en meget arbejdsintensiv periode i markerne.

Efter besøg i pagoden vil vi på en cykeltur rundt om landsbyen opleve at se, at høsten af ris kræver megen manpower, og er hårdt arbejde. Billedet af gamle dage i Danmark med mange mennesker i markerne ved indsamling af afgrøder bliver gengivet her i Cambodja anno 2017. Oftest med mellem 5 til 10 personer på en linje skærer de med segl sig vej gennem rismarkerne i stærk solskin og 30 graders varme. Frokost tilbage i Siem Reap og eftermiddagen på egen hånd.
4 stjernet Somadevi Hotel, Deluxe Pool View værelse (M,F)


Dag 9: Siem Reap - Phnom Penh 
Efter noget godt i maven fortsætter rejsen til Phnom Penh. Busturen er en god mulighed for at få blik for kontrasterne mellem land og de større byer, og ligeledes vil rejselederen benytte lejligheden til en introduktion til den nyere cambodjanske historie med et særligt fokus på den politiske udvikling.


Phnom Penh er en fantastisk smuk by, der stadig står forholdsvist uberørt af mere eller mindre uskønne højhuse, der findes i andre asiatiske storbyer. Med dens berømte brede boulevarder vil man opleve en by, hvor lyset fra oven får frit spillerum, og giver byen farvefulde karakter - alt efter tidspunktet på dagen.

Vi checker-in på hotellet, som ligger et halvt stenkast fra Sisowath Boulevard - Phnom Penhs kendte promenadegade med restaurationer og barer på den ene side af vejen, og på den anden side en bypark og Ton Le Sap floden. Vi går ned til havnekajen og skal på et sunset-cruise, hvor båden sejler forbi en række boliger som står på bredden af en mindre ø midt i Ton Le Sap. Ombord kan nydes en kold Angkor-beer med udsigt hovedstadens skyline og solnedgangen bag kongepaladset. I takt med mørkets komme, fremtoner rød/hvide lysslanger på vejene fra de mange motorcyklers tændte lygter, og er med til at give hovedstaden i en ny farvenuance og bibringe aftenerne en levende atmosfære.

Aftensmaden indtages på den berømte Foreign Correspondance Club (FCC). Det var stedet hvor udenlandske journalister, forfattere og diplomater hang ud indtil De Røde Khmer indtog Phnom Penh i 1975 og gav besked på at alle ikke-cambodjanere skulle forlade landet. Ofte fik journalister nys om historier her eller en off-the-record kommentar til aktuelle emner. 
4 stjernet Ohana Hotel, Deluxe værelse (M,F,A)

Dag 10: Phnom Penh
Phnom Penh var i 50'erne kendt for at være Asiens gyldne by, hvor et rigt kulturliv udfoldede sig - et eksempel er 50'er pigtrådsmusik, der blev skabt i byen. Musikken har en helt særlig sprød og energisk lyd over sig. I dag finder flere og flere internationale kulturpersonligheder også deres vej til Phnom Penh, som i dag således er rig på forfattere og kunstnere, hvilket har genskabt fortidens kulturelle ”vibe” i byen. 

Phnom Penh har et højt niveau, når det kommer til caféer, restauranter, vin- og cocktailbarer. Et ophold i Phnom Penh kan næsten ikke undgå at blive en stor gastronomisk oplevelse - hvilket vi også vil opsøge. På dagens byrundtur besøges Kongepaladset, som er beboet af kongen. Vi ser Chan Chaya pavillonen og kroningshallen, hvor Norodom Sihamoni blev slået til konge den 29. oktober 2004 efter at hans far og tidligere konge abdicerede. 

Den 63-årige Sihamoni er ugift, og har ingen børn, hvilket er ganske usædvanligt for kongefamilier i Asien og i særdeleshed i forhold til hans afdøde fader, som har efterladt sig 14 børn med 7 koner og elskerinder. I den majestætiske kroningshal ser vi troningsstolen, 1-1 størrelses guldbelagte statuer af Cambodjas tidligere konger og flotte loftsmalerier med reference til landets mytologiske historie.


I samme område findes Sølvpagoden, hvor gulvet er dekoreret med over 5.000 sølvfliser, der hver vejer 1 kg. Her står også den imponerende guld-Buddha dekoreret med 9.584 diamanter og andre unikke kunstskatte fra khmer-riget og andre gaver fra udenlandske givere. Den mest kuriøse gave til kongefamilien står dog udenfor på gårdspladsen, nemlig en fuldstørrelse 2-etages bygning i jern, givet af Napoleon III og sejlet hertil fra Frankrig.

Byen åbenbares for os, når vi i passagersædet på en cykelrickshaw køres rundt i byens gader og passerer Wat Phnom, det centrale marked, Uafhængighedsmonumentet og nostalgiske, arkitektoniske levn fra den franske kolonitid bl.a. Le Royal Hotel, banegården og nationalbiblioteket.

Frokosten bliver nydt på en af Phnom Penhs skønne frokostcaféer. Bagefter besøges Tabhita. Tabhita er et af de lysende eksempler på, hvorledes man kan blande en god sags tjeneste med en sund og innovativ forretning. Her får fattige kvinder - ofte enker - uddannelse i at bruge deres håndværksmæssige færdigheder, til at lave produkter af høj kvalitet.

Herved får de muligheden for at forsørge deres familie, der ellers ville have været overladt til fattigdom. Designet og kvaliteten i produkterne er international anerkendt, og vi vil her se en virksomhed, der på flot vis blander traditionelt khmer design med vestligt design. Eftermiddagen sluttes med en gåtur langs "art street". En charmerende gade der er kendt for sit væld af kunstnere, der i deres åbne værksteder står og arbejder med deres kunst.


Der vil være mulighed for i eget tempo at gå på opdagelse i denne uopdagede gade, hvor den nærmeste café ligger lige ved siden af tanken om en kølig drink. Herefter tager vi hjem til hotellet for at slappe af. Om aftenen kører vi til den anerkendte restaurant Romedeng.


Romedeng er en restaurant med et socialt formål, i lighed med Tabhita. Her uddannes unge cambodjanere fra fattige kår - herunder også tidligere gadebørn - til at kunne arbejde i fremtiden som tjenere og kokke samtidig med, at de sikres skolegang. Romedeng, der er startet af to franskmænd, er berømt for sin genintroduktion af Khmer køkkenet med et tvist af fransk gourmet og elegance. Mon ikke vi tager aftenkaffen på en af de hyggelige tagcaféer med god udsigt over boulevarden og floden?
4 stjernet Ohana Hotel, Deluxe værelse (M,F,A)

Dag 11: Phnom Penh 
Denne dag byder på 2 muligheder. Enten en hel fridag til oplevelser på egen hånd i hovedstaden. Eller en halvdagsudflugt og eftermiddagen på egen hånd, hvor vi om formiddagen vil opsøge stederne, der bevidner Cambodjas histories mørkeste kapitel - tiden under Khmer Rouge. 

Vi vil besøge henrettelsespladsen Choeung Ek udenfor Phnom Penh, som er bedre kendt under navnet Killing Field. Choeung Ek var den plads hvorfra fangerne fra det berygtede torturfængsel Toul Sleng blev ført ud for at ende deres dage på bestialsk vis. Killing Fields er i dag et fredfyldt område, hvor man har opført et af de mest kendte monumenter til minde om ofrene.


Efter Killing Field kører vi ind mod byen og til det berygtede Toul Sleng fængselsmuseum, hvor Khmer Rouge-regimet med Pol Pot i spidsen torturerede tusindvis af cambodjanere i perioden 1975 til 1979, og hvor hvert eneste offer blev dokumenteret ved et profilbillede. Toul Sleng viser ondskaben, der omgav styret, i alt sin nøgenhed. 

Fængselsmuseet vil efterlade én med et følelsesladet indtryk, men samtidig med en historisk virkelighedsnær forståelse af Khmer Rouge's brutale eftermæle. Selvom retssystemet fortsat forfølger de ansvarlige for de Røde Khmers frygtelige handlinger, så er cambodjanerne i dag trådt ud af fortidens mørke skygge. 

Med arbejde oftest fra 8 - 17 og derudover familielivets pligter og opgaver, er landet og familierne gået ind i en ny tid, hvor man spejder mod fremtiden og kun lidt dvæler ved datiden. På gader og stræder er det nutiden der gælder, og her får man hurtigt fornemmelse af, at for de fleste drejer det sig om at få tjent nogle penge.
 

Udflugten foregår med motorcykel-rickshaw, og til og fra Killing Field kører vi en interessant rute gennem private boligkvarterer og får et lidt andet indtryk af storbyen. Vi er tilbage på hotellet omkring frokosttid, og resten af dagen er til egen disposition.
4 stjernet Ohana Hotel, Deluxe værelse (M)


Dag 12: Phnom Penh – Kep
Efter morgenmaden tager vi den meget smukke tur i bus mod Kep. Kep står som en af Cambodjas bedst bevarede hemmeligheder. Den lille kystby er et glimrende eksempel på, hvorfor den cambodjanske kyststrækning har høstet så stor international opmærksomhed. Kep by er da også det foretrukne "get away-sted" for folk fra Phnom Penh - internationale såvel som lokale. 

Denne søvnige fiskerby blev "opdaget" af franskmændene, og konturerne af kysten mindede dem om den franske riviera. Der skød derfor hurtigt den ene franske kolonibygning op efter den anden, og Kep blev hurtigt det foretrukne sted i det franske Indokina for de rige til at holde cocktailparties og nyde livet med høj cigarføring. Byen blev forladt under Khmer Rouge, og i en årrække stod de franske feriehuse og de tomme swimmingpools som et minde fra en dekadent tid, indtil turister begyndte at gøre sit indtog i slut 1990'erne. 

Nogle der dog ikke forlod byen, var de lokale fiskere, som den dag i dag lever af den utrolige fiske- og skaldyrsbestand der findes i vandet ud for Kep. Her kan man få seafood så frisk og så utroligt lækker. Det er en stor gastronomisk oplevelse at sidde på kysten for foden af Kep bjerget, og se hvorledes friskfanget fisk, krabbe, blæksprutte eller tigerrejer bliver tilberedt og serveret i enkle men fantastiske retter. 
Vi ankommer omkring frokosttid til Kep og kører ned til fiskerlejet og får en frokost ved en restaurant der. Efter noget godt i maven checker vi in på hotellet, som er en lille perle i sig selv med blot 16 værelser, et dejligt swimmingpoolområde og en meget hyggelig og afslappet atmosfære hersker her, Fra restauranten er der view over stranden og havet, som er lige på den anden side af vejen. At sidde her til denne smukke udsigt ved morgenmaden eller om eftermiddagen, vil nemt kunne afføde ideen om at fotokopiere dette syn, og hænge det op i stor størrelse foran køkkenvinduet eller udstuen derhjemme i forsøget på at skabe samme varme stemning.

Eftermiddagen er til egen disposition. Bliv og oplev hotellet, cykel en tur op ad Kep bjerget, tag en slentretur langs til stranden, og nyd at vi er kommet væk fra byernes virak og ud i kystnære og rolige omgivelser. Aftensmaden spises på den kendte Sailing Club.
3 stj Beach House Hotel, Standard værelse (M,F,A)


Dag 13: Kep
Vi tager en dag uden seværdigheder og sightseeing, og sejler ud til Kaninøen (Rabbit island). Øen er indbegrebet af en tropeø, og her vil der være mulighed for lige at tage det næste kapitel i ens rejsekrimi i skyggen under palmerne og til lyden af vandet, der skvulper i strandkanten. Eller at tage en svømmetur i det varme klare turkis blå hav, hvor vandtemperaturen er over 25 grader. Vi har medbragt picnic-frokost og nyder denne, varmen og de dejlige strandlige omgivelser til ud på eftermiddagen, hvor vi snupper båden tilbage til Kep.
3 stjernet Beach House Hotel, Standard værelse (M,F)

Dag 14: Kep
Første stop på dagens program bliver Keps saltmarker. Det er et fascinerende syn at se disse enorme "marker" af salt, som ligger helt ude til kysten. Vi vil se, hvordan havvandet ledes ind i markerne, for herefter at tørre ud, således saltet står tilbage. Alt dette sker på den mest naturlige måde, hvor solen spiller sin centrale rolle i produktionen af havsaltet.


Herefter kører vi videre mod endnu en af Kep's berømtheder. Kep er ikke kun kendt for seafood, men i høj grad også for sine peberplantager. Kampot peberet er berømt for at være verdens bedste peber og når man smager det tilsat i diverse seafoodretter, forstår man hvorfor. Vi tager derfor på besøg på en lokal plantage, og kommer helt tæt på krydderiet, der får verdens berømte kokke til at få et saligt udtryk i øjnene.


Frokosten nydes på det nærliggende The Vine Retreat. Et simpelt men smukt lodge der ligger med udsigt til bjergene i Vietnam. Hvis man går med en drøm om at skrive en bog, bliver den ikke mindre af at sidde her og nyde stilheden fra den omlæggende natur – drømme får lidt mere luft under vingerne her.


Senere tager vi ud til Sosir grotterne. De ligger inde i bjerget af samme navn. Her findes en Buddhistisk Wat, som giver stedet en særlig religiøs og højtidelig stemning. Efter besøget i bus til hotellet og resten af eftermiddagen er fri.

Denne dags solnedgang nyder vi på det lokale krabbemarked, hvor små restauranter og barer er bygget helt ud til vandet. Efter solnedgangen tager vi den korte tur op af Kep Mountain, og indtager aftensmaden på den fantastiske terrasse ved Veranda Natural Resort med udsigt til kysten og med servering af særdeles god mad.
3 stjernet Beach House Hotel, Standard vær. (M,F,A)Dag 15: Kep – Phnom Penh – Afrejse

Fri i Kep indtil transfer til Phnom Penh lufthavn med den danske rejseleder. Afrejse kl. 20.40 med Thai Airways via Bangkok til København. (M)Dag 16: Ankomst Danmark
Flyankomst til København kl. 06.30 dansk tid.Rejseprogram for de gæster som ønsker badeforlængelse.

Dag 15: Kep – Sihanoukville
Transfer i bus til kyst-/badebyen Sihanoukville med den lokalguide som har været sammen med gruppen siden ankomst til Phnom Penh dag 9. Sihanoukville er Cambodjas bedste badeby - beliggende lige ud til den Thailandske Bugt. Landets 440km sydlige kyststrækning fra Koh Kong, over Sihanoukville til Kep er blevet anerkendt som værende medlem af "Most beautiful bays in the World Club". Så rigtig lækkert vand ved fine strande venter her, og dermed god mulighed for at slappe af, nyde solen og stranden nogle dage inden hjemrejsen og hverdagen melder sig.

Der er valgmulighed mellem tre forskellige resorts for de 4 nætter i Sihanoukville, som alle har privat strandområde lige ud til vandet. Læs mere om de 3 resortmuligheder Tamu Resort, Independence Beach Hotel og Sokha Beach Resort under menupunktet "Hotellerne", hvor man også finder links til resorttenes hjemmesider.
3 stjernet Tamu Resort, Superior værelse (M)
4 stjernet Independence Beach Hotel, Seaview Pavilion værelse (M)

4+ stjernet Sokha Beach Resort, De Lux Oceanview værelse (M)

Dag 16: Sihanoukville
Fridag i Sihanoukville.
3 stjernet Tamu Resort, Superior værelse (M)
4 stjernet Independence Beach Hotel, Seaview Pavilion værelse (M)
4+ stjernet Sokha Beach Resort, De Lux Oceanview værelse (M)


Dag 17: Sihanoukville

Fridag i Sihanoukville.
3 stjernet Tamu Resort, Superior værelse (M)
4 stjernet Independence Beach Hotel, Seaview Pavilion værelse (M)
4+ stjernet Sokha Beach Resort, De Lux Oceanview værelse (M)


Dag 18: Sihanoukville

Fridag i Sihanoukville.
3 stjernet Tamu Resort, Superior værelse (M)
4 stjernet Independence Beach Hotel, Seaview Pavilion værelse (M)
4+ stjernet Sokha Beach Resort, De Lux Oceanview værelse (M)


Dag 19: Sihanoukville – Phnom Penh - Flyafgang

Fri indtil transfer til Phnom Penh lufthavn. Afrejse kl. 20.40 med Thai Airways via Bangkok til København. (M)


Dag 20: Ankomst Danmark

Flyankomst til København kl. 06.35 dansk tid.